Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
neviem ale ak je len bezlepkarka preco by mala pit aj bezlaktozove mlieko? moj pije mlieko normalne
@81beruska81 tiež si myslím , že je to zbytočné, možno na začiatku diety cca 3-6 mesiacov to lekári doporučujú, aby sa lahšie vstrebávali živiny , ale keď už frčíte rok na diete a nemá žiadne problémy už kľudne môžeš dávať normálne mlieko, skús a uvidíš
😉
@81beruska81 Môj syn je na bezlepkovej diéte už 4 roky a stále mu dávam bezlaktózové mlieko. Ale jeho z normálneho bolieva brucho takže je to individuálne. Vyskúšaj a ak dcérke nebude robiť normálne mlieko problémy, nie je dôvod dávať bezlaktózové.
Ahoj damy, prisla jsem k vam pro info. Trosku OT. Deti nemam, ale celiakie hrozi u mne. Nemam zadne priznaky, ale blbe mi vysla krev. Teda...cast pozitivni, cast negativni. V lednu mne ceka biopsie, ale to cekani je hrozne. Neporadite mi nekdo - treba v sz, ze vam poslu vysledek? Budu vdecna za kazdou pomoc. Jsem z toho dost spatna. Dekuji.
@sanym ahoj ake su vhodne pasteky bezne v obchode, ktore mala moze jest...a neviem mam brat ohladom na fruktozovy a glukosovy sirup v skladostiach?a mozme jest bananky v cokolade,aj ked nemoze teraz tie tri mesiace mlieko? ide mikulas a neviem co kupit take vhodne, a zaroven nie prilis drahe 🙂
@fnukkacikk ahoj, paštéty nekupujeme vôbec, nejeme to ani my, takže neporadím. Ja pokiaľ som si istá, že daná vec je bezlepková, glukózovo-fruktózový sirup neriešim, pokiaľ samozrejme nie je pri ňom napísané že je z pšenice. Ja som synovi prvé mesiace po nasadení diéty nedávala mlieko vôbec, ani v sladkostiach, takže sme kupovali len sladkosti ktoré sú zároveň aj bez mlieka, niektoré také má aj celi hope, aj Schär, alebo horkú čokoládu.
@fnukkacikk ak mozem poradit pasteky kupujem tauris v crievku matko,kubko,misko su vyborne bezlepku a laktozy
@fnukkacikk jasné, Maťka a Miška kupujeme aj my, je to šunková pena, kupujem v Bille, majú to v chlade medzi šunkami (aspoň u nás).
@sanym no tak musim kuknut niekde inde, lebo bila je dost daleko oddnas a nechodime tam vobec..
@fnukkacikk u nás ju maju aj v jednote ale v tescu ju maju tiež,treba pokukať medzi tými črevami 🙂)su fakt chutné
@81beruska81 jestli nemá alergii na laktózu tak je to zbytečné, ne?!
@fnukkacikk aj my sme aj na bezmzmliecnej,malis sme rotavirus,takze gastro nam poradilo,kedze ho pobolievali stale brucho,prejst na bezmliecnu dietu ako na zaciatku. 😉
sladkosti-jedine Schar,alebo Alnavit z DM.radsej to treba dodrzovat,a kaslat na to,ze nema sladkosti ake by si jej chcela dat.Za to to stoji,aby bola v poriadku.Kup jej chrumky 🙂 klasicke arasidove.Momentalne na tom frcime...a pasteky nekupujeme,tie nejeme ani my.Radsej urobim doma natierku....
@angellinka no ja by som rada nejaku natierku,ale jedla by som ju asi sama :( a mlieko nemoze asi teraz len tri mesiace,aby nam tie hodnoty klesli rychlejsie...nemala by byt alergicka na mlieko.zatial nam to nikto nepotvrdil
@magooo v jednote??? to zistim🙂 dakujem
@fnukkacikk tak potom len bezlaktozove maslo,syr....a nejaka sunka 😉 moj syn mava v skolke uz par mesiacov dennodenne take iste ranajky,ine nechce.Toust s maslom-syrom,a uhorka 🙂))) a ked natierku,jedine vajickova.Aj nam bolo povedane,ze staci 3 mes bezmliecna,ale ked som nasadila mliecne vyrobky,zacinala som tvrdym syrom,bolelo ho brusko.tak sme bolo na bezmliecnej vyse pol roka.Aspon sa mu crievko lepsie zreganerovalo-Drzim palce 😎
@angellinka no ved som aj ja zvedava co bude po tych troch mesiacoch.ale mala si ziada celkom mliecne vyrobky.ale ked som sa obytala doktorky na bezlaktozove vyrobky, tak mi povedala, ze jej laktoza nevadi,ale kravska bielkovina...tak teraz neviem ci som jelen, ale 🙂 no na teraz sme vylucili mlieko a mliecne vyrobky
@fnukkacikk u nás majú tie paštéky aj v CBA a v Kauflande, a fakt sú výborné
@talexa vyskusame urcite, som zvedava ci jej bude chutit 🙂
ahojte, tak kupili sme dnes tu sunkovu penu Maťka, a malej to neskutocne chutilo 🙂 super zmena a mna to tesi, ze som zase nasla nieco co moze papat 🙂 dakujeme
Ahojte. Dievcata, ked budete piect vyskusane vianocne kolaciky,prosim skopirujte sem recept. My budeme mat prve bezlepkove vianoce, rada by som napiekla chutne kolaciky. Dakujem
Ahoj, mám syna, kterému ji také diagnostikovaly ve čtyřech letech (už ji drží 10 let). Budeš-li mít nějaké dotazy, klidně písni.
Ahojte,tak po 5mesačnej diete mame pozitívne EMA-som z toho smutná, to znamená že aj tak prijíma lepok? a mierne zvýšený imunoglobulín E,krvný obraz v poriadku aj stolica negatívna a aj alergia na mlieko je v poriadku. Kde môžme robiť chybu?
baby co znamena IgA?
@1ivanka1 imunoglobin A - chrání sliznice (např. trávícího ústrojí), zvýšené hodnoty můžou značit zánět s poškozením sliznic. Vyčetla jsme na netu 😉
@kwatka buď v klidu, hodnoty se můžou i při přísném dodržování diety srovnávat hodně dlouho dobu, i více než rok, takže 5 měsíců diety je málo, důležité je, aby při každé kontrole byly nižší a nižší 🙂
chcela by som sa spýtať ci sa celiakia u deticiek nejako prejavuje, ci ich boli brusko alebo nieco ine... Môj vyzerá na oko uplne v poriadku no mame velmi vysoke hepatalky tak uvazovala lekarka aj nad celiakiou preto ma to zaujima. Testy nam robily ale vysledky budu az o dva tyzdne...

@cawes Ahoj. Este som sa chcela spytat k celiakii...davam stale dcere bezlaktozove mlieko...uz dost dlho cca rok...ci to este ma zmysel, aspon maly, alebo je to uz uplne zbytocne...dakujem