icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

bimky
25. júl 2013

ahojte, tak aj ja sa vám pochválim ako sa mi darí chlebík, žemle od @sanym a koláč od
@aaandrejka =o) na prvýkrát je fajn=o) trošku som mala strach, že tá tvarohová plnka je riedka, ale nie, boo to fajn. ten sneh nemám taký hnedý a trošku zle sa mi to krájalo, ale je fajn=o) ďakujem za inšpiráciu=o) 🙂

aaandrejka
25. júl 2013

no, zienky, ja som vcera robila kysnuty slivkovy kolac s posypkou z jizerky, ale nestihla som ho odfotit, bol bozsky!!!!! nabuduce odfotim, asi to bude coskoro, kedze mame kopec sliviek 🙂

andrea76
27. júl 2013

@bimky
Pekne sa Ti vydarilo pečivo, chlebík i koláčik.. Určite chutí super a len tak ďalej, Nech sa darí stále

bimky
27. júl 2013

@andrea76 ďakujem=o) snažím sa, dnes idem vyskúšať pizzu, som zvedavá ako bude malej chutiť=o)

andrea76
28. júl 2013

@bimky
Nemáš za čo 🙂 Rada podporím snaženie, viem, že bezplepkové pečenie sa moc nedarí. Hoci nemám potvrdenú celiakiu, čítam tu čo píšete

talexa
28. júl 2013

@bimky hoď sem prosím ťa recept na chlebík, mne sa v poslednej dobe nedarí piecť a mám pocit , že moc špekulujem nad ním, potrebujem niáku zmenu, vyzerá výborne, mne nikdy až tak nenakysol 😒 , synovi chutí aj ten čo robievam, ale chcelo by tom jednoducho zmenu, ď.
😉

ivce
28. júl 2013

@aaandrejka prosím o radu 🙂 podařilo se mi konečně sehnat teffovou mouku a dělala jsem chlebík podle tohoto receptu http://bionatura.sk/recepty-30-bezlepkovy_chlie.... Dceři moc chutnal, jen mi přišlo, že mi tak hezky jako tobě nenaskočil. Když dáváš těsto dělat do pekárny, tak ho tam jen necháš vymísit, ale před kynutím v pekárně vyndáš a dáš kynout do formy? Nebo ho v pekárně necháváš na celý program TĚSTO, tedy i s kynutím? Díky za odpověď 🙂

aaandrejka
28. júl 2013

@ivce - v pekarnicke len miesam (u mna program pizza, 45 min.), potom vyberiem, dam do tych dvoch foriem a tak necham kysnuch prikryte vlhkou handrou 20 minut

aaandrejka
28. júl 2013

@talexa skus tento recept (moj) http://bionatura.sk/recepty-30-bezlepkovy_chlie...

celkovo ma byt 700g muky, ak nemas tefovu, daj 650 mix b a 50g na prasok pomlete lanove semienko.. sice som to neskusala, ale tiez by to malo byt ok

ivce
29. júl 2013

@aaandrejka díky moc - taky jsem to vyndala z pekárny hned po zamíchání a nechala kynout ve formě, ale úplně tak krásný jako tvůj uvnitř nebyl. Tak snad příště, budu asi péct dneska 🙂 ale chuťově je fakt moc dobrý 🙂

talexa
29. júl 2013

@aaandrejka , ďakujem, a dá sa ten chlebík upiecť aj v pekárničke ?, zatiaľ som vôbec nepiekla v rúre - nemám odvahu, a ani také formy 😒 , a fakt z tej rúry je lepší?
je mi ľúto nevyužívať pekáreň na pečenie len na miesenie, keď som už do nej investovala, tak preto špekulujem a mám tú tendenciu piecť v pekárničke
na obrázku vyzerajú chlebíky perfektne 🙂
Asi potrebujem kopnutie, a ozaj sa dať aj na pečenie v rúre a nebáť sa toho 🙂

talexa
29. júl 2013

@aaandrejka má otázku v recepte je 12g sušeného droždia, kupuješ modrú lastovičku alebo Dr. Oetker?, ktoré je lepšie? , a skladuješ potom zbytok droždia len tak v skrinke?, nevyprchá a nestratí účinok?

reisi
29. júl 2013

@talexa aj mne uz chlebik strajkuje, neviem kde robim chybu ale casto mi nenakysne. A rozmyslam nad nejakou pekarnickou s okruhlou formou. Nemate niekto? Ci nie je chlebik lepsi, taky hranaty je vysoky a lame sa... No a tiez sa chcem spytat , ci chodite a ak ano ako casto do restauracie? Lebo teda my teraz raz do tyzdna, dcerke pripravia vsetko zvlast ale predsa len dost ma cuka, muz by isiel i viac-krat do tyzdna, tak ho musim krotit. My sme teraz skoro cele leto pri mori takze tam je to lakave, na SK odkedy ma dcerka celiakiu cca 4 mesiace po restauraciach nwchodime.

talexa
29. júl 2013

@reisi po reštauráciach nechodíme, len výnimočne, tento rok sme boli možno 3x, raz cez zimu vo Vysokých Tatrách, 1x v Slovenskom grobe na husacích hodoch - to sme boli pozvaný na oslavu a minulý týždeň na Inoveckej chate, moc neverím reštauráciam a vyhýbame sa im, našťastie synovi ani nikdy nechutilo v reštauráciach, tak za tým nebaží 🙂
pri mori sme boli v grécku aj to len 1x v českej reštaurácii,
mne nenakysne chlieb keď to preženiem so psyliom a s pohánkovou múkou, mám už odsledované že do 450g múky (ako celok aj so psyliom a pohánkovej múky) ide maximálne 1 malá lyžička psylia a 1 malá lyžička pohánkovej múky, niekedy aj vynechám psylium, a dám len pohánkovú múku, vtedy mi nakysne, vždy dávam xantanovú (guarovú gumu) a to tiež len 1 malú lyžičku

aaandrejka
29. júl 2013

@talexa - ja v pekarni len miesim a to osm kupovala ten drahy panasonic... ale nevadi, z pekarne by mi mala nezjedla cely krajec chleba a hlavne, v pekarni je taky nejaky ako vata, asponm mne tak pripadal, nedal sa poriadne ani krajat... tento z rury ma normalnu chlebovu konzistenciu 🙂

drozdie kupujem len lastovicku a davam presne 12g, vsetko stale vazim na digitalnej vahe.. zbytok vzdy skladujem len tak, pozahynam, pregumickujem a v pohode

my do resitky nejako nechodime, akorat ked chodime na kontroly do bb, tak stale obedujeme na zbojskej... o tyzden ideme do chorvatska, tam som zvedava, lebo ideme bez stravy, ale varit sa mi nechce,,, ale snad ryba a zemiaky budu v pohode

inac, ja uz psylium ani nedavam, teffova muka sa mi velmi osvedcila...

talexa
29. júl 2013

@aaandrejka ďakujem za rady, tak to si ma trochu potešila, že si aj ty kupovala drahú pekáreň, aj tá naša patrila medzi tie drahšie, musím si nájsť čas a teda odskúšať v piecť v rúre a hlavne kúpiť formy 🙂

reisi
29. júl 2013

@talexa takze podla tvojho sledovania bude u mna chyba , ze dam viac pohankovej muky ako je nutne. Musim dat na to pozor. Uz som vselico spekulovala , ci mi napr. drozdie hned nezvlhne... Inak donemoty peciem tvoj chlebik. Ten je u nas naj len proste uz som to asi automaticky hadzala do pekarne a neustriehla tu pohankovu muku.

Ja som s tymi restauraciami docela na nervy, lebo proste kazdy den varim komplet obed a uz vecer adpon raz za tyzden chceme si vyjst, u nas neprichadza do uvahy navarit viac ako na jeden den, pretoze podla ajurvedy je to nepristupne a dodrziavam to vyse 5 rokov. A zase sice sme pri mori treba dokola varit a upratovat kuchynu, co mi zaberie kopec casu ...a teda rada by som aj dovolenkovala 😀 vlastne uz potrebujem vediet ake su vysledky , ci dcerke klesli protilatky. Zajtra ideme na odbery , takze sme aj na par dni doma. Ale moja naj sprava, ze predsa len dcerka pribrala. Prve 3 mesiace diety schudla a teraz za posledny mesiac vyse kilo hore. Velmi som rada! Snad to teraz pojde hore.

reisi
29. júl 2013

@aaandrejka prosim ta odkial mas formu? Nemas v eshope?

reisi
29. júl 2013

@sanym perfektne torticky!!! Ako z cukrarni!

Ak ste niekto z okolia Hlohovca a nie moc zrucne 😀 , tak v cukrarni Laguna robia krasne a vyborne bezlepkove torty.

aaandrejka
30. júl 2013

@reisi - formy v eshope nemam 🙂 ale citam, ze varis podla ajurvedy? lebo take veci mame v ponuke, pa som si aj objjednala a pacia sa mi 🙂 tie formy bezne dostanes v hocktorych domacich potrebach, aj v tescu aj v lidli 🙂 tesim sa, ze dcerka pribrala, u nas to bolo podobne, kym nabehla na dietu, jedla len ryzovy (ten "polystyrenovy") chlebik a najprv schudla, ale potom... proste ako povedala dr. valachova - do polroka mate doma ine dieta..doslova! 🙂 v tom dobrom slovazmysle

talexa
30. júl 2013

@reisi hej, daj si pozor na pohánkovú múku, je ťažká preto nenakysne chlebík, ale kým som na to prišla mala som ho aj ja vždy malý a nevedela som prečo, a sem-tam sa tiež pozabudnem a to preženiem, potom frflem, že je zas krpatý 😒 a zbytočne niekedy špekulujem

mi ideme so synom na protilátky na gastro teraz v piatok a som tiež zvedavá aké budú, či sa pohnú zas o kúsok dole,
uvidíš dcéra začne prospievať , rásť a bude spokojná a aj vy, syn začal hneď priberať a teraz je úplne iný, nie je tučný ale pekne spevnel v pleciach , chrbáte a na hrudníku, je normálny chalan 😀

talexa
30. júl 2013

aj svokra keď ho videla v plavkách pochválila, že ako dobre vyzerá,

veď tie naše deti bezlepkové sú predsa teraz dobre živené 😀

nelinka79
30. júl 2013

ahojte .. mohli by ste mi poradit recept na chlebik zo spladovej muky ? robila som v pekarnicke ale nakoniec to skoncilo na struhanku bol desny .. alebo cim viem nahradit ten vami spominany mix B
dakujem

sanym
autor
30. júl 2013

@nelinka79 dúfam že sa nemýlim, ale špalda predsa nie je bezlepková 😕

nelinka79
30. júl 2013

@sanym moze byt my sme bez mliecka ale chcem malej urobit nejaky "zdravsi" chlebik preto som sa pytala ...

talexa
30. júl 2013

@nelinka79 skús : http://domacipekarny.dama.cz/,

- sú tam zaujímavé recepty z klasickej (lepkovej) múky a aj dobré RADY k domácim pekárňam a postupom, 😉

- a sú tam aj bezlepkové recepty 🙂

nelinka79
30. júl 2013

@talexa dik

talexa
31. júl 2013

Kočky máte skúsenosti s Bezlepkovou sypkou zmesou MANTLER ? je tiež v zozname na predpis, len ešte som ju nemala.
Dík.

reisi
1. aug 2013

@talexa dakujem za rady, ani ja som mantler zatial nemala. A dnes mi svokra volala ze je iny pripis na odber bezlepkovych potravin. Diktovala z papierov dost velke mnozstva, som prekvapena. Musim to preverit , nezda sa mi to. Baby viete o niecom? Svokra je lekarnicka ale aj tak mi prislo divne, ze by nam poistovna, tak dopriala, teda detickam nasim.

Este poprosim o info, ked sa zavaraju uhorky, mozem dat ocot ?

talexa
2. aug 2013

@reisi viem, že od 1.7. pridali nové cestoviny Felicia do zoznamu , neviem aké sú, mám cestovín kopec, tak zatiaľ si ich nedávam predpisovať a s Mantlerom radšej nebudem experimentovať 😉

uhorky som zavárala aj s octom