icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

sanym
autor
2. jún 2010

drago: prosím ťa a kupovaný kečup a paradajkový pretlak malej dávaš? Ja sa desím toho, že budem musieť všetky takéto veci pripravovať doma. ☹
Inak neviem, čo z toho čo malému dávam by mohlo obsahovať nejaký lepok.

atrami
2. jún 2010

My sme rizikový. Bolo podozrenie v 10 mesiaci- boli sme už na lepku, ale výsledky boli negatívne. Chcem sa spýtať, je možné ešte, aby sme boli pozitívny?
V rodine má švagor celiakiu, inak nikto.

sanym
autor
2. jún 2010

atrami, mne bolo povedané, že sú potrebné opakované testy a že u niekoho dokonca vyšetrenie krvi celiakiu vôbec neukáže, len biopsia tenkého čreva. ☹

ivce
2. jún 2010

Holky já být vámi tak trvám na genetických testech z krve.. Můj taťka měl krevní testy jen velmi hraniční, tak mu známá domluvila, aby mu udělali testy na tu genetickou predispozici, ta mu vyšla pozitivní, šel na biopsii a má nejpokročilejší stádium celiakie ☹ dle doktorky, která dělala rozbor střeva tím trpí už dlouhá léta a jeho tenké střevo je úplně zničené. Bohužel v jeho případě to může znamenat velmi vážné následky... a to mu přitom vyšly krevní testy jen slabě. Já jsem byla na krevních testech minulý týden, a ještě asi tak týden budu čekat na výsledky. Malá má dietu od března a na kontrolní testy jdeme na konci června, tak jsem zvědavá.

drago
3. jún 2010

sanym kečup nedávám vůbec jen protlak a ten kupuju v globusu v papírové krabičce- tam mám jistotu, že jsou tam fakt jen rajčata a je nezahuštěný. A z toho pak dělám kečup doma. Malá nesmí ani ocet a koření tak ji doho dávám cukr a trochu ume octu, aby to chutnalo podobně jako kečup. Já většinou vše dělám doma i pomazánky, buchty, pečivo. Do spousty pečiva se přidává kyselina citronová a tu malá taky nesmí. ☹

ivce
3. jún 2010

Tuším kečup od Helmanns je bezlepkový, ale malá to nejí, tak do nevím jistě. A protlak od Valfruty, ten je taky nezahuštěnej. Prostě čtu krabičky a kupuju jen ty nezahušťovaný. Jinak mám doma takový dva katalogy od Eurozony a tam jsou bezlepkový potraviny i s fotkama, je tam uvedeno, kde se prodávají a u některých i APA kód podle kterého si to objednávám do lékárny. Pošlu jim to jeden den mailem a druhý si vyzvednu nákup 🙂 ty katalogy se taky dají koupit přes lékárnu. Jeden stojí kolem 30,-Kč, takže nic 🙂

http://www.euro-zona.cz/

atrami
3. jún 2010

Testy nám budú robiť keď bude mať 2 roky, tak uvidíme.Prvé mal ukážkové. Malý nemá problémy. Jedine čoho sa bojím je chlieb, ten nám nechutí 😒

vipa123
4. jún 2010

Chcem Vás poprosiť o názor... syn má 7 rokov a poslali ho na biopsiu čreva pre podozrenie z celiakie. Na detskej klinike by sme čakali 4 mesiace na vyšetrenie detským endoskopom, v "obyčajnej" nemocnici nám ho urobia hneď, ale tým endoskopom, ktorým vyšetrujú aj dospelých. Dali ste deťom robiť endoskopiu na detskej klinike? Ak nie, ako to deti znášali? Nie je to riziko? Ďakujem, veľmi mi pomôžu Vaše názory.

sanym
autor
5. jún 2010

vipa: Môjmu synovi robila biopsiu gastroenterologička normálne vo svojej ambulancii bez anestézie. A vám to chcú robiť v celkovej anestézii? A čo sa týka tých endoskopov, myslím si, že ten detský bude asi tenší - prispôsobený deťom, tak ja by som asi radšej počkala, ale neviem aké má tvoj syn problémy - lebo až do biopsie musíte dávať normálnu stravu.

vipa123
5. jún 2010

Sanym, nemáme nejaké výrazné problémy, hlavne je tam anémia a zvýšené protilátky v krvi. Len mi príde až príliš čakať na vyšetrenie 4 mesiace a potom ešte ktovie ako dlho na endoskopiu. Ak to má, chcem mu dať dietu a nečakať, kým mu lepok bude pol roka navyše ničiť zdravie, hoci potichu. Je to strašné s našim zdravotníctvom.
Lekár sa vyjadril, že malého "trochu prispia". Bude pri tom anesteziológ, tak čo to "trochu prispia" znamená, neviem. Inak to vraj deťom nerobia. 😒

sanym
autor
5. jún 2010

No môjmu to robili úplne bez umŕtvenia a mal 4,5 roka - a zvládol to super. A čakali sme len týždeň. A tiež nemal problémy - len presne ako tvoj anémiu a protilátky.

atrami
5. jún 2010

Ja dúfam, že druhé testy budú negatívne tiež. My máme aj dosť železa aj protilátky sú vzorové. U nás bol problém v bolesti bruška aj po prechode na tuhú stravu. Nakoniec sa zistila neznášanlivosť surového ovocia- jablká. Ešte aj teraz sa občas vyhádže.

ivce
5. jún 2010

Malá měla jít na biopsii za 6 týdnů poté, co jí vyšly druhé krevní testy pozitivní, ale měla po jídle dost velké problémy, takže jsme požádali naši známou lékařku a ta nám zařídila biopsii do týdne. Za což jsem byla moc vděčná, protože bylo hrozné dívat se jak malá trpí a nemoct s tím nic dělat ☹ biopsii ji dělali v narkoze v dětské nemocnici a jsem ráda, že byla narkoza, protože ona brečí i když ji doktorka jen poslouchá, takže si nedovedu představit jak by zvládla biospii 😖 měla v té době 2,5 roku

ivce
15. jún 2010

@fukylove moc děkuju za rady ohledně pečení bezlepkového dortu!!!!!! 🙂 pekla jsme minulý víkend a chutnal!!!!! Tady je výsledek 🙂 Zvířátka jsou teda kupovaná marcipánová, na to už jsme neměla čas, energii a šikovné ruce 😀

sanym
autor
15. jún 2010

ivce: paráda! Si šikula. A Klárke dodatočne všetko najlepšie, hlavne veľa zdravíčka. Mňa to pečenie čaká o 3 týždne, Matúško bude mať 5 a Maroško 2 roky. Tak som zvedavá, ja som ešte nikdy v živote žiadnu tortu nepiekla. A prosím ťa, z čoho si robila tú poťahovaciu hmotu a tie lístočky?

ivce
15. jún 2010

@sanym moc děkujeme 🙂 no musím přiznat, že se mi tak úpně nepovedl korpus. Upekla jsem první, tmavý s kakaem, krásně mi při pečení naběhl, ale jak jsem to vytáhla z trouby, tak mi padnul a byl moc nízký na to, abych ho ještě rozkrojovala a plnila krémem 😖 takže jsem si řekla, že možná těsto bylo příliš těžké tím kakaem, tak jsem upekla další bílý korpus a že to nakombinuju. Taky náááádhermě naběhl, ale po vytažení z trouby padnul taky ☹ 😀 takže jsem ty dva - tmavý a světlý - spojila pudinkovým krémem a bylo to vysoký tak akorát 🙂 takže fukylove, jetsli se tu objeví, v čem byl problém, že mi to 2x padlo? děkuji za radu pro příště 😉 🙂 Je pravda, že mi to udělalo i bezlepkové těsto na mazanec. Nejdřív krásně nakynuté a pak to úplně spadlo a uvnitř bylo těsto v některých místech jakoby slepené, i když se pekl dost dlouho. Obyčejný dort mi tohle nikdy neudělal. No a potahovku jsem dělala taky podle tipu od fukylove, psala odkaz na předchozí straně, je to z těch gumových bonbonů z Lidlu, jen jsem z nich omyla obarvený cukr, protože jsem chtěla mít bílou potahovku. Úplně super se s tím pracovalo a část jsem obarvila zelenou potravinovou barvou a vánočníma vykrajovátkama jsem vykrájela lístečky a kytičky 😀 držím palečky až se do toho taky pustíš 🙂

marketka1
16. jún 2010

Ahojte tak a máme dnes za sebou druhú sondu kontrolnú a o mesiac budú výsledky.

lussy23
16. jún 2010

markétka - držím palce, nech to dobre dopadne. Čo to znamená biopsia? Je to vážne? Aj ostatný mdetičkám držím palce.

marketka1
16. jún 2010

@lussy23 biopsia je lekársky zákrok, pri ktorom sa odoberá z tela človeka vzorka tkaniva na histologické alebo cytologické vyšetrenie. Jej cieľom je stanoviť diagnózu a určiť rozsah ochorenia.

tak to som zvedavá aj ja ako dopadneme, na celi.diéte je 10 mes. a som zvedavá či sa za ten čas klky polepšili (výška, váha, krvné výsledky výrazne zlepšenie tak či aj vo vnútri sú viditeľné zmeny uvidíme).

@sanym podľa našej dr. sa musí spraviť 2x sonda, je to niekde vraj aj (zákonom či nariadením) spomenuté aby pacient mal ZTP na stálo. Ale nechce sa mi dnes hľadať, dajaká som mimo z počasia či z vyšetrenia neviem.

atrami
17. jún 2010

@marketka1, držím palce!
je super, že sa všetko zlepšilo.

fukylove
18. jún 2010

@ivce - jeeeeeeeeeeeej - kraaasne sa ti to podarilo 😉

co sa tyka nabehnuteho a vzapati spadnuteho cesta.... - nedala si vela prasku do peciva??? lebo ja som vzdy davala podla receptu a aj obyc. babovky mi klesla... teraz davam do cesta len tak symbolicky - iba trosilinku a ak mi aj trosku spadne, tak len stred a aj to maximalne o pol cm - co sa da vyriesit aj kremom 🙂 a hlavne - dobre sa to rozrezava...

pridavam foto poslednej torticky.... stvorcove orechove cesto, plnka - dzem, cokoladova plnka banany, plnene 2x, tj rozrezane na 3 casti, potah z cukrikov 😀 ozdoby detto 😀

fukylove
18. jún 2010

@ivce - este mi napadlo - mazanec - ten robis kysnuty??? lebo ja s kysnutymi vecami akosi nemam vobec dobre skusenosti.... 😉 takze tam ti neporadim....

ale pri tom piskote si myslim ze mohol byt na vine ten prasok do peciva... lebo ja skutocne mam prasok do peciva aj na 10 peceni... lebo ho davam len tak akoze 😀

fukylove
18. jún 2010

pisem dnes po castiach ako idiot - prepaaaaacte... ale vzdy, ked to odoslem, tak mi este nieco napadne...

- ja davam malo prasku do peciva aj preto, ze ked sa do cesta velmi jemne potom vmiesa sneh z bielkov, tak ono nesplasne a ostane take velmi pekne nadychane aj vo forme... tj, nepotrebujem aby mi to velmi nabehlo... ked budem piect dalsiu tortu (asi v polovici jula), tak skusim pridat foto aj z priprav... 😉

chcela som piect dnes, zajtra ideme k svokrovcom na oslavu... ale som super gazdinka - minula som vajicka do vecere a ostalo mi doma iba jedno 😀 😀 😀 aspon mi nenarastie vacsia pneumatika 😀 😀 😀

cherryblossomgirl
19. jún 2010

@fukylove Evka, ja by som ta chcela mat doma, aby si mi piekla take fajnove torticky 😀 si velmi sikovna

sanym
autor
20. jún 2010

fukylove - chcela som napísať to isté čo cherry 😉
Nepečieš na objednávku? 😀

lussy23
20. jún 2010

Ivce to sú krásne torty

fukylove
20. jún 2010

@sanym - objednavky sice neberiem, no kamaratkam a znamym rada upeciem... len ty to mas z Roznavy trosku daleko k nam do Ziliny 😀 😀 😀

sanym
autor
21. jún 2010

fukylove: no veď to 😉
Ale ja sa to musím a chcem naučiť.

fukylove
21. jún 2010

@sanym - odporucam napr. ten potah skusit urobit aj skor... ked sa chces ucit... ked budes mat cas... mozes si z neho napriklad urobit aj ozdobky do zasoby... ja mam teraz napr. z tej torty, co som robila posledne odlozeny kusok potahu v chladnicke... je v chlade, v sacku... ked ho budem ptorebovat, nahrejem v mikrovlnke (ale nie do roztopenia... iba do tepla) a bude sa s tym dat opat robit 😉 testujem, ako dlho to tam vydrzi 😉

ivce
22. jún 2010

@fukylove moc děkuju za tipy, příště to zkusím s tím práškem do pečiva. Je zajímavé, že když dělám malé mufinky, tak je těsto krásně naskočené a žádné slepené uvnitř. Dívala jsem se na tu tvou rozkrojenou dortu a je krásně nadýchaná - prostě taková jaká se mi podaří z normálního těsta, ale ne z bezlepkovýho ☹ no a hotový dort je opravdu krásnej!!!! 🙂 doufám, že taky někdy dojdu k takové dokonalosti 🙂