Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@fukylove na netu jsou opravdu umělecká díla a já jen tajím dech. Moje setřenice - žije na Sloveskou 🙂 - je cukrářka a peče taky nádherný dorty, škody, že bydlí tak daleko a nemůžu ji využít 🙂 ale snad se o mě cení aspoň ta snaha a budu ráda, když se někdy dopracuji na tvou úroveň 🙂 JInak tenhle dort jsem pekla z Promix Uni, občas používám Jizerku, třeba na ty mufiny a chleba peču z mouky od Scharu MixB
Dievčatá, prosím vás, potierate niečím tortu predtým ako tam nanesiete tú poťahovú hmotu?
Ďakujem. Včera som si vyskúšala urobiť tú poťahovku z cukríkov naneostro a zdala sa mi celkom fajn. Tak dúfam, že o dva týždne to nepokazím. 😉
fukylove: no neviem ako u vás v Žiline, ale u nás v Rožňave špek vyzerá celkom ináč ako ty na fotke 😀 😀 😀
fukylove: ale no, myslela som fotku v albume - tam ti vidno kúsok aj z tela a veď vlastne aj na tvári môže byť nejaká slaninka, minimálne dvojitá brada 😀
ivce napíš prosím ta recept na ten medovník.VĎaka 😉 .
@laki
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=76441
jen jsem tu hladkou mouku nahradila Jizerkou a hned po upečení jsem jen opravdu krátce nechala vychladnout a hned slepovala, protože to bezlepkové těsto se láme a drobí, ale jak je to natřené krémem a uležené v lednici, tak krásně zvlhne - nejlépe jíst až druhý den, třetí den byl úplně nějlepší 😝 😝
ahojte. chcem sa spytat na takuto vec. nas syn - teraz 6 a pol mesiaca - stale plne dojceny, mal dost silny reflux, ktory sa stale zlepsuje, vlastne by uz vobec nebol... vsimla som si totiz uz davnejsie ze vracia uz len vtedy ak jem hocico s lepkom. moze sa intolerancia na lepok prejavovat aj takto? vzdy ked prestanem jest chleba, piskoty, cestoviny... prestane vracat uplne. moc dak!
Kočky, ešte sa chcem poradiť ohľadne tej torty. Keď ju budem poťahovať, ako to mám urobiť, aby sa mi ten poťah (he he - to je názov) po bokoch torty nevlnil, keďže torta bude okrúhla. A tie ozdoby, ktoré vykrojím z poťahovacej hmoty a chcem ich dostať na tortu - mám ich tam len položiť kým je všetko mäkké, alebo niečim prilepiť? Bože, pýtam sa jak blbá, ale fakt mám s pečením minimálne skúsenosti (teda vlastne žiadne a v piatok ma čaká to pečenie). Ale našťastie svokra upečie aj peknú lepkovú tortu, aby sa Matúško mal aspoň s čím odfotiť.
Ešte sa chcem spýtať mamičiek detí s celiakiou, či vašich drobcov niekedy bolieva bruško aj napriek diéte. Matúško bol po nasadení diéty v pohode, ale teraz posledné tri týždne ho bolieva bruško - nie nejak intenzívne, ale každý deň. Laboratórne výsledky - krv, stolica, výtery hrdlo, nos v poriadku - netuším čo by to mohlo byť... 😒
@sanym - urob si vacsi ten potah, moze byt aj z kazdej strany niekolko cm, vtedy ked ho polozis by sa to nemalo zvlnit, prebytok orezes, mozes potom zase spojit do jedneho celku a dat trosku "otepli" do mikrovlnky a da sa potom s tym opat robit 😉 ja takto mavam dakedy aj 5cm zvysky...
a tie ozdoby, trosku treba potriet ozdobu alebo miesto, kde to ides davat cistou vodou, uplne to staci, pekne sa to "prilepi"... ja ked som prvykrat davala ozdoby na bok torty, dala som viac vody ako bolo mozne a tak sa mi "motyliky" smykali... poistila som ich zo spodu spendlikmi, ktore som rano vybrala... takze uplne staci iba trosicku 😀
😉
fukylove: ďakujem 😉
ahojte, kopirujem svoj prispevok z kategorie batolata, lebo vidim, ze tu je tato tema viac rozbehnuta...
chcem sa opytat, ci pozitivne protilatky na gliadin (lepok) automaticky znamenaju ze ma dieta celiakiu... cakaju nas este vysetrenia na gastre, ale neviem ci uz to mam brat ako fakt, ze budeme na bezlepkovej alebo je este nejaka sanca, ze sa nas to nebude tykat. inak nemame ziadne typicke prejavy celiakie, brusko je trosku vydute, ale urcite nie nejak chorobne, mame nechutenstvo, problemy s kakanim - tvrda stolica bez nejakeho nenormalneho zapachu a mrzutost, co moze byt aj zo zubkov momentalne no a inak to nechutenstvo mame od zaciatku prikrmovania, ked sme boli este na zelenine. lepok sme zaviedli s ukobcenym 7. mesiacom, aj ked momentalne citam, ze sa odporuca aj skor, ale takto to poradila vtedy pediatricka aj casopisy. no a vaha a vyska zatial v norme. vopred dakujem za odpovede.
ali: pozitívne protilátky na lepok v krvi ešte nemusia znamenať celiakiu, ale samozrejme môžu. jediným dôkazom celiakie je biopsia tenkého čreva. K tým príznakom: môjmu synovi zistili celiakiu minulý rok v októbri s tým, že nemal absolútne žiadne príznaky. Bohužiaľ celiakia je zákerná práve v tom, že u niekoho môže prebiehať úplne bezpríznakovo. Držím palce, aby ste ju nemali... 😉
Nás čakajú v októbri odbery, tak uvidíme.
atrami: Matúško mal v apríli minulý rok rotavírus a po pol roku sme boli na kontrole na gastre kvôli tomu rotavírusu a tam mu dala spraviť testy na celiakiu a bol to teda šok, že boli pozitívne a bohužiaľ biopsia to potvrdila ☹
sanym dakujem... no verim, ze sa to nepotvrdi. nikto v rodine ju nema a pokial viem, tak je to dedicne, ci? nejako sa stale presviedcam, ze to bude ok. nakoniec ale dobre, ze vam to tak skoro zistili, ze. ako ste sa vysporiadali s bezlepkovou dietou? desim sa toho a uvedomujem si, ze mala pomaly vsetko co spapa, tak ma v sebe lepok. neviem co bude jest potom.... a ako jej budem vysvetlovat, ze toto nemoze a toto moze. este jedna otazka: kolko mal maly ked mu robili biopsiu? ako to zvladol?
no doma sa da asi v pohdoe fungovat, este aj ked babky sa pekne prisposobia vzniknutej situacii... no ale rozmyslam ako by som to riesila na dovolenke. to chodievate len tam, kde si jedlo pripravujete same? takze nehrozi hotelik s polpenziou, co? ideme o mesiac, snad to nebudeme musiet zrusit...

@ivce - no teda - nepovedala by som, ze je dokonala... lebo ked obcas vidim tie vytvory na nete... tak sa postavim do kuta a hanbim sa aj so svojimi tortickami 😀 😀 😀
- este mi napadlo - aku muku pouzivas? lebo ja peciem iba z Promixu...