Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@kacenka1111 plne ti rozumiem,ja som si tiez myslela dost na isto ze nejaku potravinovu alergiu mat bude( i ked si to nikto nezela a hlavne ked sa jedna o deticky ☹ ) a som bola prekvapena ze z tohto pohladu je vsetko ok.aj som sa veelmi potesila len keby este ta zapcha zmizla....
@1ivanka1 příznaky u abkm nebo lepku? ty testy nejsou fakt moc spolehlivy☹ dokonce pry ani ta biopsie - pokud se nabere spatny kus....aby se v tom clovek vyznal
@kacenka1111 tak fakt neviem, 😒 uvidime co povie gastro a asi kazdy rok opakovat a cakat vyssi vek..alebo cakat ze problemy zmiznu...inak uz 3 lekari mi povedali ze to vedia uz z vyzoru odhadnut a ze malej to netipuju vobec...
@1ivanka1 jako ze se podivaji na dite a reknou, zda ma ci nemá na onu potravinu alergii ci intoleranci??? aha, nejaka vedma😀
@kacenka1111 konkretne ten lepok, ze vraj na tych ludoch to je vidiet...,
@1ivanka1 a jak? většinou tito lide byvaji hubeni, neprospivaji....ja hubena nejsem, ale to vůbec nevadi, protože ne všichni celiaci jsou hubeni - viz diskuze na tom celiak.cz ....prave tam popisuji, ze doktori, jak nejsi vylozene hubena, tak se tim nezabyvaji, a když jsi hubena, tak te poslou domu s mentalni anorexii.....zase diskuze celiak.cz ....me stve, ze když doktorovi popises co ti je, ma te za blazna, přitom celiakie je v poslední době bezna věc ( tedy postupne zacina vylézat na povrch )...asi by to chtelo nejakou osvetu, jenze doktor neprizna, ze udelal chybu
@kacenka1111 ze vraj na farbe pokozkeje to vidiet...poznam celiatikov stihlych aj tucnejsich,takze v tomto to myslim nie jesmerodatne....
@1ivanka1 jak psala sanym - můj otec měl krev OK, ale při horní hranici normálu, ovšem po biopsii mu zjistili nejpokročilejší stádium a podle lékařky, která rozbor odebrané tkáně prováděla, celiakií trpěl roky a roky. A teda od pohledu to na něm nikdo nepoznal, protože dlouhé roky chodil na gastro se slinivkou a jeho gastro ho dokonce na biopsii odmítla poslat, přestože v té době už jsme věděli, že ji má i moje dcera a jedná se o nemoc dědičnou 😠 tak jsme si to zařídili jinak a doktorka pak koukala jak puk 😠
@kacenka1111 ale když jste teď u malé nasadili bzl dietu bez biopsie, tak pak už nezjistíte, jestli to celiakie fakt byla. Nebo by zase musela na čas začít jíst lepek, znovu si nechat poškodit střevo, aby biopsie měla smysl. Já jsem naštěstí narazila na rozumnější paní doktorku, šla jsem za ní s tím, že celiakii má otec i dcera, ale já jsem zatím bez příznaků, takže mi nechala udělat genetiku z krve, kde se zjistilo, že mám opravdu predispozici k této nemoci, ovšem asi se ještě nerozjela. A ona sama mi navrhla, že by mi biopsii i přesto udělali, když budu chtít. Než jsem si to stihla rozmyslet, tak jsem znovu otěhotněla a vzhledem k tomu, že opravdu zatím žádné potíže nemám, tak jsem na ni zatím nešla, jen chodím 1x za dva roky na odběr krve na protilátky, aby se to případně včas podchytilo 🙂 Pak dej vědět, jak jsi s biopsií dopadla ty
@1ivanka1 - mojej malej (14m) teraz robili fibroskopiu a zvladla to uplne v pohode. Ma potvrdenu ABKM, teraz cakam na vysledky, ci potvrdia alebo vylucia celiakiu. Narkozu zvladla super a cely zakrok trval tak 10-15minut. A z krvi sa da celiakia len potvrdit, nie vylucit.... vysledky mozu byt falosne negativne - to mi povedali asi 3 lekari nezavisle od seba 😖
@aaandrejka Ked som vyskusala tvoje zemlicky, boli uplne rovnake, ale od tej doby je hroza a des. Su takto krasne gulate, ale po vykysnuti a upeceni skoro ploche a povrch nie tak krasne hladky ale dieravy. Co robim spatne? Vela vody? Malo drozdia?
em_ka - neviem, ja vsetko vazim na digitalnej vahe a dodrziavam.... mas dostatocnu teplotu v rure?
vsimni si napriklad tie moje, zadny rad je kusok nizsi, lebo mi vzadu v rure blbne ohrievacie teleso... teplota je dost dolezita
tu davam este raz recept, zakladny je stale rovnaky, v tomto je naviac lan a psylium:
@aaandrejka dakujem za správicku 🙂
dnes sme piekli pre nasho tata, je bezlepkova, aby mohla aj lenka... len lyzickova, bez vazenia ;)
4 bielka vyslahat do tuha, potom pridat 4 PL kryst cukor, miesat, potom 4 zltka, miesat, potom 4 lyizce Mix C, miesat, este 1/2 prasku do peciva a 2PL kakaa a to vsetko vymiesat a piect 15-20 minut na 200 stupnov
plna dnes a la co dom dal - hole (tu mam vzdy doma| vymiesana s 250g tvarohu, 1 mascarpone a do toho vanilkovy dr. ole... a maliny zo zahrady 🙂
@sanym jej, tie torticky su nadherne, to si robila ty? vsetko najlepsie k narodeninam!!!
ahojte, neviem, ci ste uz skusali tvarohove zakusky, tieto som robila uz tretikrat a konecne som vychytala hustotu plnky, recept som hodila sem:
http://bionatura.sk/recepty-35-bezlepkovy_tvaho...
Ahojte , baby prosim Vas zavarate gelfixom? Som mimo Sk a svokra chce uvarit marhulovy lekvar, tak chce nejake pokyny. Dakujem
@reisi výborný džem, bezlepkový, dělám takto:
1300 g ovoce
550 g třtin. cukru
1 lžička agar - agar
Ovoce zasypeme cukrem a necháme rozpustit, poté přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut. Odstavíme, necháme zchladnout, pečlivě zamícháme agar - agar, přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Ještě bublající plníme do horkých sklenic (dávám je i s víčky na 30 minut do trouby i s naběračkou sterilizovat na 120 st.). Bude to tekuté, tuhne to až to zcela vychladne.
NA Inoveckej chate okr. Trenčín majú v cenníku popísané alergény a dá sa vybrať bezlepkový obed aj malé detské porcie a fakt celkom chutné, nepoužívajú vegetu, zatial asi najlepšia reštaurácia s akou sme sa stretli. 😵
V Grécku - Chalkidiki - Polichrono je reštaurácia Tulip, kde je majiteľ čech a má aj personál český, takže bezproblémov sa dá dohovoriť a objednať bezlepkové jedlo. 😵

@kacenka1111 no malej je rok, tiez mi nechceli robit tieto testy vraj je to skoro...no nakoniec mi ich odporucil jeden chirurg a az to videli cierne na bielom tak zacali testovat....tie potravinove alergie vysli vsetky ok...ale neviem no, mozno je to len obyc zapcha z ktorej vyrastie a mozno nie...mala ma ake priznaky? Na detske gastro estelen pojdeme....