Dieťa narodené v 24. týždni
Ahojte kocky, moja sestra predcasne porodila v 24.tyzdni, babatko ma len 750 g a velmi sa onho bojime, lekari povedali, ze nevedia, ci prezije alebo nie, mate niektora osobnu skusenost s takym malym drobcekom? dakujem
@janickacrazy držim silno palce, nech sa uzdraví rýchlo... a prajem veľa sily pre jeho rodičov.. bojovník maličký 🙂
@yuuki Dakujeme, že na nás myslíš. 🙂
Ahoj, aj moja teraz už skoro 15 ročná dcéra sa narodila predčasne ale v 28 týždni, tak neviem či sa to dá porovnávať, no chcela som vás len povzbudiť, nakoľko mala taktiež krvácanie do mozgu, 2 x zápal pľúc, mala nejakú infekciu v krvi, tak jej museli meniť v celom telíčku krv, no je bez jediného následku, je to uplne normálne zdravé dieťa, teda teraz už slečna, neviem či to bol zázrak no je to tak a to bolo skoro 15 rokov dozadu.Narodila sa a ležali sme v BA v nemocnici v Petržalke. Silno vám držím palčeky, viem čo všetci prežívate.
@marlenka75 Dakujeme krásne za povzbudenie a možem sa opýtat ako dlho ste boli na dýchacom prístroji, ak si to pamatáte? Lebo náš drobec má už 11 týždnov, ale stále nevie dýchat sám a lekári to nevidia velmi ružovo do budúcna, vraj sa mu plúcka nevyvíjajú tak ako by mali, takže už nevieme, čo si máme mysliet. 😢 Inak pribral už na 2kg, čo je super podla mna, ale lekári sú dost skeptickí, tak neviem.
@janickacrazy Na dýchacom prístroji bola asi mesiac, mne keď sa rozbehol porod, tak mi ho infuziami odďalovali, podarilo sa im ho oddialiť o dva dni a za tie dva dni mi pichali injekcie na tie plúcka aby sa rýchlo vyvynuli a asi to pomohlo, dcéra nemá žiadne problemy.Jej ich nestihli pichnúť? Aj podľa mňa pekne pribral.A kde leží?
@marlenka75 Jej ich veru nestihli pichnút, porod sa rozbehol velmi rýchlo a nedalo sa už nič robit. Leží v Bratislave. No dúfame stále, že sa stane dáky zázrak. Je to už pekné bábatko.
@janickacrazy na antolskej su super doktori!!! Aj na stvrom aj na siestom. Sestra sa teraz bude musiet vyzbrojit trpezlivostou,caka ju milion kontrol u roznych doktorov, zrejme aj rehabilitovanie :/ zrejme su uz aj doma. A uz je do vsetkeho zasvatena 🙂
Ach drzim palce... 24 je fakt malo! ..... A hlavne pokial to dobre dopadne caka vas jeho vychova vela sil a casu...
Drzte sa
@kikushaa
@pemka5 Malého previezli do Trenčína, po 3,5 mesiaci ho konečne odpojili od dýchacieho prístroja, čo je v podstate skoro zázrak, pekne priberá, už má 3,5kg. No stále nevie sám papat normálne, takže ešte nie sú doma, stále v nemocnici, malý má už 4 mesiace. Ale dúfame, že už bude len lepšie, aj ked lekári sú stále dost pesimistickí. Baby držte palce.
@janickacrazy držím palce, moj sa sice narodil v 29týždni, ale pamatam si akoby to bolo vcera, musela som donho stopat to mlieko ako do husicky..a aj tak mi vypil len 30 ml. to chce cas, on sa rozpije 🙂
@kikushaa Ďakujem za podporu, si milá. Už pomalinky začína papat, ale ozaj to ide po kvapkách. Tak dúfame, že to bude dobré časom. Len lekári stále strašia, že bude nejaké mentálne poškodenie, tak dúfam, že nebudú mat pravdu. Motoricky vyzerá byt v pohode, už si aj hlavičku drží, čo je podla mna asi úspech, nie? Tebe kedy začal držat malý hlavičku, pamatáš si?
@janickacrazy to je super ked drží hlavu!! môj už v inkubatore zhruba po mesiaci pretáčal hlavu zo strany na stranu. ale pásť koníky začal až keď mal 2 mesiace korigovane(cize ked mal 4,5 mesiaca normalne)
@kikushaa A kolko mesiacov alebo rokov má teraz tvoj malý? Je úplne v poriadku? A cvičili ste aj vojtovku? Ja ozaj dúfam, že náš drobec všetko dobehne, je to už také pekné bábo, pekne hýbe rúčkami, nožkami, vobec nevyzerá, že by nemal byt v poriadku. Dokonca sa už aj zasmial, ked sme ho pošteklili na nožke, čo som bola aj prekvapená.
@janickacrazy drzim vam palce, nech uz to ide s drobcekom len a len k lepsiemu 🙂 Tiez patrim k maminam s predcasniatkom, Simon sa narodil v 27tt, i ked vahu mal vyssiu 1270g. V nemocnici bol 2 mesiace, komplikacie sa mu vdaka Bohu vyhli, Vojtovku sme cvicili asi do 5mes. Teraz ma 2 roky a 3 mesiace, 92cm a cca 14,5kg a je zdravy 🙂 Pravidelne chodime na kontroly do BA na Antolsku, prvy rok to bolo kazde 3 mes., 2.rok polrocne a potom uz az ked bude mat 3 roky. Zo zaciatku ho sledovali aj na kardiologii (mal trochu selest), ocnej amb. a plucnom. Zaciatky boli narocne, aj ked ako som pisala, nemal ziadne vazne komplikacie a ani s papanim unho neboli tazkosti, zvladli sme aj dojcenie, ale ten strach co keby, ak..ci bude v poriadku..Takze este raz, drzte sa, hlavne sestra, budte trpezlivi a predovsetkym verte malemu bojovnickovi, ze to zvladne! 🙂 Vela zdravicka!
@janickacrazy teraz ma 9mesiacov, musim s nim chodit na rehabilitacie lebo ma hypotoniu,vramci rehabilitacii cvici aj vojtovku. Mal aj problem s ocami no to sa mu samo napravilo. Neuroligicly zodpoveda svojmu korigovanemu veku,cize jeho vek minus 2,5 mesiaca 🙂 zatial je to s nim na dobrej ceste,tak dufam ze to tak i ostane.
@bona Dakujeme, u vás teda super, mali ste štastie, že sa vám vyhli komplikácie, predsa len aj tá porodná váha bola dost vyššia od nášho malého, ale dúfam, že nakoniec bude dobre.
@kikushaa Tak to celkom dobre napreduje, dúfam, že aj u nás to bude nakoniec v pohode, aj ked tie obavy sú stále na mieste. No snažíme sa mysliet pozitívne, ved inak sa to asi ani nedá.
@janickacrazy @janickacrazy -ahoj, mne sa dcérka narodila sice v 26tt (830g), ale tiez nestihli pichnúť kortikoidy, a bola tam silná infekcia klebsielou, co je pre nedonoseniatko veľký problém. Bola velmi dlho intubovana, ca. 2 mesiace, kopec problémov, cez krvácanie do mozg.komor, do pľúc, perforácia čriev, zápaly pľúc, operácia ociek, problemy s pečenou po tom množstve ATB...bolo to moc tažké, pre nás ako rodičov ale aj pre ňu, vytrpela si dosť! ☹ . Domov som si ju doniesla po 5 mesiacoch, maly trojkilovy uzlicek, nevedela ani len hlavičku držať. Psychomotoricky vývoj lekári udávali na 1 mesiac, v prognózach boli dosť pesimisticky.
Dnes ma dcérka 6 rokov, začala chodiť do prvej triedy a patrí medzi najsikovnejsich žiakov. 🙂 zdravotne je tiez vsetko ok, a dúfam že tak aj bude naďalej 🙂. Nosí sice okuliariky, dioptrie 0,75, okuliariky jej pristanú. 🙂 v dnešnej dobe to neberiem ako nejakú vadu. 🙂 do škôlky začala chodiť ešte pred 3 narodeninami, bývala a aj býva častejšie usoplikovana ale to je snáď vsetko. Vážnejšie chorá nebýva. 🙂
Takze verte malému, mne jedna lekárka vravela, že títo drobci su velmi húževnati, ak aj dôjde k nejakému poškodeniu, napr. na mozgu, ten je velmi plasticky a dokáže sa regenerovat. To mi velmi pomohlo v pozitívnom myslení, lebo ini lekári dosť necitlivo malú odpisovali. Uvidíte, ešte sa z neho budete velmi tesit! 🙂
@jani2 To si ma teda naozaj potešila, lebo náš malý tiež už má za sebou kadejaké komplikácie, mal takisto krvácanie do mozgu aj zápaly plúc, že tvoja malá je na tom teraz tak dobre, to je úžasné. Veru ja tým doktorom už neverím ani slovo, lebo niekedy sú fakt hnusní a necitliví a keby to aspon nejako normálne povedali niektorí, ach jaj. Nášho malého chceli poslat pred mesiacom na paliatívnu starostlivost, že aj tak bude celý život na prístrojoch. Zrazu o mesiac prístroje nepotrebuje, ja to fakt nechápem, prečo človeku nedajú aspon trošku nádeje, ale hned dietatko odpíšu, je to strašné. 😖
@janickacrazy - ja som vtedy nadobudla pocit, že lekári snáď schválne hovoria, co vsetko môže byt zle. Asi sa tak chcú kryt, aby sme v prípade komplikácií nevraveli, že však malo byt dobre. Takze predložia tu horšiu variantu, ale nemali by to hovoriť tak necitlivo. ☹ co som sa ja naplakala po rozhovore s nimi! ☹
Tiez nebolo pekne u vášho malého, že predpovedali, že nebude sam dýchať a vidíš, darí sa mu. Inak mnohé nedonoseniatka chodia domov aj s kyslíkom a az postupne po mesiacoch ho nepotrebujú. 🙂 takze ak kyslík uz vás drobec nepotrebuje, tak to je super. 🙂
S tym papanim je to beda, do mojej dcérky som musela mliecko doslova tisnut, prstom som jej musela bradicku rytmicky k cumlíku pritlacat, co nedokázala poriadne z flasky piť. Ale to uz bolo tak dávno, ani sa mi veriť nechce.
A počítam že drobec musí cvičiť aj Vojtovku, nie je to nic strasne a určite pomáha. 🙂
@jani2 Asi máš pravdu, že lekári radšej povedia horšiu variantu, na jednej strane ich chápem, ale pre tých rodičov je to potom velmi tažké. Áno, začali už s malým cvičit aj vojtovku, tak dúfam, že to fakt pomože a bude všetko už len lepšie a lepšie. 😉
@janickacrazy - držím drobcekovi palce, ono ta Vojtovka koľkokrát vyzerá horšie ako to v skutočnosti je. Kedže som ju cvičila, viem že som dcérke neublizovala, len sa na to paprcila! 🙂 Keby si ešte mala otázky, kľudne sa potom ozvi, aj do IP. 🙂
@jani2 Dakujem za podporu, si zlatá. Viem, že vojtovka nie je o tom, aby sa detom blížilo, chodievala som so synom po liečeniach, videla som ako sa to cvičí, aj s mamičkami som sa rozprávala, aj ked ja som to naštastie s mojimi detmi cvičit nemusela. Niektoré deti velmi pri tom plakali, niektoré takmer vobec, záleží asi aj na povahe dietatka ako to znáša.
@janickacrazy ako sa ma drobcek?
@elienocka Ahoj, drobec sa drží celkom dobre samozrejme v rámci jeho možností, bol 5 mesiacov po nemocniciach a konečne je už doma, takže to je samo o sebe tak trochu malý zázrak. Má už čosi vyše 4 kg a dýcha sám, ale musíme ho inhalovat a má ešte problémy s papaním, takže sám spapá len 20ml mliečka a zvyšok cez sondu. Tak dúfam, že sa to časom upraví, aby mohol normálne papat sám. Ešte má aj pruh, budú ho operovat, ale až ked dosiahne 7 kg. Inak je zlatý, usmieva sa, reaguje ked sa mu niekto prihovorí, vyzerá úplne v pohode.
dik myslela som na vas
drzim mipalceky a uzciteto bude dobre bude z neho velky chlap.
@janickacrazy ahoj, čítala som príbeh tvojho synovčeka a rada by som vedela ako sa mu darí, šikulkovi 😉
@narayan No darí sa mu celkom dobre, len slabšie priberá a je trochu pozadu, čo sa týka motoriky v porovnaní s normálne narodenými deťmi, má už rok a 4 mes., ale ešte nechodí, neštvornožkuje, ale už sa pomaly snaží, cvičia Vojtovku a je dosť pohyblivý, len mu to ide pomalšie. Papá už pekne bez sondy chvalabohu. Teraz akurát idú na liečenie do Dunajskej Lužnej, tak hádam mu to tam prospeje a bude napredovať.
@janickacrazy super, určite všetko doženie chrobáčik 😉 aj môj je o niečo motoricky pozadu a to sa narodil 41+0, takže stáva sa to aj " normálne" narodeným a D.Lužná na nás čaka začiatkom januára.....

@yuuki No má sa tak striedavo, raz lepšie, raz horšie, najskor zápal ustúpil, tak čosi aj pribral, no potom zase dostal další zápal, takže dalšie antibiotiká musel brat, tak zase stagnuje na váhe, ach. No ale bojuje tak dúfam, že bude už lepšie, ale je to ešte asi na dlho, kým sa dostane domov.