Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 a co je dobre na tlmenie kasla? fenistil ci daky sirup, dnes v noci uz zacala dost kaslat a rano zas mala zltkavý hlien z nosa, ale to vyslo len ked si kýchla, ale zas na tie hlieny sa jej bojím dávat ten sinupret aby to zas daku zlobu nenarobilo. 😒
Chcela by som poprosiť radu - dcéra 2,5 roka, má vyše týždňa soplík, ale nerobí jej problémy napr. pri spaní, spí v noci dobre, nos upchatý nemá, pekne si ho vyfúka. No od soboty zostala zachrípnutá. Zakašle len občas, najmä ráno po prebudení si trochu pokašle, ale inak počas dňa a noci ani veľmi nie. Akurát to zachrípnutie. Teplotu nemá a zatiaľ ani nemala. A ešte ked plače, tak má akoby taký "zhrubnutý" hlas. Váham, či s nou ísť k lekárke, lebo tá by jej určite hned dala ATB, lebo však naposledy ich užívala pred vyše rokom, tak "pre istotu" by jej ich určite dala, ako ju poznám. Sú nejaké lieky na to zachrípnutie, čo by som mohla skúsiť bez lekárky, alebo ju tam mám radšej zobrať a dať popočúvať? Inak je dcéra cez deň veselá ako obvykle. Ďakujem.
@beruska9561 nemalo by sa to stavat ale su take pripady
@mojkamirka fenistil je na uvolnenie a odpuchnutie sliznic, kasel nemisi tlmit, na tlmenie kasla ak je suchy drazdivy tak skor ditustat, stoptusiin..alebo ine antizusikum
na nosik..preplachy a nosne kvapky
Ahoj strapco13, tak som tu zas. Dcera ma od soboty laryngitidu, dnes v noci uz nemala ten hnusny kasel. Len ma silny sopel. Davame nadalej calciovy sirup (2 krat denne), fenistil 3 krat. Do nosa striekame physiomer, ale soplik nechcu ist von aj ked je pocut, ze sa jej tazko dycha. Co mozem este robit, aby sopliky nezatekali. Musim ju vziat k lekarovi ak uz nekasle tak hnusne, teplotu nema? Soplik ktore odsajeme (myslim to malo) je husty a biely. Mna stale trocha pobolieva k krku, ale zvladam a manzel je na to podobne.dakujem mockrat.
@strapco13 ahojky prosim ta o radu: 14 mes. dcera zacala chodit do jasli. Odvtedy ma v podstate stale sopliky/pokasliavanie - je pravda ze jej narastlo odvtedy uz aj 6 zubov, takze som to pripisovala aj tomu. Dala som jej ale spravit vytery a vysiel jej stafylokok v nose aj v hrdle. Preliecena bola uz 2x Pamyconom, vzdy sa to zlepsi ale v podstate sa to velmi nemeni. Teplotu nemala ani jeden den ani len zvysenu, je normalna, papat jej chuti, bez problemov. No a teraz je otazka - treba to preliecit (Unasyn - ATB, vravi nasa dokina) alebo nie? Vraj je to bezna flora u deti v kolektive a asi by sa jej to aj tak vratilo. No bude mat o chvilu 15 mesiacov a ockovanie MMR, bojim sa aby nemala nejake horsie reakcie kedze jej telo bojuje so stafylokokom... Ci tie ATB by to len zhorsili (imunitu myslim, a tak)? Ozaj neviem co mam urobit, ak mas s tym nejake skusenosti, prosim daj vediet. Velmi pekne dakujem.
@kvojtanikova Ahojky, precitala som si tvoj prispevok a kedze vas caka MMR ockovanie, tak by som si dala pozor na to, aby si malu mala 100% zdravu, ale to tak ma byt pred kazdym ockovanim.... Ja to pisem preto, ze MMR je u mna na zozname velkymi neonovymi cervenymi pismenami. Nasa mala to mala koncom januara 2011 ockovane a odvtedy ma zdurene uzliny na krku a za uskom (pobehali sme uz vysetreni neurekom, krvne odbery a pod.) a co je horsie (lebo vraj s uzlinami mame prosto cakat, ze to moze mat i 10 rokov... a podobne teorie), odvtedy je stale chora. Horucky vysoke mala iba v lete pat dni, zvladli sme to bez atb, celkovo mala atb iba ako 5-mesacne babo. Ale chora v tom zmysle, ze ma sople a kasle, zastrety hlas niekedy tiez a pod. A toto mam v trvani 8-10 dni a potom tyzden klud a nasledne zase sople, kasel a zase tyzden klud a takto uz bez mesiaca rok! Raz mala zistenu moraxellu v nosteku, ked mala tie vysoke horucky, odvtedy nic. Do skolky nechodi, ale zase ani nesedime cele dni doma.
Preliecujem ju doma robenym sirupom - cibula, citron, med, plus komercne prospan, sinupret, do nosteka quixx alebo vincetnku a odsavame. ATB nedavam. A stafyla moja mala mala v nosteku tiez, ale mne pediatricka povedala, ze prakticky kazdy clovek ho ma niekde, deti nevinimajuc. Uvidis, co ti odpise ohladom ATB @strapco13 , sama som zvedava. Ja som ti len chcela napisat, ze ja som sa uz naucila s nasimi soplikmi a kaslanim zit, keby som mala zakazdym chodit k dr., tak tam som asi stale 😀
A najma to som chcela, aby ste sa so soplikmi ani inak chore nedali ockovat 🙂
@kvojtanikova staphylokok je velmi casty bacil..nielen v detskych kolektivoch, je velka premoreniost a je velmi odolny voci ATB, ale nastastie je to slaby bacil, sam o sebe malokedy na zdravej kozi a sliznici nieco sptravi..ale moze zhorsit infekciu ak sa povrch poskodi a teda prenikne tam kde nema alebo ak je organizmus napadnuty inym virusom alebo bakteriou
pokila je dieta /pacient/ zdravy a staphylokok je cisto nahodny nalez pri beznom vysetreni tak by som ho nepreliecovala
pokila ale su nejake zdravotne potiaze tak by som doporucila preliecit
to ze mate opakovane staphylokoka...no bolo by dobre zistit kto v skolke ho ma /nerealne/..lebo darmo sa preliecite chyti ho znova
skor by som pozbudila organizmus aby s nim bojoval..preplachy nosa, otuzovanie, vit C, cesnak, cibulu, med /ak nie je alergia/ a pridala by som nejaky pripravok na imunitu
a kedze je opakovane chory ist na ORL..nech tam spravia vyter a pozru nosnu mandlu
co sa tyka ockovania...samotny staphylokok nie je problem..ale bez ORL vysetrenia vo vasom pripade by som nedala ockovat..odloz do 18 mesiacov /aj tak je teraz vela viroz/ ..ale ak su sopliky a kasel..urcite neockovat
@marielik78 tie sople a kasel..boli ste na ORL? nosna mandla? ak je toto negativne tak kasel moze byt al alergickeho povodu /hlavne ak je to taky suchy drazdivy kasel/
Ahoj strapco13, mali sme doma Trifed z minula. Naposledy pomohol. je to tiez dobre ? Dakujem
Poprosím radu: môže sa mucosolvan dávať súčasne so sinupretom? Ďakujem veľmi pekne 🙂
@strapco13 Ahojky, nie, na ORL sme nikdy poslane neboli (moja mala) a ja teda osobne ani raz za 33 rokov (prave som chora, tak som na to myslela), tak netusim, co a ako s nosnou mandlou. Kasel alergicky nema, fenistil ani aur... (nespomeniem si na nazov) nezaberali, iba bola oblbnuta z toho vzdy, nema suchy kasel, praveze vykasliava hlieny krasne... Si zlata, ze sa vyjadrujes, vazim si to.
@marielik78 tak skocte na ORL..v clanku mam napisane ako sa vysetruje nosna mandla
@strapco13 Dakujem, citala som, u nas by slo do uvahy max. to prehmatanie prstami lekara, lebo mojej je nemozne pozriet od ust (ani neotvori), pocuvanie je s placom, krv ked nam brali ci robili utz uzlin, to sa chodili z okolitych ordinacii pozerat, co jej robime...
Jej sa nostek neupchava, hlieny vytekaju, plus odsavam tie hlboke, v noci spinka fajn.... Teraz nam to preslo zase do kasla, klasika, ale sopliky stale biele, bez teplot mala (narozdiel odo mna). Nasadila som aj Kalobu, zaujala ma, tak snad pomoze 🙂
@strapco13 dakujem za odpoved. Napokon sme sa s lekarkou dohodli ze predsa len to preliecime, lebo mala stale pokasliava, hoci akurat dobrala Pamycon. Dala jej teda ten Unasyn na 10 dni, vraj nema chodit do kolektivu a potom urobi kontrolny vyter. Tak uz len dufam ze potom to za ten jeden tyzden zas nechyti znovu, lebo 3.4. bude mat 15 mesiacov a ma ist na to ockovanie. Nasa lekarka hovori, ze sa to ma ockovat v prvy den po dovrseni 14.mesiaca. Keby kasel alebo sople pretrvavali, poziadam ju o to ORL vysetrenie.
Teraz sa zase "zabavam" s malym, tiez kasle a sopli, najprv mal iba biele sople teraz uz aj zlte, ale davame iba Droseru, Pleumolysin a dithiaden. Mozno to uz ma aj z alergie, lebo sa tu nejako oteplilo a zacina mu sezona.
Dobry den,
problemy so synom sa nam zacali pri zapale pluc ktory uzavreli, ze bol zrejme alergickeho povodu. Bolo to v decembri 2011. Uzival vtedy aj antibiotika a od vtedy zacal postupne stracat cuch a chut. Doteraz ma zvysenu teplotu do 37,3 a zvysene eozinofily. Niekedy ma stazene dychanie ale vytok z nosa nema. Iba mierne zatekanie do hrdla ale to je tiez iba obcasne. Pri kontrole na ORL bolo povedane, ze dutiny ma priechodne. (Mal aj MR mozgu a miechy - vsetko v poriadku) Uziva nasonex(2 - 3 tyzdnne) a alvesco (2 mesiace)(kortikosteroidy) a ma pocit, ze ako zacal s uzivanim nasonexu strata cuchu sa zhorsila. Chut zaciti iba ked sa vysmrka po jedle(aj ked nema upchaty nos). K veceru uz poslednou dobou cuch nema vobec. Vedeli by ste nam prosim niekto pomoct? Boji sa, ze o cuch pride uplne a ma z toho depresie. ( este poslednou dobou sa pridalo popichavanie tela cez den) Bol uz aj v nemocnici robili mu vysetrenia od vymyslu sveta a na nic sa neprislo.
@kvojtanikova prepac, ale musim sa vyjadrit k jednej veci....tvoja dr. si pekne vymysla....ockovanie MMR, kt. ma mimochodom tvoja dcera dostat ma byt ockovane medzi 15. - 18. mes. ......(co ju nehcas naockovat choru?.....uvazuj a hlavne citaj pribalove letaky...) lekari toto robia, lebo to chcu mat rychlo zasebou a nie vzdy je toto najlepsie riesenie 😒
@sorciera24 nie je to tak ako hovoris,ja som mojej dcere ockovanie dala odlozit,a ma 18.mes prec 😉
ideme az 30.3.
@angellinka podla zakona je 15.-18.mes. .....to, ze ty si si dala odklad je len tvoja vec, ja som MMRku nedala vobec 😉 ...reagujem na to, ze nie je nevyhnutne ockovat hned v 1. den 15. mes. ....ale kludne neskor.....vsak kukaj na co reagujem 😉
@marielik78 je mozne vysetrit dietatko cez nos aj..takze da sa vysetrit aj nespolupracujuce dieta...maloktore dieta v tom veku spolupracuje 😀 ale da sa to

@strapco13 dakujem 🙂 skusala som mu uz vcera odfotit hrdlo ale si nechcel dat, este je to sprostucke - ma 2,5r a nerozprava, hrdlo mi otvori tak na strvt sekundy aj som mu skusala objektiv tam strcit ale nepodarilo sa 😀