icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

majus24
3. dec 2015

ahojte chcela by som sa spytat ci mate nejaky dobry recept ne bezlepkovy chlieb z chlebovej muky. dakujem

siskag
10. dec 2015

ahojte dievčatá, mám dcérku 6 ročnú s celiakiou, dietú držíme 5 mesiacov a mám pocit že stále nemá tú chuť do jedla čo pred 2 rokmi - ked bolo ešte všetko ok, a je veľmi bledá, kruhy pod očami a chudokrvná už viac ako rok, čo by ste mi poradili na zlepšenie chuti do jedla a na chudokrvnosť - niečo prírodné alebo aj dobré osvedčené lieky od lekára ale Maltofer som počula že je zlý a zaťažuje trávenie, díky

lilysk
10. dec 2015

@siskag ahoj jednoznacne Narosan Cucoriedkovy od Justu - moje deti mali take zeleo ,ze im chceli davat do zily ..brrr a toto som kupila a denne uziju a zelezo maju ukazkove - mozem len odporucat naozaj je super 🙂

siskag
11. dec 2015

@lilysk diky vyskúšame, to je na voľný predaj, však? dúfam že pomôže...

lilysk
11. dec 2015

@siskag ano na stranke Just najds distributora a a sa kupit

majamat
10. jan 2016

kocky, ktore chcete, je tu aj skupina s nazvom Bezlepkovy zivot.
myslim, ze tam je zovsie ako tu. 😵

adamkofjo
24. jan 2016

ahojte chcem sa spytat moze dieta s celiakiou ovsene vlocky mam vela kolacov do ktorych davam namiesto muky ovsene vlocky

lilysk
24. jan 2016

@adamkofjo ja by som nedavala moze drazdit väčšina dospelých stabilizovaných celiatikov môže ovos,ale nie vsetci ...dieta s dietou by nemalo .

mariacka
24. jan 2016

Dobry vecer ovsene vlocky pokiala nie su zbavene lepku v ziadnom pripade.Mam celiakiu od detsva a to uz mam dost rokov 😵 .a neverím po tych rokoch na vyjadrenie stabilizovany ,vysporiadany. Dodrzujte dietatu poctivo dietu v dnesnej dobe to uz nie je problem.

adamkofjo
21. feb 2016

Ahojtemi len cakame na vysledky biopsie len si tak dopredu zistujem ake potraviny mam malej kupovat na co si davat pozor co si mam vsimat na zlozeni produktov a je vyhodnejsie kupovat muku a piect doma pecivo alebo kupovat hotove produkty je taka moznost objednavky unas v jednote aj mafiny babovku budem vdacna za kazdu radu

majamat
22. feb 2016

@adamkofjo ak budete mat potvrdenu celiakiu, dostanete muku, chlieb, cestoviny, struhanku, krupico a zopar dolnkovych vyrobkov na predpis. su tam na niektorych dost vysoke doplatky. zalezi od toho, co si vyberies.

bezlepkove muky sa daju aj kupit za hotove,ale teda na predpis sa viac oplatia. pokial mas na predpis, chlieb vyjde urcite lacnejsie domaci. hotovy chlieb a pecivo su pomerne drahe. no je vhodne mat aj aj, lebo nie vzdy sa ti musi vydarit. bezlepkove pecenie je urcite narocnejsie. chlieb vydrzi kratko. ak ti na druhy den nestvrdne, je suchsi a droli sa. no hotovy chlieb a pecivo maju za slusne ceny v Kauflande. no nehladaj kutik pre celiatikov, lebo to maju roztoto... po celej predajni. pecivo pri pecive, muku pri mukach, cestoviny pri cestovinach atd. Kaufland je najlepsie vybaveny, hlavne znackou Schar. ako jediny mavaju aj bezlepkove korneto twjto znacky, tiez liskove cesto a pod.

co sa tyka jednoty, byva tam chlieb Vital. je celkom dobry. u nas mavaju aj dalsi, tusim 4 krajce, take velikanske. ten je trochu sladkasty a akzdemu to nechuti. mavali aj iny, ten sme neskusali. tie muffiny tusim obsahuju deprotein. psenicny skorb. teda raz sme nieco take mali. su bezlepkove, ale tento skrob nedoporucuju detom a citlivym celiatikom. no muffiny sa ti krasne podaria aj z bezlepkovej muky. myslim,ze najjednduchsie su prave muffiny, bublaniny, piskoty a pod. mozes skusit aj tu pudingovu babovku. puding je bezlepkovy, pokial je z kukur. skrobu.

no tako ti poradit, na co si dat pozor. je toho vela.
bude najlepsie, ked teraz budes vela citat a zapises si, co mozete. ide o to, ze sa mozu urcite znacky a to sa tu vsetko rozpisat neda. lepsie bude, ked sa opytas konkretnejsie.
je tu aj skupina - Bezlepkovy zivot a tam som vyfotila Katalog celiatika. nam ho dali na Gastre,a le novsie cislo som objednala v lekarni. ak nezozenies, skus sa opytat vo viacerych,a lebo nech ti ho skusia zohnat. u nas v lekarni ho tiez nepoznali a zohnala mi ho z firmy, od ktorej bezne lieky neberu. este sa mi lekarnicka podakovala, ze vdaka mne ma tuto informaciu, lebo nevedela nikdy poradit, ked nieco taketo pytali celiatici.

adamkofjo
22. feb 2016

Dakujem a mozem poprosit niaky link na dobre recepty. A mam si kupit asi pekaren na chlieb . drozdie mozem pouzivat klasicke a co so mam vsimat na kupovanych vyrobkoch ja som vtomto dost laik dakujem za odpoved

simonkaa5
22. feb 2016

@adamkofjo ja manželovi objednavam z rusiny bagetky - lepia sa po zuboch niekedy tvrdé inokedy super ako sa im cesto vydarí. Keď zachyba upečieme doma žemle zatiaľ sú mi vždy podarili 🙂 chvália si aj domácu pekáreň na chlebík my nemáme. Chlebík nieje dobrý asi ani jeden ešte toustovy je super na toasty. Cestoviny kupujeme v korune ale sú aj na predpis
Kukni ten zoznam pre celiatikov určite ti pomôže. Každý celiatik má iné reakcie treba skúšať. Manželovi vadí aj ocot alebo keď niečo obsahuje ocot kvasný má to nejaké spojenie s múkou. Teraz sú už všetky salámy bezlepkové aj párky detské alebo zipser párky už je veľa toho. Rybky isabel bez lepku Majka paštéta originál. Jemu vadia aj rybky v paradajkovom pretlaku, ktorý obsahuje múku
Vám nemusia vadiť neviem aký stupeň máte. Na nápoje a čaje pozor nedávam. Prajem veľa šťastia! Neboj hneď Do toho prídes ja som prvý týždeň myslela že som stratená ale Zvyknes si. Musíš 🙂

simonkaa5
22. feb 2016

@adamkofjo droždie Fala so slonom

adamkofjo
22. feb 2016

Zatial cakame na vysledky biopsie

natalushka
24. feb 2016

Maminky..presla som diskusie..neviem kam napisat..tak snad mi pomozete..mam syna,18mesiacov..cca rok ma na tele,hlavne licka,ramena a trocha stehienka taly akoby ekzem,ale ne suchy,taku krupicu,niektore su normalne take pupaciky naplnene akoby tekutinou..nejako som so to nevsimala,myslela som ze proste ekzem..aj pediater ma odbil len tym,ze natierat Excipialom a to zmizne..lenze nemizne..teraz uz cca 3mesiace sa k tomu pridala redsia stolica..nie vodova,ale taka redsia kasovita..na veceru sme davali spaldovu krupicku,tak som myslela,ze z toho..tak som ju skusila vysadit..nepomohlo..uz som zacala citat..a dopracovala som sa k celiakii..maly pribera,prospieva,napreduje..nie je chudy,skor pevnejsi,ale ma vacsie brusko..nedalo mi to..tal som skusila vyhodit muku,nakupila som co sa dalo bezlepkove..piekla chleba,vsetko..po par dnoch3-4 papania bezlepkoveho zacal mat normalne takmer formovanu stolicu,ekzem sa mi zdal bledsi..a nato vcera som za zabudla nemala som upeceny bezlepkovvy,tak som mu dala nas spaldovy..a dnes hnacka,vetry,aj tenekzem tusim zdrsnel a trocha scervenal..neviem.je mozne:,ze ma celikiu?a ze by po tak kratuckej dobe bae lepku boli viditelne deobne vysledky?som zufala, nechcem donho zbitocne pichat ihly,hadice..ked mu moze dieta pomoct..ako to bolo u vas?prosim o radu

lilysk
24. feb 2016

@natalushka ahoj ano moze byt celiakia , alebo alergia na lepok - ja by som dala urobit genetiku len biopsiu nie a videla by si aspon vysledok z krvi aj tam ukaze , alebo su testy nejake v lekarni ale neviem nakolko spolahlive su . Urcite vysad lepok ked uz aj sama si na to prisla ze to moze byt problem.

natalushka
25. feb 2016

@lilysk dakujem za odpoved..uz som nalomena,dnes som uz chcela ist k pediatrovi,ale ma dovolenku..tak to asi necham na buduci tyzden..ked maly robi taky cirkus vzdy,ked doktora len vidi..ked si k tomu predstavim,ze bu bude treba brat krv..vies si to predstavit🙂ale pre pokoj mojej duse to asi vydrzim..lebo uz som z toho fakt zufala..biopsii by som sa aj ja chcela vyhnut .biekde som citala,ze ked vidu protilatky aj genetika pozitivne,uz sa pri tak malych detoch biopsia ani nemusi robit,ze sa to bere ako hotova vec..az po nejakej dobe,ked je dieta vacsie sa to opakuje a prip sa robi aj biopsia..dnes uz sme zasa boli na psenovej kasi🙂takze sa vraciame spat..len neviem,ci robim dobre,lebo vraj je dobre,ked sa odbery robia po zatazi lepkom..lebo inak mozu byt falosne negativne(pozitivne)..vies,ze ked budeme spat na bezlepkovom,aby mi tie odbery neukazali zly vysledok..ja fakt uz nevuem..ale zasa trapit ho do utorka hnackami tiez nema zmysel..tie testy z lekarne..vraj su strasne nachylne a viac negativnych ako pozitivnych reakcii som citala,tak nevim..no nic,pockame do utorka a skocime k nasemu..i ked zrovna velku doveru v neho nemam..ale tak uvidime

natalushka
25. feb 2016

Najhorsie je to s tym dodrziavanim diety..doma to este ide..navstevam,sirsej rodine jednoducho poviem,ze proste tue piskoty mu nestrkajte a hotovo..ale babky,to je niecco..este moja mama v pohode..ale svokra..naco,preco,co by mu bolo..spravis z neho celiatika..reku mna snad porazi..hovorim,reku nemozte mu bars co..aj jogurty treba citat..ziadne piskoty,voloviny..a aj tak robi po svojom..slak ma trafi..

lilysk
25. feb 2016

@natalushka tak potom ho tam netreba pustat - ide o zdravie dietata to nie je sranda ak ma celiakiu moze dostat celiaticky sok - proste ked ma dietu tak treba dodrzat na 100 a ked niekto nerozumie tak to je potom jeho problem -a koze viem ,ze je to narocne ,ale ty si matka a ty si zodpovedna za svoje dieta a dovidenia.Ja mam taku svokru - skoda reci ☹

adamkofjo
1. mar 2016

tak uz to mame iste dnes som volala po vysledky a vysiel nam najvyssi stupen som z toho uplne mimo , neviem ani kde mama zacat

lilysk
1. mar 2016

@adamkofjo nerobte si starosti moja dcera ma tiez march 3 - no v 1 rade treba vypratat kuchynu vsetko lepkove povyhadzovat ,lebo ak to neurobite mozete mat problem - ja som aj noze ,denka vymenila ...a nabehnut na dietu - nie je to az taky problem - zaciatku su trochu narocnejsie ,lebo treba vsetko citat ,ale o par mesiacov uz budete automaticky vsetko ovladat .Drzim palce a hlavu hore

adamkofjo
1. mar 2016

preco noze aj dienka to aj dotykom jej mozem preniest lepok na potraviny to nechapem

adamkofjo
1. mar 2016

to jej mam vyclenit vsetko teda asi aj panvicu hrniec, tanier, lyzice a tak

lilysk
1. mar 2016

@adamkofjo ano aj dotykom ja mam celu kuchynu bezlepkovu to by ani tatnier sa nemal ten isty niekto tvrdi ,ze aj umyvanim v umyvacke sa ten lepok kontaminuje - moja dcera ma march 3 tiez tu najtahsiu formu a ja nemozem mat doma absolutne nic lepkove cize ja take potraviny ani nekupujem aby sa nahodou nekontaminovalo doma nieco ...vsetko ano musi byt zvlast .Pokial sa kraja lepkovy chlieb tak sa na tom istom denku nesmie krataj bezlepkovy ani tym nozom istym ☹

adamkofjo
1. mar 2016

fuha , tak to ani krajac na chleba nebudem moct pouzivat ani do umyvacky nemozem davat jej taniere , a mas jej potraviny zvlast v skrinke, aj jej riady zvlast skrinke ,ja mam este dve dalsie deti tak to bude dost narocne musim preorganizovat celu kuchynu

lilysk
1. mar 2016

@adamkofjo ja mam obe deti na diete takze ja mam komplet bezlepkovu kuchynu takze to drzat zvlast je asi dost narocne ☹
Ale mona mama ma ano vsetko zvlast aj denka pre deti zvlast aj pribor aj noze vsetko a nedava detske veci do umyvacky .No musis hej,ale ked ma march 3 tak to muka nemoze ist ani okolo tych veci co pouzivas - neboj zvladnes to horsie veci aby sa v zivote nestavali ! J aviem ,ze je to sok aj ja som bola mimo ,ale treaz uz automaticky ...a iba 1 dieta ma?Lebo to je genetika tak je moznost ,ze aj ine dieta alebo rodicia maju

adamkofjo
1. mar 2016

nam to len dnes potvrdili , telefonicky , zatial len malej , chalanom ratam ze budu robit aspon krvne testy ci nahodou nemaju aj oni je to riadny sok lebo aj ked sme mali krvne vysledky potvrdene stale som dufala ze to bude len niaka lahsia forma , nemala ziadne hnacky ani zvracanie , len sa stazovala na brusko a ked som nasadila bezlaktozove mlieko ustupilo aj brusko

lilysk
1. mar 2016

@adamkofjo no u nas tiez bezlaktozove - bezlepkove . Da sa to zvladnut trosku treba sledovat ,ale uz je tolko dostupnych potravin , ze to nie je problem.

adamkofjo
2. mar 2016

Dnes skm bola u jednej baby tak mi poradila dost veci pomely sa vtom zorientovavam este neviem ake ochucovadla .korenie .kurkumu. Cervenu papriku co mam vsetky obsahuju lepok alebo gluten vy ake pouzivate vy