icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

carodejnica
23. jún 2011

@strapco13 ahoj strapco, svojho času som tu riešila dcérkin (2 - ročná) problém s opakujúcimi sa zápalmi stredného ucha (3 x v priebehu 4 mesiacov), radila si mi skontrolovať nosnú mandlu pri úplnom zdraví, dnes sa tak stalo a ORL lekár (kamarát) ju zistil parádne zväčšenú. Radí mi ju vybrať, že to bude otázkou času, kedy príde ďalší zápal. Zvažujem to, lebo sa to robí prí plnej narkóze a troška sa toho bojím. Chcem sa ťa spýtať na tvoj názor, vybrať, či nevybrať?
No a ešte dve otázky, ktoré som sa zabudla jeho spýtať.
1) ak ju vyberú, nenarastie znova? nepôjdem na operáciu o pol roka zase?
2) prečo vlastne dôjde k zväčšeniu mandle, nezmenší sa sama?

dinah
24. jún 2011

@strapco13 ahoj strapco, ja mam tiez otazocku ak mozem. Maly ma 4 a pol roka pred dvoma mesiacmi mu vyberali nosnu mandlu lebo mu zistili,ze mal v uskach tekutinu, ktora sa nechcela vstrebat (nic ho nebolelo, na nic sa nestazoval, len nas slabsie pocul tak sme sli k lekarke), po vybere nosnej mandle asi po troch tyzdnoch mu na pohotovosti prepichovali usko, vraj tam mal hnis, nasadili antibiotika, ktore vybral. Po dvoch tyzdnoch jeden den vysoka horucka 39,7 cely den,(takyto horuckovy stav sa zopakoval aj par dni pred tym ako ho chytilo to usko) horucka trvala jeden den a noc, potom zmizlo, inak ziadne priznaky. Teraz sme boli zhodou okolnosti objednany na kontrolu ORL, bol den po tej horucke, tri tyzdne po zapale toho uska a stale tekutina v strdnousi, poslala nas na odbery krvi, kvoli tym horucckam, dnes vysledky, CRP 40, krvny obraz a ASLO v poriadku. Kvoli CRP som nas objednala znovu k nasej obvodnej v pondelok na kontrolu, po horuckovom dni, nema ziadne priznaky, ziadny kasel, ziadne bolesti, len sem tam priesvitne sopliky. Nevies poradit ako by sa dalo zbavit tej tekutiny v uskach, moze to sposobovat tie horucky? V auguste ideme este na fibroskopiiu ale neviem ako by som mu mohla pomoct s tymi uskami, Dakujem za radu.

strapco13
24. jún 2011

@petruci6 to chce vysetrenie..lebo tazko povedat co to ma v nose..nepises ani farbu ani nic blizsie ako to vyzera
konkretneho ORL dr v blave nepoznam

strapco13
24. jún 2011

@lindulak pobyt pri mori je super..neznamena to vsak, ze sa nosna mandla zmensi....zavisi od toho ako velmi je zvacena ..potrebna je toaleta nosa /kuk moj clanok/ a more to vlastne spravi aj same..ved takmer kazdemu pri mori vbehne voda do nosa ..plus klimakticke podmienky, inhalacia tych soli vo vzduchu

strapco13
24. jún 2011

@carodejnica pri problemoch s uskami som jednoznacne za vyber mandle a to v celkovej narkoze, kedy sa jednak nosna mandla vybera dokladnejsie lebo je to pod kontrolou zraku ale daju sa osetrit aj uska..ak potrebuje vlozit do nich take drenazne rurky
nosna mandla moze a nemusi dorast..to sa dopredu neda povedat..vacsia pravdepodobnost dorastania je po lokalke, u alergikov a buclatejsich a zavisi aj od toho ako casto bude dieta v kontakte s infektami
preco sa zvacsuje nosna mnadla /kuk aj moj clanok/...nosna mandla je vlastne zhluk lymfatickeho tkaniva bez obalu..ako kazde lymfaticker tkanivo /ako su aj uzliny, krcne mandle/ reaguje na infekt tvorbou protilatok a buniek na ochranu organizmu..pokial su tie infekty caste /nemusia sa prejavit vzdy navonok ako choroba, organizmus ich vie este zvladnut/ tak zareaguje nosna mnadla zvacsenim /aby vedela produkovat este viac protilatok a obrannych buniek/, po infekte sa stiahne.. toto vsetko je este normalne...ale casom uz nie je schopna sa po infekte stiahnut /alebo su tie infekty tak caste, ze sa nestiha zmensit/ a zostane zvacsena a vtedy zacne robit problem svojou velkostou..pokial nezabera toaleta nosa, preplachy, antihistaminika, popripade lokalne kortikoidy tak ostava uz len operacia

helka1
24. jún 2011

@strapco13 Ahoj strapco , mozem otazocku ? Zvazujeme s manzelom pobyt pri mori, dcerka je vsak po operacii nosnej mandli a ma aj drenaznu rurku v usku, nevies poradit ako zabranit tomu aby jej tam natiekla voda ? Uz som na nete pozerala stuple do usi, je to vhodne pre dieta ? Vdaka.

strapco13
24. jún 2011

@dinah ako bol operovany..v lokalke alebo celkovej?
tekutina v usku moze robit tie teploty
kukni na moje clanky o toalete nosa a zapale stredneho ucha..tam je rozpisana liecba a postup, co moze pomoct
taketo opakovanie sa moze byt aj na zaklade alergie /kedy na alerg. podklade vlastne nefunguje kvoli opuchu to prepojenie medzi nosom a uchom
cize by som sla aj na alergoimunologiu, zatial by pediater mohol nasadit antihistaminika /vysadit potom 3-7 dni pred alerolog. vys..to sa spytas alergologa/

strapco13
24. jún 2011

@helka1 su tie stuple aj vhodne pre deti..v protetike zozenies specialne co sa prisposobia tvaru zvukovodu
ale je to risk..moze sa stat hocico
bolo by dobre ak sa teda rozhodnete ist k moru /co je inak super..lebo aj klimakt. podmienky spravia svoje/...tak by bolo dobre ten tyzden dva pred odchodom na kontrolu na ORL, ci ta rurka nevypadla, ci uz je usko zhojene

dinah
24. jún 2011

@strapco13 Dakujem strapco velmi pekne. Robili mu to v lokalnej anesteze a vlastne som zabudla, ze uziva aj Xyzal dva krat denne, co mu dala pediatricka na alergologii sme este neboli. A este sa chcem opytat ked mal zvysene to CRP, moze to byt z tej alergie alebo moze to klesnut aj same, ze sa ten zapal z tela sam vytrati alebo bude potrebne nasadit antibiotika?Dakujem

petruci6
24. jún 2011

@strapco13 no nasli sme Mudr Koniga v SE,zrovna sa k nemu ideme objednat a uvidime co povie
neviem aku farbu to ma,taku telovu ruzovu,ale virazka to neni,na to je to velke

strapco13
24. jún 2011

@dinah je mozne ze v lokalke mu nevybrali vsetko a ostal tam nejaky zvysok co robi problem ☹ ..preto lokalna anesteza pri tomto type zakrokov ustupuje a je lepsia celkova
zo samotnej alergie CRP zvysene nie je...ale na podklade alergie sa moze nahromadit tekutina v uchu a to zvysi to CRP
skus postup podla mojho cvlanku..ak sa to nezlepsi tak ATB
pokial sa na fibroskopii potvdi, ze je tam nejaky zvysok nosnej mandle..tak sa pytajte do celkovej narkozy

strapco13
24. jún 2011

@petruci6 tak toho v senci poznam..ten tej fajn
a ma to v oboch dierkach alebo len v jednej?

petruci6
24. jún 2011

@strapco13 ma to len v jednej,studovala som trosku na nete a vyzera to na polyp,len nechapem z coho to moze mat,nechrape,neboli ju to

strapco13
24. jún 2011

@petruci6 kolko ma mala rokov?
moze to byt polyp a nemusi
moze to vzniknut po nejakom infekte, pri alergii alebo to moze byt z cievy /to je taky iny typ polypu/ ..ale jednoznacne ti to povie vysetrenie

dinah
24. jún 2011

@strapco13 dakujem Ti velmi pekne, len dufam,ze uz tam nic nebude mat ;( vyskusame tu Vincentku davat, antibiotikam by som sa chcela vyhnut. Dakujem este raz, si straaasne zlata, ze nam tu takto radis a Tebe drzim palce v juli ;)

petruci6
24. jún 2011

ma 2 a pol roka,ja sa len obavam aby jej to nemuseli chirurg odstranit ☹ su na to najprv nejake lieky alebo nieco?
kazdy den jej cistim po kupeli nostek a zvykla mat dost casto krvave sopliky,teraz uz davno nic a toto som objavila

strapco13
24. jún 2011

@petruci6 tak to vyzera potom, ze by to mohol byt ten polyp z cievy - hemangiom...ten zvykne obcas krvacat alebo vznikne po krvacani..ten treba odstranit
neboj pokila je to jeden polyp tak je zakerok a nasledne hojenie dobre 😉

petruci6
24. jún 2011

@strapco13 fu a robi sa to v celkovej narkoze alebo ako? ja si vobec neviem predstavit ako ju vobec udrzim,aby jej na to len pozrel

strapco13
24. jún 2011

@petruci6 ak je dieta spolupracujuce ..co v tomto veku tazko tak sa da aj lokalka..ale asi skor celkova alebo aspon tak prispat to dieta..ale zalezi od nalezu, ze co to vlastne je ...potom daj vediet, ze co sa naslo

petruci6
24. jún 2011

@strapco13 dakujem pekne,urcite dam vediet,dufam,ze to nebude nic vazne,staci len ked ideme na ockovanie a znasam to horsie ako mala,neviem si predstavit este toto

carodejnica
24. jún 2011

@strapco13 ďakujem za odpoveď, až teraz som objavila tvoj článoček o mandli .... mám však ešte dve otázky.

1) Píšeš, že ak nezaberá toaleta nosa, preplachy, antihistaminika, popripade lokalne kortikoidy tak odporúčaš operáciu. Ale ja ani jedno z toho nerobím, toaletu nosa kvôli tomu, že malá nevie smrkať a odsávačky sa bojí, rovnako ako kvapkania kvapiek do nosa, takže nespolupracuje, od posledného zápalu má z takýchto vecí úplnú traumu 😖 .. tie ostatné veci - preplachy, antihistaminika, lokalne kortikoidy - mi ORL doktor nespomenul. Mala by som to všetko vyskúšať ešte pred operáciou?

2) Dnes ma svokra vyplašila, stretla sa s bývalou kolegyňou, ktorej nedávno zomrel 42 ročný syn na rakovinu lymfatických uzlín, žil v Kanade. Ako dieťaťu mu vyberali tiež nosnú mandľu a lekári v Kanade údajne videli súvis medzi vybratím mandle a neskorším spustením rakoviny u toho muža, v tom zmysle, že mandľa je dôležitý orgán v tele pre silnú imunitu a jej vybratie imunitu oslabuje a je tam vlastne prepojenie s tými lymf. uzlinami, ktoré viac boli zaťažené. Takto nejak laicky mi to svokra popísala a že údajne sa v Kanade už ani výbery mandlí nerobia, že sa tam lekári čudovali. Počula si o niečom takom?

Chcem si to celé premyslieť, lebo na druhej strane časté a komplikované zápaly stredného ucha, majú tiež rôzne nežiadúce účinky, takže je to zrejme prašť jak uhoď... No zatiaľ ich teda mala prekonané tri, tie zápaly, ale ORL doktor vzhľadom na nález, povedal, že ich môžem čakať každú chvíľu... 😖 😒

Ešte raz veľmi pekne ďakujem. 😵 A ako pozerám do pasu, tak zachvíľu budeš mať oveľa menej času, držím palce!

strapco13
24. jún 2011

@carodejnica k 1., preplachy to je vlastne toaleta...ono deti to najprv nemaju radi ale potom si zvyknu, tie lieky...no zavisi aka velka jhe ta mnadla..ak je velmi velka tak nezaberu, vtedy zvyknem davat antihistaminika iba aby vydrzali stabilizovany do operacie
k 2., toto som nepocula...ale zas to by skoro kazdy 3 slovak musel mat rakovinu lymfatickych uzlin ..a navyse nosna mandla sa nevybera cela /lebo nema puzdro/, vybera sa ta cast co je vyrastena nad sliznicu a robi problem s velkostou..navyse to sa neda zistit akym chemikaliam, radiacii, kiolko infektov prekonal ten chlap/
a ano v zahranici na nosnu mandlu niektori Dr kaslu...a deti tam maju furt sople, poruchy spanku, su obezne /lebo nevladzu dychat pri pohybe/..ale kazda minca ma 2 strany
na jednej strane riziko postihnutia usi az strata sluchu a na druhej je nieco co je mozne v buducnosti
ved nejde na operaciu dieta co nema tazkosti a ma mandlu normalnej velkosti

carodejnica
24. jún 2011

@strapco13 Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď! 😎 Ja inak tiež tak nejak uvažujem, tie riziká pri zápaloch uší sú hrozné, nielen sluch, ale proste každý zápal v hlave v blízkosti mozgu je nebezpečný, no a hento s tou rakovinou aj mne príde také v duchu "jedna pani povedala"... ešte raz ďakujem ! 😵

lindulak
25. jún 2011

@strapco13 toaletu už robím každý deň, ale veľmi sa jej to nepáči, ledva minútu vydrží zaklonená. ale je to lepšie posledné noci, už nechrápe aspoň stále. ešte musím veľa dočítať, čo ste popísali. vidím, že je to "populárna" téma. more asi aj tak skúsime, aj keď zázraky teda nebudeme čakať, ale možno bude aspoň menej chorá.

sisaha
25. jún 2011

@strapco13 moju dceru ucili robit toaletu v tatrach tak, ze hlavu si polozila na moju dlan pred umyvadlom (cize hlavu mala naklonenu do jednej strany) a potom takou ako keby sklenenou bankou s predlzenym hrdlom som jej mala naliat prevarenu vodu s troskou morskej soli do jednej dierky (ona mala dychat ustami) tak, aby vlastne druhou ta voda vytiekla a potom na druhu stranu. tu banku mam odlozenu doteraz a budem to s nou robit aj mladsej dcere. ide o chvilkovu nepohodu, kde sa tie dierky hned preplachnu a ona sa vysmrka.. A mozem povedat, ze bola menej chora.

strapco13
25. jún 2011

@sisaha ked to vie takto tak tiez super...ono je to v podstate o tom istom..vyhoda sprayov je v tom, ze nepotrebujes k tomu umyvadlo 😅 ..cize aj na cesty
dospelaci to niekedy robia aj tak, ze vodou z vodovodu /pokial je nezavadna/ pri umyvani potiahnu z dlane jednou dierkou a vypluju a potom druhou nosnou dierkou
ide hlavne o to, ze nech sa z nosa vyplavia tie hlieny ..lebo kde nie su hlieny tam sa bakteriam a virusom az tak nedari 😉

@lindulak musi si zvyknut, je to pre nu nove, na prvypokus to ani nie je mozno prijemne..ale zvykne si ...ako sa naucila umyt si zuby, ruky, nauci sa aj toto

dankakk
25. jún 2011

ahoj @strapco13 🙂 potrebujem radu. Maly uz po príchode z porodnice mal v nosteku sopliky - nie tecuce, take polosuche biele. Po cca dvoch týždňoch začal chrapcat - začal mat hlien tekuty, ale nie tak žeby sám odtekal( ked bol trebárs na brusku a zlostil sa). Hned sme začali s preplachovanim nosteka slanou vodou ( physiomer, potom take ampulky so slanym roztokom) a naslednym odsatim hlienov odsavackou(išlo pekne všetko von). Po odsati stále trosku krochkal- mohla to byt zdurena sliznica? Trapili sme sa asi 3 týždne, potom nám dr vzala ster a prišlo sa na to, že ma zlatého stafilo(strepto-teraz neviem)koka.:( mrzi ma to, že uz taky malicky sa musí s touto pliagou, ktorej sa je ťažké zbaviť, trápiť. Dr nám chce nasadit ATB ktoré môžu zabrať(aj nemusia) Ma to zmysel? Ako predchádzať takému zahlieneniu. Preventívne preplachovat slanou vodou? Lebo uz to mal pred týždňom ok a dnes ráno sme museli zase vytiahnuť odsavacku :( Dik za odpoved

lindulak
26. jún 2011

@strapco13 ešte mám jednu takú teoretickú otázku - dávam malej Imunoglukán na podporu imunity. môže niečo takéto aj zväčšovať mandle? keďže je to lymfatické tkanivo a produkuje protilátky a Imunoglukán podporuje vylučovanie protilátok? Mne sa to zdá logické, ale možno je to hlúpa úvaha 😀

strapco13
27. jún 2011

@dankakk kedze sa trapite, tak by som toho staphylokoka skusila preliecit..lokalne ATB . pamykon ..ale nech pozrie na tie vysledky, ze na co je ten bacil citlivy a podla toho
okrem physiomeru /alebo pod. pripravkov/ treba dat aj nosne kvapky proti opuchu /nasivin a pod/..lebo opuchnuta sliznica produkuje viac hlienov
a preplachy su dobre preventivne..ked ocistis sliznicu od hlienov tak sa nemaju kde mnozit bakterie

strapco13
27. jún 2011

@lindulak uvaha to nie je hlupa..ale nastastie to takto nefunguje
ano lymfaticke tkanivo produkuje protilatky a ked nestiha, tak sa zvacsi aby malo viac miesta na ich vyrobu
lieky na podporu imunity pomahaju aby vyroba bola efektivnejsia, bez toho aby bolo potrebne sa zvacsit, navyse pomahaju jednak odolat infektu a jednak pomahaju lahsie ten infekt prekonat..cize sa lymfaticke tkanivo nemusi tak namahat