Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@convallaria_majalis B krivka znamena ze ma tekutinu v uchu...cize ak tam tekutina bude prilis dlho, tak zacne krystalizovat a moze natrvalo poskodit sluchove kosticky
je lepsie dat drenaznu rurku pretoze ak je obsah velmi histy tak po paracenteze by tu dierku rychlo zlepil a boli by ste tam kde predtym, plus chvilu trva kym sa ucho uplne uvolni aj co satyk toho prepojenia medzi uchom a nosom
ina liecba nosnej mandle..podotykam nemusi zabrat..je opisana v mojom clanku o nosnej mandli
Krasne sviatky vam prajerm..hlavne nech ste vsetci zdravi
vratim sa o tyzden vo stvrtok....nebudem pri nete..tak sa tu drzte
@strapco13 ahoj, potrebovala by som poradiť. Mala ma 2 roky, v polke marca nastúpila do jaslí a od vtedy sa trápime so soplom, nápev priesvitný, ten ustal, no začala vykašliavať, lenže dnes ráno hustý sopeľ žltej farby, už druhu nocnespala pre upchať noštek... Začínam byť zúfalá. Doteraz som podávala šíriacej, keďže fenistil zleznasame. Je mi jasné zetoto uzchce lekára a výtery,no čo do utorka?
@strapco13 Chcela by som vás znova poprosiť o radu. Malá bola na výbere nosnej mandle v januári v celkovej anestéze. Musela ísť, pretože už mala veľké problémy s dýchaním, mala apnoické pauzy a vybratá mandľa bola už 3. stupňa. Po operácii sme boli na alergológii - robili jej testy, ale nie z krvi, len na rúčke a všetko negatívne. Boli sme aj u viacerých orl dr a keď to mala po operrácii 2 týždne spuchnuté, tak sa vyjadrili, že je to len pooperačný opuch a nie alergický. No a teraz sme po operácii už 2,5 mesiaca a dýcha teda oveľa lepšie, ale nie úplne čisto. Sem tam si pochrapká, a ja neviem prečo. Dýcha pekne noštekom. Aj nad ránom sa jej trochu ťažšie dýcha. Aká by podľa vás mohla byť ešte iná príčina? Ďakujem
@strapco13 Dobrý deň prajem, môžem poprosiť o radu?
Syn má dva a pol roka a asi tri-štyri mesiace dozadu má asi každé tri týždne soplík - biely. Vždy mu nasadím probiotiká, oreganový olej na odhlienenie, betaglukány. do nosa kvapkám citricidal.
K obvodnej som s tým nebola a teraz začínam mať trošku výčitky, či treba s nádchami chodiť.... na akých vyšetreniach by som mala trvať? Ďakujem za odpoved.
@strapco13 Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj 5,5 ročný syn býva často chorý od kedy nastúpil do MŠ. Má oslabenú imunitu, chodíme aj k imunoalergologičke. Už mu vyberali aj nosnú mandľu, ktorá mu dorástla. Teraz sme objednaní na 3.6., tentokrát v celkovej anestéze. Písala som už aj na www.mojezdravie.sk. Tam mi poradili toto: Betavital v dávke pol kávovej lyžičky 2x denne pred jedlom, Super Acidophilus Klas 10 miliárd v dávke pol tabl. 1x denne - cmúľať večer nalačno, Super Bromelain + papain v dávke pol tabl. 1x denne nalačno a Imuno C komplex v dávke 3x denne pol tabl. pred jedlom...
Teraz už dlhšie kašle. Kašel je vlhký. Už bral aj sirupy Erdomed a Spiropent, ktoré nezabrali. Momentálne má aj sople. Na stránke www.mojezdravie.sk mi napíslai, že kašel je preto, lebo je to proces čistenia po tých prípravkoch...
Čo si o tom myslíte vy???Ďakujem.
@strapco13 ahojky tiez mam zase otazku - uz sme sa bavili o tom, ze moja dcerka ma v nose zlateho stafylokoka, vybrala uz asi 4 x Pamycon, pocas toho, ako ho berie, su sople biele az vodove, neskor ziadne, ale len co doberie, prejde 24h a zlte sople su tu zase, vacsinou hlavne rano vysajem velku gucu hnusnych zltych soplov, cez den uz len po trosicke, skor biele. Preliecena bola uz 10 dnovym antibiotikom specialne na stafylokoka, nezabralo, tak sa pytam - co este mozem pre nu urobit? moze chodit takto do jasli (chodi na 4 h)? vraj je to bezna flora u deti z kolektivu. Nemoze to mat trebars z nejakej alergie alebo co? (ja som alergik, este ju kojim) ake vysetrenia este treba urobit? teplotu nema, ani nic ine, v noci akurat pokasliava, zrejme ako sa jej to hromadi v tom nose. Dakujem.
Chcela by som sa spýtať, či máte niekto skúsenosti s tým, že sa u detí zapal stredneho ucha opakuje. Dcerka 4,5 ho ma momentálne 3x v priebehu 2 meiacov. Minuly rok ho mala 2x - z toho raz obojstranny.
Rada by som vedela ci sa tomu da nejakym spôsobom predchádzať, alebo ci je na to nieco co ucinne zaberie.
Predpisali nam 2x kvapky do ucha, sice pomohli, ale vratilo sa to. ATB moc brat nechceme, uprednostnujeme liecbu bez nich.
@vanessm no moze byt alergicka na nieco co sa bezne netestuje..bolo by dobre pozriet v akom stave ma slizniocu v nose..ci tam nie je nieco tvacsene..ak ano, tak kura antihistaminikum a lokalne antiohistaminikum plus dokladne preplychy by mohla zabrat
moze mat krivu prepazku..to sa riesi az po 18 r zivota..dovtedy sa nesme do prepazky zasahovat
krcne mandle nema velke?
@mimkaa10 pozri moj clanok o toalete nosa
co sa tyka vysetreni..ziadala by som u obvodneho krvny obraz CRP, u ORL vyteri a skontrolovat nosnu mandlu, ak je toto v poriadku tak alergologicke
pokial by boli vyteri pozitivne, tak preliecit a eventualne vyteri aj u najblizsej rodiny, ci nie je niekto bacilonosic
@utka kasel moze byt aj z tej nosnej mandli..stekaju hlieny a tie potom nutia kaslat
osobnu skusenost s tymi pripravkami nemam..vyzeraju dobre co sa tyka zlozenia..posilnuju imunitu...ale nemyslim ze ten kasel je proces cistenia
kasel nie je choroba ale je priznak choroby..citze bolo by dobre najst vinnika..infekcia, niosna, mandla, alergia /aj ked tam je skor suchy kasel/
skus pozriet moj clanok o toalete nosa a vyskusaj plus vclanok o nosnej mandle..mam tam rozpisane ako sa da niekedy /nie vzdy to zaberie/ zmensit nosan mandla bez operacie..ale ak je velka, zabere operacia iba...je dobre ze idete v celkovej, pre tento typ zakroku je to lepsie
@kvojtanikova skus preplach nosa, dobre odsat a potom nakvapkat svoje mliecko do kazdej nosnej dieryk a nechat posobit
staphylok ..je velka premorenost obyvatelstva, pokial nerobi potiaze sa ani nepreliecuje lebo aj tak je velmi odolny voci atb a teda nicia sa skor ostane a aj dobre bakterie a imunita
skus na preplach solny roztok s pridavkom medi ci koloidne striebro..dezinfikuje to
@strapco13 ok dakujem za rady vyskusam, koloidne striebro nepoznam, skusim sa na to opytat v lekarni. Aj s tym mlieckom to skusim, zatial ho mam plno 😀 (aj ked uz by som asi najradsej prestala kojit, len Borca si este stale pyta svoje "ňiňo", tak mi je luto ju odstavit)
@kvojtanikova je este mala na odstavenie...ja kojim este stale aj starsieho, bude mat 2,5 a spolu s malou sa dojci...nakrajsie chvile dna..a najtichsie 😀 😀 😀 jedine chvile kedy mam pauzu 😀 😀 😀 😀 cize ja to nechavam na deti, kedy sa odstavia...potom to bude bezbolestne, bez placu..aspon z ich strany 😅
materske mliecko je zazrak..nielen ako potrava ale aj ako prirodne ATB a dezificiens, probiotikum
ahoj, chcela by som sa poradit ohladne Moraxelly-
moji chalani soplia a z hlienov trochu kaslu, zatial klasika - bez farby, bez teploty, ale sestrinej malej potvrdili masivny nalez vo vyteroch a my soplime odkedy sme sa stretli na velku noc. nechce sa mi davat pamycon, kym sa nam to nepotvrdi a moja dr nedviha telefon. ake kvapky by ste nam doporucili? zatial im len preplachujem nosy morskou vodou a do cisteho davam detsky nasivin. Marcus je uz na tom lepsie, ale Alex uz ma skoro zodraty nostek od staleho utierania a tecie mu z neho stale. vopred vdaka za info.
@strapco13 ahoj, clanky som citala.... boli sme na ORL - lekarka by to mala asi zistit co je pricinou, nie? minuly rok mala zväčšenú nosnu mandlu - dnes jej nepozerala, ze az ked bude vyliecena. Alergiu potvrdenu nema, ale v zime mava obcas laryngitidu. (ja som alergik)
pomohlo by vybrat nosnu mandlu???
Ahoj! Mozno to sem ani nepatri, ale mna by zaujimalo nakolko "bezne" su popaleniny pri vybere nosnych mandli...4-rocnej dcerke odstranili na nemenovanej sukromnej klinike v utorok v celkovej anesteze laserom nosnu mandlu a popalili jej pri tom nozku. Ma 2 popaleniny, na stehne a na lytku a nikto sa nam ani neospravedlnil... ☹
Milá Strapco.. chcela by som sa ta opýtať ci je normálne, že po zavedení stipuliek do ušiek a vybratí nosnej mandle môže mať moja 3, 5 ročná dcérka stále problémy so zelenými soplíkmi, ktoré sa jej pravidelne opakujú raz do mesiaca? Potom to buď prejde do zápalu priedušiek, alebo vyblednú. Pri výteroch jej 3 x bola zistená moraxella, ktorá bola preliečená atb, ale neustále sa vo výteroch objavuje...Malej bola mandľa vybratá v októbri..Imuno - alergologička jej predpísala Bronchovaxom, zatiaľ bez úspechu Navyšše malej zaťažuje žalúdok...Ďakujem za odpoveď..
.
@strapco13 ahoj, neviem, či mi vieš poradiť,ale skúsim. celú veľkú noc, od zeleného štvrtka do utorka sme boli s 21mesačnou dcérou v nemocke,mala vysoké teploty max 39,5,, častejšie okolo 38,5.. najprv bolo CRP 12, na druhý deň 62. najprv hovorili o viróze,potom o chrípke, napokon sme boli na ORL vyšetrenie a našli biely povlak a čapy na mandliach....spolu s tým CRP to vyhodnotili ako baktriálnu infekciu a nasadili ATB... + dávali venózne novalgin proti horúčke. problém je,žedo pondelka sme mali brať ATB Zinnat doma,no malá to stále vygrcá, skúšame nové spôsoby,ako jej to dať, no asi iba 4x to v sebe udržala.... čo robiť? zrejme volať naspäť do nemocky.... budeme musiť byť znova hospitalizovaní? to nechcem pripustiť... je nejaká iná možnosť ako brať ATB?

@nesi streptokoka treba vzdy preliecit..ak tio nejde klasicky ATB a je aj vysoke ASLO v krvi..tak su dve moznosti..skusit penicilin na polroka plis nieco na imunitu alebo mandle von /teda podla veku..nepises/
a vyteri rodine je dobry postup..je mozne ze sa vzdy nakazi od niekoho ineho