icon

Dcéra má 14 rokov a lekár jej odporučil schudnúť

28. júl 2023

Chcem poprosiť o radu tie, ktoré už s tým majú skúsenosti, alebo vedomosti. Ja som už zúfalá. Dcéra má 14 rokov a má nadváhu. Lekárka jej kázala schudnúť, ona sama sa chce páčiť a tiež by chcela schudnúť. Snažíme sa, denne cvičí, okrem toho chodí von s kamošmi, takže nachodí poriadne kilometre, keďže sa stále prechádzajú. Obmedzili sme množstvo jedla, jedáva raňajky, obed a večeru, medzitým max jogurt alebo jablko na olovrant alebo desiatu. Zmenšili sme porcie a takmer úplne vylúčili sladké. Malý kúsok keksíka alebo kocku horkej čokolády si dá tak raz do týždňa. Ako rodina sa ju snažíme podporovať, takže nekupujeme nič sladké, nikto v rodine nepečie koláče - babky dostali zákaz. Nevarím vysmážané alebo sladké jedlá, len na prírodno alebo varené. Odopiera si aj zmrzlinu, keď idú s deckami von, nepije sladké vody ani čaje, len vodu a minerálku. Ale s váhou sa nič nedeje. Má ju aj po dvoch mesiacoch od váženia u lekárky rovnakú. Ona je nešťastná a demotivovaná. Chcem jej pomôcť, ale už neviem ako. Ďakujem za každú radu.

simca06022011
28. júl 2023

A teraz vlastne citam, ze ona nezje nic... z toho co by jej ako tak pomohlo. Tak to bude naoazj na somarinach zit...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
matkahelka
28. júl 2023

@simca06022011 suhlasim.ja mam 15 rocnu dceru, drviva vacsina jej spoluziaciek ma viac kil ako ja 41 rocna, rok a pol po porode. strasne tie dievcata vyzeraju. triedna ucitelka pri nich vyzera ako dievcatko, oni ako take ruske matrony. 60-65kg si este malo dala, myslim, ze i autorkina slecna ma viac, lebo pri 60kg by dietologicka nekazala schudnut 20kg.

lujza123
28. júl 2023

Nuž varíte dosť ťažké kalorické jedla a veľa polotovarov.
5-6 km denne vôbec nieje veľa, to by som ani ako pohyb nerátala.

Byt vami nájdem jej trénera, dám vypracovať jedálniček (pre celú rodinu) , začnem rátať kalorie.

Tak isto skúste aj vyšetrenie na intolerancie. Niekedy ľudia hrozne priberaju z laktózy alebo lepku, po vysadení sa im váha upraví

simca06022011
28. júl 2023

@matkahelka no u nas sa v skole vazili, tak dcera mi povedala niektore kolko maju 🙂 tak preto viem...

akiana
28. júl 2023

@simca06022011 60-65 kg mam ja ako dospela 32-rocna zena, to je pre 12-rocne dievca strasne vela

simca06022011
28. júl 2023

@akiana podla detskych bmi su este ako tak v norme, cize nik to neriesi. NA druhej strane su to vysoke dievcata :D Moja napr. ma 175cm a 55kg. A to v triede su este 2vyssie ako ona, a jasne aj nizsie a buclate riadne. Skor to mi je smiesne ked fakt dceri maju oproti mame dva zadky 🙂)) Len to som chcela podotknut, ze fakt pred rokmi by sa to riesilo. Ja si pamatam ako ma zdrbala telocvikarka ze som tucna na gymnaziu, v prvaku, 170cm, 56kg.. do dnes si to pamatam, necahapala som, cvicila som, plavala denne, atletiku robila... :DDD Tak neviem co by teraz robila, asi by sa obesila z takych studentiek

aurora33
28. júl 2023

Tak to je super, ja len podla toho čo tu vidím; že idú partie a jedia takéto veci.

pribinak
28. júl 2023

@miriam11 toto viem aj ja, však jedalnicek a životný štýl ma rodiny spoločný

Ale asi si prehliadla, ja som sa autorky pýtala na endokrinológiu. Lebo aj tento faktor môže byt v hre

yoxinka
28. júl 2023

Jedálniček má dcéra hrozný, ale predpokladám, že takto jete celá rodina. Inak, pohyb 5-6 km za dve hodiny, to sa nedá rátať za nejaký pohyb.

hladamematku
28. júl 2023

Zarábas jej na poruchu príjmu potravy. Investuj do odborníka!

autor
28. júl 2023

@veselo_neveselo neviem kde si nabrala info, žetakto sa stravujeme všetci? Toto sú veci, čo dcéra zje, nie čo varím. Zabudla som napísať, že do omáčky na sviečkovú nedávam smotanu, čiže je to zeleninová omáčka, kde je rozmixovaná zelenina, nezahusťujem ju a múku vo varení prakticky nepoužívam. My ostatní fungujeme normálne na čerstvej zelenine, a to riadne. Druhá dcéra dokáže sfutrovať len tak pre chuť pol kila rajčín. My tiež jeme zeleninu na kilá, často máme aj na obed šaláty, v tomto prípade má táto dcéra, ktorá má problém, mäso na prírodno a k tomu aspoň trochu šalátu, čo dokáže zjesť. Ovsené vločky nezje, rovnako ani tvaroh, ani šunku. Strukoviny absolútne nedá do úst, ani žiadne semiačka a orechy. Má veľmi rada ryžu, ale lekárka povedala, že miesto kopčeka ryže si má dať pár zemiakov, že je to lepšie a menej kalorické.
@akiana sviečkovú nerobím so smotanou a kukuričné chleby už dávno nejedáva.

@simca06022011 problém je, že zeleninu nezje, sviečkovú robím bez smotany a syry tiež nezje v žiadnej podobe. Salám a paštéta je to jediné. A zase nezje pol kila salámu, jedna porcia u nej sú asi 3-4 krúžky.
@matkahelka ako som napísala už vyššie, nejeme tak celá rodina, iba ona. Pretože nič normálne do nej nedostaneme. A strukoviny nedá do úst, ani žiadne bôby a podobne.

simca06022011
28. júl 2023

tak si snou treba pohovorit o tom jedeni, zaviest jednu zeleninu za tyzden a postupne. Napr. hrasok zacat a tak... a kazdy den jest trochu. A zvykat si. Inak psycholog. Nemoze zit na 5tich potravinach a cakat ze dostane vsetko co potrebuje do tela a este bude aj stihla... aj keby len jednu salamu zjedla, chyba jej vlaknina a vela dolezitych veci... strukoviny sa daju tiez jest rozne... sadnut, vysvetlit, nie je mala aby sa nadrapovala nad vsetkym..

yoxinka
28. júl 2023

Inak ešte k tomu cvičeniu, ak robí brušáky a drepy blbo, ešte si dochráme aj chrbticu. Alebo plávanie. Pláva správne, či klasika, hlava nad vodou a tento korytnačka štýl? Lebo to tiež nie je žiadna výhra 🤷‍♀️, keď má veľkú nadváhu, k tomu technicky zlé cvičenie a plávanie, no bude mať, kočka, problémy aj s chrbticou časom. Inak je xy lepších cvikov ako brušáky … tie klasické, čo si pamätám zo školy.

simca06022011
28. júl 2023

a napriklad ryza a zemiaky su JEDNO. Dokonca ryzova dieta ma ucinok, xy lekarov ju odporuca (mne v roosveltke ju naordinovali povinne, z tej davky ryze sa proste najes... ). Vezmi si aziu, kolko obeznych zien tam beha a jedia ryzu rano naobed vecer :D ( ok mozno prehanam). Nebude to ani ryzou ani zemiakmi.
Skuste vazit par dni co sa zje, hodit to do kalorickych tabuliek.

autor
28. júl 2023

@yoxinka nie, nejeme tak celá rodina. Bohužiaľ dcéra má od malička problém s množstvom potravín. Skúšali sme po dobrom, aj po zlom, ale nikdy sa nám nepodarilo naučiť ju jesť normálne veci. Akonáhle dá do úst surovú zeleninu strukoviny alebo syr, tak ju napína a keď bola menšia tak sa rovno povracala. Sme z toho zúfalí, pretože aj keď nevedela, že má napríklad polievku zo strukovín, okamžite to pľula - keď bola menšia. Teraz sa snaží s tým bojovať, ale neúspešne. Polovička malej paradajky je pre ňu ako trest, kým ju požuje, tak ju neustále napína.

lucy_ms
28. júl 2023

Ahoj. Nepíšeš hmotnosť a výšku dcéry. Nečítala som všetky komentáre ostatných dievčat, len tvoje. Z toho, čo si písala, má absolútne nevhodný jedálniček. Podľa tohto má príjem pod hodnotu bazálnehi metabolizmu. Skvelé by bolo, keby ste sa dostali k niekomu, kto by ju odvážil napr. na InBody-čku a dal vám namerané údaje. A od toho sa potom odraziť, aj s nastavením jedálnička a ten sa dá vymyslieť naozaj zaujímavý. Na začiatok nech vynechá tie ryžové chlebíky, paštéty a ovocie ako jablká, hrušky a pod.

blonde_bella
28. júl 2023

To decko dovediete k PPP ak budete brať rady od žien z modrého koníka. Napíšte rovno na ig rebel diétnej kultúry, ta schudla veľa a študovala v Anglicku. Určite poradí tak, aby sa dcéra nezasekla v začarovanom kruhu PPP

autor
28. júl 2023

@simca06022011 toto som skúšala, vyšlo mi, že má kalorický príjem cca 800 - 900 kalórii denne.

simca06022011
28. júl 2023

paradajkova polievka, omacka? mixovane strukoviny? napr v privarku? tuniak? podla mna ide uz o poruchu prijmu potravy.. co na to lekarka, ked povies, ze ona nezje takmer nic? nenavrhli jej psychologa?

blonde_bella
28. júl 2023

Tie rady tu sú proste hrozne. Presne šité na PPP. Určite sa porád s touto babou, dcéra sa v nej možno aj nájde, aj sa inšpiruje....
Lebo tieto rady čo tu čítam....zachvilu bude nadváha najmenší problém. Zbaviť sa PPP bude celoživotný boj....

akiana
28. júl 2023

Ok, tak v tom pripade poradim len jedno, co je vzdy vysledok podobnych diskusii - uuuuurcite to nie je jedlom, ale nejakou ciernou magiou/zlou konstelaciou hviezd/skriatkovia jej v noci zasivaju oblecenie.

simca06022011
28. júl 2023

no vidis, cize dieta mas vyhladovane, podzivene a tym padom mozno ma zabrzdeny metabolizmus. Ja som sa "hladovanim" dopracovala k nadvahe. Nemoze vobec byt vitalna, neverim, ze vladze cvicit v pohode napr. celuz zostavu cvikov... z tej stravy ktoru ma, nema dostatok zivin, vitaminov podla mna. Neexistuje.
Skuste najst naozaj odbornika na vyzivu, odbornika na cvicenie.. urobit jedalnicky, poratat, nastavit nejake zostavy na cvicenie a pohybovy rozvrh a mas to vybavene. zase necakaj, ze zemni sa nieco a bude mat o pol roka 20kg menej... teraz treba mysliet na to, aby ste jej horsie neurobili.

macekovam
28. júl 2023

a to aku ma dcera hmotnost? kolk vazi a meria? kolko ma rokov? podla mna to same nedate... obrat sa na odbornika...takto mozno schudne ale nie na dlhsi cas..

autor
28. júl 2023

@simca06022011 výborný článok o tej ryži a zemiakoch. Ďakujem

autor
28. júl 2023

@simca06022011 ona ale tieto potraviny nezjedla nikdy. Ani keď bola úplne maličká. Keď som zavádzala prvé jedlá, tak v čase, kedy už mohla strukoviny, sa mi vždy povracala po prvej lyžičke. Všetky deti milujú hrášok zo strukov vyjedať, ju napínalo keď bola malá. Pomixované, rôzne sme jej to kamuflovali, ani za svet. Dala som jej chlebík s paradajkou, robili sme vežičky, chlieb som jej pokrájala na kocky a robili sme vojačikov, akonáhle to dala do úst, už aj ju naplo. Samotný chlieb zjedla, ale radšej suchý. Nezje totiž ani maslo na chlebe. Čo je teda v konečnom dôsledku výhoda. Nadváhou napríklad začala trpieť počas covidu. Predtým chodila na tanečnú, síce sa začala zaokrúhľovať už vtedy, nebolo to ale tragické, len sme sledovali množstvo sladkostí. Ale ako začal covid a deti boli doma, veľmi pribrala, sama mala niekoľkokrát covid a v spojení s jej astmou to prekonávala veľmi dlho a zle. A odvtedy je to len horšie a horšie.

domak2
28. júl 2023

Neviem akú má výšku a váhu, ale v puberte by som na to nešla nejak z ostra. Dobre ze na jedlo dávate pozor a ze ma dosť pohybu. Je veľa detí co sú baculate a potom sa zrazu naraz vytiahnu a tým pádom zostihleju, potom skor treba dat pozor, zas jej netreba uhnat nejakú poruchu.

lalala94
28. júl 2023

@akiana veď si prečítaj čo napísala autorka na predošlej strane. Áno, ten jedálniček možno nie je ideálny, ale ak zješ veľmi málo, tak je logické, že nechudne a je úplne jedno, že si dá salámu alebo nejakú sviečkovú s knedlou (lebo to nemusí znamenať plné taniere, ale polovicu rožka s dvomi salámami a jedna malá knedla s trochou omáčky a jedným malým kusom mäsa). Ak je jej kalorický príjem 800kcal denne, tak presne tu je problém. Pri chudnutí sa musí práveže jesť, 800kcal je zúfalo málo na dievča v puberte, ktoré je práve vo vývoji.

@autorka, vôbec by som si nebrala rady od týchto "odborníčok" z MK. Choďte za skutočným výživovým odborníkom, nech vám nastaví jedálniček, vezme do úvahy vek, zdravotný stav, potraviny, ktoré dcéra toleruje/ netoleruje a nastaví vám to tak, aby to bolo fajn a dcéra sa pritom netrápila. Neviem, či má rada šport, ale mňa v dospelosti veľmi bavilo cvičiť s trénerom vo fitku. Mnohí tréneri ponúkajú mesačné programy, resp. prvú skúšobnú hodinu zadarmo. Za pokus by to stálo.