icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

lindulak
28. jún 2011

@strapco13 ďakujem za odpoveď 🙂 😉

denisocka
28. jún 2011

@strapco13 prosím ta,pre pokoj "nie mojej" duše mi povedz,či sa da zapal stredneho ucha chytiť "z prievanu " . nie akože bolenie ucha z prievanu,ale echt zapal ktorý treba liečiť atb

strapco13
28. jún 2011

@denisocka zapal stredneho ucha chytis jedine cez nos..lebo je od vonkajsieho prostredia chraneny bubienkom..jedine ze by bubienok bol prasknuty /pri zapale stredneho ucha..ale to uz sa lieci, alebo po opakovanych zapaloch v minulosti, kedy blana bubienka ostane derava/..cize z prievanu len tak /pokila je blana bubienka cela/ zapal stredneho ucha nechytis
ale mozes z prievanu nachladnut a cez nos vrazi nadcha do usi
ten ludovy nazov pre prievan..je to vlastne zapal tvarovych nervov..ten sa ucha v podstate netyka, tam ATB netreba, len suche teplo, lieky na bolest a trpezlivost

denisocka
28. jún 2011

@strapco13 len preto,že v skolke mame 2exeplare,tore su už od vianoc dookola chore, a zas vraj zapal stredneho ucha,predtým zapal pluc a neviem čo,tak už len čakam co bude,lebo som začula hlašku " v predu mali otvorene okno,určite mali v triede pievan" , takže zufaly rodič už kadečo navymyšla

strapco13
28. jún 2011

@denisocka z prievanu mpozu ochoriet..ale zapal stredneho ucha v detstve bez nadchy /ci infekcnej alebo alergickej/ nedostanes
skor by som tym rodicom poradila navstevu ORL..ci deti nemaju zvacsenu nosnu mandlu

denisocka
28. jún 2011

@strapco13 nechcem sa vyjadrovat.ale ked ma niekto akekolvek atb,snad piate od začiatku roka a chorobu prebeha po dvore a na ulici, tak to je o ničom,sa nečudujem že v školke zas dačo lapia

strapco13
28. jún 2011

@denisocka bohuzial aj taki ludia su ☹
optimalne je ked napr tyzden lezis doma s chorobou, s ..ATB tak potom este ten tyzden nejdes do kolektivu uz sice nejaky ten pohyb po vonku moze byt
cize kolko trva ochorenie, tolko by mala trvat rekonvalescencia..telo sa po chorobe potrebuje zotavit uplne, imunita musi mat cas aby sa po zatahu dala do povodneho stavu...pokial sa toto nedodrzi /co chapem je v dnesnej dobe tazke/ tak vlastne das dieta do kolektivu s este oslabenou imunitou a preto ide stale z infektu do infektu

lenka3007
28. jún 2011

@strapco13 ahoj, poradili mi, aby som sa spýtala teba na jeden problém. Moj syn má zvýšenu teplotu, nie veľa, včera mal 37,5 a dnes teraz pred chvilou mal 37,1. len problem je ten, že ho boli hlava, kokretne mi ukazuje na čelo a hovori, že tam ma tlak. Včera ked som prišla pre neho do školky, bol vonku bez čiapky a strašne nám tu fučalo a bolo aj chladno, tak neviem. Mám strach, bojim sa, aby mi nemal nejaký zapal mozgových blán, a k pani doktorke sa dostaneme až v pondelok, lebo nie sme na slovensku... Tunak s doktormi nemám dobre skusenosti, lebo už pri horúčke 39, zapálených ušiach a očkách a s hnisavou anginou nám povedali, že to prejde same.... Ďakujem veľmi pekne za akukolvek radu...už som zúfala...

strapco13
28. jún 2011

@lenka3007 vyzera to na virusovy infekt..ako chripka..tam zvykne boliet hlava. Ak ma nadchu tak hlabva moze boliet aj z upchateho nosa..takze klasicke nosne kvapky treba /nieco ako u nas Nasivin, Olynth a pod/ plus kukni do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa
skus ci vie predklonit hlavu a dotknut sa bradou hrudnicka ..ak to nevie a bolesti sa zvyraznia a taha ho v zahlavi tak to moze byt priznak zapalu mozgovych blan..vted ysup k lekarovi ihned

lenka3007
28. jún 2011

@strapco13 ďakujem... Skušala som mu to s tou šijou, v pohode predkloni, aj zakloní, nie je ani veľmi malatny... Ešte som rozmýšlala, či to može suvisieť s tým, že minuly týždeň mal take huste zelene hlieny, a dsť veľa ked fukal noštek, vted som mu dávala len nasivin, potom ho to prešlo zo dna na den. Teraz hovori, že noštek nemá upchatý, ale počujem ako rozpráva tak nosovo. trocu som ho naparila slanou vodou, dala som mu aj zohriatu sol na čelo a nasvietila biolampou, kvapky do nosa a kusok paralenu na bolesť... Mam tu Klacid prášok na prípravu ATB, myslíš, že mu to mám nasadiť?

strapco13
28. jún 2011

@lenka3007 zrejme ma len upchate okno do dutiny a tam sa vstrebal vzduch a z toho su bolesti hlavy...takze ten nasivin treba dat a ak by si sa vedela dostat k antihistaminikam / u nas Aerius, zodac, claritine/ alebo Nasivin sinus sirup alebo tablety / u nas je to na volnopredaj, je to bylinkove na uvolnenie dutin/..tak mozes dat to
inak si postupovala dobre
ATB zatial netreba

lenka3007
28. jún 2011

@strapco13 Ďakujem ti, naozaj si to cením, niekedy mám pocit v tejto krajine, že tu musiš byť minimálne obvodný lekár aby si tu prežila. o to horšie, že je to male dieťa a oni su tu na niektore choroby vobec neni zvyknutý... Antihistamikum, to nie je aj fenistil v kvapkach?? lebo ten tu máme...

strapco13
28. jún 2011

@lenka3007 hej fenistil mozes, to je antihistaminikum

lenka3007
28. jún 2011

@strapco13 Ďakujem pekne, dufam, že budeme v poriadku, ráno mu spravím ten vyplach...terz som ho počuvala ako dýcha a piska mu ten noštek....

mayka
29. jún 2011

@strapco13 ahooooj. 😀
mozes mi prosim poradit? Teri ma druhy den teplotu. Naposledy 38.6 myslela som ze je to zo zubkov. Este nema ocne a spodne trojky. Ale dnes uz pocujem ze semtam zachrci a zakasle ako keby ju dusilo. Ale len trosku. Soplik jej ntecie. Co jej mozem dat? Ak teploty neustupia zajtra skocim doktorke len aspon zatial jej davam kazdych 6 hodi nurofen sirup. A predchvilou som jej dala aj nasivin.
Dik za radu.

vera999
29. jún 2011

Ako citam velmi dobra tema tak aj ja by som vas velmi chcela poprosit o raduMoj syn ma 3 roky,chodi do skolky.Celkovo chori velmi nieje ale od noveho roka ma uz 5 zapal stredneho ucha,niekedy mu daju antibiotika niekedy nie. Je alergik na pele takze sople a kasel suu u nas na dennom poriadku. Kazu mi dat vybrat nosnu mandlu koli usiam ze je to velmi nebezpecne,koli sluchu.Lebo tie zapali su u neho opakovane. Alergologicka mu dala nasonex,tak sme boli asi mesiac v poriadku,tak som si myslela ze nas to obide ,ale v pondelok sme boli zase na krcnom so zapalom stredneho ucha,tak uz sa zacinam bat.Mam sa do konca tyzdna rozhodnut,no neviem co s tym. S imunitou maly nema problem,boli mu robene testy ale velmi sa bojim ze mu to potom bude vsetko sadat na pluca a priedusnicu. Ale zaroven sa bojim o uska.Este by som chcela v pondelok sme boli na krcnom s tym zapalom do uska mu dal octobacil a do nosa pamycon ale, dnes je strada a synov nos je strasne upchaty a ma problem s dychanim, k tomu sa pridal kasel na ktory sa v noci aj cez den strasne budi. V piatok mame ist na kontrolu co s tym . Dakujem

strapco13
29. jún 2011

@mayka zatal by som preplachovala nos a dala kvapky proti opuchu /nasivin a pod/ a nejake mukolitikum /sinupret, mukosolvan a pod/ a nieco na teplotu
kukla si jej pusu?...snad nebude mat afty 😒
ked pojdes k dr daj vysetrit aj moc

strapco13
29. jún 2011

@vera999 kukni do mojho fotoblogu na clanky o toalete nisa, zapale stredneho ucha a nosnej mandli
pokial je problem s uskom a je potvrdena zvacsena nosna mandla tak jednoznacne operovat a v celkovej narkoze
na pluca mu to sadat nebude...praveze ak bude mat velku niosnu mandlu bude dychat ustami neocisteny studeny a suchy nos /lebo nos nebude fungovat tak ako ma/ vtedy to prave ide na priedusky

pia22
30. jún 2011

@strapco13 ahoj, prosim, drobec ma 20 mes., este prakticky nebol chory, ale uz 4-5 dni mu chrci v nosteku, najmä pocas spanku, nostek ma aj ciastocne upchaty☹. Nadchu, teploty nema, obcas sa objavi vodnaty soplik vo vnutri nosnej dierky. Cakame na posledne stolicky a drazdia ho dasna, ale vidiet zatial nic nie je☹ Vyskusali sme uz Vibrocil a vcera Fyziomer, po nom sa mi v noci a dnes zda este horsie😖

mayka
30. jún 2011

@strapco13 dik. Teplota ustupuje ale ma cca 37. Na afty som myslela aj ja. Sledujem ju a preventivne som jej dala b komplex a davam jej zuzlat gazu s ustbou vodou. No uvidim ako bude ked sa zobudi . Dokyna je poobede. Noc bola des. Moc treba asi ranny vsak?
A chod uz rodit.

strapco13
30. jún 2011

@mayka no moc je najlepsie ranny..ale podla mna by mal stacit aj nejaky cerstvejsi..dohodni sa s Dr
ja by som uz sla..len mala nie a nie von

strapco13
30. jún 2011

@pia22 je mozne ze ma iba opuchnutu sliznicu /ci zubky, ci alergia, alebo nejaky infekt/ ..pridala by som antihistaminikum /napr fenistil/..nech skor odpuchne nosik..a kuk na moj clanok o toalete nosa
je moze, ze ma zadne sopliky a ak nevie dobre fukat, treba ich odsat

lindulak
1. júl 2011

@strapco13 ahojky, môžem mať ešte jednu otázočku? moja malá už pár týždňov takmer bez prestávky chrápala a teraz som jej začala robiť tú toaletu nosa. a cez víkend dostala vírusovú angínu, tak je teraz doma. a už pár dní nechrápe. dýcha úplne pekne. tak to chrápanie bolo asi spôsobené infektami zo škôlky. a teraz sme budúci piatok objednaní na kontrolu mandle nosnej na ORL a neviem, či tam vôbec chodiť. zdá sa mi, že ani netreba. ona okrem toho chrápania nemala žiadny problém. ako je pomerne často sopľavá, ale v porovnaní s deťmi z okolia, čo chodia do škôlky, je to v norme. priebeh je vždy mierny, neberie atb. a podľa tohto súdim, že keď ju nechám pekne doma sa preliečiť, tak aj mandla sa zmenší.

a ešte, keď sa ide na ORL vyšetrenie, nevadí, že berie malá Aerius? alergiu inak nemala potvrdenú, len tak jej dala dr. Aerius kvôli tomu, že mala trochu zahnisané očko a očná povedala, že to nie je bakteriálne ale možno alergia. dr. jej brala krv na protilátky a sú ok. asi preto, že ja som alergik, tak je tam to podozrenie. lebo je pravda, že soplí častejšie ako v zime 😝 Ale nemám pocit, že ten Aerius nejak extra zaberá. určite nie tak ako antihistaminikum u mňa, keď mám sezónu. Podľa mňa alergiu zatiaľ nemá.

kvojtanikova
1. júl 2011

@strapco13 ahojky ak si este tu a nerodis 😉 tak mam otazku - moze kojaca matka atb Xorimax? dneska mi ho predpisali lebo to co som od maleho chytila (a co on v pohode vyliecil Sinupretom a Promethazinom) mne stale neprechadza. Nechapem ako je mozne ze on sa z toho dostane len tak a ja nie, ked som to evidentne chytila od neho, lebo priznaky boli tie iste. No ale k veci - pisu ze Xorimax ide do mlieka, ako to mozem eliminovat? Prikrmy jedava iba 1-2x denne - staci to na to, aby sa ta davka, ktoru by teoreticky dostala cez mlieko znizila na neskodnu? Ci jej mam teraz 5 dni davat umele mlieko (pripadne nahradit aspon nejaku davku mojho mlieka umelym)? A popri tom mam jest Sinupret, lenze ja beriem Nasivin Sinus tabletky tak teraz neviem mam brat oboje? Nie je to to iste? Dakujem.

strapco13
1. júl 2011

@lindulak nosna mandla sa ma kontrolovat ked je dieta aspon 10 dni..lepsie 2 tyzdne zdrave , ci bez ATB.. cize kedze ste teraz ochoreli..tak to moze byt skreslene /teda ak sa najde zvacsena mandla..lebo ak je normalna, aj tak kratko po infekte, tak je proste normalna/
Aerius nevadi....je mozne ze vdaka nemu prestala chrapat, a ze to chrapanie bolo na podklade opuchu slinice nosa /mozno aj alergickeho/ a teda aerius zabral

strapco13
1. júl 2011

@kvojtanikova dospelaci znasaju detske bacichoroby horsie ako deti 😅
mozes Xorimax brat /je to vlastne ten isty liek ako Zinnat, len ina firma, a ten je vhodny aj pre male deticky/, vylucuje sa len v malom mnozstve do mlieka, netreba odsavat..tym ze malu budes kojit..jednak jej dodas do tela svoje protilatky a plus ta troska ATB ju ochrania pred nakazou
sinupret a nasivin sinus...su velmi podobne, aj ked neobsahuju uplne to iste -..ale napis mi co ti je..bez toho neviem povedat, aka by mala byt vhodna liecba

kvojtanikova
2. júl 2011

@strapco13 dakujem ti, velmi si ma ukludnila, ja tu robim vselijake podvody na nej (davam caj miesto mlieka aspon v noci), tak som rada ze ju mozem v pohode dalej kojit, lebo tak mi aj najlepsie zaspi. No, je fakt ze doteraz som zjedla 2 davky toho ATB a hned mi je lepsie. Mne to zacalo hustymi zltymi soplami, co mi tiekli do krku a stipalo ma z toho hrdlo, potom som uz stratila hlas, zacala kaslat a tak podobne. Doktorka vravela ze mam zapal priedusnice a hrtana, co som si aj myslela lebo som mala taky stekavy kasel ako na laryngosku, a z toho namahania sa mi zrejme zapalila aj priedusnica. Ved toto ma stve, ze malemu hned nasadia Promethazin alebo take daco, jemu sa sliznica ukludni a neprejde mu to do takeho stadia ako mne. On mava ATB iba lokalne - Pamycon, pripadne ak je velmi zle, vezme 1-2 Rectodelt cipky a hned je po probleme. Uz od oktobra sa tak dobre drzi, chvalabohu. Ja beriem dlhodobo na alergiu Flonidan, ale neviem co by som si mohla dat ako kojaca matka ked mam takyto akutny stav. Co sa tyka toho Sinupretu a Nasivinu Sinus, beriem dalej obidve, sak uvidime co z toho bude. Uz sa mi dobre odkasliava, v noci sa nebudim, takze hadam to bude v pohode. Zlte sople fukam aj nadalej, ale uz nie take huste.
No to je vsetko, zase som sa rozpisala. Inak fakt ta obdivujem ze tu vsetko stihas citat, a vazim si ta za tu pomoc, keby som aj ja tak mohla dakomu pomahat svojimi radami, ale ja som iba obycajna ucitelka a prekladatelka z/do ANJ, takze pochybujem ze by dakto daco potreboval...Ale ak bude daco treba, kludne sa mozes na mna obratit.

lindulak
2. júl 2011

@strapco13 malá teplotu mala len v nedeľu a v pondelok dr. povedala, že môžeme dať skontrolovať mandľu, že jej "nič nezateká". a pár dní po tom už prestala chrápať, myslím, že si jej telo poradilo s tými fistulami a aj s infektom, čo mala asi predtým. a preto už nechrápe. no v piatok to bude tak týždeň po chorobe. a Aerius už berie asi mesiac a až teraz prestala chrápať. skôr mám pocit, že vďaka tej horúčke si poradilo telo aj s niečím, s čím dlhšie zápasila. na túto virózu nebrala nič, bol to fakt mierny priebeh. ďakujem ti za všetky rady. obdivujem, s akou trpezlivosťou odpovedáš maminám stále na tie isté otázky 🙂

strapco13
2. júl 2011

@kvojtanikova v podstate mas liecbu dobru..antihistaminika treba, aj keby si nebola alergik, popripade este mozes nejake calcium..to je vynikajuce na hlasivky
plus treba liecit nadchu..cize preplachy, nosne kvapky /nasivin, olynth a pod/

@lindulak je mozne, ze sa jej nastartovala imunita, to by bolo super...ved sa uvidi na vysetreni..ak je nosna mandla normalna..a to dufam, ze je tak 😉 tak potom len preventivne toaleta nosa, adekvatne preliecit infekt a snad budete zdravy az do ....

maca_p
2. júl 2011

@strapco13 dufam, ze ta tu este zastihnem 😀

predcasom so ti pisala o synovom zlatom stafylokoku v nose. boli sme na kontrolnom vytere z nosa a zlato nie a nie zmiznut. opät dostal pamykon na tyzden a teraz v stredu by sme mali ist v podstate na dalsi kontrolny ster. toto som ale chcela, nasa deckarka hovori, ze zlato sa normalne vyskytuje v mikroflore organizmu a netreba ho preliecovat. kozna naopak odporucila 2x pamykon. a ak bude dalsi ster pozitivny, tak celkove ATB. aky je tvoj nazor? neriesit nos? ci riesit?

este musim napisat, ze prvy krat v zivote mu zlato vyslo pozitivne v 2 mesiacoch zivota, kozna hovorila, ze sme si ho priniesli z porodnice TT (sekcia). teraz druhy krat pred 2 mesiacmi a to sa vratil z liecebneho pobytu v Travnici. kvazi to je tiez nemocnicne zariadenie. moze to mat suvis?