Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@ivce dík, nabudúce si ju teda dám predpísať a vyskúšam
Kočky dnes keď som bol na gastre, doktorka ma upozornila, že pediater keď predpisuje recept na stravu, aby už na zadnú stranu receptu nedával DOPORUČENIE, lebo že to už neplatí od 1.7.2013,
ale že bez problémov má len vypísať recept a do karty dieťaťa si založiť niáky PROTOKL, do ktorého teda si bude značiť recepty, a nie len tak ako doteraz, že to poznačil v karte, že by pediater o tom mal vedieť
Recept som pýtala teraz na gastre a videla som, že si aj doktorka dávala ten protokol do svojich záznamov.
k pediatrovi pôjdem až v 9/2013 na recept tak uvidím, či je o tom informovaný, alebo bude hundrať, že zas niáke novinky. 🙂
Caute zienky tak po dlhom ukecavani dr ideme 23.9.s malym na krv a uvidime ci ma alebo nema celiakiu.chudacik vobec sineviem predstavit ake to ke brat takemu malemu krv.
@reisi ,že si mám zavolať až o mesiac na tie protilátky, naposledy sme boli v 3/2013 a odvtedy pribral 1 kg a podrástol 3cm 🙂 , a zlepšil sa mu podkožný tuk .
@cawes, s tým ti moc neporadím 😒 , koláče málo pečiem, keď tak len niáku bublaninu a muffiny,
robievam často nepečenú jablkovú tortu, kupujem bezlepkové piškoty (cca 2 1/2 balíčka) , jablčká postrúham a s cukrom podusím, navrstvím v tortovej forme a na vrch dám várovú čokoládu z lidla (taká zláta s tetou na obrázku), to má u nás úspech 🙂 , a je to rovno torta !
Dávam tip na dobrý koláčik http://www.tana-catering.blogspot.cz/2013/08/ry..., namiesto polohrubej muky som dala mix B.
ahojte ako vam prisli na to ze ma vase dietatko celiakiu a ake ste mali priznaky.My sme dnes boli na poradni a za par dni budeme mat rocik a zistili sme ze maly nam pribral nejakych 30g za dva mesiace.mame doniest stolicu a urobia sa testy.ale maly ked papa roztek piskotky.chlebik nic mu neni.ako by sa to prejavovalo keby bol na to alergicky.
@aaandrejka chcem sa ti podakovať za úúúúžasný recept na žemličky...ja som sa dneska vytešovala ako male dieťa na vianoce a to vôbec nepreháňam. Skúšala som už XY receptov a tento je ten naj ...a moja sestra pečie "bezlepkovo" už 26 rokov a povedala že lepšie ešte nejedla. DAKUJEM!!!!!!! 🙂 🙂 určite vyskúšam aj chlebík ale musím zohnať tú múku
@emilia25 zvyčajne deti majú nafúknuté brušku, môže im byť zle, preháňať,
ale syn 8 3/4r., nemal žiadne takéto príznaky, prišlo sa na to až v 8 rokoch, len náhodou, lebo mal zväčšenú štítnu žľazu, a neustále málo železa unavený, drobnejší,
takže celiatik vôbec nemusí mať typické príznaky, treba počkať na výsledky z krvy.
deti sú chudé, neprospievajú, spomalý sa im rast, sú unavené
alergia na pšeničnú múku a celiakia sú dve rozdielne diagnózy
@emilia25
celiakia je autoimúnne ochorenie a zvyčajne je aj pozitívna genetika, telo si začne tvoriť protilátky na lepok-glutén, a poškodzuje tenké črevo - vyhladzujú sa klky a nevstrebávajú sa potrebné živiny preto neprospievajú a nerastú
pri alergii ti to neviem presne popýsať, možno ti iné maminy poradia, ale pri alergii na pšeničnú múku môžu napríklad jesť špaldovú múku, čo celiatik nesmie, lebo aj špalda obsahuje lepok a malé detičky zvyknú z alergie vyrásť,
celiakia je na celý život ☹
celiakia sa zisťuje z krvy (protilátky + genetika) a z biopsie tenkého čreva - ako je poškodené
určite trvaj na dôkladnych vyšetreniach aby ste vedeli čo vám je, čím neskôr sa na to príde, tým horšie a viac poškodené tenké črevo
@talexa dnes idem zo zostolicou a takto nam to budu vlastne zistovat teraz uzivame b12 a ked ich do uzivame nam zoberu krv na krvny obraz tiez mame malo zeleza ale ja som tiez pocas tehotentva mala malo zeleza a aj druhorodeny to zelezo malo ma tiez aj tam som mala malo zeleza.jediny syn prvorodeny kde mi nechybalo zelezo pocas tehotentva je prvorodeny.
@talexa ale praveze jemu neni nic len nepribera a este stale mi nechce sadnut si ale teraz uzivame tie B12 A AJ MOJMU DRUHORODENEMU to velmi pomohlo a pekne za chvilu si sadol zacal pekne priberat a aj behat behal uz v roku aj dva mesiace tak uvidime ako to bude.dufam ze mu to pomoze a ze uz bude pekne priberaz vazi zatial 7750g a bude mat rok.inac uz pekne aj na nozkach obstoji drzkam ho len za rucky a pekne vydrzi na nozkach.tak dufam ze to bude v poriadku.
@emilia25 neboj, povyšetrujú čo majú a bude všetko o.k.
synovi od 1 roka stále chýbalo železo, len mu ho predpisovali, chvíľu bolo dobre a znova mu padlo takto sa to točilo dookola, nikoho nenapadlo dať skontrolovať krv aj na celiakiu až dr. na endokrinologii, jej v podstate vďačíme, že na to prišla, konečne syn rastie, priberá a prospieva, radosť na neho pozrieť.
@talexa no lebo ked pil to mliecko tak by nemal byt na nic alergicky to mu doktorka predpisala preventivne hlavne kvoli tomu ze je tam predpoklad na nejaku alergiu kedze chodim s obidvoma starsimi na alergiu.a tiez tam nic nezistili aj ked je velmi zaujimave ze najstarsi syn mal hodnoty 8000 co do normal sa rata 60.potom mu zistili alergiu na bielok.a z poslednych odberov mal uz hodnotu v norme uz ani alergicky na bielok nebol ale zas mu tam vyskocilo mliecko ale to povedala ze staci vynechat mesiac dva mliecko a to bude v poriadku ale pritom pije iba kakao aj to raz za cas.
@lunija - dakujem, tesim sa, ze sa tesis 🙂 muku zozenies aj v mojom obchode bionatura.sk ;)
@emilia25 - moja dcera bola uplne "normalna", nikdy ju nebolelo brucho ani nemala problem so stolicou... cize absolutne ziadne priznaky celiakie... jej zdravotny stav sme zacali riesit az v 3 rokoch, ke sa mi uz prestalo pacit, ze kazdy druhy mesiac je na antibiotikach... sli sme do ustavu respiracnych chorob, kde jej urobili vsetky mozne testy a vykluli sa z toho protilatky na lepok... neverila som tomu, takze som si kupila food detective test a urobila som jej ho a ked mi uz ten potvrdil, ze je inotlerantna na lepok, tak sme sli k destkej gastro
@aaandrejka dnes som bola uz tu stolicu zaniest tak za tyzden budeme vediet co a ako.dufam len ze sa to nepotrvrdi a ze vsetko bude mat v poriadku.a tie b12 nam pomozu.ale dakujem.svagrova sestrenica ju mala tiez ked mala 11 rokov si pametam ze ked sme tam boli na prazdninach vzdy vracala ale dnes mi sestra povedala ze ako porodila teda v puberte jej to zmizlo a uz moze jest uplne vsetko.a aj vysledky ma uz v poriadku.

@talexa Mantlerku bežně používám, dělám z ní takovou tu rychlou pizzu - kelímek pomazánkového másla, kelímek mantlerky, uplácat těsto, naskládat co kdo má rád a je hotovo 😀 taky ji používám občas na pečení, třeba na kynuté 🙂