icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

martija
15. jan 2012

@strapco13 pekny vecer, potrebovala by som poradit aj ja v tomto hroznom obdobi plnom chorob. Mam tri deti, vsetky tri chore - kasel, nadcha. Chcela by som sa opytat co si myslite o sirupe Spiropent. v lekatku sa pise iba o astme, lekarka nam ho dava vraj,aby sa lepsie hlieny uvolnili...a druha otazka bude asi tazka,ale malinky 7 mesacny syn ma tiez kasel, je dost husty, hlienovity,ale je bez horucky a naposledy ked mal tri mes. tak dostal atb, bojim sa ist s nim znova k dokine,aby mu zase nefukla atb. Moze takyto kasel ustupi aj sam? su atb nutne? viem,ze sa tazko urcuje cez net,ja by som len chcela vediet, ze ci nahodou nemusi vzdy sprevadzat horucka tento kasel,aby dostal atb....najradsej by som ho nechala doma a nesla k dokine,ale nechcem nic zanedbat. A este posledna otazka,mohli by sme s takym kaslom vonku? Dakujem

strapco13
15. jan 2012

@brnka pozri na moj clanok o toalete nosa..treba aj nosne kvapky proti opuchu a ak kojis tak svoje mliecko nakvapkaj
fenistil mozes..dava sa 3-10kv 3xD
zapal dutin sa da zistit aj ultrazvukom..ale 7 mesacne dieta este nema vyvinute dutiny

strapco13
15. jan 2012

@motylik136 mozno ma opuchnutiu sliznicu..toaletu nosa, a cvicit a ucit ju nech dycha nostekom..zatvarat jej pusinku
pokial to bude ptrevavat tak na ORL nech sa pozru na stav sliznice v nose..ak v noci chrape aj ked je zdrava tak aj kontrola nosnej mandle

strapco13
15. jan 2012

@cicimotinka trosku inak sa robi vyter na ORL aku o pediatra
je mozne ze ta uzlina proste bude zvacsena a bude ragovat na kazdy infekt zvacsneim a potom zmensenim po infekte..kontolovat ju a ked to bude velmi prekazat tak vybrat

strapco13
15. jan 2012

@bubinko83 pozri na moj clanok o toalete nosa..ribiut preplachy aj úpreventivne, pripadne skusit nieco na podporu imunity..vit C, echinaceu imonoglukan pripadne nieco na predpis

strapco13
15. jan 2012

@andy485 drzim palce nech staci "len" mandla...ale stipulky nebolia, netreba sa bat

strapco13
15. jan 2012

@martija spiropent je liek ktory sa dava ak su zuzene priedusky..nie je na uvolnenie hlienov..na uvolnenie hlienov su mukolytika..mukosolvan, hedelix, sinupret a mnoho dalsich
pozri moj clanok o toalete nosa..ako si mozes pomoct..kasel moze byt bud mu zatekaju hlieny..vtedy trieba riesit nosik..alebo je to z priedusiek a vtedy sirup podla kasla..bud na vykasliavanie alebo na drazdivy kasel /to aj podla stadia choroby/
kratka zdravotna prechadzka v kociku, zababusit, pokial nie je teplota moze byt..ale pokial nie je vonku hlla, sychravo, ked nefuka vietor...proste v normalnom pocasi
kasel je len priznak choroby..ATB sa davaju podla toho co chorobu sposobuje..bez CRP by som dietatu bez teploty ATB len tak nedala, pri teplote podla stavu a vysledkov

martija
15. jan 2012

@strapco13 dakujem za odpoved. Ja som si citala pribalovy letak, viem teda,ze je na rozsirenie dych. ciest, takze som ho synovi nedala. Lenze lekarka mi ho predpisuje znova a znova,vzdy a vzdy ci pri polrocnom,ci pri sedemrocnom,takze som sa jej opytala,ze na co to vlastne je,lebo decka su "normalne" chore,a nemaju problemy s dychanim,a ona mi povedala,ze to je na tie hlieny 😕 . Ako k lekarke k nej nemam doveru....
A u malickeho to nebolo zatekanim,lebo horne dychacie cesty boli uplne ciste, zacalo to kaslom,a ten ma skaredy podton, az teraz sa pridruzili aj horne...
Vzdy sa v lekarni este infomrujem o liekoch,ktore mi predpise,a vacsinou nedam vsetky,ktore mi da. Citam aj pribalove letaky, a spiropent som nedavala, az teraz,ze teda skusim,ked ho stale dava, synovi kasel ustupuje. Chcela by som teda vediet,ci by si ste ho pri beznom kasli odporucili aj vy.

sisaha
15. jan 2012

@strapco13 dnes sme boli poobede na kramaroch na detskej ORL kvoli tomu, ze dcera 2,5r. ma od piatka vecera teploty, ktore kolisu od 37,5-38,5. Za 24 hodin som jej 3x podavala antipyretika. Nevyzera choro, ale ked jej zatlacim uska, tak povie boli. Doktorka co ju vysetrila povedala, ze je to zacervenane a matne, hrdlo tiez trosku cervene, bez povlakov, sliznica nosa trochu opuchnuta. Dcera vsak nema ani sopel, ani kasel. Nasadila jej augmentin duo. Ja som ho sice vybrala, ale este nenasadila...STale vaham, kvoli tej teplote, nezda sa mi az tak vysoka na ATB a chcem dat zajtra urobit CRP...robim dobre, alebo sa tym atb nevyhneme? Pred 2,5 mesiacmi brala atb tiez. (vtedy to boli asi tiez usi, lebo ziaden priznak , iba horucky). dakujem za radu.

brnka
16. jan 2012

@strapco13 , dakujem, chvalabohu vcera sa to uz trochu uvolnilo.....uz mame aj vysledky sterov - bohuzial zase pneumokok. Nastastie "len" v nose, takze uz mame aj pamycon - len dufam, ze zaberie.

janna151
16. jan 2012

@strapco13 ,ahoj, tak idem zas po radu. Jednemu synovi zatekaju sople, tak nas nasa detska dr. poslala na imunologiu. Tam si mame priniest aj vysetrenie z ORL. Tak dnes sme boli, a zostala som zaskocena. Mam 2 synov - dvojky- nemaju sople, nekaslu - a dr. na ORL mi povedal, ze maju totalne opuchnute a prekrvene sliznice, a ze ked to bude pretrvavat do buducna, je treba uvazovat nad vyberom mandle.som iba na neho kukala ako taky puk. Naordinoval nam OHC pol. + 2x12 kv. fenistil. Ked som sa ho pytala, ze co to znamena, ako sa dalej postupuje, tak ma odbil ze uvidi sa o tyzden na kontrole. Toto napisal do papierov - Rhinitis peristens, opuch a lividita sliznice nos. dutiny, biela sekrecia, suap. vegetationers adeno... a druhy tam ma este ze zatekanie do dych. organov. Prosim ta, je to naozaj take vazne, alebo to moze byt teraz z toho suchsieho ytu. Sice neprekurujeme vela, ale trochu predsa, vonku sme skoro stale... a etse som sa chcela spytat - ked streknes morsku sol - pri toalete nosa, musi sa to potom odsat aj ked ziadne sople nejdu, alebo to staci nechat iba volne vytiect? Dakujem ti pekne za tvoj casa odpoved, Jana

motylik136
16. jan 2012

@strapco13 díky moc 🙂

motylik136
16. jan 2012

@motylik136
@strapco13 a ešte by som sa chcela spýtať, že ako zistím, či jej netreba prepichovať nos od soplíka?to by nemohla vôbec dýchať nosom?

martija
16. jan 2012

@strapco13 je tu moc vela info, zda sa,ze chorobnost vrcholi, len som chcela napisat,ze sme boli u dr. a ziadala som o vysetrenie CRP a obvodna mi povedala,ze dostane atb, tak ci tak..... 😒 . Takze uz neriesime nic, bereme atb...len znova na rozsirenie dych ciest dala ventolin, myslite,ze je dobre ho davat? bere aj fenistil a aj prospan, zda sa mi to moc, mozno by slo vynechat ten ventolin, alebo radsej nie? dakujem moc.

lucy321
16. jan 2012

@strapco ahoj možem otazočku, aku morsku vodu by si mi odporučila, ktora je podla teba najlepšia.... ked mala dcerka nadchu tak sme použivali sterimar a boli sme u dokiny a ta povedala, že to je slabota že ovela lepši je quixx alebo ako sa to piše, je to pravda. Teraz použivame physiomer baby, dcerka ma 2 roky dakujem

laskonka28
17. jan 2012

@strapco Dobrý večer,
bolo mi poradené od lenka_da, že Vám mám napísať :
Mám veľký problém :
dnes som bola u detskej dr. a tá mi povedala, že sme málo pribrali.
Vážili sme 5510g a dnes po 6.týždňoch vážime 6000g - čiže sme pribrali 490g - je to málo ?
Sme výlučne dojčený - máme 4 mesiace a 3 týždne.
Výška - minule 58cm - teraz 60cm, ale doma sme ju merali včera a mala 62cm.
A teraz ten problém :
Dr. mi prikázala prikrmovať !
Ale ja odmietam - moje mliečko jej stačí, Natálka je "pucka" !
Ja chcem prikrmovať až od ukončeného 6.mesiaca, veď všade tak čítam.
Vraj je to po starom.
Po novom treba prikrmovať už od 4.mesiaca, tak mi dnes povedala.
Ďakujem za radu, nešťastná mamička Zuzana.
A ešte, vraj mám určite málo mliečka.

strapco13
17. jan 2012

@martija ono vsetko zalezi na tom ked popocuva dr dieta ake ma dychanie..tam by bolo pocut ci ma alebo nema zuzene prieducky pri dychani.. dala by potom dg spasticka, ci obstrikcna bronchitida..vtedy je indikacia na spiropent opodstatnena
liecba kasla..to sa neda takto povedat..zavisi od toho aky jekasel, ci suchy ci produktivny, ci je to zatekanie hlienov, ake su ine priznaky a ine vysledky /pocuvanie hrudnika, pripadne labaky..krvny obraz, CRP, vyteri/..

strapco13
17. jan 2012

@sisaha pockala by som na CRP..boli ste dnes? pokial je CRP nizke../myslim nie tak vysoke aby to znacilo bakterialnu infekciu/ tak na uska yby mal zabrat postup podla mojho clanku
ale ak su taketo teploty bez inych priznakov, tak by bolo dobre vysetrit aj moc

strapco13
17. jan 2012

@brnka snad zaberie..budem drzat palce

sisaha
17. jan 2012

@strapco13 ahoj, no boli sme vcera, tak crp bolo 19, ale doktorka zhodnotila, ze prave usko malo horsi nalez podla orl ako lave a ze teda tie atb mam nasadit. Tak ich vlastne druhy den uzivame 😒. nabuduce asi budem mudrejsia..

strapco13
17. jan 2012

@janna151 opuchnute a prekrvene sliznice v nose nehovoria noc o nosnej mandli tu treba vysetrit..pozri moj clanok o npsnej mnadli tam mam rozpisane priznaky a sposoby vysetrenia..mali ste vysetrenu nosnu mandlu vobec? lebo v naleze pise len ze susp..cize mozne zvacsenie..tak ak vysetril tak bud su alebo niesu zvacsen a ak nevysetril tak sa nema na zaklade coho vyjadrit k operacii
co je to OHC pol. ta skratka mi nic nehovori..mozes dat cely nazov?
co sa tyka preplachu..pozri moj clanok o toalte nosa..tam mam rozpisany postup..pokial nie su sople tak netreba odsavat ak vedia vyfukat

strapco13
17. jan 2012

@sisaha 😒

strapco13
17. jan 2012

@motylik136 tak male dieta nema este nadchu v dutinach nakolko sa dutiny este len zacinaju vyvijat..aj RTG ma znmysle robit az kolo 3-4 rokov. Prepichovat, kym nie su prerezane trvale zubky treba velmi opatrne /a vacsinou ani netreba, stacia ine pristupy/ nakolko pri dutine su zaklady trvalych zubov a mohli by sa poskodit
skor u malych deti treba dokladne uvolnit nos, preplachy, odsvat, inahalacie, antihistaminika a pod

strapco13
17. jan 2012

@martija ventolin sa dava podla naleziu na hrudniku ci su alebo nie su zuzene cesty..ak su zuzene treba ho brat

strapco13
17. jan 2012

@lucy321 morska voda je dobra kazda..ide skol o silu vstreku a kto co toleruje..malym detom su lepsie kvapky, vacsim spray a ked to zvlada dieta a dospely tak taka krhlicka na preplach, mozes si aj zarobit vlastny roztok nejaky, da sa preplachovat aj tak ze nasajes z dlane vodu z vodovodu a potiaghnes do seba a potom vyplujes
dolezite je spravit ten preplach dokladne 😉

strapco13
17. jan 2012

@laskonka28 z jednorazoveho prirastku je tazke hodnotit....chcelo by to viac udajov..ale podla man ten bvahpvy prirastok je fajn a ked si pozriem, ze ste mali porodnu vahu 3200g...tak terajsia vaha 6,0 kg je super...malo by platit take pravidlo ze v polroku zdvojnasobit svoju porodnu hmotnost..nemusi to byt na gramy presne..ale cca...ale teda ak budete nadalej takto priberat tak tu vahu prekrocite
http://dojcenie.wordpress.com/2009/12/10/kolko-... tam dole su odkazy na grafy rastovych linii skuste si vytlacit a zaznacit si tam ako pribera..dolezite je aby si dieta sledovalo svoju rastovu liniu a teda nemalo prudky pad smerom nadol co sa tyka priberania /cize napr prvy mesiac kilo a pol a druhy mesiac 200g/ ..ale aj keby bol pokles tak sa ma upravit najprv dojcenie a az potom ak to nejde uvazovat o nejakom dokrme /dokrm flaskou a umelym mliekom je to posledne riesenie/
napiste mi jednotlive vahove prirastky. ako dieta cika a kaka a nieco viac o dojceni, ako prebieha, ako sa mala sprava / neviem co si predstavujete pod slovom "pucka" 😅 /
co sa tyka dokrmovania a prikrmov...ano vysiel jeden odborny clanok ktory bol bohuzial zle prelozeny a este horsie interpretovany..a v nom sa pise od prikrmoch od 4 mesiaca..ale bolo to myslene, ze od 4 meisiaca sa moze dat prikrm, pokial nie je ine riesenie /ked naozaj mamicka nemoze dostatocne dojcit, musi do roboty a pod/ ..cize nie pausaulne vsetky deti ale pokial mamicka nemoze plne dojcit dostatocne tak je lepsie v 4 mesiaci pridat prikrm ako dat umuele mlieko
cize pokial je dietatko spokojne tak uplne staci prikrovat az od ukonceneho 6 mesiaca.

sisaha
17. jan 2012

@strapco13 kazala nam este pouzivat Burow alkohol do ucha..ale celkom som nepochopila princip. Kvapnem na gazu a tu strcim do ucha, alebo kvapnem do ucha a zastuplim gazou? 😅 Mozem tieto kvapky pouzivat v buducnosti hned pri prvych priznakoch bolesti ucha?

strapco13
17. jan 2012

@sisaha burrov sa pouziva na zapal vonkajsieho zvukovodu s opuchom..cize nie pri kazdom zapale
dobre je tak, ze das gazu do ucha a na to kvapnes..takto mozes gazu tam nechat a postupne priikvapkavat na to /idealne je ked to tam straci lekar aby to bolo ca najhlbsie v uchu /nie len gucka pri vchode do zvukovodu

sisaha
17. jan 2012

@strapco13 aha, ok, dakujem, si zlata

brnka
18. jan 2012

@strapco13 dakujem, ja som uz z toho zufala, stale sa na neho nieco lepi, uz tusim peknych par mesiacov nebol uplne 100%-ne v poriadku......