icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

majkas
11. feb 2011

@cherryblossomgirl ahoj pls, este k tej sacherovej torte, davas obycajne maslo alebo margarin? chcem v pondelok na valentina vyskusat akoze prekvapko pre mm 🙂 a formu tiez vysypavas s promix uni alebo mozem dat aj papier? ved asi by sa to nemalo prilepit.... dik

cherryblossomgirl
11. feb 2011

@majkas Majka, dala som normalne maslo. Formu som pre istotu vysypala s promix uni a torta mi z formy krasne doslova vyklzla. Dobre si si vybrala, bude vam chutit, uvidis 🙂

cherryblossomgirl
11. feb 2011

@majkas a kto je u vas celiatik? dcerka ci manzel?

majkas
11. feb 2011
majkas
11. feb 2011

@cherryblossomgirl ja som chcela dat papier, aby nebolo biele od muky... sice na to ide ta poleva ale aj tak 🙂

majkas
11. feb 2011

@cherryblossomgirl a esteze som dnes kupila jednu Heru ze do torty 😀 ale maslo mam v zasobe v mrazaku 😉 dik, potom napisem ci sa podarila 🙂

cherryblossomgirl
11. feb 2011

@majkas 😀

torta nebola biela. Dokonca aj v recepte pisu, ze vyklopit na mierne pomucenu dosku. Urcite sa podari, ja nie som zase az taka dobra v kuchyni a tato torta vysla uplne skvele. A ta glazura na vrchu 😵

daj potom vediet

olus
12. feb 2011

@ivce , já bábovku raději vzdala, ale děti jí milujou, tak budu dělat taky jen tu pudingovou, ta byla výborná a navíc se jim líbí, když je z jahodového, že je růžová 😀 ,

dnes jsme řešili problém s droždím a při hledání na netu jsem objevila pár receptíků, tak posílám i sem

http://www.drozdi.cz/recepty/?tickets=bezlepkove

olus
12. feb 2011

@aaandrejka , tedy s těmi uzeninami je to síla, no ono skoro se vším, do nedávna, dokud jsem skoro nečetla složení - většinou mě zajímala jen "Ečka", tak jsem netušila, co do všeho cpou a čím vším zahušťují snad úplně všechno,
uzeniny si zatím koupit netroufám a když, tak jen pro nás, malému kupuju jen šunku od kosti (výroba Plzeň - Schreiber),
ale je to spíš kýta, nádherná libová šunka, dřív jsem jim občas koupila párek nebo buřtíka - to zbožňují hlavně o prázdninách, jenže to musím teprve vypátrat - prý Globus je spolehlivý na bezlepkové uzeniny a masové směsi

aaandrejka
13. feb 2011

@ivce dnes som skusala tu pudingovu babovku a bola dobra, uz sme ju takmer celu zjedli 🙂

vcera som skusala inu recept - nieco podobne, ale idu do toho 3 zlate klasy a ten sa mi na prvykrat nepodaril...

@olus - s tymi masovymi vyrobkami je to o nicom, nasim vyrobcom sa neda doverovat, uz mi to potvrdili viaceri, tak sa idem viac zaujimat o tie salamy, co dostat v lidli, povacsinou nemecke a tie, co sme mali zatial, boli fakt chutovo dobre a podla zlozenia aj vyzerali byt kvalitne

ivce
13. feb 2011

Holky to mám radost, že chutnalo 🙂 já po těch mých neúspěších s bábovkama byla šťastná jak blecha, že se podařilo 😀
já kupuju uzeniny z Krásna, oni mají skoro všechno bezlepkové a jinak asi fakt Globus, ti na to hodně dbají. Jenže Globus máme moc daleko a Krásno dodává v našem městě do několika obchodů.

Jinak já taky zjišťovala k tomu glutamanu, něco k tomu:

Glutamát sodný (E621) je sůl kyseliny glutamové a bývá používán jako zvýrazňovač chuti. V zahraničních materiál je označován jako látka, která může obsahovat rezidua gliadinu, a to z toho důvodu, že se dříve vyráběl izolací (hydrolýzou) z pšeničného lepku. Dnes je však vyráběn především z melasy, pšeničného nebo kukuřičného škrobu pomocí mikroorganismů (z rodu Corynebacterium a Brevibacterium) - tzv. fermentací, a tím se značně snížila pravděpodobnost výskytu gliadinu. Eventuální výskyt gliadinu v potravinách je natolik nízký, že nemůže ohrozit zdraví coeliaků.

kuzelka
14. feb 2011

Ahoj holky, 🙂 jdu si k Vám pro radu a taky vyzpovídat se. S dcerou jsem byla před 14 dny na biopsii, bohužel výsledky jěště nejsou k dizpozici, nicméně máme nařízenou bezlepkovou dietu už od té biopsie. Dcerce jsou 3 roky a chodí spolu s dvojčetem do školky, kde jsem vše o dietě probrala s ředitelkou. Po prvotní vstřícnosti, ale nastaly problémy s řešením stravy a varianta že by jí byla vařena bezpepková strava nebyla reálná (neznalost personálu) - svačinky jsme vyřešily tak že jí nosím z domu chlebík, na který jí namažou sýr, pomazánku, marmeládu atd. v tom by ani tak problém nebyl, ale co se týče oběda tak to je katastrofa. Nejdřív jsme se dohodli že se pokusíme vybrat z jídelníčku co půjde a zbytek bych donesla, ale postupně je to větší a větší problém (ke všemu mám hodně otázek typu - je ta polévka zahuštovaná, jsou tam nudličky, atd. však to znáte) tak jsem navrhovala že jí obědy budu nosit z domu, tady jsem ale narazila.

To se paní ředitelce nelíbilo a našla pro nás dvě řešení dle "nějakých" hygienických předpisů o stravě::
za prvé pokud jí budu nosit vlasní jídlo musím na vlastní náklady pořídit chladničku a mikrovlnou troubu (abych měla kde donesené jídlo skladovat a ohřát)
a za druhé dávat dceru do školky je do oběda to je cca do 11:15

jsem z toho smutná a rozčarovaná 😒

můžete mi prosím napsat jak jste to řešily Vy konkrétně, budu Vám moc vděčná, pořád nám jen někdo hází klacky pod nohy 😒

aaandrejka
14. feb 2011

ahojte dievcata, toto som dnes piekla a som tym uplne nadsena, na prvy sup sa podarilo:

Jablkova piskota

250 g bzl muka Schär "Mix Pâtisserie" Mix C
200 g krystalovy cukor
200 ml slnecnicovy olej
4 vajcia
1 prasok do peciva
1 citron
4 jablka

Najprv osupat jablka, pokrajat na male kusky, mozu byt aj platky, ale lepsie su take mensie
Tieto jaboka dat do nadobky, na to vyzmykat stavu z celeho citrona a posypat 2PL z navazeneho krystaloveho cukru

Vajcia so zvysnym cukrom vymiesat do peny, potom pridat muku, neskor pomalicky prilievat olej a nakoniec prasok do peciva

Nakoniec do masy zamiesat (uz len rucne) pripravene jablka

masu vyliat na vymasteny a mukou vysypany kolac

Piect vo vopred vyhriatej rure na 180 stupnov 40 minut

nevyslo mi to na cely plech, dala som to na take dost velke gulate jenske sklo a na prvy sup sa mi podaril, je fakt usprovy, uplne lahucky, nie prilis sladky, proste super 🙂

aaandrejka
14. feb 2011

@kuzelka - uf, tak to mas tazke, ked jedno dvojca moze vsetko a druhe nie....

u nas na slovensku plati taka legislativa, ze skolske zariadenie je povinne varit bezlepkovu stravu vtedy, pokial sa najde aspon 5 stravnikov s touto dietou

ak nie, potom je to uz otazka ochoty - ja som s ytmto vobec nemala problem! stale v piatok som uz mala v dcerkinej skrinke pripraveny jedalny listok na cely dalsi tyzden, takze som vedela vyznacit, co kedy maju cim nahradit
- zistila som si, ze v skolke ochucuju jedla vegetou bez glutamanu sodneho, takze s tym nebol problem
- ostatne veci som tam odniesla - bezlepkove cestoviny do polievky, aj spagety, kolienka a pod....
- bola som dohodnuta s kucharkami a ked mali zahusteny polievku, tak malej bud odoberali polievku este pred zahustenim alebo jej ju zahustili jej mukou

myslim, ze to ani nie je o riaditelke, ale o kucharkach.... pokial im vezmen jeden dezert a kavu, tak neverim, ze nebudu ochotne....

u nas nastal probvlem az vtedy, ked uz mala nemohla ani mlieko... takze teraz je doma, minimalne do konca skolskeho roka, kym sa jej crievko neda do poriadku, potom uvidime

sanym
autor
14. feb 2011

@kuzelka ja môjho syna odkedy mu zistili celiakiu nosím do škôlky len doobeda, ale ja si to môžem dovoliť, keďže som na materskej s mladším synom. A keď nastúpim do práce, budem mu jedlo asi nosiť v obedári a tam mu to ohrejú, ja nejak kuchárkam v tomto nedôverujem. Už mi pár ľudí písalo, že darmo odniesli do škôlky bezlepkové potraviny a vysvetlili čo a ako, napriek tomu sa stalo, že dieťaťu dali niečo čo nemohlo a ja by som to neriskovala.

aaandrejka
15. feb 2011

@sanym - ked ti skonci materska, vies o tom, ze pokial budes syna nosit do skolky len bez stravy na max. 4 hodiny, tak mozes poziadat o rodicovsku? ja som si toto prave vybavovala... dostali sme aj prispevok na vyzivu a aj rodicovsku som si vybavila, stacilo odovzdat jeden papier a dolozit par kopii zo zdravotnej karty... nase deti su klasifikovane ako deti vyzadujuce zvlastnu vyzivu, takze do 6 rokov mozes popri praci poberat rodicovsky a dieta moze na 4 hodiny hcodit do skolky (bez stravy).... ja som malu musela vybrat, pretoze kym sa jej crevo uplne nezhoji, je nachylna na vsetko, co sa v skolke objavi, takze do septembra bude urcite doma, potom uvidime, ako budeme na tom s mliekom, ak aj dalsie testy potvrdia alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, tak bude chodit len na 4 hodiny bez stravy, ak by mlieko mohla, tak bude chodit na cely den... bezlepkova dieta nie je zas az tak obmedzujuca a ked sa to spoji s ochotou kuchariek, tak nie je problem... s mliekom je to ale podstatne horsie, to je snad vo vsetkom...

kuzelka
15. feb 2011

@aaandrejka @sanym Tak to máte dobré s tou legislativou. S tím jídelníčkem, taky ho má dcerka v pátek ve školce na značce a taky jsem vyškrtávala co může a co ne ale zřejmě je to stejně problém 😒 oni se radši budou ohánět že nejsou dietní sestry a hygienou 😒 no nic no. A lednici a mikrovlknu se mi teda extra pořizovat nechce (zvlášt když školková lednice je přímo u třídy na patře) . Budu tam hold dávat děti bez oběda a poohlídnu se po jiných školkách, kde by mohli být doufám ochotnější a vstřícnější. 😉

aaandrejka
15. feb 2011

@kuzelka skus povedat nahlas riaditelke, ze si sondovala v inych skolkach, kde je vacsia ochota.... myslim, ze hned bude ochotnejsia.... neverim, ze tie kucharky by neboli ochotne... vyskusaj, nic za to nedas 🙂

lostris23
15. feb 2011

@kuzelka ja som riešil ten istý problém od tohto Januára. Riaditeľka bola veľmi ochotná a chceli nám pripravovať jedlo zvlášť. Ale obula sa do toho hygiena a zhasila ich, že ako si to predstavujú, že musia mať zvlášť hrnce, varešky a taniere. A stým nesúhlasil zriaďovateľ (obec), že nemajú na to prostriedky aby takto vybavili kuchyňu. Tak nám vyšli v ústrety tak že zabezpečili mikrovlnku (to je ich povinnosť) a nosíme každé ráno pekne v plastových dózičkách olovrant, obed aj desiatu a každý pondelok 1L mlieka. Hospodárka nám vždy prefotí jedálny lístok a podľa toho sa riadim.Ono to je problém hlavne nás rodičov lebo rezignujeme a nič pre to nerobíme. Ja viem je nás málo ale aj tak by sa dalo zatlačiť aspoň na krajské mesto kde by zriadili jednu škôlku a školu z možnosťou tejto stravy.

aaandrejka
16. feb 2011

@lostris23 v krajskych mestach take ksolky su, aspon viem, ze v kosiciach ich je dokonca viac.... platna legislativa je taka, ze pokial je 5 deti s rovnakou dietou, uz je im zariadenie povinne varit osobitne... cize cesta pre nas rodicov je skor ta, aby sme sa nejakym sposobom pozhanali viaceri, dali deti do rovnakeho zariadenia a potom im budu musiet aj varit

renab
16. feb 2011

@lostris23 presne tak, ako píšeš, aj u nás hygiena stanovila podobné požiadavky na varenie jedla. A keď ho deti nosia, musí byť kuchyňa vybavená samostatnou chladničkou na jeho uskladnenie.
Takže na základe potvrdenia o tom, že dieťa má dietu, zariadenie musí povoliť minimálne donášku jedla. Čo sa týka osobitného varenia, zákon takéto niečo umožňuje, ale nenariaďuje, avšak všetko závisí od podmienok, ktoré stanoví zariadeniu hygienik. Väčšinou však tie podmienky nie sú akceptovateľné pre zriaďovateľa. Ak by ich zriaďovateľ akceptoval a povolil zariadeniu variť diétne jedlo, rodičia musia uhrázdať rozdiel v nákladoch, ktoré sa novým zariadením kuchyne podstatne zvýšia a tiež rozdiel v surovinovej hodnote. Keď to vypočítali v našej ZŠ, kde požiadalo o varenie 7 rodičov, cena obeda bola taká vysoká, že sa rodičia rozhodli radšej pre donášku jedla. 😒

renab
16. feb 2011

@aaandrejka Vo všeobecnosti o ochotu kuchárok ani nejde, ide o to, že keď dáš do zariadenia dieťa s celiakiou a chodí do jedálne, zariadenie túto skutočnosť musí nahlásiť na hygienu. A potom už nejde o ochotu... ale o peniaze. Takže ak vo vašom zariadení takéto dieťa nenahlásia a varia mu, sami sa vystavujú riziku, že ak sa dieťaťu niečo stane, môžete ich udať atď.... Ja osobne by som sa na ochotu kuchárok nespoliehala, pretože sama dobre vieš, že človek, čo nemá dieťa s celiakiou, si nie vždy vie dobre zatriediť "bezpečné" a "nevhodné" potraviny (niekedy v tom aj rodičia majú chaos) a veľmi rýchlo sa môže stať, že vlastne nevedome podávajú dieťaťu niečo, čo nemôže jesť. 😉

aaandrejka
16. feb 2011

@renab - ano, mas pravdu, ja som hovorila len o vlastnej skusenosti, myslim, ze zeny z "nasej" kuchyne nikam nenahlasovali, ze maju taketo dieta, lebo vorped vedeli, co by to obnasalo... ale spolahnut sa na ne mozem uplne, kucharka, ktora nas "mala na starosti", varila predtym v zavodnej jedalni, kde varili aj pre celiatikov, takze na vsetky moje kontrolne otazky vedela v pohode odpovedat, proste, dietu mala "zmaknutu"... nateraz tento problem neriesim, pretoze mojej dcerke neskor zistili aj intoleranciu zivocisnej mliecnej bielkoviny, co podstatne stazilo stravovanie a do konca skolskeho roka som ju zo skolky vybrala... v lete budem potom riesit, ako dalej

renab
16. feb 2011

@aaandrejka Mali odvahu 🙂 , lebo do našej jedálne chodí hygiena často a teda nenahlásenie nie je v ich prípade možné. A potraviny malej objednávali osobitne, alebo si aj nosila? Lebo nie každý dodávateľ dodáva bezlepkové, hoci teraz už je oproti minulosti oveľa väčší výber.

sanym
autor
16. feb 2011

@renab keď budem synovi od septembra nosiť vlastnú stravu, tiež to musia hlásiť na hygiene? A to im budem musieť poskytnúť vlastnú chladničku aj mikrovlnku? 😒

aaandrejka
16. feb 2011

@renab malej som nosila zemlicky, bezlepkove cestoviny a ine, co bolo treb nahradit, som jej nosila vzdy, ked mali mat v ten den nieco.... proste, podla jedalnicka som kazde rano zasla do kuchyne a odovzdala zemlicky a napr. bzl spagety alebo kolienka .... jedine, co som tam akoze odovzdala na dlhsie, ze to tam byvalo, bola zavarka do polievky a bzl muka na zahustovanie, ine tam nemali nic, takze mozno hygiena by na nic ani neprisla

renab
16. feb 2011

@sanym Ja som sa na to pýtala u nás na Regionálnom ústave verejného zdravotníctva (hygiena) a tam mi presne napísali, čo musí zariadenie, spadajúce do ich kompetencie, spĺňať. Takže u vás to tak byť nemusí, u nás by musela jedáleň zakúpiť chladničku, keďže by mu nevarili a mal by výnimku na nosenie jedla. A tiež by to museli na RÚVZ nahlásiť, lebo oni sú kompetentní skontrolovať, ako je jedlo skladované. Ešte aj k tomu skladovaniu mi poslali normu (písalo sa tam o tom, pri koľkých stupňoch skladovať a ako potom prihrievať), ale tú som už vymazala. Takže ak chceš vedieť viac, napíš mailom žiadosť o informáciu na RÚVZ a oni ti určite odpíšu.

renab
16. feb 2011

@aaandrejka hlavne, že ste sa dohodli 🙂 . A keď im dôveruješ, nie je čo dodať.... 😵

lostris23
16. feb 2011

@renab je to tak ako píšeš, tiež museli nahásiť, že sa v školke nachádza dieťa vyžadujúce iné stravovanie a na základe toho dovolila hygiena nám nosiť si stravu. Nariadili im iba mikrovlnku nakoľko jej nosím všetko samostatne pripravené a uzatvorené v platových obaloch tak chladničku nemuseli kupovať druhú. Ale čítala som, že v Žiline funguje aj rozvoz dietnej stravy po škôlkach a školách. Vraj to tam varia v jednej zo škôlok a na objednávku to rozvezú v rámci mesta. to by bodlo aj nám ale to bude zrejme náročné.

lostris23
16. feb 2011

@aaandrejka mne povedali, že na to aby varili dietnu stravu musí byť 10 detí, čo ma dosť prekvapilo lebo u nás chodí do škôlky 14 detí tak to by bolo nereálne. Myslela som si, že je to nejako na percentá tak by to bolo logickejšie.