icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

mimi21
3. apr 2012

@strapco13 dakujem, no akutny stav to asi nie je, malu nic neboli, nema sopliky, opuchnuty nostek...proste ma asi este nejaku zvyskovu tekutinu v usku, po tom co sa vo stvrtok odsavalo, pripadne sa tam zase nejaka nova dostala
idem volat dr, co s tym aby sme zbytocne necakali a hlavne idu sviatky, tak aby sme neskoncili na pohotovosti ak by sa to nedajboze zvrtlo k horsiemu
dr povedala ze nosnu mandlu skontrolujeme po vylieceni.
este raz vdaka 🙂

modra1
3. apr 2012

@strapco13 Prosím, môžem Zodac, keďže ešte kojím 26 mesačnú dcéru? Ďakujem 🙂

strapco13
3. apr 2012

@modra1 mozes..aaj keby si dnove babo dojcila 😉 len sa dalej dojciete a uzivajte si to..a nenechat si to pokazit alergiou /predpokladam, ze ti zacina alergicka sezona 😝 /

strapco13
3. apr 2012

@mimi21 drzte sa..snad liecba zaberie

sisaha
3. apr 2012

@strapco13 ahoj, chcem ta poprosit o radu, chytila som nejaku virozu, vcera som mala teplotu 38,2. Hlieny z nosa su prevaznej zltej farby, cez den priesvitnej, hrdlo ma neskutocne boli, cervenu mam celu hltanovu zadnu stenu a aj ten "vybezok" co je nad mandlami (neviem ako sa to vola). Striekala som si tantum verde, bioparox a teraz okrem bioparoxu som zacala striekat aj jox sprej. Ale zlepsenie nevidim. Vies mi este nieco doporucit? Alebo mam skocit za doktorkou nech to pozrie?

nanulik
3. apr 2012

@strapco13 ja by som mala dotaz ohladom ušiek malého (1,5) má v nich takú suchú a šupinatú kožu. nevidím že by si ich škriabal alebo že by ho to bolelo. len ma zajíma že z čoho to môže mať a či mám s tým niečo robiť
dakujem za rady 🙂

strapco13
3. apr 2012

@sisaha liecba za pol dna nezaberie...pokial sa sople nezafarbia aj cez den a nevyjdu povlaky na mandliach pripadne ten vybezok neopuchne..tak pockaj s nastevou dr...ale keby si do zaktra necitila ze sa to lepsi, tak skoc
plus nosne kvapoky poti opuchu, a skus cmulat tantum verde..dlhsie ucinkuje ako spray

sisaha
3. apr 2012

@strapco13 dakujem 😉

strapco13
3. apr 2012

@nanulik ako sa staras o uska? opis mi to...kde ma tu supinatu kozu..na usnici alebo zvukovod?

nanulik
3. apr 2012

@strapco13 umývam mu len zvonku uši tyčinkou, úplne do vnútra nezachádzam. a tu šupinatu koužu má na ušnici (dúfam že to dobre popisujem)

nanulik
3. apr 2012

@strapco13 obrázok je z netu ale pre lepšiu predstavu kde to má šupinkaté

modra1
3. apr 2012

@strapco13 ďakujem. Pýtam sa, lebo tam píše, že sa nesmie, že do mlieka prechádza nejaká látka. Je to aj antihistaminikum?, píše tam len antialergikum. Aj alergia ma trápi, ale momentálne zápal prínosových dutín, u lekára som nebola, ale mávam ich často, aj operáciu dutín som podstúpila pre 10 rokmi, tak si myslím, že som to správne určila. Začalo to chrípkou (vysoká teplota, únava, boleť hlavy, škrabanie v hrdle, kašeľ), po týždni už upchatá hlava, zelenohnedý hnisavý sekrét, bolesť v lícnych dutinách. Užívam vit. C, Nasivin sinus a Solmucol, do nosa preplach a Nasivin sprej, je to o dosť lepšie, ale stále mám pocit opuchnutých slizníc, preto som si myslela, že by mi mohol Zodac pomôcť. Pomôže?

strapco13
3. apr 2012

@nanulik moze to byt iba lokalne podrazdene alebo exem...skus najprv nejaky bepanthen aleboSOS kremik..a ked to nezaberie..tak kozna necha sa na to pozrie..ak to ide aj do zvukovodu, tak ORL

strapco13
3. apr 2012

@modra1 hej na zapal dutin mozes Zodac
ale ak sa to do zajtra nezlepsiu tak RTG dutin a ORL vysetrenie..ci to netreba preplachnut a ATB
ak nemas teplotu tak mozes solux, naôarovanie
v kazdom letaku mas nieco podobne..lebo je neeticke testovat na tehotnych a dojciacich zenach a na detoch..a napriek tomu deti lieky mozu...to je iny styl testovania /retrospektivne analyzy/...ono ak dany liek moze dieta, moze aj dojciaca matka

modra1
3. apr 2012

@strapco13 Je mi lepšie, aj hlienov je menej, dýcham nosom, len cítim najmä večer ešte opuch na pravej strane. Rozumiem, prečo to píšu v letákoch, ale tu uvádzali konkrétnu látku, tak sa radšej pýtam 😉.
Ďakujem ti veľmi, za všetku doterajšiu pomoc, tvoje články a táto diskusia ma naučili ako pomôcť deťom pri ťažkostiach, naozaj to funguje a zvládame ich doma 🙂

bevab
3. apr 2012

@strapco13 Ahoj strapco, mala mavala pred rokom caste infekty a aj napriek mojej snahe ma mandlu zvacsenu, ale na uska sa NIKDY nestazovala. Raz vraj podla pediatra mala obojstranny zapal stredneho uska, odvtedy vzdy len hovoril ked bol infekt, ze to ma cervene, nic ine. Ako som povedala na uska sa mala nikdy nestazovala. Manzel odmieta co by len naznak operacie u nej. Pokial by sa s tym dalo robit nieco liekmi tak som otvorena tymto navrhom. Neviem co mimo operacie mozeme vobec robit :( dakujem za rady

mimi21
3. apr 2012

@strapco13 dakujem, dr ma "zvozila" ze keby jej to chcela pichnut tak jej to urobi uz vcera a ircite by ju musela uspat ☹
prosim ta mozes mi este vysvetlit rozdiel medzi zltym a zelenym Trifedom? vdaka 😉

strapco13
3. apr 2012

@bevab doplnila som moj clanok o moznosti zmensenia nosnej mandle bez operacie..nie vzdy to zaberie..zalezi ako dlho a ao velmi je mandla zvacsena..ale vyskusaj

@mimi21 zeleny trifed obsahuje aj liek na vykasliavanie a riedenie hlienu, zlty je ciste antihistaminikum
uspat kvoli prepichnutiu? pokial sa tam nedava hned drenazna rurka tak netreba uspat..nehovorim ze je to prijemne, ale uspat kvoli tomu

bevab
3. apr 2012

Ahoj strapco13 myslis sprej do nosa, podpora imunity a antihistaminikum. Toto vsetko som robila mimo antihistaminika to davam len sporadicky.Myslela som, ze existuje nejaky konkretny liek s ktorym sa to moze skusit zmensit. Chcela som sa spytat na tu tekutinu v tom jednom usku to sa bez operacie odstranit neda asi ??? dakujem pekne

strapco13
3. apr 2012

@bevab pisala som tam este lokalne antihistaminikum a lokalny kortikoid..ak sa zmensi nosna mandla, nebude blokovat stredne ucho tak moze tekutina vytiect z ucha do nosa

bevab
3. apr 2012

@strapco13 jaj aha,lokalne antihistaminikum ako Fenistil, alebo Zyrtec ? A ten lokalny kortikoid co mam konkretne od lekara pytat . Dakujeeeem

strapco13
3. apr 2012

@bevab nie..jednak tabletky antihistaminukum /alebo kvapky, ci sirup/ a potom do nosa vo forme spraya lokalne antihistaminikum /livostin, Alergodill/ alebo lokalny kortikoid /avamys, nasofan, nasonex a pod/
plus predtym dokladny preplach nosa a nieco na imunitu

nesi
3. apr 2012

@strapco13 Rada by som ta poprosila o radu. Syn ma v priebehu 3 mesiacov druhykrat streptokoka pyogenes, dostal penicilin na 10 dni. Ked ho mal prvykrat, mal aj horucku aj vyrazky (po prelieceni bola krv,moc aj vyter v poriadku). Teraz som bola zaskocena, pretoze teplotu nemal vobec, ani sa nestazoval,ze ho hrdlo boli, mal len zelene sopliky a supala sa mu koza na prstoch na rukach, streptokoka zistili z vyteru z hrdla. Dr. povedala,ze tohto streptokoka treba vzdy preliecit, vraj je nebezpecny. Syna dost casto bolieva hrdlo,den-dva, bez teploty, riesime to pastilkami, teraz som vystrasena a budem utekat k doktorovi asi s kazdym zakaslanim. Uz som rozmyslala,ze si dame spravit vyter aj mi s manzelom, ci nie sme bacilonosici. Poradis mi, prosim.

bevab
3. apr 2012

Ahoj strapco13, dakujem pekne.Tie tabletky antihistaminikum moze byt Claritine napriklad ? Znamena to davat ten Claritine plus Livostin plus Imunoglukan a preplach nosa a po mesiace skontrolovat ? Dakujeeeem velmi pekne.

saska.t
3. apr 2012

@strapco13 ktore antihistaminika su najvhodnejsie ci lokalne alebo normalne pre 4-roc. dieta?

pinkypinkus
3. apr 2012

@strapco13 Tie pľúcne chlamýdie a mykoplazmy som mala negatívne,to mi robila obvodná lekárka. Chystám sa teraz na pľúcne, tak uvidím,ako to dopadne-som zvedavá,čo za "bacila" som chytila. Ďakujem.

convallaria_majalis
3. apr 2012

Ahoj Strapco, v decembri a januari po opakovanych infektoch sme chrapali v noci a mali sme zvacsenu mandlu a tympano B krivky. Odvtedy je mala (1 a pol rocna) zdrava a dycha cisto. Avsak posledna kontrola spred par dni ukazala stale tympano B. (Nosnu madlu ani nekontrolovali). Posielaju nas na adenotomiu plus zavedenie stipul. Chcela by som sa opytat, ci nie je lepsie este pockat - kedze jednak je este malicka (1.5r) a subjektivne sa zda byt zdrava (ziadne potiaze nema, dokonca sa mi ani nezda zeby horsie pocula - aj na sepot sa otoci) Ak mozme este pockat - dlho si to mozeme dovolit s B krivkami? A tiez by som chcela vediet - nebolo by lepsie ako zavadzat stipuly spravit len paracentezu a odsatie? Dakujem pekne.

ajka72
5. apr 2012

@strapco13 ahoj chcem sa ťa opýtať aký sprej odporúčaš do nošteka po vybratí nosných mandlí, dík za odpoveď

sstefi
5. apr 2012

@strapco13
ahoj, ja by som rada poprosila o radu
mám takmer 5-ročnú slečnu, od začiatku škol. roka je velmi často chorá, to zn. vydržala v školke necele dva týždne. prídu sople, potom to stečie, pride kašel a takto pekne dookola.
teploty mala raz pred vianocami a min. týžden. inak ich nemava.
čo ma najviac štve, že teraz su intervaly medzi chorobami čoraz kratšie, to zn. nevydrží zdrava už ani týžden a to už aj napriek tomu, že nejde do školky. takže aj ked ostane doma dlhodobo, ta choroba - soplenie pride takisto. sople su vačšinou 1. den žlté potom už priesvitné.
výtery nikdy nič zvlaštne neukazali.

boli sme u alergo-imuno , všetko v poriadku, slaba asi začinajuca alergia na roztoče, imunita bez akychkolvek odchylok. neviem si predstavit, ako by fungovala, keby mala nebodaj narušenu imunitu....

už som zúfalá, z čoho to asi može byť? je mi jej tak luto, ved každy tyžden takto soplit min. 3 dni, to da zabrat aj dospelemu.

za prípadnú radu, resp. názor vopred dakujem

sstefi
5. apr 2012

ešte dodám, že min. rok brala ribomunyl, skušali sme aj imunoglukan, aj nejake vitaminy ale žiadna zmena sa nekonala.