icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

sylvar
21. aug 2013

@andreasiskova3 Sofulka nikdy nejedla dortíky aj, jen sem tam sušenky a zvykla si, že kupujeme bzl.samo v cukrárně by bylo hůř, na oslavách-to vždycky peču s sebou bzl muffiny, aby něco měla.do cukrárny nechodíme, ona má cukrovku, takže i tak to má omezené na přísun sacharidů
v září jde do školy a co bude, to nevím...učím ji, že si nikde nic nesmí vzít, prvně že se musí zeptat, ptá se...já všechno poznám na glykémiích 😎

sylvar
21. aug 2013

@sanym díky 😉
já jí aspoň trochu chci dopřát a jak byly hice, zmrzka byla denně

sylvar
21. aug 2013

celou dovolenou jedla twister a dobré 😉

andreasiskova3
21. aug 2013

@sylvar napr. Tvaroháčik nanuk alebo Míša a zmrzlinu mu občas kúpim u nás v jednom zmrlinárstve, viem, že tam majú kvalitnú a nie nejakú práškovú, tam mu to dajú vždy do umelého pohárika s lyžičkou. Ale dajú sa kúpiť aj kornútky v niektorých špeci obchodoch.

andreasiskova3
21. aug 2013

@sylvar My sme to odskúšali, kupovali sme zmrzku a boli sme na testoch a boli v poriadku a ani jemu nič nebolo, takže v pohode.

andreasiskova3
21. aug 2013

@sylvar Tak to my sme na tom ešte dobre, keď máme ,, len ,, celiakiu. Ja som Samkovi balila obedy do školy a ráno si ich zaniesol do jedálne. Asi od 4. ročníka si už ohrieva sám doma jesť, nechcel si to tam už potom nosiť, že mu každý pozerá čo má, tak mu to vadilo.

andreasiskova3
21. aug 2013

@sanym V pohode, nech sa vydarí 🙂

sylvar
21. aug 2013

@andreasiskova3
musím kontaktovat školní jídelnu, zda jí to jídlo můžu přinést vůbec...ale já tam stejně budu muset kvůli inzulínu...
jinak sem tam jsem malé zmrzku koupila, když neměli kelímek, kornoutek jsem si holt snědla já nebo ho vyhodila 😝

sanym
autor
21. aug 2013

@andreasiskova3 Matúškovi našťastie v škole varia bezlepkovo, je jediný s diétou. Sú strašne zlaté, vedúca aj kuchárky, je to pre nás obrovská pomoc a on je šťastný, že konečne má to čo deti a nikto sa ho nevypytuje prečo nemôže jesť. 🙂

sylvar
22. aug 2013

tak mám čerstvou informaci, že do školy můžu donést do jídelny jídlo, ohřáté 😝 jinak jí ho neohřejí...takže do práce neexistuje jít, když jí na 11,40 musím přinést ohřáté jídlo a píchnout inzulín

sanym
autor
22. aug 2013

@sylvar to je čudné, ja by som to nevzdala a išla sa informovať k zriaďovateľovi školy (obec., mestský úrad), to som ešte ani nepočula aby odmietli jedlo ohriať. 😠 Môžu požadovať vlastnú chladničku a mikrovlnku, aby diétne jedlo neprišlo do styku s "normálnym", ale ohriať sú podľa mňa povinní.

sylvar
22. aug 2013

@sanym ty jo, a co když mi řeknou, že tu mikrovlnku nemají kam dát, když bych jim ji chtěla přinést?!mám info od paní z kuchyně 😖

reisi
22. aug 2013

@sylvar urcite skus obehat co sa da. Proste vybehat si to, jednoducho to je nonsens! Zohriat jedlo je normalne. Nosila som jedlo do skolky a teraz do skoly. Mala som podklady od odbornych lekarov, pediatricky a tiez hygiena.Tiez to vyzeralo vselijako ale nakoniec fungovalo.Nosim obed kazdy den na 11,00. Mne to vyslo dobre, ze som na materskej s druhym dietatom, takze este tento rok mam porieseny. Dcerka ma kvazi dvojdietu ma ine ochorenie, celiakia sa pridruzila teraz v marci. Ja zase keby mame len celiakiu by som stastim lietala. 😔 Skoda, ze si nemozme vyberat. 😝

talexa
23. aug 2013

No u nás to funguje s obedom tak, že ráno do družiny donesiem obedár, dajú do chladničky v družine, a keď idú deti na obed, len si zoberie svoj obedár a kuchárky mu zohrejú bez problémov a obeduje s deťmi, ale teraz od septembra syna zoberieme pár-krát pešo zo školy, potom ho aj babka odstriehne a bude chodiť okolo nej, tak jej len vždy prezvoní a bude pokračovať smerom domov, a doma si už zohreje obed sám, teóriu ovládame, len uvidíme aká bude realita a prax, tak hádam to zvládne na jednotku.

aaandrejka
23. aug 2013

ahojte baby,

vcera som skusila recept na fakt fantasticke rozky, problem je len v tom, ze mam len 4 formy na bagety (z maminej pekarne moulinex)... chcem teda objednat dalsie, lebo tie rozky su nieco neskutocne... 🙂
ak by ste mali zaujem o taketo forny (postovne je v tom eshope brutalne - takmer 10 eur|, tak dajte vediet, nejako sa podelime:

http://www.enizon.com/cukrarske-potreby/nepriln...

reisi
23. aug 2013

@aaandrejka ja by som ich chcela, za tyzden pridem domov, tak by som aj u teba v shope urobila nakup a by si mi ich poslala s tovarom. Mohlo by byt? Kolko ich potrebujem tych forue ? Dakujem

aaandrejka
23. aug 2013

@reisi ok, jasne 🙂 jedna ta forma je na 4 dlhe bvagety, rozmer je 37x32, tak podla mna to by mohlo byt tak na 8 rozkov, nie? cize ak chces piect 8 rozkov, tak staci podla mna aj jedna, ak chces piect na dvoch plechoch naraz, tak dve... inac tam maju v kategorii vypredaj a celkom fajn plechy... popozeraj, ozvi sa ;)

a ked chces priapdne nieco obnjednat, tak najlepsie do pondelka vecera, lebo ani distributor nema vsetko skladom, cize aj on musi objednavat od vyrobcov... tovar potom budeme expedovat cca 3.9.

zuzky1104
24. aug 2013

Zienky, povedzte mi prosim ake boli prejavy celiakie u vasich deticiek. Na vysetreniach sme zatial neboli, ale dcerka 19mes kaka velmi bobkovitu stolicu, a dieta na mlieko a mlecne vyrobky nepomaha, tak preto mam podozrenie aj na toto ochorenie. Dakujem za vsetky odpovede. 🙂

zuzky1104
25. aug 2013

Baby ten domaci test celiatiktest je spolahlivy? Odpovedzte mi prosiiim!! Dakujem

lunija
25. aug 2013

@zuzky1104 Zuzka neviem ti povedať presne ale podľa mňa je to len orientačné ...nam zistili z krvi mala take zle výsledky že dok.povedala že sono by ani nepotrebovala (bolo to tak jasne že ma celiakiu) ale potrebovala som to na vybavenie si predlženej rodič.dovol a preukazu ZTP a príspevku na stravu inak by som to nebola dostala. A čo sa týka príznakov...moja mala bola od malička drobučka ale ja som to pripisovala tomu že bola viac-menej stale len na materskom mliečku...ine v podstate nechcela a nikdy by ma nebolo napadlo že ma celi,lebomaja neter(ma už 26 rokov) mala typické príznaky ako zvracanie a nafuknuté bruško hned ako prešla z materského mliečka na tuhu stravu a aj sestre diagnostikovali celi ako 40 ročnej a tiež jej bývalo zle a pod.....no a moja mala cca 17 mesiacov ked som si všimla že ma pokazene zúbky tak som jej dala zobrať krv či ma dosť vápnika a tam jej zistili že má alergiu na lepek ale kedže bola viac-menej stále kojena dok. povedala že jej zoberie krv tak o pol roka a možno ju už nebudem kojiť a nejako sa jej to začne prejavovať....nebývala vôbec chorá,nič jej nebolo a nejako som na to pozabudela a ke som jej skoro ako 3-ročnej bola zaniesť potvrdiť prihlášku do škôlky tak sme prišli na to že sme ten test nezopakovali a to mala už asi 33 mesiacov a ja som stáááále kojila 😅 😅 😅 😅 tak ked jej test zopakovala bolo to jasne a odvtedy sme na bezlepkovej strave za rok sme narástli asi 12 cm a pribrali 4kg a strašne sa z toho vytešujem 😎 😎 ja na tvojom mieste by som asi poprosila dok. o odber krvi a potom by si vedela na čom si,možno jej treba len viac vlákniny pridať a stolica bude OK držim palce 😉

lienka113
26. aug 2013

Dcéra má celiakiu,diétu prísne dodržiavame,hodnoty jej klesli z 220 na 24 ,ale stretli ste sa už niekto so zlými pečeňovými testami u dieťaťa pri celiakii? čo to spôsobilo? liečba?dnes nám volala lekárka,že dcéra má veľmi vysoké hodnoty,okamžite máme prísť,tak tam ideme zajtra,mám strach..

barla
27. aug 2013

@aaandrejka Prosím Vás už ste objednávali ten plech na bagety ? Ak nie, rada by som sa ešte pridala, ak je to možné. Ďakujem pekne. B.

kwatka
27. aug 2013

ahojte,tak sme boli na kontrole u dr. a synček pribral 700g za 2mesiace a narastol o pol cm. Neviem či ho zle odvážila,lebo bola iná sestrička ale ja ke´d ho doma vážim,tak mne váha ukazuje,že nepribral nič,tak neviem. Ale dr.nam predpísala tablety kreon mali ste to niektorá? Ale jasné,že mi ich nechce brať lebo sú to také veľké ampulky,tak mu ich musím niekde schovať do jedla.
Kontrola o 3mesiace a to mu už budú brať krv na testy.

sanym
autor
27. aug 2013

@kwatka kreon sa berie pri poruche pankreasu, máte s tým nejaký problém? Bral ho môj mladší syn (ten celiakiu nemá) kvôli tukom v stolici a kázali mi vysypať obsah ampulky na lyžičku s čajom - ráno 1/2 a večer 1/2, tak to pekne zjedol, ampulku by neprehltol.

talexa
27. aug 2013

tak, už konečne máme výsledky, ako klesajú protilátky na celiakiu, v 4/2013 mal 175 a teraz v 8/2013 klesol na 60 😀 😀 😀 , synátora sme vychválili, ako dodržuje dietu a neberie nič lepkové potajomky, sme na neho pyšný, na diete je od 11/2012 😵 , od vtedy podrástol 10 cm a pribral 6kg 😵 , a to bol v kúpeloch , kde samozrejme schudol za 3 týždne 2 kg 😠
je z neho riadny chalan, prospieva 😀

aaandrejka
27. aug 2013

@barla akurat som sem sla nakuknut, ci este niekto nepriobjednal, takze ok, objednam 🙂 cena je ta, co je tam uvedena, + 20% dph + postovne, ked nas bude 5, tak bude len 2 eura na jednu

barla
27. aug 2013

@aaandrejka super, dakujem. A aky je postup? Peniazky poslem hned alebo po dodani objednavky?

aaandrejka
28. aug 2013

@barla - ja uz som to zaplatila, tak ak mozes, posli ich obratom 🙂 dik

barla
28. aug 2013

@aaandrejka Ahoj, práve som urobila prevod 😀

sylvar
28. aug 2013

Plná krev: Glyk.HbA1c: 47 mmol/mol, Autoimunita gastroen: AB/Endomyzium IgA: negat. -, AB/Endomyzium IgG: negat. -, Anti-tTG IgA: 8 U/ml, Anti-tTG IgG: 12,4 U/ml, Materiál: ...Materiál vzorku :: sérum -, Imunoglobuliny: IgG: 10,1 g/l, IgA: 0,35 g/l, Proteiny akutní fáze: CRP: 3,2 mg/l
je v těhle číslech nějaké, které ukazuje ty protilátky?