icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

sanym
autor
27. apr 2014

@maryem Ahoj. Dostať rôzne druhy bezlepkového musli, takisto kakaové guličky, mušličky atď. Väčšinou objednávam cez net, ale mnohé veci kupujem v Bille a DM drogérii. Môj syn má väčšinou sladké raňajky, buď musli, alebo bábovku, žemle Bon Matin (tie sú na predpis v lekárni), alebo dostať rôzne druhy bezlepkových sušienok. Chlieb po upečení nakrájam a po kúskoch a zmrazím. Takisto rôzne kysnuté koláče. Bábovka, prípadne niečo z piškótového cesta vydrží mäkké aj bez mrazenia.

maryem
27. apr 2014

@sanym dakujem vlmi pekne, tak zbehnem zatial aspon do dm, nech daco mame. Este si tu pripsdne zajdem k vam opat po radu🙂

maryem
27. apr 2014

@sanym este prosim ta, odkial objednavas, vyjde to lacnejsie ako v obchode alebo len kvoli toznejsiemu sortimentu tak kupujes? Viem,ze tyvh stranok je viac, len odporucanie, kde je fobre kupovat.

sanym
autor
27. apr 2014

@maryem objednávam z rôznych stránok, podľa toho čo práve potrebujeme, väčšinou odtiaľto: http://www.nanacelia.sk/
http://www.bionatura.sk/
http://www.diacel.sk/
Niektoré veci sú lacnejšie ako v obchode, ale u nás je pomerne slabý výber, takže objednávam cez net hlavne kvôli tomu.

blacklyn
27. apr 2014

@maryem tak ja stale mam nadej ze nakoniec to bude intolerancia nea lepok a nie celiakia,prve vysledky zatial dopadli dobre,v sprave mam napisane ze nejsou evidentni znamky celiakie,vyckejte hodnoceni enterobiopsie,takze uvidime,snad uz v stredu budu vysledky.Vam drzime palceky 😉

maryem
27. apr 2014

@sanym dakujem, mrknem to

maryem
27. apr 2014

@blacklyn fiha, tak to by bolo fajn, drzim palce!

wonderwall
28. apr 2014

@blacklyn
@sanym
Ahojte baby. nečítala som celu diskusiu, ale čaká nás vyšetrenie na gastro pre podozrenie na celiakiu.
môžem sa opýtať, ake symptómy mali vaše detičky?
ako sa intolerancia na lepok resp. celiakia u nixh prejavovala?
aky je vlastne rozdiel medzi celiakiou a intoleranciou na lepok?

maryem
8. máj 2014

@blacklyn ake su vase vysledky?

cokinka
12. máj 2014

stacia, ale robi sa ich viacero a aj viacero musi byt pozitivnych.. my sme na biopsiu nemuseli.. ale to vraj tak od septembra 2013 funguje.. 😉

cokinka
12. máj 2014

@maryem stacia, ale robi sa ich viacero a aj viacero musi byt pozitivnych.. my sme na biopsiu nemuseli.. ale to vraj tak od septembra 2013 funguje.. 😉

maryem
12. máj 2014

@cokinka Tak neviem, mne bolo povedane, ze na potvrdenie, resp. vyvratenie predpokladu biopsiu treba.. tento rok..

maryem
12. máj 2014

@cokinka Este ma napadlo, do akej miery boli vysl.pozitivne.. mozno ak neboli hodnoty prilis vysoke, prip.hranicne, staci len testy opakovat a zistit, ci sa stav nezhorsuje. Mate normalne uvedenu diagnozu celiakia s nutnostou dodziavania diety?

cokinka
13. máj 2014

@maryem ano.. 😉 potraviny na recept tiez.. 🙂 ja som bola tiez prekvapena, ale doktorka vravela, ze podla nejakych najnovsich standardov.. chodime do sukromneho centra, nasa lekarka chodi kade tade po svete po roznych seminaroch, mozno preto o tom vie.. 🙂 ale ako hovorim, musia byt minimalne 3 vysledky pozitivne.. my sme mali to igg tusim, ci co 200, mali sme pozitvne aj geneticke testy a este nieco, ale tomu som pravdupovediac nerozumela.. bola som rada, ze sme sa vyhli biopsii, lebo som bola rozhodnuta, ze ju na biopsiu nedam, budeme dodrziavat len dietu, ako keby celiaticka bola, cert zober vsetky "vyhody" celiatika. Ale ano, len z krvnych testov ma stanovenu diagnozu celiakia. 🙂

maryem
13. máj 2014

@cokinka Zaujimave.. Ale na ZTP si uz asi neskusala, ze..alebo vyrovnavacie davky.. vraj je dost problem, dokonca aj ludom, ktori by to ozaj potrebovali (ale nielen celiatici), neuznali min.50perc.zdrav.poskodenia, co je minimum, ktore treba na uznanie ZTP.. Tam by im zrejme toto vysetrenie nestacilo.. Hoci, ako citam, iny kraj, iny mrav.. Inak malym detom to robia pod celkovou narkozou, ved asi vies.. Tak je to lepsie, ako "zaziva", potom skor ta obava, ci po prebudeni bude OK..

cokinka
13. máj 2014

@maryem to je pravda, ztp nemame, aj ked vtedy lekarka hovorila, ze si to mame vybavit, ze nam vsetko potrebne napise a tak.. zatial som to neriesila, ziadne vyhody ztp nevidim, len si myslim, ze je to otazkou casu, kym to obmedzia, strasne vela ludi ma teraz celiakiu. 😉 a co by ten stat neurobil, aby usetril.. mne staci, ked sa musim rozculovat v lekarni.. par krat sme mali prekroceny limit a pritom mala toho vela teda nezje.. tak sme isli nakupovat do rakuska a cuduj sa svete, tam mali okrem muky rovnake ceny ako ked doplacame v lekarni.. noooo 😒

angellinka
13. máj 2014

@cokinka tak moj syn ma celiakiu 5 rokov,a vyhody ZTP mame .Neplatime SIPO,kedze v rodine je celiatik,rozne podujatia-vstupenky mame omnoho vyhodnejsie,dokonca v Familyparku mal syn zlavu 😉 to zistis,asi vsetko casom .POdotykam ze tiez nemame preukaz od zaciatku,som si vravela,ze naco by mi bol 😀 a muku Farinu nekupim ani v Rakusku za 0,52 centov.Ale je to na tebe,ci das urobit gastro alebo nie.....

maryem
13. máj 2014

@cokinka Je treba vyuzit, kym sa da, co sa da, ta strava nie je zadarmo a ani lacna :(
@angellinka Myslim, ze cokinka myslela tym, ze okrem muky-ta je zrejme drahsia? su ceny nizsie.. S tym ZTP suhlasim, minimalne za rozhlas a televiziu su ulavy, dokonca som citala, ze na daniach a smetiach, ale nie som si ista.. To si nepreverovala?

angellinka
14. máj 2014

@maryem hej,su bzl potraviny v Rakusku lacnejsie-lebo rakusaci maju nizsiu dan 😉 dane a smeti,zalezi od mesta.Kazde mesto si urcuje svoje pravidla....

cokinka
14. máj 2014

@angellinka @maryem pisala som, ze okrem muky maju rovnake ceny, muka stoji cca rovnako.. 😉 a nasa mala celiaticka je, len mi teraz prislo skoro vybavovat ztp, kedze zlavy ma ako dieta tak, ci tak.. 😉 o sipo som pocula, aj o smetiach, len som sa do toho este nepustila, kedze sa obavam, ze taka ochota z ich strany nebude. a stopro narazim na problem, ze nemala gastro.. ale nevyhybam sa tomu. doktorka spominala aj nejake liecebne pobyty pre deti, ze maju narok.. 😉

angellinka
14. máj 2014

@cokinka bez preukazu ZTP ulavy nevybavis....bohuzial 😒

andreasiskova3
14. máj 2014

Ahojte, uz som tu davno nebola. Ako sa uz pisalo vyssie tak ten ztp.preukaz sa da vyuzit aspon obcas a daju sa bybavit kompenzacie na stravu je to cez 1000 sk.my to mame od zaciatku.teraz v pondelok ideme do Banskej Buystrice na biopsiu s druhym synom, lebo mu vysli tiez pozitivne testy z krvi.vsetko objednavam cez lekaren na recept a u v kauflande mavaju napr.bezl.piskoty.

andreasiskova3
14. máj 2014

@cokinka aj my mame vynavene ulavy ns sipo, neboj vybavis to na poste, len sa tam zastav a opytaj.je to raz dva.

1alenka
16. máj 2014

Nejaké kočky Bardejov a okolie, čo sa celiakie týka?? Niekedy je dobré sa poradiť aj osobne stretnúť a tak.... 🙂

ada21
5. jún 2014

caute baby, mala nema este ani dva roky a zistili nam celiakiu (boli sme v nemocnici, lebo odmietala pit a jest, bola unavena a proste celkovo znicena). Chcem sa spytat, ci sa da vybavit predlzena rodicovska na dieta s celiakiou alebo nie. Citala som tu o tom preukaze ZTP ale o tej rodicovskej som nic nenasla. Dakujem

sanym
autor
6. jún 2014

@ada21 pri celiakii máš nárok na predĺženú rodičovskú dovolenku do 6. roku veku dieťaťa. Na ÚPSVaR si vypýtaj tlačivo, budeš potrebovať potvrdenie od gastroenterológa spolu s výsledkom biopsie ak ste ju absolvovali.

ada21
6. jún 2014

@sanym dakujem, no vcera nas pustili po 9tich dnoch z nemocnice, v stredu nam robili biopsiu, tak o dva tyzdne mame vysledky. A prosim vas, hovorili mi jedny co maju tiez celiakiu, ze si mam davat pozor aj na zahustovadla a tak. Neviete bambino a trebars normalny eidam moze jest? Je v tom nieco co nesmie, alebo nie?

sanym
autor
6. jún 2014

@ada21 na všetkom musíš čítať zloženie. Pozor treba dávať na modifikovaný škrob (môže byť pšeničný). Bambino je s preškrtnutým klasom, my ho kupujeme, eidam podľa zloženia, kupujem Liptov.

sanym
autor
6. jún 2014

ešte som chcela dodať, že kým sa črevo nedá do poriadku, horšie toleruje aj laktózu, takže syn po zistení celiakie rok dodržiaval aj bezlaktózovú diétu.

ada21
6. jún 2014

aha, lebo v nemocnici sme tiez aj bezlaktovovu dietu, ale pri prepustani doktor povedal, ze doma moze uz jest aj mliecne veci. No to bude velka "sranda" pri nakupoch s dvoma detmi (ked si budem vsetko citat) A este citala som nejake recepty na chlieb a niekde boli pisane kvasnice fala a niekde len kvasnice (take v modrom obale moze? takze mam hladat v zlozeni len ci to obsahuje lepok alebo skrob? a co tie ecka, niekto mi hovoril ze aj na to pozor, len uz neviem ze ktore