icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

pia22
20. mar 2012

A este sa chcem spytat, ake mali vasi drobci priznaky, kym prislo ku diagnostike a co celiakia a nastup do skôlky?

laki
21. mar 2012

@pia22 u nás boli príznakmi len bolesti nožičiek - kolienok. Čo myslíš pod otázkou nástup do škôlky? Myslíš stravovanie v škôlke? U nás v škôlke teda ani teraz v škole nevaria, takže varíme doma a nosí si so sebou obedárik.

cherub
21. mar 2012

@pia22 u nás bylo jediným příznakem neprospívání, následné hubnutí a přes zimu téměř 100% nemocnost, ale to vše až mezi 3. a 4. rokem života 😝

ve školce je to OK, berou jídlo z velkojídelny u nás ve městě, která vaří pro několik školek a pro ZŠ a naštěstí myslí i na diabetické děti či celiaky 🙂 Dokonce znám děti, které jsou alergické na pšenici, vejce, ryby a mléko a dokážou vymyslet stravu i pro ně 😅
nástupu na ZŠ se taky nebojím, obě základky v našem městě vaří i bezlepkově 🙂

ally285
22. mar 2012

Vedeli by ste mi prosim poradit?
Mam 4 rocnu dcerku, ktora ma uz dlhu dobu zdravotne problemi.
Alergia na psenicu sa nepotvrdila, ale absolvovali sme intolerancne testy, ktore preukazali,
ze zle trvi jacmen, ovos, qinou, ryzu, zito, spaldu, soju, zemiak, kukuricu a
psenica by vraj mohla byt / je na hrane/.
V testoch vsak vysiel aj vysoky gliadin, preto nam dietologicka oporucila nasadit bezlepkovu dietu aj ked sa o celiakiu nejedna, ze crevko sa musi ,,zotavit,,.
Ostala mi len pohanka so svojou vyraznou chutou, ktoru by som potrebovala s niecim ,,stlmit,,.
Nevedeli by ste mi prosim poradit s cim ju skombinovat?

luthien.k
23. mar 2012

@ally285 ahoj, a jaké přesně má problémy? Vy máte v rodině nějaké alergie (jakékoli, i inhalační, na léky atd.), astma nebo atopický ekém? Intoleranční testy - to myslíš IgG a IgA protilátky proti zmíněným potravinám? Vysazovat potraviny na základě testu těchto protilátek je dle mého názoru nesmysl, jejich vypovídací hodnota je stejná, jako když si hodíš korunou. Víc až pokud napíšeš něco bližšího.
Jinak existují amarantové produkty (těstoviny, mouka...), jáhly (pšeno) a produkty z nich, lupinová mouka, luštěninové mouky, manioková mouka...

magimary
29. mar 2012

asi ste to tu už viackrát písali, ale nemám čas dohľadávať to na vyše 60tich stranách,
tak sa chcem spýtať, teda poprosiť o recept na linecké koláčiky pre BZLpkáčov,
ďakujem vopred a moc 🙂

cora73
31. mar 2012

@ally285 ja by som Ti este odporucila zakupit detske traviace enzymy-pomozu s travenim.. 😉

slavkadd
31. mar 2012

@pia22 Ahoj...čo sa týka nástupu do škôlky môj syn chodí do MŠ teraz od februára a som s ním zároveň aj na platenej predĺženej RD pre nepriaznivý zdravotný stav. V našej škôlke zatiaľ diétne nevaria, tak mu každé ráno nachystám jedlo so sebou a pani kuchárky mu to (poprípade) prihrejú a servírujú 🙂. Syn bol "nejedák", ale v škôlke medzi detičkami spapá vždy všetko čo mu pripravím, dokonca aj mäsko, ktoré doma zje len výnimočne. Snažím sa mu pripravovať rovnaké alebo podobné jedlá, ako majú ostatné deti, samozrejme v úprave vhodnej pre neho (vždy si odfotím jedálny lístok na celý týždeň a tým sa riadim). Od nového školského roku ale pravdepodobne bude už aj v našej škôlke diétne stravovanie, lebo detičiek, ktoré potrebujú osobitné stravovanie žiaľ pribúda ☹ .

aaandrejka
28. apr 2012

@slavkadd s jedalnym listkom zo ksoly to robim takisto ako ty 🙂

prikladam foto tortym, ktoru som pirkla vcera a uz je aj zjedena 🙂

korpus klasicky z mix C + pribinacokova plnka (rastlinna slahacka Hole + tvaroh + kysla smotana) + jehody a zlaty klas.,..

monni
28. apr 2012

@aaandrejka torticka vyzrera uzasne, urcite aj tak chutila 🙂
napis mi prosim presny postup na plnku, kolko coho si davala. dakujem

aaandrejka
29. apr 2012

@monni , dakujem 🙂 ano, je uzasna

ŽELATINOVÝ ZÁKUSOK (tento recept je na okrúhlu formu s priemerom 28cm)

150g Mix C
150g kryštáľový cukor
3 vajcia
75ml mlieko (prípadne 75ml voda + 3 odmerky sušené pohánkové mlieko)
75ml olej
8g (=3/4 sáčku) prášok do pečiva

Tvarohová plnka a la Pribináčik

Pribinacikova plnka su: 2 slahacky vyslahat pridat 500 g tvarohu. ak to chces bez hrudiek tak iba jemny. ja davam vacsinou jeden jemny a jeden klasicky, 1 kysla smotana a na zaver prisypat creme ole od dr. oetker. vacsinou staci jeden a cukor podla chuti.

Na vrch: želatina zo Zlatkého klasu, ja som dala 750 ml vody a 60g ZK + príslušné množstvo cukru, ale môže byť aj kúsok hustejšia+ štipka citrónovej šťavy, aby chuť nebola fádna. A rôzne ovocie, v lete jahody, maliny, v zime kiwi, mandarínky...

Bielka vymiešame osobitne. Zvyšné veci vymixujeme, nakoniec pridáme vyľšahané bielka. Pečieme na 210 stupňoch cca 20 minút. Kým sa piškóta pečie, prirpavíme si želatinu. Keď piškóta vychladne a želatina tiež, tak ovocie naukladáme na piškótu a zalejeme želatinou. Necháme stuhnúť.

ja som pouzila rastlinnu slahacku Hole (kupujem v Agro Milk)

monni
29. apr 2012

@aaandrejka dakujem za recept, je jednoduchy urcite vyskusam 🙂 🙂 🙂

aaandrejka
30. apr 2012

@monni ja len jednoduche recepty 🙂 ine by som nezvladla ;)

aaandrejka
1. máj 2012

Čučoriedkové muffiny

300 g Mix C, 125 g cukru, 3 vajcia, 125 g masla (použila som Palmarin), 100 ml mlieka, 2 kl prášku do pečiva, 1 vanilkovýcukor, štipka soli, 1 fľaša (cca 250-280ml) zaváraných čučoriedok (bez šťavy, šťavu treba zliať)

Maslo s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou ušľaháme do peny (maslo možme dať na chvíľu roztopiť do mikrovlnky, jeho konzistencia nemá vplyv na výsledok), pridáme vajcia a mlieko a vymiešame. Primiešame múku a prášok do pečiva. Nakoniec už len ručne zamiešame čučoriedky. Nezľaknite sa, cesto nadobudne hrôzostrašnú sivú farbu 🙂. Cesto dávame do papierových košíčkov polievkovou lyžicou, najlepšie do plechu na muffiny, plníme doplna, nevyleje sa 🙂. Toto množstvo je presne na 12 muffinov. Pečieme pri 180 C 20-25 min. Pri pečení cesto krásne narastie.

maruska74
10. máj 2012

@magimary Ahojky, asi prvykrat vkladam odkaz , tak mi daj vediet, ako to funguje . To je recept na tie linecke.
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=8436

magimary
10. máj 2012

@maruska74 funguje perfektne a ďakujem!!!! 😉 😵
predpokladám, že ich máš aj overené 😕 🙂

ivancek23
12. máj 2012

@sanym ahoj,moj priatel ma celiakiu,a zistili sme ze vyrobky znacky *Snico su bezlepkove..patri tam aj kecup aj horcica..ak by si chcela zajtra ti poslem link,kde su vypisane vyrobky bez lepku..

em_ka
6. jún 2012

Prosim vas baby, ked vysla pozitivna celiakia, podla Marsha kategoria 1, co to znamena? Tiez znamena dozivotnu dietu a uplny zakaz lepku? Alebo je tam urcite mnozstvo, ktore cloveku neublizi? 😖

drobec33
6. jún 2012

@em_ka pokial viem,pri celiakii neexistuje ziadne povolene mnozstvo lepku a je to celozivotne ochorenie. Ak mam dobru znalost, cislo znamena v akom stadiu sa choroba nachadza. Cize ste niekde na zaciatku a teda telo dostalo zatial malo lepku. Ja som mala 2jku pred par rokmi a to som prosim na diete 34 rokov 😒 Zistila som, ze som jedla potraviny, ktore obsahovali gluten a zeler. Odkedy som zacala vsetko podrobne citat a tieto latky som vylucila, nemam ziadne problemy, nie je mi zle, neboli ma hlava a nemam ani ziadne ine tazkosti s touto diagnozou spojene. 🙂

renab
6. jún 2012

@em_ka ak myslíš tým množstvom napr. jeden rožok denne, tak to určite nie. človek s celiakiou by mal dodržiavať prísnu bezlepkovú dietu a jedlám s lepkom sa vyhýbať. ak myslíš povolené množstvo lepku vo výrobkoch označených ako bezlepkové - tak na to je norma, lebo aj bezlepkové výrobky môžu obsahovať určité množstvo lepku, ale to je veľmi malé max. 20 mg na 1 kg potraviny.

em_ka
6. jún 2012

@drobec33
@renab Diky baby, nepotesili ste ma☹ Dufala som v tom, ze ked to ochorenie este neni tak zavazne (1.stupen), ze po regeneracii tela moze byt urcity prijem toho lepku. Hladala som info na nete a celkom ma prekvapila odpoved pana doktora v gastro poradne: http://www.celiakieaja.cz/internetove-poradny/g... Citujem: "I. stupeň dle modifikované Marshovy klasifikace celiakie nic neznamená. ... "

drobec33
7. jún 2012

@em_ka vies aj ja sa cely zivot stretavat s roznymi nazormi odbornikov a dokonca gastroenterologov. Mne osobne sa napr. stalo, ked ked som pred rokmi bola na kontrolnom gastre, vysledky boli komplet negativne, tak mi gastoenterolog povedal, ze som zdrava. Vtedy sa taketo nieco udialo uz 3x za cely moj zivot. A vies ako to dopadlo? O tyzden som skoncila na alergologii a alergologicka sa ma spytala, preco nedrzim dietu, ked je to celozivotne ochorenie! Samozrejme mala som recidivu. Odvtedy som na diete a aj veru zostanem. Okresala som aj riadne vyber dawlsich potravin, uchucocavadiel a co ja viem coho vsetkeho este. Milujem take nazory odbornikov 🙄 🙄 🙄
Ja som toho nazoru, ze pokial neuzrie svetla sveta pricina tejto disfunkcie, moze si rozpravat kto chce co chce, buem sa riadit svojim rozumom. Ako toto moze niekto povedat? Ako moze niekto povedat, po dlhej diete (kedy sa klky znovu vratia k svojej funkcii), ze je clovek zdravy? No bodaj by nie, ked telo neprijimali skodcu, ktory za to moze a telo sa zregenerovalo? Za svoj zivot som sa stretla pri celiakii uz s vselicim a mozem ti povedat, ze mi viacero odbornikov svojimi tvrdeniami sposobili nemale problemy ☹ Naucila som sa s tym zit a zatial nemam dovod na tom nieco menit. Drzim palceky. Je to pre kazdeho sok, ked sa to dozvie. Ale pri dodrziavani diety clovek zije plnohodnotny zivot ako ktokolvek iny. A dovolim si tvrdit, ze celiatici su svojou diagnozou nuteni sa aj zdravsie stravovat 🙂 Mna osobne to tesi. 😉

mita9
7. jún 2012

@slavkadd tak toto je skvely napad s tym jedalnym listkom 🙂 .. ja mam celiakiu a myslim si ze ju po mne zdedia aj moje deti tak toto si musim zapamatat 🙂 😅

mita9
7. jún 2012

PANEBOZE celiakia je celozivotne ochorenie a je jasne ze ked idete na kontrolu o rok o dva ze vam vide ze ste zdrava!!! lebo tou bezlpkovou dietou sa to crevo vyliecilo, ale ako nahle zacnete jest lepok budete tam kde ste boli alebo to bude este horsie.......jooooj 🙄

maculienka123
7. jún 2012

syn ma od narodenia problemy s bruskom,mal robeny 3 x krvny obraz na celiakiu a kravske mlieko,negativne.vsetky mozne testy robene a nic nezistili a bolesti bruska neskutocne,uz som bola zufala.
doktorka mi nakoniec odporucila spravit Food detective test ,je tam 50 druhov potravin a prekvapilo nas po tolkych testoch mu vyslo ze je silne alergicky na mlieko,lepok,vsetky druhy muky a vajcia.tak zaciname s dietou bezlepkovou a bezlaktozovou.

jirule33
9. jún 2012

Ahoj, tak Lucka už je měsíc a půl na dietě, ale stále "bojujeme " s pečivem, nic moc jí nechutná.Našla jsem pár receptů na vafle, máte a používáte někdo vaflovač nebo je to zbytečné? díky...

martinka05
10. jún 2012

@maculienka123 ahoj, my tiež máme lepok a mlieko u alergológa negatívne a tiež nám odporučil ten test, len spomínal, že je tam asi 70 druhov potravin a povedal, že minimálne na 9 bude alergická. Vraj to poisťovňa neprepláca a stojí to okolo 70 €, Na gastre nám vyšiel pozitívny test na mieko a sóju a tak sme teraz na diéte.

maculienka123
11. jún 2012

@martinka05 mna stal 56 eur,uz vam ho robili?najhorsia kombinacia lepok a mlieko a my este aj vajcia a soju.tazko nieco najst vhodne na jedenie,hlavne take blbosti mimo hlavneho jedla ale zvykame si.

lili_k
11. jún 2012

Myslite ze je ten food deteftive test spolehlivy? je fakt ze z krve se alergie ne vzdy pozna.... jak funguje tento test???

ja sem celiak a obe deti jsou silni alergici na mleko a dalsi veci. Prave nam delaji geneticke testy na celiakii.. Je to boj ☹

Jak to mate se skolkama??? starsi ma v zari nastoupit, zazim vubec nevim zda to bude mozne,zalezi na ochote ucitelek... ze je alergik vi.

martinka05
11. jún 2012

@maculienka123 no nám ho ešte nerobili, pravdepodobne nám ho budú robiť až v auguste. To ti verím, že je ťažké nájsť nejaké tie sladkosti a podobne, lebo mi máme zatiaľ "len" mlieko a sóju a výber je veľmi obmedzený ☹
@lili_k neviem, či ten test je spoľahlivý, ale nám ho odporučil alergológ, tak to asi vyskúšame. Aj nám teraz brali krv na genetiku na celiakiu a CF a o dva týždne máme mať výsledky. Ak sa môžem opýtať Vám robili aj biopsiu čreva kvôli tej celiakii? Nám zatiaľ v škôlke vychádzajú v ústrety varia jej bez mlieka a bez sóje, ale je pravda, že my chodíme do súkromnej MŠ ... horšie to bude v septembri keď nastúpime do základnej školy ...
Ja teraz každé ráno prejdem s kuchárkou jedálny lístok a poviem čo môže a čo nie a čo jej môžu dať papať.