icon

Dali by ste odstrániť nosnú mandľu dieťaťu, ktoré nemá žiadne problémy?

leuska15leuska15
24. aug 2021

Dobrý deň. Dcéra (4r) ma zväčšenu nosnú mandlu. Doktorka jej ju chce vyoperovať ale mne sa to moc nepáči. Dcéra vyše roka nebola chorá, nechrápe, nemá alergie, nedýcha sa jej zle.
Na to, že ju má zväčšenu sa prišlo úplnou náhodou, lebo dcérka má Thurettov syndróm a kvôli tomu jej robili viacero vyšetrení a náhodou prišli na to. Ale vraj ta mandla absolutne nijak s tým syndróm nesúvisí. Kebyže ho nemá, ani neprídeme na nejakú mandlu

mabenn
24. aug 2021
mishach
24. aug 2021

Môj býval častejšie chorý(4r)a nedala som a nelutujem

taga
24. aug 2021

Nie

nika23t
24. aug 2021

@leuska15leuska15 určite nie. Pri bežnom vyšetrení na krcnom malej v 4 rokoch tiež zistili zväčšenu mandlu a hneď riešili odstránenie. Nedala som ani nedám. Dcérka behom roka mala mandlu ok, zrazu nebola zväčšená. A mne rodičia dali vybrať mandle a neustále som bola nachladená. Plnia svoju funkciu, určite sa nenechajte do tohto zákroku dotlačiť.

kocanda22
24. aug 2021

@leuska15leuska15 nie nedali sme mladsej dcere ktora aj problemy mala. Zistili sme co jej pomaha a zvladli sme to aj bez vybratia mandle a ke klud. Ale ked nerobi problem, nevidim dovod vyberat.

pbra40
24. aug 2021

@leuska15leuska15 co znamena zvacsena? Nosne mandle sa meraju v urcitych stupnoch 1-4. O operacii a nutnosti vyberu sa diskutuje myslim od 3 stupna vyssie.

leuska15leuska15
autor
24. aug 2021

@pbra40 hľadala som v prepúšťacej správe ale ver ci never, nenasla som :/ je tam napísané o tom, že koľko mame kedy brat spirabel, nasivin a mometasone a potom pokračujú už o tom Thurettovom syndróme a nič o mandli

calin
24. aug 2021

Raz mi bolo povedane, ze: ked odoberu mandle, ktore vlastne zachytavaju vsetko co by sme vlastne do kolobehu pustit nemali - cize naco im toto umoznit, aby to voslo dnu...
Nedavala by som urcite, vraj to ludom aj zmenilo hlas ( ale samozrejme - mozu to byt hluposti..preto sa radsej opytaj odbornikov )

jaskolka
24. aug 2021

@calin v prípade, že su mandle chronicky zapálené, zdurene, a robia problémy, tak už nie sú "užitočné" neplnia svoju funkciu, už vlastne predstavujú riziko pre organizmus.

mishach
24. aug 2021

@calin moja neter je od výberu mandle zachripnuta..ale ťažko povedať, či zachripnuta, alebo má taký hlas. Je to už dva a pol roka a odvtedy ma úplne iný hlas

tanyan
24. aug 2021

@calin Súhlasím, že pokiaľ plnia svoju funkciu, tak tam majú byť. Ani slepák sa nevyberá preventívne. Ja som si napríklad dala vybrať v dospelosti na vlastnú žiadosť krčné - jedna bola zhnitá na 80% a druhá už len ako škrupina. Podľa niektorých teórii by som si bola možno zachránila kĺby, keby boli išli von skôr - dlhodobá prítomnosť hnisového ložiska v tele spôsobuje napríklad vysychanie kĺbov. Ale určite som oveľa menej chorá, aj keď chrápem veselo ďalej.

iwesska
24. aug 2021

Nie,nedala som a to nam v sukromnom centre uz dali vypisat papiere k hospitalizacii. Posluchla som ale ORL lekara a len sme sledovali a poctivo robili vyplachy slanou vodou. O par mesiacov sa mandla zmensila a lekar nas pochvalil. Zmizlo aj chrapanie a nosovy hlas. V 6-7r.sa mandle same zmensia. Ak nie su problemy,neriesila by som,resp.skusila tie slane vyplachy.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
leniel
24. aug 2021

@leuska15 mne nosnu vyberali, ale az 10 rocnej po naozaj nekonecnych infektoch, pri nevyliecitelnom zlatom stafylokokovi, proste roky chora na atb. Ak 4 rocne dietatko rok nemalo problem, ozaj by som do toho nesla.

fiafia
25. aug 2021

@leuska15leuska15 nie a to moja dcérka problémy s mandlou mala

leuska15leuska15
autor
26. aug 2021

Ďakujem Vám všetkým za odpoveď, tak ste mi potvrdili co som aj myslela. Vdaka

kamajka
26. aug 2021

@leuska15leuska15 jednemu synovi som nedala vybrat- do cca 8-9 rokov sa upravilo same, mladsiemu som dala v 8 rokoch, lebo sa to len zhorsovalo, bol stale chory, chrapal, krical zo sna, pocikaval sa. Odvtedy mame pokoj, aj ked je pravda ze je silny alergik, ale to bol aj predtym. V tvojom pripade by som pockala, ked nie su problemy.

galioska
26. aug 2021

@leuska15leuska15 nie ....aj môj syn mal problém nedali sme ani tak, vyrástol z toho. Totižto v UK toto nerobia až od určitého veku. Na sk nás viac krát posielali keď sme tam boli....