Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@sylvar vyskusame to ryzove,kedze je mozne ze sojjove neznesie 🙂
@saeda tu tabulku na recept uz mam. v pondelok idem k dr na predpis...len by ma zaujimalo co si mam tak objednat.ako citam tak tu muku promix pk special, mix B a tu farinu a promix ch? a tiez kde kupim tu teffovu muku, chlebove korenie a take veci??? a co je to psylia???
@fnukkacikk ja objednávam múky, pečivo (ale tam neviem presne ktoré je bez mlieka, Pan Carré a Rustico sú trvanlivé chleby, používam na hrianky a toasty, žemle Panini používam na žemlovku), strúhanku, krupicu, musli, kakaové hviezdičky a keksíky Limky, praclíky Salinis.
@sanym ktorej muky minies tak najviac? z ktorej sa tak da podstatne vsetko urobit? hrianky a tousty to neje mala, a zemlovku tiez nelubi.struhanku, krupicu to som si dala, i ked neviem ako ta krupica bude chutit ked ju spravim do vody.musli nelubi a tie hviezdicky si dam aj tie keksiky aj tie pracliky...dnes som je spravila zemiakovu polievku a spravila zaprasku s kukuricnej muky.bola ina,ale spapala 🙂 a teraz som vyskusala upiect babovku,do ktorej isiel len zlaty klas,ziadne mlieko, len vajcia cukor a olej...a aj tu spapala 🙂 a aj parocku spapala a kupila som tie zemlicky panini a aj z tej polku 🙂 a k tomu helmans kecup...dnes som pisna na nu a aj na seba trochu 🙂 a ozaj horcica?????
@fnukkacikk horčica aj kečup Snico, krupicu urob z ryžového mlieka. Múky používam MIX-B od Schär (na chlieb a žemle), Promix CH (na chlieb), Promix-PK (na palacinky), Promix-UNI (na halušky, zahusťovanie), Farinu (na cestoviny), na ostatné pečenie Jizerku.
@sanym da sa z promixu pk special upiect aj chleba????
@sanym a parene buchty?knedlu? aka muka
@fnukkacikk myslím, že Promix-PK na chlieb nie je vhodná. Knedľu a parené buchty robieva moja mama, musím sa jej opýtať z akej múky. Ale v jedálni mu robia zo Schär Mix-B.
Holky, celkem zavidim, ze dostavate ty veci z lekarny...my vsechno.kupujem a je to mazec teda...a mate i prispevek na peci? My jo, 3000,-Kc
@sylvar príspevok máme, nejakých biednych 34 eur. 😝
Chlieb 1: tento konzistenciou aj chuťou skôr pripomína koláč
500 g múky Schär Mix-B (múka je z lekárne)
500 ml vody
2 menšie uvarené pretlačené zemiaky
2 lyžice oleja
3/4 balíčka sušeného droždia dr. Oetker
soľ
Suroviny nasypeme do pekárničky v poradí: sušené droždie, múka, soľ, voda, olej, zemiaky a zapneme na bezlepkový program. Na mojej pekárni trvá dve hodiny. Po desiatich minútach (kým sa cesto ešte miesi, zvyknem otvoriť a lopatkou stiahnuť cesto z krajov aby sa dobre premiesilo). Po vychladnutí nakrájam a jednotlivé kúsky v mikroténových sáčkoch dám hneď do mrazničky, potom rozmrazujem v mikrovlnke a je ako čerstvý, ale po rozmrazení sa musí hneď zjesť.
@aaandrejka tu pred časom dávala recept na žemle zo Schär mix-B, sú to prvé žemle ktoré sú fakt jedlé.
Chlieb 2: tento chutí ako normálny chlieb
500 g múky Promix-CH (múka je z lekárne, ale túto majú aj v Bille)
500 ml teplej vody
1 vajce
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
1 sušené droždie
Postup rovnaký ako pri predchádzajúcom.
@fnukkacikk ja mám najlepšie skúsenosti s múkami Mix B na chlieb a všetko kysnute... na vianoce aj suche pecivo, lebo sa tak nedrobí... Farinu alebo Promix UNI použivam univerzalne...od zahustenia, halusiek, palaciniek a tak.... Promix PK- špeciál na koláče, bábovky, zákusky .... Promix PK (bez špecial) nepoužívame, lebo obsahuje sóju. Chlebík z lekárne si dávam predpisovat Pain Campagnard alebo Rustico a sladke rožky Bon matin.
@sylvar hore som hodila link na limity pre deti aj dospelých..... závisí to od veku dieťaťa
@sanym ahoj prosim ta co sa tyka ryze moze akukolvek ci?
@sanym glukozovo fruktozovy sirup mozme?
@fnukkacikk ryžu áno, ten gluk.-frukt. sirup ani sama neviem, je v mnohých potravinách ktoré sú označené ako bezlepkové, ale raz som na niečom našla v zložení glukózovo-fruktózový sirup a v zátvorke bolo uvedené že z pšenice. Takže neznáme produkty s týmto sirupom nekupujem, ale tie o ktorých som si istá že sú bez lepku používam napriek tomu sirupu.
@sanym jedna sa mi hlavne o cukriky a take sladke veci
@fnukkacikk Cukríky JOJO sú v pohode, kedysi som písala výrobcovi a Nimm 2 soft takisto.
@sanym bezlepkove jojo vexty su vcera som citala aj ja ale je tam ta bielkovina.tak radsej nie.nasla som snehulky a cocky lipove🙂 tie lubi.a nejaky keksik?okrem toho z lekarne...vcera som jej na veceru spravila puding dr oetker do vody a chutil.obsahuje aj ten trochu bielkoviny ale neviem ci bez ielkoviny nieco najdem
@fnukkacikk ahoj, Zloženie pudingu dr. Oetker vanilkový: kukuričný škrob, aróma, farbivá (beta-karotén, riboflavín). Nič mliečne. 🙂
Neviem aké cukríky JOJO si ešte pozerala, ja mám doma takmer všetky druhy, ale mlieko v žiadnej forme neobsahujú. Skús mi opísať zloženie z tých Vexta. Možno myslíš kyselinu mliečnu - ale to nie je bielkovina kravského mlieka, kyselina mliečna sa môže. 🙂
Keksíky v Bille zn. Celihope, musíš prečítať, dva druhy sú aj bezmliečne, takisto aj Schär má plno bezlepkových sladkostí ktoré sú zároveň aj bez mlieka.
@sanym nepozeram len zlozenie ale aj tu tabulku kde su tuky cukry bielkoviny.ale potom super ak je to taka bielkovina co moze.a pocuj ty sa riadis aj E-ckami?tou tabulkou co tu niekde bol link?cervene nemozu byt a zelene abo.mam aj to dodrziavat?
@sanym a billu tu nemame.iba dalej...mame blizsie lidl tesco kaufland
@fnukkacikk ak môžem poradiť, keďže sme obe z Prievidze, tak super obchodík je na námesti vedľa kočíkov, myslim naturela sa volá a potom pod klastorom povyse lekárne. V obidvoch ti vedia aj super poradiť a v meste je aj bezlepková cukráreň od tej naturely smerom doprava. 🙂
@andy1978 dakujem, spravim si obhliadku 🙂
@saeda dakujem 🙂 urcite bude este vela otazok 🙂
@fnukkacikk stačí ti čítať zloženie, tie bielkoviny ktoré spomínaš, to je niečo iné, teba zaujíma bielkovina kravského mlieka. Bielkoviny obsahuje strašne veľa potravín, ale nie sú to bielkoviny KM. 🙂 😉
@sanym a tie ecka?

@cawes
Linecké kolieska
250 múky Jizerka (len z Jizerky sú ozaj chutné)
120 g masla (dávam Rajo)
120 g práškového cukru
1 vajíčko
2 vanilkové cukry
1 čajová lyžička prášku do pečiva
Všetky prísady musia mať izbovú teplotu. Zamiesime cesto a dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Cesto rozvaľkáme, vykrojíme tvary a dáme na vymastený plech. Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 170 st. dozlata. Plníme lekvárom.
Medovníky
570 g múky Promix-UNI
250 g cukru
160 g mletých orechov
6 lyžíc tekutého medu
1 lyžička sódy bic.
1 lyžička mletej škorice
4 celé vajcia
Všetko zmiešame, vyvaľkáme, vykrojíme, potrieme vajcom a pečieme na 200 st. asi 6 minút. treba to odsledovať, zdá sa mi že sú dobré už po 4 minútach. Z tohto množstva je ich dosť veľa, takže stačí aj z polovičnej dávky. Sú jedlé už na druhý deň, nepotrebujú dlhý čas aby zmäkli.
Všetko dávam na pečiaci papier.