icon

Dcéra má 14 rokov a lekár jej odporučil schudnúť

28. júl 2023

Chcem poprosiť o radu tie, ktoré už s tým majú skúsenosti, alebo vedomosti. Ja som už zúfalá. Dcéra má 14 rokov a má nadváhu. Lekárka jej kázala schudnúť, ona sama sa chce páčiť a tiež by chcela schudnúť. Snažíme sa, denne cvičí, okrem toho chodí von s kamošmi, takže nachodí poriadne kilometre, keďže sa stále prechádzajú. Obmedzili sme množstvo jedla, jedáva raňajky, obed a večeru, medzitým max jogurt alebo jablko na olovrant alebo desiatu. Zmenšili sme porcie a takmer úplne vylúčili sladké. Malý kúsok keksíka alebo kocku horkej čokolády si dá tak raz do týždňa. Ako rodina sa ju snažíme podporovať, takže nekupujeme nič sladké, nikto v rodine nepečie koláče - babky dostali zákaz. Nevarím vysmážané alebo sladké jedlá, len na prírodno alebo varené. Odopiera si aj zmrzlinu, keď idú s deckami von, nepije sladké vody ani čaje, len vodu a minerálku. Ale s váhou sa nič nedeje. Má ju aj po dvoch mesiacoch od váženia u lekárky rovnakú. Ona je nešťastná a demotivovaná. Chcem jej pomôcť, ale už neviem ako. Ďakujem za každú radu.

Strana
z7
yoxinka
2. aug 2023

@zuzana76
Ty máš predstavu, čo znamená prejsť kilometer za 5minút? Športuješ, behávaš, chodíš, merala si si niekedy kroky/rýchlosť, máš o tom nejaký údaj. Lebo chodiť rýchlo môžeš, ale isto nejdeš kilometer za 5 minút. Ja som svojho času behávala a môj pace bol okolo 6 minút. Keby ideš kilometer za 5minút, tak deti v škôlke by ti ani nestihli niečo povedať, lebo by si okolo len prebehla.

akvi
2. aug 2023

@zuzana76 rychla chodza je okolo 10 minut za km. Chodim denne s hodinkami, takze mam prehlad. Ja ak sa snazim ist pod tych 10 minut, tak to uz chce uplne inu techniku, nestaci normalne kracat, preto sportova chodza vyzera tak "zvlastne", lebo "normalne" sa pod tych 10 kraca uz dost tazko. To uz potom radsej "smachtlavy" beh 😅

zuzana76
2. aug 2023

@akvi
@yoxinka všetci ste sa chytili toho kilometer ta päť minut, pritom to bolo prirovnanie, lebo prejsť 6 km za dve hodiny je podľa mňa malo

zuzana76
2. aug 2023

@dadis to bolo prirovnanie, lebo 6 km ta dve hodiny sa mi zdá malo, ale schválne si raz odmeriam ta kolko ten kilometer prejdem ja mojou chôdzou normálnou

zafir01
2. aug 2023

Podľa toho čo píšeš ,snaha síce je z oboch strán ,no nemáš správne informácie o zdravej výžive .
Prejsť 6km za dve hodiny ,je také dochodcovske nedeľné vychádzkové tempo . Je treba vyššiu kvalitu intenzitu .
A stravu ,ktorú opisujes ...úplne vyčiarknuť paštéty aj údeniny .Max šunkovu salamu napr.amalka 92%.
Aj tu na koňovi bude určite veľa ochotných žien v skupinách ako " cesta k mojej premene " ktoré ťa nasmerujú .
Možno by nebolo zle investovať do jedálnička na mieru .už len kôli tomu ,aby ste sa obe naučili aké potraviny zaraďovať .
Tanier má byť farebný ,rozmanitý .
Ak chces napis mi súkromnú správu ,pošlem ti pár jednoduchých chutných receptov ,ktoré varím sebe aj deťom ,a vyhneme sa ultrasoracovanym potravinám .
Pripinam ti fotky niektorých mojich jedál za posledné dni

yoxinka
2. aug 2023

@zuzana76
Áno, 6km za dve hodiny je málo, ale zas kilometer na 5minút nedáš rýchlou chôdzou.

zafir01
2. aug 2023

@zuzana76 ich tempo bolo pomalé ..to áno .najmä ak sa jedná o rovinu .tempo ,ktoré si napísala ty ,je už bežecké .pri 5min za km už slušne rýchlo bežím 5km trasu .
Keď kocikujem rýchlou chôdzou tak za 8 minút dám 1km .. keď úplne pomalou ,tak za 13minut ,dám ten 1 km

Mladé dievčatá by si mohli skúsiť odmeravat trasu a dať si výzvu . Napríklad krokova výzva. Že ktorá za deň urobí viac krokov ...
Dnes už každá druhá má hodiny alebo k bol nonstop pri sebe .a keď denne daju 15tis krokov ,a budú jesť rozumne ,nemusia v roku v ich veku ani extrémne diéty nasadzovat

zuzana76
2. aug 2023

@zafir01
@yoxinka ja beriem, to bolo naozaj len prirovnanie, ze mali ist rychlejsie, ak chcu spalovat kalorie a suhlasim aj s tym, ze radsej takato pomala prechadzka a pohyb ako uplne ziaden, minimalne na vyvetranie hlavy

pallacinka29
2. aug 2023

preboha… to ako ste ju mohli vykrmit na takz vahu? Ved musi vyzerat hrozne…

kvetinka75
2. aug 2023

ja odporúčam aj na FB skupinu nízkosacharidové stravovanie. Nie som na 100% na tejto ,,diete,, ale sú tam dobré recepty. Už som závislá na pizzi - cuketová, karfiolová, brokolicová. Dá sa všeličo nakombinovať a striedať. Jedávate príliš veľa sacharidov. A samozrejme pohyb -aktívny, poriadny, nie dôchodcovské prechádzky.

kvetinka75
2. aug 2023

@zafir01 prosím ťa môžeš aj mne poslať nejkaé recepty? Rada sa inšpirujem. Ďakujem,

kvetinka75
2. aug 2023

@stanulienkat presne toto isté napadne vždy aj mne. PRečo ľudia, ktorí kedysi mali nedostatok jedla, boli naozaj chudí. Pretože to jedlo naozaj nemali. Veľakrát si žena povie, že veď nič nejem a potom zistí, keď si to zapisuje, že to nie je pravda.

kvetinka75
2. aug 2023

na tej stránke čo som spomínala na FB sú aj rôzne koláče, takže človek nemusí byť bez sladkého. Pár z nich som aj robila. Je to síce iná chuť ako napr. kysnuté alebo zákusky, ale keď sa človek tak nastaví, tak nemá problém ich zjesť.
Autorka - možno by pomohlo tvojej dcére si dať občas obed na spôsob delenej stravy -mäso + zelenina. Bez prílohy. AJ to veľa robí.

Strana
z7