Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
Dnes o 22.30h na Slovenskom rozhlase budú rozprávať o celiakii.
ahojte
tak po mesiaci a pol diety nepribral nič ale fakt nič ,vyrástol o 1cm čo nie je žiadna sláva,tak neviem a ani mu nezačalo dajak viac chutiť jesť. Myslíte,že to chce viac času? na kontrolu mame ísť budúci týždeň ale krv mu brať nebudú len sa budeme s dr.rozprávať ako nám to ide a tak.
holky, ječný slad, je lepkový nebo bzl?
Moje dnešné rožky vďaka formám z pekárne moulinex bagette a tomuto receptu - http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=44984#dis...
Aká presná značka je tej pekárničky. Si s ňou spokojná? Potrebujem kúpiť novú a rozhodujem sa ktorú značku.
@andreasiskova3 , ja mám tiež pekáreň Moulinex OW 600031 Home Bread Baguette, má bezlepkový program trvá 1 hod 45 min, pečie dobre aj bezlepkový chlebík - je prepečený a synovi chutí, som s ňou spokojná, pečiem chlieb aj pre nás lepkáčov na programe základný cca 3,5 hod, ale aj na rýchlom programe 1,5 hod, keby som sa mala znova rozhodovať akú pekáreň, myslím, že by som si ju znova vybrala, môžem ju len doporučiť.
Neviete mi poradit, ci moze na geneticke testy na predispoziciu na celiakiu odporucit aj pediater?
@talexa Ďakujem, ja pečiem teraz na 3 hodinovom programe, tak ten 1,5 hod. by bol super.
mimi21mimi
Myslím, že len gastroenterolog môže robiť testy na celiakiu. Neviem, čo sú to genetické testy na celiakiu, ale ja keď som chcela dať vyšetriť druhého syna , tak mi detská doktorka povedala, že tie testy robí len gastroenterolog a odporučila ma k nemu. Tam mu zobrala krv a poslala do Bratislavy. Prišli negatívne, ale počula som, že niekedy sa to v krvi neukáže.
@mimi21mimi nám krv na genetiku posielala gastroenterologička, ale genetické testy určia len predispozíciu, nie samotné ochorenie, ale samozrejme môžu celiakiu vylúčiť.
@andreasiskova3 Geneticke som chcela dat urobit preto, lebo dcera vysla ako dvojrocnej z krvi na gastre kusok nad hranicou, potom sme robili Food detectvie, lebo gastroenterologicka to vobec neriesila... dcera ma stale problemy a vysetrovala jej akurat laktozu (mlieko a vajcia nejedava, nesmie) a po ich vyluceni problemy pretrvavaju... tak preto som chcela dat urobit tie testy, aby sa to mohlo pripadne vylucit a riesit dalej. Ale asi musime zmenit lekarku.
@sanym Fíha, to som ani nevedela, že také niečo je. Ale nám to je asi na nič, lebo tú predispozíciu deti majú aj bez
testov, keďže ju má manžel. ☹
@andreasiskova3 ale děti ji nemusely po tatínkovi zdědit, např. u nás jsem predispozici k této nemoci zdědila jen já, brácha je v pohodě 🙂
@mimi21mimi genetické vyšetrenie celiakiu nepotvrdí. Ak protilátky neboli príliš vysoké, jediným relevantným dôkazom je biopsia tenkého čreva, takže pri pozitivite protilátok by sa mala vykonať biopsia.
@sanym Chcela som to kvoli tomu, aby sa mohla pripadne uplne vylucit.
@ivce Myslela som to tak, že u nás ju má aj starší syn. Mladší nie , ale pritom ho stále bolieva bruško. Už sme boli 2 alebo 3 krát na vyšetrenie a vždy mu vyšli negatívne našťastie. Len on je taký smutný, že starší ju má a on nie🙂 . ( že ten druhý má niečo navyše ako on - to sú deti 😀 ) Hlupáčik malý, keby vedel, čo to vlastne obnáša, tak by po nej asi netúžil.
@andreasiskova3 My to máme rovnako, starší syn má celiakiu, mladší tráviace problémy od narodenia, všetky výsledky negatívne, ale genetika potvrdila predispozíciu na celiakiu, tak sa vlastne čaká, kedy sa objavia protilátky v krvi. Naša gastroenterologička zvažuje biopsiu napriek neg. protilátkam. U nás je to naopak, kým bol Matúško menší (celiakiu mu zistili keď mal 4 roky, teraz má 8), zvládal to v pohode, ale čím je starší, tým je to ťažšie. Normálne mám strach čo bude keď nastúpi puberta a nebudem mať pod kontrolou čo kedy kde zje. ☹
Ozaj, v albume máš krásne vianočky, môžem poprosiť receptík aj s postupom? Mne sa vianočka ešte nepodarila.
@sanym Samko ten zase nezje niečo lepkové ani keby čo bolo, len vidím na ňom, že je z toho smutný, že musí dodržiavať diétu a nemôže to čo ostatní. Vždy mu hovorím, že sú aj horšie choroby, a on má aspon zdravú stravu a stravuje sa lepšie a kvalitnejšie ako ostatní 🙂. On je chudáčik, na neho sa všetko nalepí, vždy schytá nejakú pliagu on a Davidka to obíde, tak sa ma už pýta, prečo všetko zrovna on musí dostať, no čo mu mám povedať, tak mi ho je ľúto vtedy......☹
@sanym mám tam aj recept , asi si ho prehliadla :
1 kg bezl. múky Schär Mix B
180 g masla roztopiť
200 g prášk. cukru
4 žĺtky
1 vanilkový cukor
soľ 1-2 malé lyžičky
120 g kvasníc
6dcl vlažného mlieka
100 g hrozienok
100g mandlí
Zamiesiť cesto a urobiť 2 vianočky
Až potom dať kysnúť.Dať zapiecť na 220 C na 10 min a potom slabšie asi 50 min.
@andreasiskova3 veď ani Matúš nezje nič lepkové, ale hlavne odkedy chodí do školy, vidím na ňom že ho to veľmi trápi. Napr. keď išli celá trieda do cukrárne, síce som mu doma napiekla a zabalila zákusky, ale aj tak závidel deťom... Ja mu to vysvetľujem rovnako, že bezlepková strava je zdravšia, je na svoj vek veľmi rozumný, ale proste vidím na ňom ako ho to trápi. ☹ Ale tým si asi prejdú všetci bezlepkáči.
@andreasiskova3 😀 vidíš, asi som slepá, vďaka 😉
holky, už to tu bylo, jaké zmrzliny, koupíte dětem i kopečkovou nebo točenou?a kupované?mrož je OK, toho kupujeme...a dál?od primy snad každý tuším, co nemá oplatku
@sylvar zmrzliny nekupujem, ale bezlepkových nanukov je plno, od primy kupujem tie na ktorých je buď preškrtnutý klas alebo napísané že sú bezlepkové, niekto tu pred časom dával link na stránku kde sú nanuky od Algidy (tiež sú takmer všetky bezlepkové), my sme tento rok pochodili plno kúpalísk a na každom som našla pár takých čo syn mohol.

@sanym dakujem ja dufam ze bude stolica v poriadku a nic tam nenajdu.a tie b12 nam tiez pomozu zajtra ideme na druhu doktorka povedala ze mozno budu stacit 3 tak uvidime.