icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

yanni
7. aug 2014

@81beruska81 skus kuknut tieto. U nas ich maju v DM. Vraj su dobre aj na tiramisu. Takze asi zmäknu.
http://www.schaer.com/de/glutenfreie-produkte/k...

Mame troch chalanov 😀

magimary
7. aug 2014

@yanni ahoj 😉
táto kombinácia je dosť bežná 😉
intolerancia laktózy a celioška (aj náš syn ju má),
je to z toho dôvodu, že poškodené tenké črevo nedokáže využívať enzýmy a použiť ich na štiepenie potravín,
postupom času, ako sa črevo regeneruje, tak by sa mala intolerancia laktózy zmierniť (u nás to neplatí ani po dvoch-troch rokoch? na diéte),
no a riešime to tak, že mu nekupujeme žiadne sladkosti (v podstate jemu robia sladkosti asi najhoršie zo všetkého, konkr. akýkoľvek cukor v nich, ten nedokáže stráviť vôbec, on má aj histamín.intoleranciu), a na také rýchle zahryznutie máva jablko a také tie suché plátky (kukuričné chlebíky)- také tenké bez chuti 😝
pre teba to asi nie je riešenie,
no u nás to inak nejde.

yanni
7. aug 2014

@magimary ahoj Majka
no tak ja sladke velmi nemusim, ale obcas by som si dala. A ja som bola vzdy skor na keksy ako na nejake cukriky. Ono je to fakt blbe, na jednej strane das pozor a na druhej tam zase najdes bordel. Ta laktoza nie je az taka strasna, trocku mlieka v kave znesiem, horsie je to keby som zjedla jogurt alebo mäkky syr. Bryndzu tiez mozem zabudnut. vysledok je hnacka a vyhadzany ksicht ako pubertiacka. Podobne s lepkom. 100% ustrazit sa neda nic. Dokonca som kuk na zeleninovu koreniacu zmes a tam ze stopy lepku. No tak nech si trhnu.

magimary
7. aug 2014

@yanni veru 😝
u nás je najistejšia úplna eliminácia,
lebo šuhaj má tiež hneď prestrašné... /slovo hnačka je ešte slabé slovo 😝/ ..."s.ajdy" 🤐 😒

yanni
7. aug 2014

@magimary a ktory ti to ma, ten najstarsi?
Ja ti poviem, mna ide z toho porazit. Aj u mna je to tak, normalne leje zo mna. Ja uz sa bojim cokolvek zjest. Najlepsie je, ked ma to chyti niekde pri behu, ja na nejakom poli a siroko daleko ani len kricek 😕 😨 😀

Inak u mna sa na tuto intoleranciu prislo nahodou. Ja som bola nestastna z mojho ksichtu. Stale vyhadzana ako pubertiacka. A cim dalej tym horsie to bolo. Jasne koziar ti da len same masticky ppopripade atb. A to som nechcela. Tak sa skusalo kadeco. najskor vselijake vodicky, masticky, vselijaku prirodnu kozmetiku, vylucila som sladke a stale nic. Az nahodou som citala on jednom nemeckom futbalistovi a on mal presne rovnaky problem ako ja. A bum, po testoch a vyluceni laktozy a glutenu ziadne sopky a kratre na ksichte. A aj celkovo sa citim lepsie. Len to davanie na vsetko pozor, co clovek zje. Jedna hroza.

magimary
7. aug 2014

@yanni má to tretí v poradí (náš pestúnsky syn) 😒
on, chudák, nemôže skoro nič jesť, už aj tie plátky (čo má za keks) považuje priam za mannu nebeskú...
len ja začínam mať podozrenie, že aj u mňa sa v črevách niečo deje, lebo už takmer dva roky ma nepríjemne preháňa... no, keďže je to po mnohých potravinách, tak si skôr myslím, že to bude možno tiež histamín.intolerancia, ale ktovie-možno tiež lepok 😝
lenže ja nemám stále čas to riešiť 🤐

yanni
7. aug 2014

@magimary ale histaminint. tiez nie je bohvie co. A ide to jedno z druhym. ☹

magimary
7. aug 2014

@yanni no však práve
čo sa týka obmedzení v jedle, tak je to ešte horšie ako pri "čistej" celioške 🙄

yanni
7. aug 2014

@magimary ja nastastie celosku nemam, "len" intoleranciu na lepok a laktozu. Ale aj to staci. Clovek stravi v obchode hodiny, citat vsetky prisady, ked chcem nieco nove varit aby sme nejedli dookola stale to iste, tak studovat, uz mozem aj skusku na nejakeho poradcu robit. A ten chlieb mi velmi nechuti, on ma taku sladkastu chut. A piect doma nemam cas. 😠

simonka868
7. aug 2014

@miselin u nás je to v podstate o tom istom, tiež je to viac o tom, že ju do toho jej jedenia ženiem, lebo ak by som to nechala na nej, tak by zo všetkého zjedla asi tak polovicu dávky, ktorú jej dávam...,tak jej stále vravím,že papať musí,ak chce byť silná, pretože chodí na modernú gymnastiku a aby vládala cvičiť ,tak sa musí napapať.Viem,že tučná nikdy nebude,lebo ani nemá byť po kom... ja som bola vždy chudá/nie síce až tak extrémne ako ona/ vysoká som nebola nikdy a manžel tiež nechcel ako dieťa jesť...Možno skúsime aj tie nutridrinky,ale velmi sa na nich nespolieham...

andy1978
7. aug 2014

@81beruska81 necitala som celu diskusiu, ale co sa tyka tej torty, tak som minuly tyzden robila taku smotanovu a upiekla som tortovy korpus a prekrojila. Davala som aj recept, mozno si videla, bola super, chvalili aj lepkaci 🙂 https://www.modrykonik.sk/group/1911/dnesny-chl...

miselin
7. aug 2014

@simonka868 mne mala pila nutridrinky asi rok, zo zaciatku pribrala a potom uz na vahe stala no a po roku jej z nich bolo uz zle, tak isto aj peritol som jej davala ked uz bolo fakt zle ale to je vsetko len kratkodobe 😒

andrea76
13. aug 2014

Chcela by som sa spýtať, ktoré ste absolvovali biopsiu tenkého čreva, z ktorej časti tenkého čreva vám brali vzorku? Ja som bola na kolonoskopii dnes a mi brali vzorku z ilea a konečníka. Je možné zistiť celiakiu aj z ilea?

simonka868
14. aug 2014

@miselin takže v piatok na kontrole malá nutridrinky nedostala, naša lekárka na gastre ich veľmi neodporúča z toho dôvodu, že ak by ich začala piť, tak by mi už nechcela jesť- tak by ju zasýtili..., dala nám peritol + zinok 1x večer a uvidíme...moment.je na tom tak, že jej chutí viac a stále si pýta niečo sladké /ona sladkosti nikdy nechcela/.

slavkanov
19. sep 2014

ahojte..dnes diagnostikovali nášmu trojročnému dievčatku bezlepkovú, bezlaktozovú, bezsacharidovú diétu. Poraďte ako začať, kde čo nakúpiť... sme z toho hotový... ☹ Poraďte prosím aj na mail snovicky@azet.sk

andy1978
19. sep 2014

@slavkanov pridaj sa do skupiny Bezlepkový život - najdes tam vela rad a ochotnych mamičiek 🙂

majamat
26. sep 2014

@andrea76 myslim, ze je to mozne. je to spodna cast tenkeho creva. tenke crevo moze byt lepkom poskodene po celej dlzke, aj ked asi sa to najviac prejavuje v miestach prveho kontaktu s lepkom, takze v dvanastniku, co je hned pod zaludkom.

majamat
26. sep 2014

@slavkanov my sme tiez na zaciatku s dietou a tiez som v skuoine Bezlepkovy zivot. uz ste si dali predpisat potraviny?
tusim si mozes dat predpisat na 3m dopredu, ale kedze este nevies, co budes pouzivat, na zaciatok je lepsie asi mesacne. ja som si objednala muky schar, kedze ich dost chvalia a potrebujem vyskusat, ktora je aka, tak som si 4kg a kazdu inu. 1kg chlieb a sl. rozky. cestoviny nie su problem, lebo 1kg sa mi zda aj celkom dost pre nas. struhanka sa podla mna moc neoplati a na krupicu tiez moc nie sme, ale do jedla sa hodi, tak tu som si jednu zobrala. a tie doplnkove budeme brat asi len pracliky a musli, kedze koli nizkohistaminovej diete kakao a cokoladu nemozeme a aj sa mi to zda zbytocne drahe. skusili sme len tie vanilkove Limky. no tiez su plnene kakaovou plnkou.
z muk som skusala zatial mix B - chlieb a zemlicky a mixC na muffiny.

andrea76
26. sep 2014

@majamat
Ďakujem za odpoveď.. Som zvedavá teda na výsledok z histologie.

majamat
26. sep 2014

@andrea76 kedy budes mat vysledok?

magimary
26. sep 2014

@majamat ak sa nemýlim, tak už to nie je pravda, že si môžeš dať predpísať potraviny na 3 mesiace...
to tak bolo kedysi, asi rok dozadu to zrušili (ak sa nemýlim) a môžeš si dať predpísať len na 1 mesiac 😉
aj tu je o tom niekde písané-myslím

magimary
26. sep 2014

@slavkanov wow, aj bezsacharidovú? to ste tuším prví, ktorých poznám, že máte aj túto diétu (my máme tiež všetky menované, plus nízkohistamínovú)
aké mala malá prejavy, že dostala aj bezsacharidovú diétu?

sanym
autor
26. sep 2014

@magimary asi to závisí od konkrétneho lekára, nám pediater stále predpisuje na tri mesiace, prípadne podľa potreby

magimary
26. sep 2014

@sanym fakt?
lebo my sme to teda predtým nikdy nevyužívali, ale potom ke´d sme to zrazu potrebovali, tak som sa tu dočítala, že je to zrušené (zakázané) a tak som o to ani nežiadala

majamat
26. sep 2014

@magimary niekto mi to minule pisal, ale mozno sa mylim. no aj tak to budem riesit mesacne, kedze to nemam kde skladovat a navyse aj na co. aspon to budem mat vzdy cerstve, lebo mi to v lekarni vzdy objednaju. nemaju zasoby. viem, ze to davali v telke, ze sa to nebude, ale neviem, ci to takto uz je.

magimary
26. sep 2014

@sanym tak som pozerala tie kategorizácie tu:
http://www.health.gov.sk/?zoznam-kategorizovany...
a na potvoru mi tie posledné nejdú otvoriť, ale asi tretie-štvrté od vrchu mi ide otvoriť a tam píšu, že sa predpisuje len na 31 dní
no keďže sa to často mení, možno je v týchto najnovších prípisoch zase zmenené,
to už ale neviem overiť

@majamat jasne, ja to tvrdím furt (mne to vyhovuje mesačne, len raz sme to potrebovali inak kvôli dovolenke počas prázdnin), ja som to spomenula len preto, aby sa na to niekto nespoľahol, pretože to nemusí byť pravda

sanym
autor
26. sep 2014

@magimary neviem, mne sa zdá, že náš lekár to ani neovláda, predpíše mi kedy prídem a čo chcem.

magimary
26. sep 2014

@sanym ahá 😅
to je komik, lebo keď sa mu potom ohlási poisťovňa, tak mu neostane iné, len škrabkať sa zúfalo za uchom

andrea76
27. sep 2014

@majamat
Výsledok budem mať až v novembri, keďže na kolonoskopii som bola v Londýne. Síce výsledok môže byť aj skôr, len ma objednali na kontrolu až o 3 mesiace čiže až v novembri.

majamat
27. sep 2014

@andrea76 no to je blbe, tolko cakat.