Dcérka sa chová zvláštne
Ahojte začnem asi tým že dcérka sa narodila s nízkou pôrodnou hmotnosťou a predčasne. Doma sa nikdy nevedela sama zahrať, stále som sa s nou musela hrať ja. Skoro nič ju nebavilo doma možno trošku pozrela telku, trošku kreslila, a vonku sa vedela zahrať na hojdačke, preliezke, na kolobežke, rada chodí na bicykli. Mne príde divné to, že ak sa jej opýtam, ako bolo pri babke tak povie iba dobre, niekedy ani neodpovie a ignoruje ma. Hocikedy sa stane že sa jej musím jednu vec pýtať aj 5x aby som dostala odpoveď. Teraz začala chodiť prvý týždeň do škôlky a videla som video, kde deti akože cvičia a ona stojí a nerobí nič, alebo deti sa v škôlke hrajú a ona sedí na učiteľke. Myslíte že ide o poruchu, alebo je to v jej veku ešte normálne ? Ma 3 roky a 7 mesiacov.
Nema ziadnu poruchu, u nas bolo tiez vsekto bud dobre, neviem alebo uz si nepamatam....
@andreatytler Tak prvýkrát šla do školky, neplakala tešila sa, na druhý deň už velmi nechcela ísť. Ale aj preto som ju dala do škôlky aby bola smelšia. Keď sme šli na ihrisko tak sa chcela hrať s deťmi len sa hanbila prihovoriť. Jedlo v škôlke neje, ale že to zo začiatku je normálne. Aj ostatné deti chodia prvýkrát do škôlky, ale prežívajú to inak.
chodi kratko, daj tomu cas.
nema poruchu, to su povahove crty, neskor sa moze zmenit vekom, osmelit sa, byt aktivnejsia, vyrecnejsial....alebo aj nie a ostane jej introvertna trochu pasivna povaha.
co je na tom. aj taki ludia vedia fungovat normalne v spolocnosti a nieco dokazat. Moj mladsi syn ma tahal y kazdeho miesta kde bolo viac ludi ci deti, ihriska, detske centra boli prenho utrpenie. V skolke prevegetil ako samostatna jednotka, prve dve rokz bol jediny z triedy co nebol na ziadnej foto, ani fotit sa nechcel. Vystupenia premlcal. Pritom bol sikovny , coma mi 4,5 rocny uz cital slova a kratke vety zo stareho slabikara. Doteraz 11rony ma taku svojsku povahu. Ale uz sa to zlepsilo, zvladne uz aj tabory a skolske vylety bez dudrania a uzije si to. Dokonca uz aj zacal chodit na kruzok, lebo predtym ani to neznasal.
A co vravia na nu ucitelky ze ako sa zapaja pocas dna? Nemusi sa hrat s dedmi, ale ak sa sama pohra s hrackami, alebo s ucitelkou tak je dobre. Problem by bol ak by sama sedela v kute cely den a iba sa pytala na teba, alebo sa pocikala, alebo povracala, plakala. Pripadne ak by odmietala cikat alebo pit tak to je uz extrem. Ak nic z tohto a iba sa strani inych deti, tak myslim ze je iba povahou, hlavne ked si vravela ze nikdy nebola odvazna v hre s detmi.
Ja by som s nou chodila vela na ihrisko, aby sa tam mohla osmelit ked si s nou a ona sa citi bezpecne. Skus sa ty sama zapajat do hry s inimi detmi, debatuj s nimi, proste ukaz jej ako byt smelsia.
A intenzivne sa jej venuj po skolke. Detom staci par hodin, ale skutocne kvalitne straveneho casu s rodicmi.
Ťažko povedať, môj najstarší bol taký, veľmi plachý, plačlivý,často sa napr.stazoval na bolesť hlavy..Je to typický introvert.Uz má 14r a IQ je vysoko.Tak možno aj tvoja dcéra vníma svet inak.Nemusi to nič znamenať.Mladsia dcéra je v škôlke tiež ako tvoja.Pri spoločných akciách,besiedkach,tancekoch ona ani zaťať.Prve týždne v škôlke sú mimoriadne náročné a citlivé deti,to ani nevieš čo sa v nich deje.Citit z teba,že máš naozaj obavy,ja by som otvorene pokecala s učiteľkou,predsa len majú nepomerne viac skúseností a dala tomu ešte čas.Chodis do práce?Moje decká aj toto zle znášali.
Autorka- chapem ze mas blbe pocity, hlavne si to asi spajas s tym, ze bola narodena predcasne tak sa bojis aby nemala poruchu. Podla toho co opisujes mi to ale pride na vek normalne. Moj sa narodil v termine a tiez mal taketo obdobie. Nedavno som na instagrame videla (neviem uz u koho) taku pomocku, ze ako sa pytat deti na skolku. Nie ze ako bolo? Alebo pacilo sa ti? Ale spytat sa napr - co ta najviac dnes v skolke potesilo? A uz musi rozmyslat a odpoved “dobre” sa nehodi. Alebo nepytat sa ze papala si? Ale spytat sa- co najviac ti dnes v skolke chutilo papat? Inak sformulovana otazka. A inak, moj mi nepovedal dobreho pol roka nic o skolke. Nic si nepamatal co robili, ziadnu basnicku co sa ucili, s kym sa hral…nicovate nic. Ja som vedela o nom len ked som sa pytala nieco konkretne ucitelky. Neskor sa rozhovoril a teraz chodi 2.rok do skolky a usta sa mu nezavru cestu domov🙈 a tak isto sa nezapajal do aktivit v skolke, ucitelky mi hovorili, ze cvicia, tancuju a on ignoruje. Neskor uz to bolo lepsie a zapajal sa. Co sa tyma kreslenia, z duse ho neznasa, to ignoruje doteraz🤦🏻♀️
Ona mi príde introvertný typ odobnosti, nie všetky deti sa hrnú s radosťou do aktivít. Mám 4 deti a každé dieťa je iné. Myslím, že máš úplne zdravú dcérku, skús jej načúvať a nie ju porovnávať. Moja 8ročná dcérka má doteraz stres z akéhokoľvek nového prostredia a aj moja mama, ktorá má 50. Sú si povahovo dosť podobné. Zato moja najmenšia skoro 3ročná sa na ihrisku pohrá aj s veľkými chlapcami. Ak by bola na jej mieste najstaršia, už robí otočku ku mne 😄 Moj 6ročný synček na každom videu zo školky postával vzadu a hral sa sám, ani sa niekedy nezapájal. Ale pritom deti ho majú radi. Proste nie vždy majú chuť deti robiť to, čo sa od nich žiada 😊 inak 6ročný synček si niekedy ani nepamatá, čo jedol pred 2 hodinami, ak sa ho spýtam, keď bol napríklad u babky, s deťmi je veselo 😁 prajem všetko dobré ❤️
A ako pisali vyssie, je v skolke nova a kazdy to berie inak ten prechod do skolky. Niektore deti su relativne ok, niektore rano revu priserne a potom ok, ine sa nezapajaju…a tiez, taketo deti sa hraju zvacsa sami nezapajaju sa do hry s inymi detmi. Ked som sa pytala ucitelky ci sa moj s niekym hra, tak mi povedala ze nie ale je to normalne, ze kazde dieta ma ine fazy. Moj sa najskor hral na opacnom konci od deti, po mesiaci dvoch sa hral sam ale pri detoch a zas neskor uz s detm behal vonku na dvore. Nas sa velmi nestretaval s inymi detmi a dokonca sa ich bal ked nastupoval do skolky a hoci nikdy neplakal (okrem toho ked mal ist spat lebo doma nespaval uz prevelmi dlho), tuto zmenu bral tak. Taky introvert. Niektore deti rano v satni revali a po tyzdni sa uz spolu hravali…moj nie. Fakt kazde dieta je ine ale podla mna vasa ma uplne normalny vyvin
Aj mas pochybnosti, zober ju k psychologovi.
To máš dobre. Môj starší ani nevedel čo jedol v škôlke, škole 😂🙈
ak chces od dietata validnu odpoved tak sa pytas priame otazky. napriklad "bola polievka s razancami?" Kreslili ste dnes v skolke? Aka hra s babickou ta najviac bavila? Inak co si popisala je skutocne uplne normalne spravanie dietata. Mas nerealne ocakavania.
Pre predstavu. Moj syn vo veku tvojho syna plakal xy hodin denne, krical pre vsetko, vedel povedat par viet ktore mu neboli rozumiet, bal sa deti, bal sa zvierat, bal sa kompletne vsetkeho. Nehral sa sam a ked mal byt niekde sam na ihrisku tak sa triasol ako osika, ze sa mu nieco stane. Spolupracoval len ked chcel a v noci stale nespal. A nakoniec sa ukazalo, ze je uplne zdrave dieta.
keď sa jej pýtaš, máš ju pri sebe a pozeráš sa na ňu ? Aby citila tvoj záujem o ňu...
To prejde, dcére to trvalo takmer dva mesiace-adaptácia.
A to odpovedanie a pomyslela ignoracia-ako to začalo tak to trvá
Lebo je to bežné. Normálne u deti
Povahovo introvert.
Ako môj. On vždy bol sám, plakal, nejedol, neznášal hluk pri detskej diskotéke. Toto všetko cca do 4 triedy. Teraz sa pustí s každým do reči.
Uvidíme čo život prinesie. Ale užili sme si s ním dosť kvôli jeho povahovym črtam (je ich viac ale to je na inú diskusiu).
Ak aj ma tvoja nejakú "poruchu" zistíš to asi pozdejšie (napr. v škole).
Taketo správanie je bežné si myslím. Niečo podobné som pri našom Patkovi prežívala aj ja, prvý polrok v skolke bol pre mňa hrozny, potom prišiel covid a malý bol vlastne do septembra doma. Za to obdobie sa veľmi zmenil, rozrecnil sa, ostal samostatnejsi, komunikatívny a ked nastúpil ako 4 ročný v septembri do skolky, ucitelky len pozerali, ze to je 100 a 1, ako pred polrokom. Každé dieťa je iné, svojské. Mne môj syn aj teraz v 6 rokoch kolkokrat ani neodpovie, tiež sa musim dožadovať odpovedí 😄 ak máš ale nejaký svoj blbý pocit, tak vyskúšaj nejakú psychologicku, ved to nie je hanba, ta ta aspoň ubezpeci, ze je všetko v poriadku 🙂
Ešte pre info, nas Patko sa narodil trosku skôr, mal nízku porodnú hmotnosť a vyzeral ako predčasne narodené deticky. Všetko robil trosku neskor, ako iné deti, ale všetko bolo v norme aj co sa týkalo neurologie. Potom prišiel problém- rozprávanie. V 3 rokoch a 3 mesiacoch ked nastúpil do skoly povedal len mama, nie, ano a mal este asi 10 svojich slov co sme my doma vedeli, čo znamenajú ale človek mimo našej rodiny nemal šancu zistiť, čo to znamena. Takto nastúpil do skolky a bol to teda pre mňa veľký stres. Samozrejme od 3 rokov sme navštevovali logopediu kde boli aj psschologicky a zhodnotili ho ako zdravé dieťa, ibaže ma oneskorený vývin reci, to ale ucitelky demonštrovali tým, že čo sú to za logopedicky a psychologický, ze on ma zjavne nejaký problém. Co sme sa s mužom natrapili, snažili sa aby sa rozrecnil. A v skolke tomu nepomáhali, počúvala som len samé reci, ako sa ešte nestretli s tým, aby dieťa nerozpravalo 😶 takže my len nervy stres panika. Keď prišiel covid, muž bol so synom doma a čuduj sa svete oslávil 4 roky tak, ze sa mu už usta nezavreli a odvtedy trénujeme výslovnosť. Mne ako matke prisli tiež niektoré veci cudne, na vlastnom dietati. Ale po tomto všetkom viem, že každé dieťa je iné a najhoršie co môže byt je, porovnávať svoje dieťa s jeho rovesníkmi.
Je to normálne hlavne ak Nebola zvyknutá sa hrať s deťmi.
Opíšem tí čo robilo naše krstniatko.
Tým že mala doma trampolínu a bazén a iné veci nechodila na Ihrisko, Max pozerala YouTube ako sa hrajú deti.
Keď prišla k nám zobrali sme ju na ihrisko ktoré bolo oplotené. Kukala s poza plotu ako v base 😂 ako sa deti hrajú.
Keď odišli tak sa hrala sama.
Dnes má už 8r a má kamosky atď. Normálne komunikuje. Ale všetko sa to naučila až keď mala sestru o pár rokov a v škôlke.
Takže no stres.
Potrebuje viac casu. Aj nas bol taky.😊
Mna napadla este jedna vec-pocuje dobre?
Pytas sa zle otazky. Teda nespravne. A skor by si mala s nou travit cas, a pockat, ked sama nieco,co ju zaujalo nieco povie. Proste, najskor sa napojit na to dieta, aby same nieco povedalo. A ze sa nezapajala do cvicenia v skolke? Je tam druhy tyzden, podla mna je to uplne v poriadku. A nastastie v skolke deti nenutia.
Počuje dobre?
Vždy si vážte svoju materinsku intuíciu. Ak sa Vám niečo nezdá, najlepším riešením je osloviť Centrum včasnej intervencie vo svojom okolí. Bez ohľadu na to, či tam uvidia nejaku diagnózu alebo nie, poradia Vám, ako môžete s dieťaťom ďalej pracovať a podporiť ho.
Ja na tvojom miestie ,by som to spomenula detskej lekarke ,len tak pre svoju spokojnost ,kazda maminka si pozna svoje dietatko najlepsie! Aspon Ta ubezpeci ,ze je vsetko ok.
Podľa mňa máš zdravé dievčatko. Držím palce!
Sluch ma v poriadku?
Moja sestra tak nepocula, a keď hrala hudba stala, keď sa jej pýtali nic, a potom len povedala nic, alebo dobre..mame to nedalo...sla k dr. A zistili jej silný zápal bublinka, skoro ohluchla totalne.
My máme ten istý problém. V škôlke mi nepovedali nič. Len raz ,že nechce tancovať ,že si sadne alebo stojí bokom. Mali tanečný krúžok. Tak prestal chodiť lebo som si myslela,že keď sa mu nepáči tancovať tak ho nebudem nútiť. Ale problém bol stále len mi nikto nepovedal. Ja som neriešila keďže som nevedela.Doma bol v pohode. A v prvom ročníku som zistila,že nechce spolupracovať. Tak sme začali chodiť ku psychologičke. Hlúpy nie je prečíta 3 x článok a vie ho naspäť matematiku zbožňuje len jednotky nosí. Ale keď ho vyvolá učiteľka k tabuli tak nepôjde. Koncoročné písomky zo slovenského jazyka a matematiky mal jednotky. Vyvola ho učiteľka čítať tak nebude. Nechodíme dlho ku psychologičke tak zatiaľ nemáme záverečnu diagnózu,ale vyjadrila sa tak ,že zatiaľ to vyzerá na autizmus, ale že potrebuje ešte pár sedenia aby sa jej otvoril☹️ a veľmi ľutujem ,že sme to neriešili skôr. Veľmi sa bojím ,že nebude mať kamarátov kôli tomu ako sa správa. A vo vyšších ročníkoch mu učitelia určite nebudú tolerovať takéto správanie ☹️ určite to rieš keď sa ti nepozdáva ako sa mala správa. Keď ti povedia ,že mala je v poriadku tak na Tom popracujete a keď nie tak to budete riešiť
Určite je OK. Aj moja dcéra mala v škôlke dievčatko, ktoré bolo samotarske a malo svoj svet, nezapajalo sa do kolemtivu absolútne, ani keď mali vystúpenie. Teraz je z nej normálne pekne dievčatko, už sú tretiacky na základnej.
Môj syn sa tiež narodil predčasne a správal sa tak isto ako tvoja dcérka. Správa sa tak v podstate dodnes a to ma už deväť rokov. Má ADHD. Keď mal asi päť rokov, bola som si už touto diagnózou istá, hoci sme nemali v rodine nikoho, kto by ju mal. Veľa som ale o tom preštudovala, lebo ma to trápilo rovnako ako teba. Je to normálne, že si znepokojená, je to tvoje dieťa a chcela aby bolo zdravé a šťastné. Každopádne, diagnostikovať sa ADHD dá až na prvom stupni v škole, vtedy už začne byť tá inakosť dieťaťa aj vypuklejšia v porovnaní s ostatnými deťmi v škole. Každopádne sa zatiaľ netráp, dcérka je ešte veľmi malá a bude sa ešte meniť. Možno nebude mať ani ADHD, len potrebuje viac času. Predčasne narodené deti musia fyzicky aj mentálne dobiehať čas, kedy ešte mali byť v maternici a nie je to zanedbateľné. Dopraj jej čas a uvidíš, ako to snou bude keď bude mať 5 - 6 rokov. Veľa zdaru!
Chodili ste do kolektívu deti? Napríklad naša sa pol roka učila ako sa zahrať s deťmi. Áno chodili sme na ihrisko, ale nemali sme nikdy kamošov doma v jej veku... A prve mesiace jej najlepšia kamoška bola učiteľka.

Ako zvladla nastup do skolky? Chce tam ist? Tesi sa tam? Nechce ist? Place? Zje tam jedlo, spi? Co vravia na nu ucitelky? V tom videu si videla ze sa nezapaja, ale potrebujes sa opytat uciteliek, ci je taka cely den, alebo len obcas. Ak je taka cely den, tak jasne ze to treba riesit, lebo ako vravis, ona tam trpi. Alebo mozno netrpi, len je introvert a nema rada hluk a energiu, ktora srsi z davu v skolke a vyhovuje jej bezpecie a klud co ma pri ucitelke. Na toto vsetko sa musis opytat ucitelky. Oni vedia najlepsie zhodnotit ci sa dieta sprava viac menej normalne.
Blaznila a nahanala sa s detmi pred tym ako isla do skolky? Napriklad na ihrisku? Ak ani velmi nie, tak jej pravanie je uplne normalne.
Bola tvoja dcera zhovorciva pred tym ako nastupila do skolky a iba teraz ta zacala ignorovat alebo bola taka ignorantska vzdy? Ak sa len teraz zmenila, tak asi je to koli tej skolke. Moze byt ze sa na teba hneva ze musi chodit do skolky. Vela deti, ked zacnu skolku tak sa ich spravanie doma zmeni k horsiemu. Mozne je ze tvoja nevyvadza akurat zostala ticho. Aj to je forma odporu a protestu. Snazila by som sa s nou travit cas velmi intenzivne. Tych par hodin co si s nou sa jej skutocne 100% venovat... nie tak ze varis a ona sa ti hra pri nohach.