Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@fnukkacikk akože mne ona vôbec neprospieva za tri roky diety mi pribrala asi 3 kilá a aj to asi vďaka tomu , že sme boli 2 roky na sójovom mlieku, doktorka to tiež vôbec nechápe , prečo takto neprospieva a má stále nechutenstvo, vôbec netuším ako by to ďalej pokračovalo keby jej vyšli tieto testy negatívne, dúfam, že vo štvrtok už budú výsledky lebo, ma už porazí z toho čakania
@miselin kolko ma mala rockou a kolko vazi? tak ja uvidim ako budeme prospievat my a co bude za tri roky.mne prisli vysledky teraz druheho a od tretieho dietujeme..ale vidim trochu zmeny,lebo je chuti...mam taky pocit ze stale papa 🙂 mala 11,5kg ked sme zacali dietovat, tak uvidime kolko priberie🙂 ale energie ma za desiatich a strasne ostala taka uplakana, rozmaznana ... :(
@fnukkacikk vy ste ake mali priznaky?uplakana ti ostala kedy?
@1ivanka1 praveze ziadne.bolo to zistene nahodne, lebo brali male krv, dr nas poslala na alergologiu.a tam sa zistilo ze ma vysoke hodnoty.tak nasledovala biopsia...ale ked to teraz vezmem spat, tak mala taka lepkave hovienko...a to ze obcas povedala,ze ju boli brusko som prikladala k tomu, ze sa prejedla..a neda sa uverit dvojrocnemu decku,ked povie ze ju boli brucho, noha, chrbatik...to mi skor prislo,ze to vravela lebo to pocula 🙂 a zevraj priznak celiakie je aj to,ze mala odhnite zubky, kazia sa jej a aj to sme prikladali k tomu, ze to ma zdedene po svagrine, lebo jej tiez vsetky zubky odhnili 🙂 takze toto sme nikdy neriesili...a to boli asi tie priznaky..inak nic, vsetko jedla a mlieko prestala jest od roka ako som ju prestala kojit, vlastne ako ona prestala chciet cicik...tak mozno uz tam vznikal nejaky problem..a neviem ci sme neni aj alergicke na mlieko, neviem,lebo raz povedala ze ano dr, a teraz ked som sa pytala tak povedala ze nie je...ale nemozme teraz tri mesiace ziadne kravske bielkoviny.po vysledkoch sa uvidi...a umrnaca byvala,ale teraz sa mi to zda,ze je to viac...teraz sa mi zda,ze je to horsie....a vsetko moze len maminka :( cize cicik moj
@miselin niekde som citala, ze nie je dolezite pribrat,ale aby deti rastli.nemoze mat aj to dedicne ze je chuducka? no to nechutenstvo neviem...ked deti su niekedy dost tazky kaliber 🙂
@fnukkacikk mne malá rástla dobre už od narodenia ale váhu mala vždy nízku, preto to doktorka nikdy neriešila, lebo vždy bola výškou podla tabuliek a váhu neriešila, domi bola od narodenia strašne urevaná a hyperaktívna a strašne nervózna, bruško mala vždy priehmatné, nikdy nevracala ani ju nepreháňalo skôr zapekalo, keď sme prišli prvý krát na gastro z pozitívnymi testami na lepok tak nám tam nadala, že načo sme tam prišli keď nemá žiadne príznaky celiakie, ale potom jej robila odbery a výsledky už prišli katastrofálne no a potom hneď biopsia. Inak Domi sa najviac polepšilo keď sme prestali dávať mliečne výrobky a prešli na sójové a ryžové, to hneď začala aj v noci dobre spávať inak sa mi budievala aj 25x za noc s revom ☹ Keď sme začali dodržiavať dietu tak vážila 10,5a merala 87, mala vtedy 2,5roka, teraz má 5,5 a váži 14-14,5( pred mesiacom mala len 13,5 museli sme zase začať dávať b12tky) a meria 113cm
@miselin ach tie deti...:( a pecies chlebik doma sama,ci kupujes?
Prosim vas, poradte mi niekto kto ma skusenosti s pecenim chleba v pekarnicke.ja mam pocit,ze sa mi to vobec nedari :( tvrda kora, kraja sa to h....o :( chutovo by to aj šlo, no neviem vobec ci to robim spravne...prosim vas poradte mi
@fnukkacikk chlebik z pekarne sa lepsie kraja na druhy den, večer upečiem, zabalim do utierky a rano krajam, vtedy je uz makka kôrka 🙂
@andy1978 to fakt? Ja ho krájam ešte keď je mierne teplý a kôrka je mäkká. Keby som ho nechala do rána, bol by už suchší. Takto je po rozmrazení ako čerstvo upečený.
@fnukkacikk skúšala si niektorý z mojich dvoch receptov na chlebík? Lebo ja som nikdy nemala tvrdú kôrku. Ktovie či to nezávisí aj od pekárničky.
@fnukkacikk já jak kdy podle programu, někdy byla kůrka tvrdší, někdy je ok, horký krájet moc nejde 😝 ale další den nebo aspoň 3hodiny po upečení je to ok. já teda kupuju směsi Labeta, Nominal, Labeta mi strašně chutná, obohatím je vždycky slunečnicovýma semínkama ještě 😎 Mouku mám koupenou jen Jizerku a z té peču housky 🙂
@1ivanka1 pozitívna genetika znamená, že existuje genetická predispozícia na danú chorobu, čo ale neznamená že dotyčná osoba túto chorobu má. Môže jej vypuknúť po najbližšej chrípke, nejakom strese a pod., alebo nemusí prepuknúť vôbec. Pri podozrení na celiakiu sa robí genetické vyšetrenie kvôli tomu, že keď je negatívne, nejde o celiakiu ale o nejaké iné ochorenie.
@sanym no skusala som veru chlebik od teba, ten nam chutil vsetkym 🙂 hlavne hned upeceny...ale asi som ho mala nejako zle vymiesany...a ako prosim ta rozmrazujes ten chlebik z mraziaka???lebo to je hotova katastrofa 🙂 no vyskusam to teda nechat v tej utierke do rana a potom budem krajat...a prosim vas nema niekto skusenosti s mensimi gramami? nejaky recept na mensi chlebik alebo nejake styri pecivka ? a ozaj ty davas dopekat este ten chlebik,alebo staci ten klasicky program ?
@sylvar pouzivam bezlepkovy program, zatial som v pk nic ine nerobila 🙂
@andy1978 vyskusam 🙂 dakujem
@fnukkacikk ja pečiem na bezlepkovom programe, trvá dve hodiny. Rozmrazujem v mikrovlnke - vložím tam krajec chlebíka v mikroténovom sáčku rovno z mrazničky, ohrievam na max. výkone minútu z jednej, minútu z druhej strany, vyberiem, preložím do suchého sáčku a nechám vychladnúť. Musí sa zjesť hneď po vychladnutí, potom stvrdne.
@sanym dnes mi jedna pani na urade vravela, ze ona si to pecivo namoci pod tecucu vodu, osusi a potom to na panvici zohreje...zakryje ju a zevraj je to dobre
@fnukkacikk mne sa osvedčil hriankovač, chlebík potom taký chrumkavý ..
@fnukkacikk já nemám na pekárně bezlepkový program 😝
chleba z mrazáku nechávám rozmrznout v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě nebo v tom sáčku minutu v mikrovlnce na rozmrazování 😉
@fnukkacikk co je hriankovač? 🙂
@sylvar stroj do ktoreho dam ten chlebik, a tam mi to tak opecie...ako klasicke hrianky na pleche, ale na to je aj stroj 🙂

@1ivanka1 či je to v génoch a ak nieje tak to neni celiakia ale mohlo to spôsobiť iné ochorenie, no som sama zvedavá ako to dopadne, maliličká nádej by tam aj mohla byť ale keď nie tak nie s dietou sme zmierený tak by sme len ďalej pokračovali, preto mi to doktorka asi ani nehovorila, že jej ide robiť tú genetiku aby som takto nevyvádzala 😅 Lebo to som sa dozvedela až keď som bola vzorky zaniesť , že jej robí tieto testy