icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

ivce
30. jan 2012

@cherub
@monni
Monte je takový ten malý kelímek s lískooříškovým krémem? Malá to před bezlepkovou jedla, ale pak jí začali chutnat jen pribináky a bílá activie. Ale měla jsem pocit, že na MOnte je napsáno pouze modifikovaný škrob, ale není uvedeno jaký, ne? Takže nevím jestli pšeničný, nebo bramborový nebo jaký. Ale fakt nevím, jetsli si to nepletu s něčím jiným. A dneska se nějak nemůžu dostat na stránky Výzkumného ústavu potravinářského, kde je ten seznam bezlep. výrobků - nějak mi to stávkuje 😠

cherub
30. jan 2012

@ivce , @monni Ano, Monte je takový pidi kelímek s lískooříškovou náplní a je to strašně drahý 😀

Znám jen Monte od ZOTT a ten je i v databízi BZL výrobků 🙂 Jestli jsou pak nějaké náhražky za pár korun, to netuším, jaké mají složení 😉

Nicméně co se týče těch modifikovaných škrobů, tak jsem pochopila, že když k tomu připojí ještě Ečko s nevhodným číslem, tak jde o pšeničný nebo nevhodný... ale pokud není uvedeno žádné Ečko a není ani jiná zmíňka o lepku, tak by to mělo být ok 😕 nebo jsem to pochopila špatně? 😀

monni
30. jan 2012

@ivce
@cherub ano Monte od Zott som myslela. Na kelimku je sice uvedene iba modifikovany skor, ale zdalo sa mi ze som ho citala v tej databaze bezl.vyrobkov, preto si to radsej overujem.

@cherub my nedavame nic kde je uvedene iba modifikovany skrob kvoli tomu ze nevies aky bol pouzity skrob. A este som sa nestretla ze by vyrobcovia k tomu davali cislo E.

cherub
30. jan 2012

@monni já už viděla asi na třech výrobcích např. "modifikovaný škrob E1405" a vím, že toto ečko patří do lepkových, stejně tak asi 20 dalších 😝

nejčastěji je ale naštěstí uvedeno modifikovaný kukuřičný, bramborový, pšeničný škrob a podle toho si to můžu sama odvodit 🙂

a když náhodou chybí údaj o jaký škrob jde, tak většinou je tam zase hláška - neobsahuje lepek nebo může obsahovat stopy lepku...

jako kdybych byla vyloženě na pochybách, tak to nekoupím, jistota je jistota, ale zatím jsem měla vždy jasno 🙂

ivce
30. jan 2012

@monni
@cherub
já taky nekupuju kde je uvedeno pouze modifikovaný škrob a na bližší označení škrobu éčkem jsem ještě nenarazila. Ale i tak je mi to uvedení éčka prd platný - kdo si to mám pamatovat, že? 😠
a protože to malá nechce jíst, tak jsem to Monte ani neověřovala v té databázi. Ale až mi to zase začne fungovat, tak nakouknu a zkusím koupit domů, třeba to zase začne jíst 🙂

cherub
30. jan 2012

@ivce já si pamatuju, že je jedno ečko 965 a pak jsou nevhodné ečka od 1400 nahoru... je jich tam asi 20, nepamatuju si je, ale jakmile vidím E14.. tak okamžitě pokládám zpět do regálu a nazdar 😝

Nikolka má paulu ráda, i monte, ale je to fakt dost drahý na to, že by snědla i 2 - 3 kelímky, aby byla najezená 😝 teď docela začala jíst i termixy 🙂 na jogurty jsem ji pořád nenaučila, ale to má asi po mě, tak je nemusím 😀

monni
30. jan 2012

@ivce ja si tiez pamatam len par, vacsinou mam v hlave to co najviac kupujem a tie vyrobky uz viem ze vsetky Ecka su bezlepkove. Keby ti to fungovala, tak daj prosim vediet.

@cherub monte je drahe, tiez kupujeme len obcas a nakoniec mu polovicu odje vecer manzel 🙂
Paula sa mi zda lepsia chutovo, my sme ju kupovali v Rakusku alebo Madarsku, u nas som ju este nevidela. Len stale chodi reklama, maly si pyta tak ma napadlo ze sa vas opytam ci ju moze lebo naposledy ju jedol ked este nebol na dietke.

angellinka
31. jan 2012

@monni Paulu u nas nemaju,co je velka skoda.A neviem ci vobec v blizkej dobe ju niekde budu aj mat ☹ velmi chuti aj mojmu malemu.A dnes som pozerala MONTE a je tam napisane modifikovany skrob,ked nie je definovany-nekupujem.My kupujeme z pudingov Danette vanilkovy,a ked mame moznost v Rakusku tak PAulu 😉

monni
1. feb 2012

@angellinka no skoda ze ju tu nepredavaju

anna181
1. feb 2012

Ahojte...tak mojmu synovi diagnostikovali celiakiu, dnes mi prisli vysledky......Uz citam na nete...Ale budem rada ak poradite 🙂))
Skusim si precitat celu diskusiu aj ked neviem kedy to bude stihat 🙂)))

monni
1. feb 2012

@anna181 radi poradime 🙂 kludne sa pytaj

anna181
1. feb 2012

Tak aspon napisem nase vysledky. Mame Marsh 3C. Bud. piatok ideme na gastro. A hned kupit nejaku pekarnicku 🙂
Budem ju potrebovat vsak? Musim ist, maly mi place, pridem zajtra, dobruuuuuuuuuuu 🙂
A dakujem.

monni
2. feb 2012

@anna181 ahoj, aj my sme mali 3C, teraz rok a pol dietky mame konecne dobre vysledky. Postupne po tyzdnoch budes vidiet na malom velke zmeny, lepsia chut do jedla atd.
co sa tyka pekarnicky, aj mne ju kazdy radil kvoli chlebiku, ale mne sa ziadny bezlepkovy chlebik zatial nepodaril. A ked nieco urobim tak v rure, napr. zemlicky. Ale zase vyuzivam ju vela na lepkovy chlieb, vianocku, cesto a sladku ryzu v nej robim, je vynikajuca a tu mozu aj bezlepkaci, maly mi ju velmi lubi 🙂, takze nestratila sa v domacnosti 🙂

ake ste mali priznaky? to mladsi alebo starsi syncek?

anna181
2. feb 2012

Ahoj Monni, tak my mame aj nejaku tu dg....Mame DS, ak sa ku mne kuknes uvidis aj fotky Dominika.
Tak trosku ma suchu pokozku a zapchu...Ale netusila som, ze to musi byt celiakia...No tak ale co sa uz da robit...Nejako to zvladneme..
A vy mate kolko rockov? Kedy vam to zistili?

angellinka
2. feb 2012

@anna181 vitaj 😉 mojmu synovi zistili celiakiu ked mal rok a pol,a po par tyzdnoch som zbadala zlepsenie,ako ja chut do jedla,nebol taky nervozny.Pekarnicku este nemame,planovala som aj ja kupit,ale peciem zatial v trube zemlicky,a kupujeme od schar na predpis Pan carre,ten mu chuti iba,v toustovaci mu ho davam zapiect.Chutnal aj upeceny v chlieb z pekarnicky,ale nehcutil mu.Lenze on ma svojich par oblubenych jedal,a to je 😉 drzim palce,neboj sa zvyknete si

anna181
2. feb 2012

@angellinka diky 🙂)) aj my sme nejaky nervozny..no uvidim ci to dieta zmeni... tak zvykneme si..nic ine nam neostava...ale bojim sa toho...trosku........

martinjasen
2. feb 2012

Ahojte,

Mozno ste zauvazili, ze chceme na Modrom koniku vytvorit Slovnik tehotenstva a materstva. Precitat si o tom mozete v tomto clanku: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... .

Chcem sa vas spytat, ci by nebol niekto z vas ochotny napisat uvod k teme Dieta s celiakiou, pripadne mi niekoho odporucte.

Budem vam velmi vdacny.

Martin Durina
Asmira Team

monni
2. feb 2012

@anna181 neboj, male deti si rychlo zvykaju, lepsie ako dospely. A aj ty sa do toho rychlo dostanes. Moj maly ma 5,5 roka, od troch rokov mal problemy s bruskom, kazdy den bolesti a vsetky vysledky u pediatra boli negativne. Az konecne po roku dosli na to ze je to celiakia. Vobec sme to necakali, nikto v okoli to nema a nikdy nemal ani problemy s papanim ani ine problemy.
Ale velmi rychlo to pochopil. Chlebik sa mi nedari upiect, tak tiez kupujeme od Schar pan carre a davam do toustovaca, tak nam lepsie chuti. Sladkosti tiez od Schar, pripadne ja raz za cas idem do Rakuska nakupit, tam maju v DM-ke aj znacku Schneekoppe. Je to lacnejsie a velmi dobre tycinky a keksiky 🙂
ak potrebujes s niecim poradit, kludne pis 😉

anna181
2. feb 2012

@monni Diky 🙂
Jasne budem potrebovat isto poradit, lebo ani neviem ako zacat. Az bud. tyzden pojdeme na gastro takze tam na povedia co a ako dalej...

anna181
2. feb 2012

Este taku otazocku mam. Dominik ma velmi suchu tvaricku. Tiez to je kvoli celiakii? Je na to nejaky dobry krem alebo to zmizne ked naskocime na dietu???

monni
6. feb 2012

@anna181 aj my sme mali na lickach strasne vysusene ked bol malicky, zhruba v 3 rokoch to vymizlo ale zacalo sa nam to velmi prejavovat v kolennych a laktovych jamkach. Doktorka vzdy vravela ze je to atopicky ekzem, tak sa skus opytat. Niekde som citala ze prejavom celiakie je ekzem, ale teraz mi doktorka na koznom tvrdila ze je to hovadina ze to spolu nesuvisi.

anna181
6. feb 2012

@monni Mne dala na to dr. len infadolan, trosku pomohol, ale moment. sa nam minul a skusam niveu a este mi kamoska poradila namiesat v lekarni kyselinu mliecnu... Tak som zvedava ci to pomoze, potom napisem 🙂
Bezim este uspavat deti 🙂

monni
6. feb 2012

@anna181 infadolan ani nam moc nezabral, ja davam klasicku modru niveu 🙂

anna181
6. feb 2012

@monni Ako citam vy ste mali aj bolesti bruska...och... My sme mali resp. mame zapchu...Ale to sa dufam upravi... V piatok ideme k dr. tak som zvedava ako vlastne zacat...
Ak by si ale mala chut mozes mi napisat hoci aj v sprave ak nechces tu, na co davat pozor...a proste coho sa mam vyvarovat..na co vsetko musim byt pripravena, lebo ked zacnem, chcela by som to aspon na 99% robit spravne ak uz nie na 100% 🙂

veve39
6. feb 2012

@anna181 prosim ta ako vam diagnostikovali celiakiu ? pisala si, ze syncek ma zapchu....aj moja dcerka ma zapchu, dlhodobu, taky vysyp - suchu pokozku na lickach, celiakiu som si spajala skor s hnackami, tak si trochu preverujem informacie pred vysetreniami ktore musime rozbehnut...
dakujem pekne

anna181
6. feb 2012

@veve39 Ahojko. Nam kvoli nasej dg. beru kazdy rok raz krv a robia nam testy okrem ineho aj na celiakiu a tak nam to zistili... Ale mame len zapchu a suchu kozu na tvaricke.... Ja som citala na nete, ze znakom celiakie je zapcha alebo aj hnacka.... Skus dat malej zobrat krv a uvidis... Ak by boli zle vysledky potom vas poslu na biopsiu.... Ale to je este dalej..najprv skus tu krv.. Drzim palce... Potom napis.

veve39
6. feb 2012

@anna181 dakujem..aj ja vam prajem ustup tazkosti...

laki
7. feb 2012

@veve39 my sme mali tiež okolo 2 rokov zápchu, potom sa pridala bolesť nožičiek a nakoniec nám potvrdili celiakiu v 4 rokoch. ( mojej sestre zistili celiakiu náhodne pri odbere, doteraz nemá žiadne ťažkosti a to má 37.r )

suzann
7. feb 2012

Ahojte maminy detičiek s celiakiou. Píšete, že máte problém s chlebíkom pečeným doma. Odporúčam vyskúšať múku Schaer Mix B. Výborné recepty ako aj tipy na pečenie môžete nájsť aj na stránke http://recepty.celiakia.sk/. Z mojej skúsenosti môžem povedať, že ani mne sa nedaril upiecť chutný chlieb v pekárničke. Tak som prešla na klasické pečenie v rúre a výsledok bol výborný. (pekárničky však neodpisujem, ja som mala asi zlú značku, ale niektoré maminy si nevedia bez pekárničky predstaviť život)
Pripájam pár tipov na bzlp kysnuté cesto, či už na chlieb alebo koláče a pizzu.
Je dôležité cesto riadne vymiesiť úplne do hladka (ide to aj ručne, ale je to fyzicky namáhavejšie ako mixérom)
Cesto musí byť o niečo hustejšie ako lepkové (malo by držať tvar a nie sa roztekať) Pri miesení by sa nemalo lepiť na steny nádoby.
Cesto najprv upravíme (teda najprv ho dáme do formy, vypracujeme žemličky, rožteky, natiahneme na plech) a až potom nechávame vykysnúť. Pri pizzi a kysnutých ovocných koláčoch dávam obloženie už na vykysnuté cesto a potom šup do rúry.
Pri práci s cestom si namočte ruky do vody alebo si ich olejujte.
Na začiatok je dobré tých 10 - 15 min piecť pri vyššej teplote (cca 200 C) a potom teplotu znížiť na 160-180 C podľa toho čo pečiete.
Dúfam, že to niekomu pomôže.

anna181
7. feb 2012

@suzann Dakujem pekne. My sa chystame kupit pekarnicku, ja dufam, ze chlebik peceny v pekarnicke sa bude dat aspon jest... Budem sa musiet do toho dostat..v peceni chleba skusenosti nemam...tak uvidime... V piatok ideme po recept k dr. a aj podrobnejsie info..ale uz aj vdaka netu budem celkom pekne zaskolena 🙂))