icon

Detičky s diagnózou Torticollis

ckicimac
21. nov 2011

ahojte mamicky, mame 4,5mesacne dievcatko s dg. torticollis. cvicime s nou vojtovku poctivo 4krat denne od jej 8tyzdnov. torticollis mame diagnostikovany na lavej strane. cvicenie nam ide dobre, ani pritom velmi neplace, skor by som povedala, ze zriedka. pozitiva cvicenia su evidentne.uz sa nam aj zacala otacat na bok, ale zatial len na jeden a na ten druhy ani velmi nechce a dost sa jeduje, ked ju chcem otocit na bok. ja som ju poctivo motivovala na pravu stranu, kedze ma aj hlavicku trosku zlezanu na lavej strane a tusim, ze som ju trochu velmi premotivovala. otaca sa nam len na pravy bok o lavom ani nechce pocut ani vidiet. hlavne, ze keby sa dalo, tak by uz aj sedela. na kontrolu do rehabilitacneho centra, do ktoreho chodime aj cvicit aj na masaze pojdeme az v polke decembra, do vtedy cvicime.
citala som tu na fore, ze je tu viac deticiek s touto diagnozou a preto sa vas chcem spytat, ako prebieha motoricky vyvoj vasich deticiek s touto diagnozou. kedy sa vam zacali otacat a ci na oba boky, ci to bolo naraz alebo s velkym odstupom, potom otacanie na brusko, chrbatik, sedenie, nastup chodze a pod. uvitam vsetky dobre rady a tipy.

livka299
21. aug 2013

Ahojte. Ja len v skratke. Mô syn sa narodil s touto diagnózou. Vojtovku sme cvičili presne do roka. Aj keď ortopédka po roku skonštatovala že je všetko v poriadku, mne sa to veľmi nezdalo. Do tých dvoch rokov keď bol unavenejší hlavička mu padala nabok. Stále sme ho na to upozorňvoali. Teraz má 7 a je všetko OK ... 🙂

libertine
21. aug 2013

@inviav dcera mala asi 2 mesiace, ked sme na to prisli, asi od 2,5 cvicila vojtovu metodu, to asi do 6 mesiacov. ale ona mala este aj miernu hypotoniu na bruchu a chrbte.aj to sa jej upravilo cvicenim. potom sme si vsimli, ze preferuje jednu stranu a ked ju vysetrovali u dr., tam videli, ze neotoci hlavicku na tu jednu stranu uplne. ono sa to potom este zvyraznilo, ked zacla robit dalsie pohyby, ze celkovo preferovala jednu stranu, jedna polovica jej tela sa akoby rychlejsie vyvijala, druha ju dobehla az tak o 2 tyzdne vzdy - trebars pretacat sa najprv vedela len na jednu stranu, alebo uprednostnovala tu jednu ruku atd.po tom polroku uz ta asymetria zmizla, aj drzanie hlavicky uz bolo v poriadku, potom sme uz nemuseli cvicit. este sme boli parkrat na kontrole, ci nema kvoli tomu skoliozu, ale mala pekny rovny chrbatik. teraz ma 2 roky a je uplne ok, nic na nej nevidno a je sikovna.

phillippa
21. aug 2013

@inviav ja som nasla malemu hrcku na krku co bol vlastne hematom pre natrhnuty sval na krku ako poporodne zranenie, a to bol aj dovod preco mi preferoval jednu stranu. Hematom sa vstrebal a vojtovku sme cvicili do roka, maly je uplne bez nasledkov

ckicimac
autor
21. aug 2013

@inviav nikdy nie je neskoro. s cvicenim treba zacat co najskor a dosledne cvicit. nam to teda pomohlo. dcerka ma uz dva roky a nic na nej nie je vidiet. je velmi sikovna aj pohybovo, aj schody zvlada, vsetko bez problemov. chodit zacala ako 14mesacna co je v norme. v nicom sa neoneskorila. cvicila som s nou do 1roka poctivo a vsade, aj ked som niekde sla, podlozka bola stale s nami. dnes sa mi to uz ani nezda, ze to bolo namahave a strasne, ale vtedy som veru zazivala vseliake chvile a bala som sa, aby jej neostala zdeformovana hlavicka a pod. ale poctiva cvicenie pomohlo no a samozrejme viera, bez nej to nejde.

lenka8259
26. aug 2013

u nas bolo vsetko ok od narodenia, ale ked mal dva mesiace vsimla som si že chce byt stale na lavo otoceny, všlijak sa mi povykrucal už v perinke len aby mal hlavičku na lavom boku, neskor sa už uplne odmietal pozriet v pravo nepomahali hracky nic, vobec nepoužival pravu rucku ako by ju nemal, tak sme sli a dobbre sme urobili....terazmame 2roky a sme ok, cvičili sme poctivo 4x denne od 3 do 6 mesiacov. Každým tyždnom prichadzali zmeny.......jedinou spomienkou na to nemile obdobie je že nas syn je lavak....kto vie mozno by nim bol tak ci tak ale jednoznacne ta lava ruka bola vždy o čosi vpredu 😵

michaelamia1902
6. okt 2013

ahojte aj my mame torticollis ake cviky ste cvicili my mame zatial len jen ten co sa fixuje hlava a zatlaca sa bod na hrudniku. cvicime to z oboch stram od 1. mesiaca. cvucite aj ked su deti chore? mojho to vemi rozrusi reve a potom je hned unaveny ani najest sa riadne nevie.
a od coho zavisi dlzka cvicenia myslim kedy sa s tym konci lebo nam hned na zaciatku povedali ze budeme cvicit do roka ale tak ak by sa to zlepsilo by sme mohli aj skir prestat ci?

e_z
28. jan 2014

Ahojte kočky, vo Wiki pribudol článok o torticollis. Ak máte chuť, podeľte sa s tým ako to bolo u vás. Stačí napísať skúsenosť dole pod článkom: https://www.modrykonik.sk/torticollis/
Ak máte foto dieťatka a nevadilo by vám ju dať aj do Wiki, tak sa mi ozvite. Foto je častokrát viac ako opis na dve strany.
@ckicimac
@libertine
@lenka8259
@blavacka
@phillippa
@zuzi118
@michaelamia1902

flower2
9. feb 2014

Ahojte zienky, moj syn ma tiez torticollis, cvicime Vojtovu metodu, kedze mava teploty zo zubkov, kedy cvicit nemame, tak to nie je zrovna pravidelne cvicenie, a problem je v tom, ze ked cvicime ozaj intenzivne zlepsuje sa to, no potom stacia 2 dni, kedy ma teploty zo zubkov a hlavicka nam zase pada na bok:( uz som z toho zufala:((( okrem toho to cvicenie neznasa, zo zaciatku to bolov pohode, teraz staci ze si ho prichystam, ze ideme cvicit a chyti hysak:( (ma 10 mesiacov) inak je sikovny, zacina chodit okolo nabytku, len ta hlavka je stale naklonena na jednu stranu:(
mate niektoa skusenost, ze sa to nezlepsilo ani ked dietatko zacalo samo chodit?????

atikustek
15. feb 2014

@phillippa
dobry den, mozem sa spytat, ako dlho trvalo kym vam zmizla ta hrcka? Nasa mala ma tiez torticollis, ale este aj so zakrvacanim toho svalu . Chodime na rehabilitaciu, ale mam pocit, ze ten hematom sa akosi nevstrebava..
dakujem za odpoved

phillippa
15. feb 2014

@atikustek to mate to co sme mali aj my, tiez sme to objavili ako hrcku na krku cize ako porodne zranenie/nasledok zlej polohy v maternici na ortopedii na povedali ze je to zakrvacanie do svalu cize hematom a nasledna diagnoza bola torticollis ale kedze sme to objavili ked mal maly len 10 dni nejak sa to ako torticolis uplne neprejavovalo, od 2. mesiaca sme az rehabilitovali (myslim ze ked si pozriete moje prispevky vyssie tam som popisovala celu torturu s diagnostikou a naslednou rehabkou|) a asi v 3 mesiaci sa mu to uplne vstrrebalo. Cviicili sme al do roka lebo to uz sme mali aj koordinacnu poruchu a znizeny tonus svalstva (nie vsak kvoli torticolisu ale pre ine veci).....................nebojte sa nic, len pekne cvicte pretoze prave pre ten hematom ma dieta tendenciu nepouzivat tu stranu kde ho ma lebo ho to boli (koho by ak nebolelo pravda ) a on sa pekne vstrebe. Nasa mala "koordinacna porucha" na 2.5 roka a motoriku na urovni 5 rocneho dietata o jemnej ani nevravim teraz ked pozeram na tie kreacie co dokaze si obcas prajem aby to videla aj ta pani dr z rehabky. Nedajte sa odradit radami ze necvicit, je to pre dobro vasho dietatka a urcite mu to neublizi len pomoze. Vela zdaru prajem a ak este nieco napiste, viem ako som ja sama hladala informacie o tomto. 🙂

atikustek
16. feb 2014

@phillippa dakujem pekne za povzbudive slova. My v podstate chodime na rehabilitaciu 3 tyzden a cvicim s nou aj doma, ale priznam sa ze tak 1x za den, lebo hrozne pri tom place a este aj potom 1/2 hodinu vzlika. Asi by som mala viac ja viem... ☹
Vzdy to musim robit pred kojenim a potom ju papanim utisim. Pri spanku sa jej snazim podlozit hlavicku aby ju mala aspon rovno ked uz nie na tu stranu na ktoru ju neotaca.
Ortopedka nam predpisala aj golierik, ktory by jej mal ten krk trosku natiahnut tak uvidime ako to dopadne.
Vojtovku este necvicime, lebo musime pockat na vysledky vysetrni,nakolko jednu nozicku ma hrubsiu a to prave na tej strane, kde stale otaca hlavicku. Zatial len cvicime otacanie hlavicky na chrbate a potom aj na brusku. Len sa hrozne bojim, aby som jej pri tom neublizila. Niekedy mam pocit, ze to robim na silu...

este raz dakujem za odpoved a prajem vsetko dobre 🙂

radkax
28. feb 2014

Mojmu malemu diagnostikovali torticollis v troch mesiacoch, cvicili sme rok Vojtovu metodu- 3-krat denne doma + hodinu v tyzdni v rehabilitacnom centre... Nic prijemne lebo sme tomu museli vsetko prisposobovat, ale maly je uplne v poriadku.A dieta neplace kvoli bolesti,ale ze sa nemoze hybat pri cviceni ako ono chce.. Ale je fakt,ze casto som si s nim poplakala aj ja. Treba to vydrzat a bude dobre.

flower2
7. mar 2014

Moj syn bude mat za chvilku rok, vojtovku cvicime asi od 5 mesiaca... cvicenie bolo vsak prerusovane, nakolko mu sli zuby a maval teploty..takze som vtedy 2-3 dni necvicila... ale okrem tychto obcasnych prestavok 3-4 krat denne,....
Hlavicka sa mu na istu dobu vyrovnala, bolo to minimalne vidiet(asi okolo 8 mesiaca... ale terza sa mu zase viac naklana i ked s nim stale cvicim:( som z otho uz zufala, neznasam tie cviky, je to neksutcone trapenie pre mna, ani neviem ci cvicim dobre:((( neviem si vysvetlit preco sa to terza zrazu zhorsilo.... syn je inak sikovny, chodi uz okolo nabytku, za rucicky, chce byt len na nohach...ale ta hlavka je uplne nakrivo:( MAte niektora skusenost s tym , ze pt pretrvavalo aj po 1 roku?

martinusik91
28. mar 2014

Ahojte mi sme boli predvcerom druhy krat na neurologii na kontrolu na prvej bolo este vsetko dobre ale na tejto nam diagnostikovali axialny hypotonus a torticollis som zufala s toho ☹ uz sme objednani na rehabilitacie

valeriana
7. okt 2014

ahojte, dcerka ma torticollis a cvicime vojtovku od 4. mesiaca, nakolko stale vytacala hlavku pri spani len do lavej strany. Teraz ma 8 mesiacov, strany uz pouziva obidve a hlavku pekne vytaca do oboch stran. Cvicime len jeden cvik- stlacanie bodov pod bradavkou. To, co ma trapi je, ze jej stale pretrvava uklon hlavicky do pravej strany, skratka drzi ju nakrivo..Rehabilitacna ma ubezpecovala, ze sa to zmeni, ked zacne lozit. No ona uz lozit zacala a hlavicka stale nakrivo..ze vraj jej to moze aj ostat..Ake mate, prosim vas, skusenosti s vasimi detickami? Upravilo sa vam to casom? Mame zajst este za ortopedom?
@flower2 citam, ze aj vy ste mali tento problem..Zlepsilo sa vam to odvtedy?

flower2
26. dec 2014

@valeriana Ahoj, môj syn má už rok a pol, a musím povedať, že na torticollis si už ani nespomenieme, ako začal chodiť tak sa to upravilo..... ..keď lozil hlávku mal ešte stále vytočenú na bok , ale keď sa postavil na nohy, tak vytočenie hlávky na stranu úplne zmizlo....... Tiež som zisťovala, či mu to môže zostať, ale vo väčšine prípadov sa to upraví..... 😉

valeriana
7. jan 2015

@flower2 ahoj, tak to ma povzbudilo, ze vam sa to zlepsilo 🙂 dufam, ze to bude aj nas prípad. Mala zatial viac lozi, chodí len popri nabytku. Ten uklon hlavicky este vidiet, ale mám pocit, ze je to trochu lepšie. Snad sa to uz coskoro upravi uplne, lebo to cvicenie je trapenie.

vilimecka
26. mar 2015

Dievčence, chcem sa len informovať. Mám skúsiť vybavovať platenú predĺženú rodičovskú dovolenku, keďže malá má 3,5 roka a ešte chodíme na kontroly aj cvičiť máme doma, ešte to nie je v poriadku. Či ste tu niektorá s touto diagnózou a poberáte na dieťatko príspevok. Teraz som doma na neplatenej. Chodíme do Nitry Mudr.Vajíčekovej. človek sa pri nej musí všetko pýtať. Ďakujem za všetky informácie.

torticollis
15. dec 2015

slovenska vyborna stranka ktora sa venuje tejto teme je www.torticollis.sk, najdete tam vsetky potrebne informacie na jednom mieste, su tam aj rady pre rodicov 😉

zuzulikmichalik
18. máj 2016

Mamicky prosim vas, neviem ci mate niektora s tymto skúsenost... moja 9mesacna dcerka zacala asi mesiac dozadu dávat hlavku na bok, normalne spravi akoby uklon hlavky na bok, az prilozi ucho na rameno. Nerobí to stale, dnes od rana to robi casto napíklad. Minuly tyzden som ju to nevidela robit vobec, ale tyzden predtym to tiez obcas robila. Prislo mi to najskor divne, myslela som si ze ci ju nebolí uško, alebo od zubkov, ci jej to nevystreluje, Ale tyzden to nerobila a dnes znovu. Nestretli ste sa s niecom takymto???? inak nevyzera ze by ju nieco bolelo, je vesela, hra sa, smeje sa. Zatial co som vypozorovala, najcastejsie to robi v sede. Dakujem vam za vsetky rady a postrehy!

zuzulikmichalik
18. máj 2016

este som chcela dodat, ze doteraz to vobec nerobila, zacala to robit s tou hlavkou az v 8.mesiaci 😒

torticollis
18. máj 2016

nenapisala si ci to robi iba na jednu stranu alebo na obidve

zuzulikmichalik
18. máj 2016

@torticollis len na pravu stranu to robi

zuzulikmichalik
18. máj 2016

@zuzulikmichalik a vidim, ze sa mi aj zda, akoby mala krive sedenie, sedi akoby dolava naklonena trosku. Nemoze mat nejak skrivenu chrbticu dolava a preto dava podchvilou napravo hlavu, normalne ju zohna nabok a ucho da az k ramenu

torticollis
18. máj 2016

@zuzulikmichalik urcite navstiv pediatra co najskor, pravdepodobne vas posle na dalsie vysetrenie k ortopedovi, priciny mozu byt rozne a je dolezite aby sa na dietatko pozrel odbornik

andreaafilipko
7. dec 2016

ahojte, chcela by som pocut skusenosti mamiciek starsich deti, ktore mali torticollis, moj maly mal tiez, co mi povedali uz po porode a poslali ma na rehabilitacie, tam mi doktorka povedala, ze tak zhrubnuty sval este ani nevidela a ze je velmi dolezite aby sme poriadne cvicili lebo inak sa nemusi ani naucit chodit, teraz bude mat 9 mesiacov a uz chodi popri nabytku, na kontrole doktorka povedala, ze uz tam nemame co hladat pretoze maly je uplne v poriadku, co som velmi rada ale stale dost casto zaklana hlavu dozadu a ze vraj to uz bude robit cely zivot tak by som sa chcela opytat na vase skusenosti, aj vasi deti ako starsie stale tak zaklanaju hlavu? a nesposobuje to nejake dalsie problemy? napr. s chrbticou? okrem toho ma dost zlezanu hlavu do kocky a chcela by som vediet ci mu teda kockata hlava ostane alebo sa mu moze este zagulatit.. dakujem za vsetky vase skusenosti 🙂

torticollis
7. dec 2016

@andreaafilipko ahoj, idealne je zacat liecit deformity lebky medzi 4 a 7 mes. nasledne liecba trva az kym sa to neupravi spravidla maximalne do 18 mes. Cas je dolezity, je mozne ze pomocou kranialnej ortezy by ste vedeli hlavicku este zagulatit. Aby sa ortezka dala preplatit poistovnou treba navstivit ortopeda (s vymennym listkom od pediatra) ktory vypise papier na ortezku. Nasledne v Ruzinove v Protea vyrobia ortezku na mieru. Zavisi akym spospobom su uz kosti lebky zrastene ci by sa to podarilo a ako vyrazne zagulatit alebo nie.

andreaafilipko
7. dec 2016

@torticollis tuto ortezu som uz riesila ked mal 4 mesiace, mala som uz aj recept od doktorky, no ked som si ju chcela vybavit povedali mi, ze ma len miernu deformitu a ortezu davaju len na stredne tazku az tazku

torticollis
7. dec 2016

@andreaafilipko to ti povedali v Protea?

andreaafilipko
7. dec 2016

ano, ved uznavam ze to nema prave najhorsie ale predsa by som bola rada keby sa mu este zagulatila, no viac ma zaujima ako je to s tym zaklananim hlavicky