icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

bibi23
24. jún 2013

je deli čokoládová tyčinka od orionu a koko tyčinka od orionu bezlepková ?????? dík

sanym
autor
24. jún 2013

@bibi23 áno, sú bezlepkové.

sylvar
24. jún 2013

holky a jiná tatarka než Helmans je bezlepková?a sojová omáčka jiná než tamari?

sylvar
24. jún 2013

to se ani neptám kvůli malé, ale chlap že mu asi lepek nedělá dobře 😝

bibi23
24. jún 2013

@sanym na predošlej stránke som sa spytovala na ten sirup, tak porad 😉 prosím

bibi23
24. jún 2013

a zubná pasta

sanym
autor
24. jún 2013

@bibi23 čo sa týka toho glukózovo-fruktózového sirupu, môže sa vyrábať z pšenice. Napr. teraz mám doma džem Billa a je tam v zložení glukózovo-fruktózový sirup a v zátvorke je uvedené že je z kukurice a pšenice. Ale malo by to byť ako s modifikovaným škrobom - tzn. že ak je vyrobený z pšenice malo by to byť v zložení uvedené. Takže keď je v zložení len modifikovaný škrob alebo glukózovo-fruktózový sirup bez uvedenia pôvodu, malo by to byť v poriadku. Ale ja tomu veľmi neverím a radšej to nekupujem.

sanym
autor
24. jún 2013

@bibi23 cviklu som bezlepkovú nenašla, synátor ju nemá rád a zubnú pastu som priznám sa neriešila, chalani majú elmex. Ocot by mal byť v pohode Snico.

bibi23
24. jún 2013

@sanym môžem sa ešte spýtat na čaje? myslím ovocné, bylinkové a ovocnobylinkové v nálevových sáčkoch a sypané - teda nie granulované. môže hocijaké, či aj tam môže byt lepok? pije nesladené prípadne v zime trochu medu.

kwatka
25. jún 2013

ahojte,
prosím vás o pomoc,moje 2pokusy o chlieb a 1pokus o žemle dopadli hrozne. chleby boli ťažké,vnútri mokré,kôrka hruba a na žemlach tiež kôrka hruba,vnútro bolo dobré len tá kôrka. kde robím chybu? pečiem v el.rúre ale asi zainvestujem do pekárne. Zatiaľ som skúšala len z múk mixb a mix ch ešte tie gumy alebo tefovú múku nemam kúpenú

talexa
25. jún 2013

@kwatka na stránke www.bionatura.sk je recept na bezlepkový chlebík s teffovou múkou aj bez nej, a pečené v el. trúbe, hádam ti pomôže,
ja osobne pečiem chleba len v pekárni, s mix B + 1 kávová lyžička pohánkovej múky, a dávam aj lyžičku guarovej (xantanovej) gumy, a tiež lyžičku psylia,
žemle aj rožky som skúšala, ale do školy synovi som ich nemohla dať, lebo boli dobré len ako čerstvé alebo teda rozmrazila v mikrovlnke ale museli sa hneď zjesť, nie odkladať, nerobievam ich 😒
chleba krájam až keď je úplne vychladený na tenučké pásiky a tie mu zlepím do školy , vyhovujem mu to tak a zje, snažím sa aby tam mal okrem šunky vždy aj zeleninu, šalátový list, rajčiny, uhorky, nech nemá suchotinu v ústach. 🙂

talexa
25. jún 2013

Má niekto skúsenosti aký bezlepkový chleba kúpiť na dovolenku? nechcem brať ten čo pečiem doma, ideme na 12 dní do grécka a uvažujem dať si predpísať na recept tmavý - trvanlivý je 360g , ale je aj v ponuke Rustico - bezlepkový ten je 450g, len nie je pri ňom napísané - trvanlivý, tak sa ho bojím zobrať, viete mi poradiť ?

sanym
autor
25. jún 2013

@talexa Rustico je trvanlivý tmavý a takisto Pan Carré biely, alebo v DM drogerie majú Ertha toastový chlieb.

talexa
25. jún 2013

@sanym ďakujem za radu 😉

bimky
25. jún 2013

ahojte. máte nejaké odskúšané recepty na koláčiky z lístkového cesta? niečo ako fornety? kúpila som v obchode bezlepkové, tak sa vytešujem. nechcem to pokaziť 😖

talexa
25. jún 2013

@bimky robila som len jablkový závin, pizzové šatôčky a slané tyčinky, všetko bolo jedlé 🙂 , ale mám odskúšané, že treba vaľkať cesto už na plechu na mastnom papiere, lebo sa zle prekladá (hlavne štŕúdľu som tak robila), drobnosti sa dajú poprekladať 😉

bibi23
25. jún 2013

kto zavárate uhorky a cviklu? môžem klasicky deko /ktoré od akej firmy?/ a ocot kvasný od snico?
alebo ako???????????? 😖

bimky
25. jún 2013

@talexa ďakujem 🙂

bibi23
26. jún 2013

@sanym ten glukozovo fruktozový sirup mi nejak nedá. doteraz som dávala sirupy do vody Zlatá studna, ale teraz som sa zlakla a dávam synovi od pondelka namiesto sirupovej vody len 100% džúsy riedené vodou z vodovodu. domáci sirup sa mi robit nechce, kedže by som musela ovocie nan kúpit. je teda nejaký bezlepkový sirup do vody? syn nemá také prejavy, že by som hned zistila chybu v diete, tak to neviem posúdit, či mu to vadí.

sanym
autor
26. jún 2013

@bibi23 sirup netuším, moji chalani pijú len čistú vodu, občas 100 %-ný džús a čaj. Skús napísať výrobcom konkrétnych sirupov a popros ich aby ti napísali pôvod glukózovo-fruktózového sirupu ktorý používajú. Mali by ti odpovedať. Ja som tak zo začiatku písala viacerým výrobcom a väčšinou mi odpovedali. Tak som sa napr. dozvedela, že výrobky od danone nie sú bezlepkové, dokonca mi nevedeli garantovať ani Activiu bielu, tak radšej synovi nič od danone nedávam.

bibi23
26. jún 2013

@sanym ani ja danone nedávam, ale už som kukala jogurt dobrá máma straciatelový od danone, že zloženie napísané na kelímku sa mi celkom pozdávalo ako bezlepkové.

sanym
autor
26. jún 2013

@bibi23 jogurty dávam len tie, na ktorých je vyslovene napísané že sú bezlepkové - takmer všetky od Sabi, Bánovecký smotanový, Hollandia.

bibi23
26. jún 2013

@sanym ale aj zvolenský smotanák je vraj bezlepkový - teda aspon dúfam. inak syn rád aj bánovecké jogurtové mliečka.

bibi23
26. jún 2013

Pýtala som sa u výrobcu na vhodnosť Zvolenských jogurtov pre celiatikov, tu je ich odpoveď :

dostali sme Váš mail, v ktorom sa pýtate, či sú naše jogurty vhodné pre celiatikov. Všetky naše jogurty – smotanové s obsahom tuku 9 %, stredne tučné s obsahom tuku 2,7 %, BIFI jogurty s obsahom tuku 2,5 % aj nízkotučné jogurty s obsahom tuku najviac 0,1 %, sú vhodné pre bezlepkovú dietu.

Modifikovaný škrob, ktorý je uvedený v zložení našich jogurtov v ochucujúcej zložke, je kukuričného pôvodu. Vyrábame iba dva výrobky, ktoré nie sú vhodné pre bezlepkovú dietu – BIFI jogurt s müsli a sójový dezert s müsli. Tieto výrobky obsahujú v ochucujúcej zložke pšeničné otruby, preto nie sú vhodné pre celiatikov.

andy1978
26. jún 2013

@bibi23 my sme kupovali sirupy Yo, tie sú bezlepkové.

bibi23
26. jún 2013

@andy1978 vyskúšame nové cestoviny felicia, ale zdražie doplatok 😠 za schärácke cestoviny od 1.7.

bibi23
26. jún 2013

@andy1978 dík za Yo. napísala som výrobcovi zlatej studne, tak uvidím. a na http://www.potravinybezlepku.cz/ som našla, že aj jupi by mal byt a aj ten mám doma. fakt nechápem, že to nemôžu napísat priamo na výrobok, že neobsahuje lepok, ak ho neobsahuje a nechajú si výrobcovia, aby sme im takto individuálne vypisovali. 😖

bibi23
27. jún 2013

@sanym odpoved od danone zo včera:
Ačkoliv žádné naše výrobky nejsou schváleny pro použití pro bezlepkovou dietu, neznamená to, že celiaci nemohou naše výrobky konzumovat. Pokud výrobek obsahuje lepek, nebo jen jeho stopy, značíme ho ve složení.

Jogurty Dobrá Máma v našem portfoliu již nenajdete, ale samozřejmě jsme se snažili příznivcům Dobré Mámy vyjít vstříc a uvedli na trh nový Jogurt Danone Jemný, který rovněž obsahuje rozmixované ovoce, tak jako tomu bylo u Dobré Mámy a žádný z jogurtů Danone Jemný lepek neobsahuje.

Nově jsme na trh uvedli také řadu jogurtů Danone Plný ovoce (jahoda, višeň, hruška a meruňka), které rovněž žádný lepek neobsahují.

Z nabídky značky Activia Vám pro bezlepkovou dietu můžeme doporučit Activii bílou, která je vyrobena pouze z mléka a jogurtových kultur a navíc je obohacena bifidokulturou s obchodním názvem Bifidus ActiRegularis. Dále můžeme doporučit i všechny ovocné příchutě Activie. Máme však i varianty s cereáliemi a müsli a ty pak pro bezlepkovou dietu vhodné nejsou.

marionmarion
1. júl 2013

Ahojte, ma niekto z vas recept na bezlepkovy chlieb ktory nie je z hotovych bezlepkovych zmesi, ale normalne si bezlepkovu muku miesate doma z vlastnych ingrediencii? Musi tam ist skrob? Prosim poradte, chcem malemu upiect chlieb,ale nechce sa mi davat tam skroby a podobne...