icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

lussy23
28. júl 2010

@ygreen - ďakujem, ale neobmedzuje ich to v iných šinostiach? Napríklad, čí môžu behať a tak.

lussy23
28. júl 2010

Ešte mám otázku, či je to na nich vidno.

sanym
autor
28. júl 2010

lussy: sú to úplne normálne deti - majú dve ruky dve nohy a všetko ostatné, akurát nesmú v strave prijímať lepok.

ygreen
28. júl 2010

lussy: no, třeba na mé neteři a synovci poznáš, ž nejso úplně ok, jsou takoví "neduživí" nebo jak to mám napsat - bledší, mají kruhy pod očima, jou menší a hodně hubení. Ale jinak úplně normální 😉 a to mají, zejména synovec těžkou formu, kdy po každém jídle jde na wc s průjmem. Ale synovec (7) hraje fotbal a neteř (10) je velmi dobrá v šachách, hraje je "profi" 😉

ygreen
28. júl 2010

maminky celiatiků mám na vás dotaz - řeším synovu stolici. Kaká i 4x denně. On je tedy pořád na plínce, takže to nejde poznat 100%, páč když "to" rozsedne, chodí s tím, tak to nemá "tvar", ale je to řidší, taková hustá kaše (hnědá, nenapěněná, nepáchnoucí). Spíš mě trápí že kaká tolikrát denně. Ale je pravda že on sní hrozně mléčných výrobků a UM a hodně pije. Možná už vidím celiakii ve všem ☹
Ale denně (24hodin) vypije - 500ml UM, 1,5litru vody se šťávou, nebo čaje. Sní 1 jogurt, 2 pudingy, 3 kusy sýra, třeba i žervé na pečivu (má teď období, kdy nechce jíst teplá jídla a vybírá si nevím proč pořád kakaový puding). Pak něco sladkého, trošku brambor se štávou z masa, banán, hrušku, hroznové víno, meloun..
Problém je, že neche teplá jídla, a nerad jí kousky. Takže když už sní teplé jídlo tak polívku, nesmetanovou omáčku, špenát s troškou těstovin, šťouchané brambory s výpečkem z kuřete, apod. A nejí zeleninu, ani vařenou ani syrovou. Takže on vlastně nejí skoro nic co by mu stolici zahustilo. A je pavda, že když byly ty vedra a nechtěl ani pít UM, tak se mu hovínko zahustilo.

O,louvám se za "chutnou" otázku, ale než budeme mít po vyšetření na tom gastru, tak celiakii uvidím asi všude 😒

ivce
28. júl 2010

@ygreen pokud by měl opravdu celikaii tak k tomu může mít přidruženou alergii na mléko. To měla naše malá - protože měla totálně zničené nstřevo lepkem, nedokázalo zpracovat ani mléko a tím pádem u ní vznikla alergie na mléko. Takže na začátku bezlepkové diety jsme museli dodržovat i bezmléčnou a teď po malých dávkách přidáváme mléčné výrobky. V okamžiku, kdy jí zřídne hovínko, tak trochu mléka uberem, pár dní jí dáváme mléčné výrobky ve stejném množství, které ji nedělá problémy a pak zase přidáme trochu mléčných atd. Ale je fakt, že po mlíku bývá všeobecně řidší a pokud jí hlavně to, tak se asi není čemu divit, že to má takhle. Moudřejší budeš opravdu až po tom gastru.

ivce
28. júl 2010

@ygreen a díky za tipa na restauraci - mám ji přímo naproti práci a vůbec jsem to netušila 🙂

ygreen
28. júl 2010

ivce: Tobiáš má testy na alergie dělané komplet a vše negativní 🙂
Jako koukala jsem na facebook na celiakie a tam je taky pár tipů na restošky a hlavně v Brně 😉

sanym
autor
29. júl 2010

ygreen: ešte mi napadla intolerancia laktózy. Robili malému test aj na to? (volá sa to výdychový laktózo-tolerančný test).

ygreen
29. júl 2010

sanym - to nedělali. Ale brali mu krev a dělali mu testy na potravinové alergie. No já doufám, že plaším zbytečně. Uberu mu jednu dávku UM a jednu dávku mléčného výrobku a uvidíme. Myslím, že bobík ztuhne.
Zrovna teď jsem doklidila z lina 😅 bobek a v pohodě, polotuhej jak má být. Ono jde asi i o to, že pořád kaká do plínky.

sanym
autor
29. júl 2010

ygreen: jasné, zbytočne sa nestresuj. Pri toľkých mliečnych výrobkoch a ovocí čo píšeš že spapá je podľa mňa tá stolica v poriadku.

ygreen
29. júl 2010

ten stres z gastra stačí 😅 to je fakt 😉

ygreen
29. júl 2010

co mě velmi překvapilo, tak včera na FB jsem četla diskuzi Celiakie a jedna holčina, asi 25 let, píše, že jí celiakii diagnostikovali v 1 roce, že jakmile jí dali něco s lepkem, třeba jeden piškot, okamžitě zvracela a v roce zhubla na porodní váhu. Takže to považuji za těžký případ celiakie. A sama píše, že později, počítám tak od 18, přestala dietu na x let držet, protože měl výborné testy a bylo jí dobře. Po x letech jí ale začaji kožní porjevy, tak zase začala dietu držet a je jí mnohem líp.

Hrozně mě překvapilo, že když se x let dieta nedrží (třeba v hovězích letech), tak se "nic" nestane, i u tak těžkého celiatika?

sanym
autor
29. júl 2010

Ono sa v minulosti hovorilo, že celiakia sa dá vyliečiť. Potom zistili, že je to na celý život. Nemyslím si, že sa pri nedodržiavaní diéty "nič nestane", možno sa subjektívne naozaj cítila dobre a tá choroba v nej akoby driemala a ktovie aké škody v organizme napáchala o ktorých ani sama nevie a prejavia sa jej možno neskôr. Ja by som to určite neriskovala pri malom aj keď ani on vlastne nemal žiadne problémy ani pred diétou - mne sa skôr zdá, že odkedy je na diéte, bruško ho bolieva častejšie než predtým.
ygreen: prosím nemôžeš mi dať link na tú diskusiu na FB?

ygreen
29. júl 2010

http://www.facebook.com/search/?post_form_id=84...

sanym - mě to taky překvapilo, ale víš co, nikdo nevlivní co ti naši drobkové budou dělat až budou v pubertě, nebo až budou dospělí - zejména ty hovězí léta budou asi krušná. Časem stejně tak jako ta holka přijdou na to že je jim lépe a že jde o víc, ale nejsem si jistá, zda všichni celiatici jsou tak zodpovědní, zejména, pokud jsou bezpříznakoví 😉

ygreen
29. júl 2010

znáš to - drahý synu 😀 , dej si jenom jedno, max. dvě piva a jen kvalitní, třeba Plzeň. Ano mami. A přijde o 5 hodin později zlitej jak slíva s deseti zářezama na lístku za levný pivo pochybné kvality😀

sanym
autor
29. júl 2010

ygreen: 😀 😀 😀

lussy23
29. júl 2010

@ygreen - veľmi pekne ďakjem. Deti nemám, celiakiu nemáme v rodine,a le proste ma to zaujíma, neviem prečo.
Držím vám palce, aby tzo gastro dopadlo dobre. A čo sú to šťiouhané brambory?

cherryblossomgirl
29. júl 2010

Ahojte, dnes som bola po sto rokoch v Bille a bola som velmi prijemne prekvapena vyberom bezlepkovych potravin a co ma uplne sokovalo, pri sunkach a parkoch bolo oznacenie, ktore z nich su bezlepkove! super.. konecne som sa citila ako v civilizovanej krajine 😉

ygreen
29. júl 2010

cherry - super. Já ám za rohem Globus, který bourá přímo maso a dělá vlastní uzeniny a hodně z nich je také bezlepkových 😉

marketka1
30. júl 2010

@cherryblossomgirl my nakupujeme výrobky Tauris , bezlepkové. Máme tu super mäsiareň. 😉

monni
4. aug 2010

ahojte kocky, mojmu 4-rocnemu drobcovi tiez prave potvrdili celiakiu. Vysli nam pozitivne krvne testy a biopsia nam vysla na marsch 3C - najhorsi stupen. Som rada, ze som nasla tuto temu, snazim sa v tom vsetkom zorientovat, zaciatok bude tazky ale co som si pozerala, uz je vela vyrobkov v obchodoch pre celiatikov co kedysi urcite nebyvalo. Sice je to dost drahe.
chcela by som vas poprosit keby ste mi mohli poslat niaky dobry recept na chutny chlebik, co vasim detickam naozaj chuti. popripade rozne ine recepty na parene buchty a podobne (mozte cez IP). Mam uz kupenu pekarnicku, rada by som piekla vsetko co sa da sama.
tiez by som potrebovala poradit ako je to s receptami na muky o ostatne. Je na to stanoveny limit, kolko mesacne mozem vybrat z lekarne?
pocula som tiez ze vela ludi chodi nakupovat do rakuska, zevraj je to o dost lacnejsie.
budem rada, ak mi poradite aku muku pri com pouzivat, popripade ine skusenosti. Mam aj dalsie babatko, bude mat 9 mesiacov a zatial papa len zeleninkovo-masove obedy a desiaty ovocne (zacali sme s prikrmami trosku neskor kvoli ockovaniu). na detskom gastre mi povedala doktorka ze mu mam ihned nasadit lepok, ze cim skor tym mensia pravdepodobnost celiakie. teraz neviem co mam robit, kazdy lekar povie inak.
dakujem vam

ygreen
4. aug 2010

monni - na www.porodnice.cz psal doktor, že lepek by se měl nasadit kolem 6 měsíce. Ale já mám za to že celiakem se člověk prostě rodí a hotovo, ne?

mrzí mě, že tvůj malej má celiakii i že mu vyšel nejhorší stupeň. Nás čeká návštěva gastra brzy. Psala jsem ale na tu poradnu na www.porodnice a tam mi doktor napsal, že podle výsledků z odběrů na imunologii, které jsem mu opsala, že nás nejspíše enterobiopsie nečeká, že mu slíš vezmou znovu krev a udělají si odběry ve vlastní akreditované laboratoři. A pokud by syn byl tak prozatím bezpříznakový. Tvůj synek měl příznaky celiakie?

atrami
4. aug 2010

@ygreen , nás tiež čaká kontrolný odber, tiež len krvička. Prvé odbery boli negatívne, tak dúfam, že aj tento bude O.K. Zajtra ide prostredný na očkovanie, tak to možno spojíme.

ygreen
4. aug 2010

atrami: syn měl pozitivní EMA IgA, a to je tak na 40% že by mohl celiatik být.

atrami
4. aug 2010

@ygreen , kedy idete na odbery. Ja aj keby bol, nejako to neriešim, sú aj horšie choroby.

ygreen
4. aug 2010

@atrami syn má za sebou dvoje odběry na imuologii, kde se ukázal ten pozitivní výsledek EMA IgA, a tak nás doktorka poslala na gastro, ale ještě jsem ho neobjednala, tak nevím. Zkusím tam zítra zavolat a objednat nás.

No já to řeším, protože to hodně omezí určitou část života ☹ a je to nemoc, která když vypukne, tak se může zhoršit celkový zdravotní stav 😖 budu se asi pak bát každé angíny nebo jiné nemoci, která by mohla vyvolat příznaky celiakie, když je syn doposavad (pokud je celiatik), bezpříznakový.

monni
6. aug 2010

@ygreen tak drzim palceky aby vam odbery vysli dobre.smutne, ze je tolko malych deticiek celiatikov, urcite to obmedzi trosku zivot.neviem ako budem riesit skolku a napriklad aj dovolenky. tesili sme sa ze ked trosku vyrastu vsetko mozu a teraz zase toto ciastocne obmedzenie. ale chce to len cas kym sa zabehneme.
no nam trvalo skoro rok kym sa potvrdila celiakia. asi pred rokom sa zacal stazovat na bolesti bruska, neskor to bolo uz kazdodenne a to take bolesti az ho zalieval pot a krutil sa. vsetky zakladne testy nam vysli v poriadku, aj helicobakter, parazity atd, len v krvi vysiel zly obraz zeleza. tak sme ho doplnali liekmi, ked po styroch mesiacoch uzivania zeleza sa krvny obraz neupravil a maly sa mi stale stazoval na bolesti, isli sme na gastro. az sme sa postupne prepracovali k roznym vysetreniam. ale do poslednej chvile som sa snazila verit, ze to nebude celiakia.
ale snazime sa uz druhy den, zatial nam to ide. vysvetlila som mu to, ze si budeme piect doma zdravsi chlebik a mlsnotky pokupime v obchode, videla som tie keksiky od celihope, uvidime ako to bude chutit 🙂

atrami
6. aug 2010

celihope sú fantastické- je ich veľa druhov. Nerozonať od normálnych keksíkov. Cena je tiež dobrá. Ja ich dávam synovi na desiatu.

sanym
autor
8. aug 2010

monni: môjmu 5-ročnému synovi zistili celiakiu v novembri a myslím, že sme sa s touto diagnózou celkom dobre popasovali. Keď budem mať trochu viac času pošlem ti v IP nejaké receptíky a rady. 😉