icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

andy1978
19. júl 2012

dnes som trochu vypekala 🙂 syrové pagaciky a slane palice a nieco na sladko- satocky a croisanty so slivkovym lekvarom. Robila som podla tohto receptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=39304 ale pouzila som Mix B a dala som jej o 100 g viac.

aaandrejka
20. júl 2012

@andy1978 jej, tie palice ma zaujali, posles mi, prosim, recept? ja som prave zapravial langose, z dvojitej davky, ale kydla som tam cely kyslu smotany a aj vajicka boli dost velke, takze som celkom dost muky dosypala... no, som zvedava, co z toho bude 🙂

andy1978
20. júl 2012

@aaandrejka tie palice sú z toho isteho cesta, akurat som ubrala cukor a do cesta ako aj na pagaciky som zapracovala taveny syr, cesto som poprekladala a vyvalkala, v podstate tie palice su zo zvysku cesta na pagaciky, len som ich rukami zagulala, potrela bielkom a posypala solou, nie su uplne take tvrde ako byvaju tie lepkove, ale boli chutne.

sanym
autor
20. júl 2012

@andy1978 prosím ťa a sú tie pagáče jedlé aj na druhý deň? Lebo moje pagáče (skúšala som podľa plno receptov) sú dobré len kým sú čerstvé a ostatné musím zmraziť.

aaandrejka
20. júl 2012

@andy1978 - dik, tak to vyskusam, ale dnes idem robit bublaninu s ribezlami, mala si rozkazala ;)

andy1978
20. júl 2012

@sanym malá ich práve dojedla, tak usudzujem, že sú jedlé aj na druhý deň 😉 ale prihriala som ich v mikrovlnke na 20 s.

andy1978
20. júl 2012

@aaandrejka tak daj potom vediet, ako sa podarili aj tie langose. Inak original recept je z ceskeho mmb http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=76160, mozno by bolo dobre vyskusat aj s mantlerkou alebo jizerkou, ale drzim iba mix b, tak nemam odskusane, ale mozno by stacilo tych 400 g a boli by este lepsie, ale hlavne, ak budes piect na slano, uber ten cukor.

dadka212
20. júl 2012

ahojte kočky, môžem sa spýtať ? aký práškový cukor je vhodný pre celiatikov? ďakujem

aaandrejka
20. júl 2012

@andy1978 - mantlerku som mala raz, objednala som si 2kg, urobila som z nej 1 chlieb, jedny zemle, mala mi to vobec nechcela jest, zvysok mukjy som vyhodila.... naopak, z jizerky sa mi vzdy vydarilo vsetko, ale uz som davnejsie nemala...

@dadka212 - myslim, ze povazsky je ok, ale ja kupujem len krystalovy a ked potrebujem praskovy (malokedy), tak si pomeliem na zepteri

aaandrejka
20. júl 2012

@andy1978 - langose boli MNAM, MNAM - moja starsia dcera vyhlasila, ze ich mozem robit castjesie a moja mladsia dcera - celiaticka nahlasila: mama, fajne na jednotku 🙂

andy1978
20. júl 2012

@aaandrejka mna tiez prekvapilo, ze boli také chutné a bolo nám veru aj málo 😀 a to máme len jednu celiaticku 🙂 Recept je jednoduchy, tak budem robit castejsie.

aaandrejka
20. júl 2012

@andy1978 a ktoru mas celiaticku? mensiu, ci vacsiu? u nas je tiez len mala jedina v rodine celiaticka

andy1978
20. júl 2012

@aaandrejka u nas je tiez len starsia celiaticka, mladsia zatial nema ziadne priznaky.

em_ka
Autor odpoveď zmazal
aaandrejka
23. júl 2012

@em_ka http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=28471 + do csta som zamiesala cca 1/2 l cucoriedok

andy1978
30. júl 2012

cez vikend sme boli na oslave, tak som upiekla aspon takto na rychlo roladu, aby sa aj Saške rátalo.

em_ka
Autor odpoveď zmazal
andy1978
6. aug 2012

@em_ka a podla akeho receptu si robila?

em_ka
Autor odpoveď zmazal
andy1978
6. aug 2012

@em_ka pouzivam iba muku mix b, tak neviem, ci to mohlo byt aj mukou, ale podla mna je tam malo vody. Bezlepkove cesto sa dost tazko tvaruje, najlepsie je, ked je redsie a dava sa do nejakej formy. Skus urobit podla tohto receptu http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=27146&use.... je to tento recept http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23833

drobec33
12. aug 2012

@kathynka ja uz som sa prihlasila a tesim sa 🙂

angellinka
12. aug 2012

aj my sa chystame 😉

aaandrejka
14. aug 2012

ahojte, skoda, ze ten den je len v ba, my to mame 300km...

ale pozitivna sprava o "mojich" zemliach - boli sme v chorvastku a mali sme so sebou objednane panini, ale pre istotu som vzala aj 6 mnou pecenych, nedavala som ich ani do chladnicky s tym, ze mozno ich vyhodim a zistila som, ze aj ked boli vybrate z mraznicky v piatok popoludni a potom uz len volne v mikrotenovom sacku, tak este v stredu som ich len vopchala na poharik do mikrovlnky a uplne minimalne pirhriala a boli totalne makkucke! takze zbohom panini, tie sa im kvalitou neprirovnaju, hocijako zboznujem schar 🙂)

vcera som piekla zas a odvazila osm sa dat olej podla predpisaneho mnozstva, aj ked sa mi to zdalo vela a zasla som nad vysledkom, lebo to, co som vytiahla z rury je jednoudhco uzasne🙂 a vysla mi dokopnca jedna bagetma naviac, cize 13 ks peciva

andy1978
14. aug 2012

@aaandrejka aké sú peknučké 🙂 podľa akého receptu si piekla? našej panini od scharu nechutia, ked tak tie ciabaty, ale zje aj domace zemlicky.

aaandrejka
14. aug 2012

@andy1978 hodila osm recept na fb, ale dam ti ho aj sem:

Do pekarnicky dame postupne: 375ml vlaznej vody, 6PL olivoveho oleja (netreba sa bat, toto mnozstvo je fakt ok), 1/2 KL jablcneho octu, prisypat 500g Mix B, 1.5 -2 KL soli, 1KL kryst. cukor, 1KL psyllium, 1/2 sacku suseneho drozdia (hned sem hodim link na drozdie).. pekarnicku zapnem na program pizza, t.j. 45 minutove miesenie...cesto nevyzera prilis nakysnute, netreba sa toho bat... hned po vybrati ho davam na plech, lepsie povedane, na plechu mam taku tu foliu z lidla - mam pripravenu misku so studenou vodou, v ktorej si namacam ruky a tvarujem gulky (nie placky), na plech mi vyjde 12 zemli a este do medzery vopcham jednu "bagetku", cize spolu 13 ks peciva... plech mam obvykle polozeny na sklokeramickej doske, pod ktorou to kusok vyhrejem (len kym mi nesvieti svetielko a hned yvpnem), ked to uz mam naukladane, tak zakryjem vysokym plechom a necham 20 minut kysnut len tak.... potom to vopcham do rury vyhriatej na 200 stupnov a necham 20 minut piect... po upeceni hned potriem studenou vodou a necham poriadne vychladnut

su uplne lahulinke, nadychane a velmi chutneeeee, uz som ich robila aj bez toho jablcneho octu a ziaden rozdiel som nesporozovala )

aaandrejka
14. aug 2012

drozie uz pouzivam zasadne susene, suseda, co robi v labaku, mi ho vazi na polovice a tie polky drzim v tych zltych obaloch od kinderiek 🙂

Sušené droždie SAF-INSTANT 10 g

dostat v cba, pozri na lesaffre.sk, je zarucene bezlepkove, pisu to tam

andy1978
14. aug 2012

@aaandrejka dakujem, vyskusam, dnes som si kupila aj to psyllium. drozdie poznam, ale pouzivam od oetkera, tak skusim dat cely sacik, ci neodporucas?

aaandrejka
14. aug 2012

@andy1978 - ja som dala len polku sacku, na tomto sacku je aj napisane, ze 1 sacok je na 1kg muky...

andy1978
16. aug 2012

@aaandrejka tak zemlicky su prave dopecene a vyzeraju lakavo 🙂 Saška si jednu hned uchmatla a utekala von. Dala som drozdie z coop jednota, tiez je 10 g ale odvazila som si len polovicu. Vyslo mi 11 ks. Akurat ich nemam take tmave ako ty. Diky za recept. Mozes dat aj na chlebik , ak mas nejaky overeny. Mne sa raz podari, raz nie...