Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
Ahoj holky, mám prosbu. Jedeme na dovolenou na Slovensko a potřebuju zjistit, zda tam v nějakých větších obchoďácích jako je Tesco, Billa, Kaufland, DM drogerie apod. (nevím přesně, které obch. řetězce na Slovensku jsou stejné jako u nás) koupím bzl pečivo. Bereme vše s sebou z domu, ale jen pro případ, že by došlo, tak kam poté vyrazit. Jedeme do Bešeňové 🙂 díky moc za odpovědi a přeji všem příjemné léto 🙂
Děkuju moc za rychlou odpověď 🙂 🙂 kouknu do vyhledávače, kde je v naší blízkosti Dm-ko, to je sázka na jistotu. U nás v Tescu mají bzl pečivo asi teprve měsíc, před tím taky nic nebylo. Myslím, že máme nakoupeno dost, ale kdyby náhodou.... 🙂
@ivce z Bešeňovaj máš najbližšie DM v Ružomberku. cesta k DMke. na druhej svetelnej križovatke (hneď za hypernovou) odbočíte vľavo, tam prechádzaš cez taký malý kruhový objazd rovno ďalej (tam nemáš kde inde, iba späť alebo k hypernove, alebo teda rovno) a prídeš na križovatku, kde odbočíš vpravo a si pri DMke. na ľavej strane je Billa na pravej DMka. Ak by si tam nekúpila, auto necháte tam a pešo prejdeš popri DM do mesta, prvá ulička, ktorá tam je doprava - tam je zdravá výživa, snáď by tam mali mať) alebo rovno tou pešou ďalej až po križovatku ciest (obe sú pešie) a tam na rohu tej križovatky je veľlá lekáreň, kde mávajú bzl pečivo.
Jsi zlatá, to je naprosto luxusní popis 🙂 už jsem koukala jaké obchody v Ružomberoku jsou, ale samozřejmě, by jsme museli hledat, takže moc děkuju za tip na cestu, bude se určitě hodit, i když pojedeme na nákupy potravin.
Ahojte dievčatá, môžem sa vás niečo opýtať? Recepty na bzl múku predpisuje gastrologička? Treba tam pravidelne dochádzať pre recepty, ako často asi? Ideme totiž na gastro, v našom meste nie je, tak rozmýšľam, kde ju objednať aj z tohto hľadiska.
@aemy na múke od Promix CH špeciál / táto neobsahuje ani mlieko, vajcia, laktozu, soju/ je recept na chleba, ten peciem uz 5 rokov....do toho mozes dat celu rascu alebo slnecnicove semiacka....
Ahojte, ja ani neviem ci som tu spravne...ale len tak ma to dnes napadlo, zatial som este nic nekonzultovala s dr. ani s nikym ste vlastne prve...ide o to ze mam dieta v profi starostlivosti...narodena 4/2012 jej váha je 10,3 kg, a meria 78,5 cm...co je teda velmi malo navstevuje endokrinologiu, na rovinu poviem neviem ake vysetrenia robili ale zas u nej je aj tažko vediet či je to z toho kde vyrastala alebo nejaka choroba zatial je teda len v štadiu sledovania...ale co je u nás 3 mesiace tak narastla 4,5 cm a pribrala 1,3 kg...noo a teraz k tomu preco som vlastne tu ide o to ze uz od kedy je u nás si všímam , že veľmi často kaká. Včera to bolo napr. 7x, nehovorím ze ako voda ale nie zas ani uplne husté. Jej stolica mi veľmi zapácha(žial neviem či je to preto lebo je to predsa cudzie dieťa a vždy Vám to vaše "vonia" lepšie alebo je to fakt.) v priemere máva stolicu 3-4x za den, dnes som jej dala dietu, kedze včera mala tak často stolicu, jedla pohankove chrumky, zemiaky varene, piškoty rohlík. Stolicu mala 2x. Tiež ma neustále opuchnuté pod očami má to až biele, je to vidieť kedze ona má pokožku tmavú. - toto som dr. spominala máme tam zaniesť moč, len žial sme ho ešte stále neodchytili kedže vždy ked jej dam nad ránom vrecúško aby nacikala tak mi ho vzdy okaká. Myslíte si že to môže byť celiakia?Mala by som to nejak načrtnú doktorke aby sme spravili nejaké vyšetrenia okrem toho moču?Je ešte niečo iné čo by som si mala začať všímať?dakujem za všetky rady
@miselin Ahojte,mojej dcére diagnostikovali celiakiu pred rokom v apríli / 2013.Vtedy mala 5 r.,nemala žiadne príznaky okrem toho, že prestala priberať a málo rástla, vážila len 12,5 kg. Mala Marsch 3b, na diéte sme už 1.3 roka a výsledky jej klesli po pol roku zo 150 na 13,8 a po roku na 9,4.., tu sme zrejme niekde spravili chybu, takže teraz diétu dodržiavame prísnejšie. Čo ma ale veľmi mrzí je to, že stále slabo priberá. Má 6 rokov meria 112 cm a váži 14,4-14,7 kg, a to mi ešte pred 2 mesiacmi dostala salmonelózu, takže vychudla na kosť. Nutridrinky sme zatiaľ nebrali. Som z toho úplne zúfalá a nechápem to,že iné deti na bzl déte začnú pekne prospievať a ona tak slabo...inak všetky ostatné výsledky mala dobré. Rada by som vedela, ako sa máte vy s Dominikou,či jej niečo pomohlo k priberaniu..., myslím, že naše dievčatá sú na tom podobne, čo sa týka váhy,veku a možno aj výšky.
@simonka868 ak môžem, zapojila by som sa aj ja,
my sme na tom boli u syna po nasadení diéty podobne-pribratie bolo len akoby "jendorazové" a potom sa to opäť zastavilo a zase nerástol a nepriberal,
napokon sa ale zistila aj iná príčina neprospievania-histamínová intolerancia a oveľa neskôr-vlastne ešte teraz sme v štádiu dodiagnostikovávania-aj poruchy rastu (rastového hormónu)
tak mi napadlo, či aj u vašej malej okrem celiakie paralelne neprebieha ešte nejaký iný problém, ktorý bráni jej prospievaniu (netvrdím, že aj u vás je to tiež HIT, ale čokoľvek iné)
to len taký nápad
aj náš malý mal totiž všetky ostatné (bežné) výsledky relat. v poriadku (až na nízky cholesterol, nízke Dčko ai.), ale teda on mal aj naďalej-aj po nasadení diéty- stále "aktívne" aj tráviace príznaky
lenže vaša malá ich nemala ani pred zistením celiakie, takže jej telo sa to môže pokúšať nejako kompenzovať a prejaví sa to potom spomaleným priberaním, keďže organizmus míňa energiu na iné
@simonka868 mozem sa opytat ze od kedy ste asi spozorovali ze prestala ptiberat a rast?
@magimary čo sa týka rastového hormónu, tak ten je v poriadku..,v piatok ideme na gastro-na kontrolu kôli tej salmonelóze a opýtam sa aj na možné iné príčiny jej neprospievania.Priberať prestala asi tak od tých 4r.do 5r., vtedy za celý rok nepribrala ani deko a tiež pomenej rástla...dovtedy priberala tak v norme nikdy síce nie veľa, ale bola taká pekná guľatejšia.
@simonka868 ahoj, no moc ta asi nepotesim, lebo z nas je bezradna uz aj doktorka na gastre, na poslednej kontrole vazila 13,5 a merala 114 cm. Teraz konecne trosku pribrala ale musime ju nutit, vyhrazat sa pri kazdom jedle jedine tak zje skoro vsetko inak si da dve tri lyzicky, teraz meria 118 cm a vazi 15,5 kg takze spagetka. Minule jej na gastre robila uz aj geneticke testy ci to je vobec celiakia ked vobec neprospieva ale vysli pozitivne takze ona je fak asi len taky slaby jedak ako aj niektore zdrave deti a asi sa stym treba len zmierit ☹ ved v puberte to isto dobehnu, ale ja uz z nej mam taky pocit, ze uz normalne potrebuje to nutenie do toho jedla, lebo ja som ju nikdy nenutila vzdy ked zcala pistat tak som ju nechala tak a teraz ked na nu nakriicim tak zje a potom je vyskerena kolko vela zjedla no jak trdlo 😅
Dievcata, prosim o radu...idem robit dcere tortu z piskot, kyslych smotan a ovocim, ale tie pistoty strasne namoknu...nerobili ste niektora nieco take, teda, ktore piskoty by boli najvhodnejsie? Dakujem
My sme so synom chodili dlho na gastroenteorológiu. Odkedy sme sa prestali kojit (2,5 roka) nejedol skoro vôbec, nepriberal, nerástol. Urobili mu všetky testy - našťastie nagatívne. Dcéra je diabetička na inzulínovej pumpe s celiakiou, takže si naozaj dali záležať. V tých rastových tabuľkách vždy ako - tak lízal tu spodnú hranicu pre výšku a váhu. Nakoniec to lekárku prestalo baviť a predpísala mu Nutrinidrinky (teraz po novom FORTINI). Úplne úžasné. Syn býval často chorí (6-8 ATB za rok) po nasadení Nutrinidrinku ani raz. Po roku pitia 2 Nutrinidrinkov denne má v 10 rokoch pri 147 cm 27 kg.
@81beruska81 každé piškoty namoknú,čo by si ich chcela mať chrumkavé?
@janinka007 urcite nie..."normalne lepkove" namoknu, ale drzia tvar, su len mäkke, ale tie bezlepkove a total rozkrusia...ak niekto nieco podobne doma robi, tak urcite bude vediet, o com hovorim...
@81beruska81 ved tie piskoty musia namoknut.
@81beruska81 a ty chces robit z bezlepkovych? No tie tvar nedrzia. Ale to uz ani nekupujem, kedze bezlepkova som len ja.
@yanni anoano, praveze chcem z bezlepkovych...neviem, co uz jej vymysliet...za kazdu cenu chce tortu, ma 4 roky...velky jedak nie je, kolace nejedava, takze zbytocne nieco normalne robit, ale taku smotanovo - ovocnu s grankom a piskotami by zjedla...len tie piskoty...
@81beruska81 uff tak to je tazke. A nejak z bebe-keksov? Ja som sice v Nemecku ale kupujem bezlepkove v DM, tak mozno budu mat aj na SK. Tam maju take keksy, vyzeraju ako bebe, tie by mozno tiez boli na taku tortu. Kup jeden balicek a skus len z park keksov a smotany a nechaj to cez noc postat, ci sa tie keksy rozmocia.
U nas nastastia su deti lepkove, bezlepkova som ja a ja uz nevymyslam, torty rodine napeciem ale ja nejem.
@yanni hmm, to mate potom super, ze deti nezdedili...rozmyslala som presne aj nad takou variantou...nejako to este premyslim...vdaka
baby otazocka, viem, ze sa tu debatuje o detoch a ja uz som veeeeelmi daleko od dietata, ale ma tu niekto z vas(vasich deti) kombi celiakiu a aj intoleranciu na laktozu?
Mna uz ide porazit, tak treba davat pozor, v obchode stravim hodiny. Nechcem jest stale dookola to iste. Uz som sa aj tak kopla, strasna chut na nieco sladke, tak keks bezl laktozy ale do prsic, nevsimla som si, ze nie bez lepku. A jeden som aj zjedla, tak si viete asi predstavit aka hnacka. Ta laktoza, to nie je az take strasne, znesiem aj trosku nnormalneho mlieka v kave ale lepok robi sarapatu. Ked varim, peciem ja, tak to dam pozor, ale obcas tak na cesty, vylety, dovcu kupim aj "hotove" a to je na nervy. Ako to riesite vy?
@81beruska81 Tak ja to mam len ca. rok. Mam 36 rokov. U mna sa to zacalo hnackami. Myslela som , ze ake ja mam super travenie 😠 Stale nafuknute brucho, jedno co som zjedla, stale som sa citila tak tazko. POtom som sa zacala cela vyhadzovat. najskor na tvari, potom uz aj chrbat, plecia, dekolt, par bodiek na bruchu. Ked uz to bolo na tvari neznesitelne a stale horsie, zacalo sa to riesit. Najskor mliecne vyrobky, mlieko bolo len trosku v kave ale po case som presla uplne na laktosefree, no a potom lepok. Ono je to ale tazke, takmer vsade su zbytky lepku. Dokonca este aj v mäse. Citam na parkach ze stopy lepku a mlieka. No koniec. Zjedol muz 😀
@yanni Hej...no dcera to ma od narodenia...takze bezlopkovo bezime cca 3 roky, vysledky ukazkove konecne, takze, co sa tyka stravy, sme zabehnuti...len sem - tam take vychytavky ako teraz s tymi piskotami potrebujem poradit. Tak vela stastia...a hlavne, nech to dcery nezdedia 😉

@viera77 dakujem 🙂