icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

sanym
autor
20. feb 2011

@aaandrejka super, určite skúsim. Ešte keby si mi mohla napísať, aký bol na druhý deň - keď zvýši. 😉

aaandrejka
20. feb 2011

@sanym napisem urcte, no, na druhy den bude, prtoze mne o nejako tak velmi nakyslo, ze su z toho dve obrie podkovy, takze budeme mat co robit, aby sme to vobec do zajtra zjedli 🙂

aaandrejka
21. feb 2011

@sanym zavin makky, na vecer som ho prikryla takym igelitovym papierom, v jednote do takych balia syr a tak... v praci (niesla osm ochutnat) sa vyjadrili, ze takmer necicit, ze je "iny" ;)

sanym
autor
21. feb 2011

@aaandrejka super, si šikula 🙂 Cez víkend vyskúšam.

lostris23
21. feb 2011

@sanym tu je receptík na kysnuté koláče: 400g mantler, 1 sáčok suš. droždie,2 vajcia, 200ml mlieka, 80g kr. cukru,80g oleja, 1kl soli. Všetko dáme do misky a zamiešame, vypracujeme hladké cesto až kým sa neodlepuje od misky. (Ja to robím mixérom.) necháme odpočinúť cca 30 min. potom ho rozvaľkám, naplním podľa chuti makovou plnkou alebo kakaom zmiešané s kr cukrom, pokropím trošku olejom, kakaový trochu viac. A dám ho na plech vyložený papierom. potom ho dám do rúry na 50C nakysnúť ešte na 40 min. vyberiem, potriem rozšľahaným vajcom.Rúru vyhrejem na 180C a pečiem cca 50 min. neviem ako dlho vydrží makký, lebo keď vychladne rozdelím ho na 3 časti a deve dám do mrazničky a jednu deti hneď zjedia.

pagáčiky škvarkové
200g mantler, 300g MIX B, sáčok droždia, 300ml vody, 1KL soli, 1PL bravčovej masti,čierne korenie podľa chuti, škvarky (ja používam škvarky v 0,4kg krabičke z kaufl. a je na nej napísané: mleté oškvarky na pagáčiky a vtedy dám do cesta len 0,5KL soli), vajce na potretie.
Zmiešame múku, droždie,soľ,cukor zmiešame, pridáme masť vajce vodu a vymiesime cesto. Keď je cesto jemné a nelepí sa vyvaľkáme ho potrieme škvarkami a okoreníme. Potom preložíme pravú a ľavú stranu cesta ku stredu a zasa potrieme vrch škvarkami a okoreníme. Potom preložíme vrchnú stranu ku stredu a potrieme škvarkami a okoreníme a na koniec to prekryjeme spodnou stranou (dosiahneme efekt lístkovania). Vykrajujeme asi 5 cm koliečka. Kladieme na plech vyložený papierom a necháme nakysnúť pod navlhčenou cca 50min. Potom potrieme vajíčkom a pečieme pri 180C 30 min. Deti sa nevedeli dojesť a dokonca chutili aj mužovi, keď sa nezjedia tak ich dávam do plastovej dózy, mám odskúšané, že vydržia mäkké najviac 3 dni viac dní nevydržia nie preto, že by stvrdli al nech ich urobím akékoľvek množstvo do 3 dní sú zjedené.

Dúfam, že Vám budú chutiť.

lostris23
21. feb 2011

@katavinka treba počkať len na výsledky, napríklad ,moja dcérka nemala žiadne problémy keď nerátam to, že každé sústo stravy musíme do nej doslova natlačiť je alergička ale to som aj ja a máme to rovnaké. Pri biopsii jej zistili totálne vyhladené črevko a aj kvávácanie. Inak ani nebýva často chorá antibiotiká mala naposledy pred dvomi rokmi, vzastovo má 5 rokov a 116cm. Doslova nás táto diagnóza šokovala teda v jej prípade. Malý to je iný prípad ten mal vždy redšie stolice ale je aj celkovo malý má 2 roky na diete je cca 4mesiace ale pred dietou mal len 85 cm a 9,5kg. Akonáhle nabehol na dietu tak aj vyrástol aj pribral teraz má 93cm a 12 kg. Hlavné je dodržiavať dietu ale to ti tu povie každá. Držím palce.

katavinka
21. feb 2011

@lostris23 ďakujem moc, no máme výsledky a celiakia sa nepotvrdila, všetko je ok, takže nás poslala na gastroenterológiu, bože môj, ako to budú robiť tak malému dieťaťu??? 😖

sanym
autor
22. feb 2011

@lostris23 ďakujem, určite vyskúšam

angellinka
22. feb 2011

@katavinka neboj sa.Aj mojmu to robili,nemal ani 2 roky.Ja som to velmi zle psychicky znasala.Vobec som nespala tu noc pred tym.Malemu pichli injekciu pred tym,aby si nic nepamatal.To isiel s nim dovnutra ale manzel,ja som bola tehotna vtedy.Nemala som zaludok nato ☹ a zachvilku nam ho priniesli,pozreli mu crievko,zobrali na histologiu.Museli sme tam este pockat,doktorka nam hovorila,ze by bolo najlepsie aby spinkal,ale bol uplne dezorientovany,stale niekam chcel ist,blabotal,bol nanho velmi zly pohlad.Za take 2 hod bol v pohode.Drzte sa!!!
Viete mi este niekto povedat,ako casto opakuju tu biopsiu,teda kedy najblizsie nam budu robit toto vysetrenie?nechcela by som ,aby mu to robili este raz. 😝 😝

lussy23
22. feb 2011

@katavinka - veľmi držím maličkému palčeky, určite to zvladne!

ivce
22. feb 2011

@katavinka dcerce to dělali, když měla 2 roky a 8 měsíců a dělali jí to v narkoze - naštěstí. Nejdřív dostala na lžičku nějaký oblbovák, po kterém byla děsně vysmátá, tak ji převezli na sál, kde ji uspali úplně, udělali odběr, hned ji na tom sále zase probrali a přivezli mi ji ven. Pak měla na 4 hodiny kapačku, ale skoro celé to prospala, byla taková omámená. Neboj určitě to zvládnete. Dnes už medicíma naštěstí opravdu pokročila. Můj taťka nerad chodil na gastro, protože mu velice často dělali právě tuto sondu, ale kvůli jinému onemocnění a bylo to pro něj psychicky náročné. Když mu řekli, že musí jít zase na enterobiposii kvůli celiaki, tak z toho byl rozmrzelý. Ale i tam mu píchli nějakou injekci, při které sice zůstal při vědomí, ale vůbec nic se nepamatuje, až že pak ležel v nějké místnosti, kde spalo hodně lidí, po obdobném zákroku 😀 za hodinku z nemocnice odešel a jel domů busem. Jen pak byl až do večera takový hodně happy 😀 😀

@angellinka u nás už se žádná kontrolní eneterobiospie nedělá. Je to nevyléčitelné onemocnění, tak co taky kontrolovat, že jo? Navíc dodržováním diety se střevo úplně zhojí, takže by maximálně zjistili, že je střevo zdravé. A dodržování diety kontrolují jen odběry krve. Někde jsem četla, že k opakované biopsii přistupují jen tehdy, když se celiakie diagnostikuje před druhým rokem života.

Jo a jinak se musím pochlubit - včera se mi konečně podařilo upéct dobrý a nadýchaný chleba!!!! 🙂 zatím pokusy nebyly moc úspěšné, chleba byl hutný, těžký, že bych tím i zabila 😀 😀 něco jako chleba moskva. Tak včera konečně JO 🙂

Holky a ještě na kolik stupňů pečete piškotové těsto? Mně v troubě krásně nabyde, ale jak ho vytáhnu, tak spadne a uvnitř je takové zdrclé 😠 Neudělá mi to jen těsto z pudinkových prášků, těsto na moučník do kterého se přidávají mleté ořechy. Jinak nejsem zrovna nejhorší kuchařka, co se týče pečení zákusků, ale s tímhle pořád bojuju. Už fakt nevím co dělám špatně. Peču přesně podle receptů, tak si říkám, jetsli to nebude teplotou trouby. Díky za rady

@lostris23 kynutý koláč taky vyzkouším. A děláš si kvásek nebo dáváš do těsta jen sušené kvasnice?

lostris23
22. feb 2011

@katavinka neboj keď malému robili vyšetrenie mal len 20 mesiacov a znášal to oveľa lepšie ako dcérka tá má 5 rokov. On sa po vyšetrení usmieval po sestričkách. trošku zaplakal a potom bol samý úsmev ale Natka tá preplakala ešte pol hodku po vyšetrení. Myslím, že čím menšie tým to lepšie znášajú tak držím palce.

lostris23
22. feb 2011

@angellinka ja som sa pýtala doktorky ktorá vyšetrovala dcérku tak povedala, že nemajú prečo toto vyšetrenie opakovať, keď sa diagnóza stanovila doživotná iba ak by sa vyskytli ešte iné problémy.

lostris23
22. feb 2011

@ivce nerobím kvások sušené droždie dávam priamo do múky a nemám žiadny problém, vždy všetko vykysne. Ale všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu.

monni
28. feb 2011

ahojte kocky, my sme dnes boli prvykrat na kontrole po polroku dietovania, tak uvidime za dva tyzdne ako sa to polepsilo.
pytala som sa lekara na ten glutaman sodny, povedal ze to nema vplyv na celiakiu ze sa moze jest.
ked som sa opytala ohladom vety "moze obsahovat stopy lepku", vravel ze to nemozem malemu davat. Tak som z toho jelen, lebo kazdy lekar povie nieco druhe.

este vas chcem poprosit o recept na dobry bezlepkovy chlebik ktory chuti vasim detickam. Nam sa akosi nedari upiect dobry chlebik, je nizky a mokry v strede a to aj ked som robila z tej zmesi Labeta ☹

ivce
28. feb 2011

@monni mně se poprvé podařil až teď před týdnem a byl to tenhle, jinak byl vždy taky takový mokrý a jakoby zdrclý ☹

http://www.ivako.cz/images/kucharka/chlebapekar...

jen jsem ho nepekla v pekárně, ale udělala jsem si kvásek ze sušeného droždí, umíchala ručním šlehačem s metličkami na kynuté těsto a pekla jsem ho v ohnivzdorné míse, protože formu na chleba nemám 😀 Byl úžasnej, můj taťka je z něho úplně unešený, má i dobrou kůrečku 🙂 za poslední týden jsme dnes pekli třetí 🙂 ještě se chystám pod le receptů n atéto stránce na veku

vůbec jsou na téhle stránce www.ivako.cz dobré recepty, teď se chystám podle na veku

monni
28. feb 2011

@ivce dakujem vyskusam

aaandrejka
1. mar 2011

@monni my ideme na kontorlu o tri tyzdne, tak polozim tie iste otazky, som zvedava 🙂)

na chlebik ti poslem recept do ip, pripadne ak sa zaregistrujes na shaer.com, tak ten recept je tam, ale jedna baba to davala aj na varecha.sk a ten chlebik je fakt chutny... a nepeciem ho v pekarnice, ale v klasickej rure...a mam skusenost, ze s klasickym droznim je ovela chutnejsi a nachychanejsi ako so susenym...
no, nasla oasm ho, tento recept to je, je to presne podla receptu zo stranky schaer:

http://varecha.pravda.sk/recepty/chutny-bezlepk...

monni
2. mar 2011

@aaandrejka ahoj, dakujem za chlebik.
tak drzim palceky nech mate dobre vysledky. Po akej dobe idete na kontrolu, je to prva kontrola po zisteni celiakie?

skus sa opytat na tieto otazky, lebo mne predtym ine doktorky povedali ze mozem davat vyrobky aj ked maju napisanu tu vetu ze obsahuje stopy lepku a viem ze aj tu kocky jedavaju tieto vyrobky, tak mi radili. takze kazdy lekar mi povedal nieco ine a teraz neviem coho sa mam drzat.

aaandrejka
2. mar 2011

@monni my ideme po necelom polorku, na biopsii sme boli 18.10.2010, cize prva kontrola... vam co zistovali? lebo nas neobjednali uplne n rano, predpokladam, ze ani krv nam nebudu brat, alebo zeby sa mohla aj nie nalacno? napis, prosim, co robili vam a kde ste boli (my ideme do bb)

co sa tyka tych poznamopk "stopy lepku" - to je podla starej legislativy EU, kazdy zavod, ktory spracuva cokolvek z psenice, si toto musi dat na vsetky svoje vyrobky, aj na tie, ktore neobsahuju psenicu, aspon takto mi to vysvetlovali z jednej firmy.... podla novej legislativy je to dokonca este prisnejsie - na vyrobkoch, hoci aj maju oznacenie bezlepkovych, musi byt napisane: alergeny: psenica

napriklad (kedze my sme aj na bezmliecnej diete kvoli alergii na bielkovinu kravskeho mlieka), na ryzovom mlieku, co je cisto rastlinny produkt je uz na novo baleni vyslovene napisane: alergeny: kasein (co je jedna zo zloziek mliecnej bielkoviny)... pritom ziaden kasein ryzove mlieko neobsahuje. akurat ze v tom zavode spracuvaju aj ine produkty a vraj je tam riziko minimalnej kontaminacie, ked napriklad fuka obrovsky vietor.... to riziko predstavuje nejake zlomky percenta, takze je to nevyznamna polozka pre beznych alergikov, ale pre tych, ktori netoleruju ani zrnko, to moze byt dolezite

monni
2. mar 2011

@aaandrejka my sme boli na biopsii v juli. Na kontrole nam brali krv aby zistili ci klesli tie protilatky, boli sme v Bratislave. asi si radsej zavolaj, podla mna budu brat krv malej.
potom nam iba lekar prehmatal brusko a mam si zavolat o dva tyzdne za vysledky. dufam ze sa nam to polepsilo, biopsia nam vysla az na marsh 3.C, to je zevraj najhorsie. Nam trvalo rok kym zistili ze maly ma celiakiu takze to crievko sa velmi poskodilo za taky dlhy cas ☹

ale ako som citala, vam sa k tomu pridruzilo to mliecko, tak sa trapite. nam vysiel ten laktozovy test v poriadku, doktorka dovolila jest aj pit mlieko, ale po 3 mesiacoch diety maleho stale pobolievalo brusko tak som mu vysadila aspon mlieko a mam pocit ze je to lepsie.
a ty teda davas malej papat vyrobky aj ked tam je uvedene ze moze obsahovat stopy lepku?

aaandrejka
3. mar 2011

@monni - dik, zavolam vorepd, ale nas objednali na 9.20 a nie nalacno, tak sa asi len ukazat pojdeme... my sme mali marsh 3BC, takze o cosi "lepsie" ako vy a nebyt tych zapalov dychacich ciest, tak by sme na to nikdy neprisli

u nas j to mlieko divne - laktaza je uplne ok, teda, len na jeden krizik, cize aj nam gastroenterologicka dovolila pit mlieko... ale potom uz aj pri bzl diete chytila zapal pluc, takze pediatricke to nedalo a dla urobit protilatky na mliecnu beilkovinu a tie jej vysli pozitivne... dnes sme boli u imunoalergolocicky na IgE testy a povedala mi taku vec, ktoru nechapem - ze ked jej v lete robili protilatky na mlieko, ked sme boli hospitalizovani v srobarovom ustave, tak ich mala negativne.... tomuto vobec nerozumiem, ale dokina mi to vysvetlila asi tak, ze je celkom mozne, ze pojde o docasny stav, co by oblo uplne uzasne, lebo lenka zboznovala syry, tvaroh, bryndzu aj jogurty...

co sa tyka vyrobkov - ano, davam jej take, na ktorych je napisane, ze moze obsahovat stopy lepku... gastroska nam povedala, ze obcasne taketo stopove mnozstva nemaju ziadny vplyv na zdravie... dnes som v DMke kupila alnaturu vegetu, korenia aj bujony, tak sa vytesujem 🙂 ale jedla, kde je glutaman, jej jest nedavam, ficime na twinner sunkovej salame z lidla

ivce
4. mar 2011

@aaandrejka my taky na kontrole vždycky absolvujeme odběry krve, to je jediný způsob jak zkontrolovat, že se dieta dodržuje. A klidně nás objednají i na půl desátou 😖 ale protože malá je hrozný jedlík a první co řekne, když se ráno vzbudí je, že jdeme snídat 😀 tak se snažím objednávat na co nejdřív. No ale i tak je to pro ni utrpení, protože jezdíme na odběry do Brna, takže to nějaké ty 2- 3 hodiny trvá než dostane po probuzení najíst 😖 🙂

a dávám taky potraviny kde je napsáno, že může obsahovat stopy lepku. Jak už se tu psalo - je to takové krytí se výrobců a přitom se třeba ten výrobek nemohl potkat s lepkem ani náhodou. To bych potom měla jen velmi omezenou možnost co Klárce dát, vždyť je to skoto na všem

marketka1
4. mar 2011

Ahojte konečne som dostala odpoveď z TAURISU. Kopírujem

Spoločnosť Tauris, a.s., v súčasnosti všetky výrobky vyrába bez použitia alergénnych potravín okrem výrobku Fit lahôdka so syrom a Holandská saláma so syrom nakoľko obsahujú mliečnu bielkovinu (laktózu). Zoznam alergénnych potravín je uvedený aj na našej web stránke - klik na Predaj a marketing - Alergény.
V zozname (určený európskou a národnou legislatívou) nie je osobitne uvedený glutaman sodný E 621alebo E 1422 ako možný alergén. Tieto prídavné látky používame vo viacerých výrobkoch (vždy je uvedený v zložení), sú súčasťou koreniacich prípravkov dodaných od výrobcu, kde ako ich ,,nosič,, výrobcovia používajú aj škroby.
Od každého dodávateľa (výrobcu) prídavných látok vyžadujeme certifikáty o dodávaných prídavných látkach (aj tých v ktorých je E 621,E1422), kde okrem iných požiadaviek žiadame potvrdiť neprítomnosť alergénov uvedených v zozname vrátane lepku.

Označovanie našich výrobkov vykonávame na základe súčasne platnej legislatívy zaoberajúcej sa toto problematikou.

Súčasné uplatňovanie požiadaviek pre všeobecné označovanie potravín, konkrétne označovanie zložiek uvedených v prílohe č.3 (alergénne zložky) výnosu MP SR a MZ č.1187/2004 -100 a špecifických požiadaviek pre označovanie potravín pre celiatikov zabezpečuje poskytnutie úplnej informácie pre spotrebiteľa, nakoľko aj potraviny pre celiatikov, ktoré sú podľa nariadenia Komisie (ES) z 20.januára 2009 č.41/2009 o zložení a označovaní potravín vhodných pre osoby trpiace neznášanlivosťou gluténu (lepku) označené pojmom ,, bezgluténový ,, , môžu obsahovať až 20mg/kg gluténu.

Podľa § 9 ods.23 výnosu MP SR a MZ SR č.1187/2004-100 sa každá látka používaná na výrobu potravín, ktorá sa nachádza v konečnom výrobku, aj keď v zmenenej forme a ktorá pochádza zo zložiek uvedených v prílohe č. 3 tohto výnosu (alergénne zložky vrátane lepku-gluténu), považuje za zložku a musí sa uvádzať v označení zreteľne s odvolávkou na názov potraviny, z ktorej pochádza, to znamená, že keď uvádzame v zložení ako zložku : škrob, alebo modifikovaný škrob, alebo E 1422 sú to škroby - prídavné látky neobsahujúce alergénne zložky vrátene lepku (ktoré musíme povinne uviesť) a v prípade škrobov tieto nie sú vyrobené z alergénnych obilnín (pšenica, raž ap.).
Podľa uvedeného aj zložky v zložení potravín pod názvom škrob, modifikovaný škrob teda neznamenajú, že sa jedná o ,, pšeničný,, ak by to tak bolo v zmysle spomínanej legislatívy to musí výrobca uviesť v označení, že sa jedná o pšeničný.

Pre lepšiu orientáciu v oblasti zloženia výrobkov našich zákazníkov, žiadame od dodávateľov prídavných látok o deklarovanie druhov škrobov (podľa súčasnej legislatívy nemusia) čo my následne budeme uvádzať na našich etiketách v zložení výrobkov.

Posielam Vám zoznam alergénnych potravín - alergénov podľa európskych a národných noriem.

V prípade ďaľších otázok ma môže kedykoľvek kontaktovať.

S pozdravom a želaním pekného dňa!

MVDr.Peter Tengler
manažér CC
Kvalita a bezpečnosť potravín
TAURIS, a.s.
Potravinárska 6
979 01 Rimavská Sobota

tel.: +421 47 /5618383
mob.: +421918 501 261
e-mail: tengler@tauris.sk
url.: www.tauris.sk

aaandrejka
4. mar 2011

@ivce dik, tak ja si zavolam na tu gastrosku, ci mame fakt prist nalacno 🙂

@marketka1 - cize, ak som to spravne pochopila, u vyrobkov taurisu obsahujucich glutaman sodny je celkom mozne, ze tento je aj na psenicnej baze, ale kedze nasa legislavita e621 ako take (a ani e14220 nepovazuje za alergeny, tak vsetky yvrobky obsahujuce niektoru z tychto prisad, oznacuju ako bezlepkove... ci som nieco prehliadla?

prosim, ak ti poslali zoznam, posli mi to na andrea@anarchy.sk , dakujem 🙂

sanym
autor
4. mar 2011

@marketka1 aj ja by som poprosila tan zoznam ak môžem - stanislava.majernikova@pobox.sk

marketka1
5. mar 2011

Ahojte vytvorila som súkr. skupinu pre bezlepkáčov pridala som zatiaľ @cherryblossomgirl @aaandrejka @sanym @ivce ak chcete prispievajte aj tam snažila som sa to spraviť viac priehľadnejšie a zároveň nech sa prihlásia aj baby čo chcú ísť do skupiny nech Vás popridávam 😉

sanym
autor
5. mar 2011

@marketka1 Jéj, paráda. Si šikula. 🙂 😉

ivce
5. mar 2011

@marketka1 díky 🙂

angellinka
5. mar 2011

@marketka1 aj ja by som rada medzi vas patrila 😉
dakujem