Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@aaandrejka piekla som ich o 5 minut dlhsie, neboli sice take tmave, ale boli upecene a malej chutia, aj teraz vecer jednu zbastila, sa jej pytam, ze co jej na nu dam a ona, ze len taku suchu 🙂)) a su naozaj chutne, sa bili o jednu aj s tou mladsou lepkackou 😀 😀 😀
francuzsky chlebik robievam, ale ja mam recept bez vajec, tie mi nejako do chleba nepasuju.
@andy1978 to je super, inak, my sa tiez zvykneme ulakomit na tie zemle 🙂)) prosim, ak mozes, poli mi ten recept na bezvajecny chlieb, dakujem 🙂
@aaandrejka tu je ten receptik na francuzsky bezlepkovy chlieb - http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23833&use...
@andy1978 dik, skusala si ho aj bez toho medu? lebo moja dcera sladke pecivo ani pecivo s niecim sladkym vobec nechce 🙂
yourlife mam stiahnute vsetky a nejako mi netrklo, ze sa v nich mam podrobnejsie pohrabat 🙂) alebo na webe scharu
@aaandrejka bez medu som neskusala,ale skus ho dat menej (1KL aspon), nie je to vyslovene sladky chlieb, keby nedas, tak by asi tolko nenakysol.
@andy1978 ok, skusim dat viac soli 🙂 ale pozrela som si tvoje recepty na mmb a ten "kamaratkin" chlieb sa mi tiez celkom pozdava 🙂
@aaandrejka ten "kamaratkin" chlieb robievam najcastejsie, najlepsie sa mi podari, ked ani mixer nepouzijem, iba tak vareskou vsetko zamiesam, ale niekedy sa mi v nom urobia diery, ale este som neprisla na to, ze preco sa to robi. Chutovo je vyborny, niekedy dam namiesto 50g mix b - teffovu muku alebo z tej zmesi na tmavy chlieb od scharu. Alebo este robievam podla receptu na obale Mix B. Ten francuzsky robieva kamoska aj v pekarnicke, ma panasonic a tam je tusim bezlepkovy program a vzdy sa jej vydari.
@andy1978 - aj ja mam panaosnic, ale tie chlebiky odtial su hrozne vysoke, to moje lenka nezvladne cely krajec, preto v pekarnicke len davam yvmiesit cesto a peciem v tych lichobeznikovych formach na babovku 🙂.. teffovu muku som este nemala, ja zvykenm zamenit par gramov amarantovou... kde ju kupujes?
@aaandrejka teffovu muku sme kedysi objednavali z Nemecka - www.querfood.de, ale teraz ju dostat aj u nas v predajni so zdravou vyzivou.
dik 🙂
ahojte, vcera sa mi podaril na prvy sup knedlik, nikdy predtym som este nerobila, bol fakt uzasny!
330 g múky MIX B
200 ml mlieka
1 vajíčko
1/2 bal. sus. srozdia
1 ČL soli
1 ČL cukru
1 ČL oleja (nabuduce skusim dat 2 Cl, aby bol este kusok vlacnejsi)
Vsetko som dala do pekarnicky (tekute naspodok, drozdie navrch), nechala vymiesit programom Pizza (45 min) a potom este 20 minut kysnut uz v tom parnom hrnci, ale len nasucho, kusok som podtym zapla sporak a potom ho vypla... potom som tam vliala vrelu vodu z varnej kanvice a parila 25 minut
@aaandrejka robím podla toho isteho receptu, ale bez oleja, ale na buduce pridam aj ja 🙂
ahoj holky, nevím, jestli jste to tu už probíraly... ale mám celiakii a s přítelem se začínáme pokoušet o mimi. četla jsem spousty článků, jak to nejde a že jsou časté potraty, atd.. ☹ tak se chci zeptat na váš názor a zkušenosti. díky 🙂
@katerina86 v tomto ti neporadim, myslim, ze tu su skor mamky celiatickych deti, ale existuje velmi dobry server, kde urcite najdes odpoved, neplodnost.cz .... a neszabudni, ze velmi vela zavisi od psychiky, ja byt v tvojej situacii, by som to vobec neriesila a jednoducho zacala na tom babatku pracovat 🙂 na internete najdes kopec vselicoho, z coho mozes mat akurat psychiku smerom dolu.... sama som podstupila umele oplodnenie a dost mi pomohlo, ze som oobmedzila citanie clankov k tejto teme na nete 🙂)
@katerina86 neplodnost MOZE, ale NEMUSI byt jednym z priznakov NELIECENEJ celiakie. Hlavne treba mysliet pozitivne 😉
@aaandrejka
@cherryblossomgirl - holky díky. psychika je určitě důležitá.snažím se myslet jen pozitivně a negativní články nečíst. dietu dodržují, tak pevně doufám, že všechno půjde jako po másle 🙂
@katerina86 ver tomu, drzim prsty 🙂
@aaandrejka děkuji 🙂
Deti si rozkazali parene buchty a kedze sa mi vsetky na parak nezmestili, tak som ich dala upiect. Parila a piekla som podla tohto receptu - http://varecha.pravda.sk/recepty/bezlepkove-par.... Zo zbytku cesta som upiekla dukatove buchticky, akurat ich deti zjedli skor, ako som stihla spravit krem 🙂
@andy1978 - ten chlebik vyzera paradne!!!!! prosiiiiiiiim recept!!! resp. link, ktory z tych tvojich to je ;)
baby, dnes o 19:55 na STV2 bude relacia o celiakii
@aaandrejka ani nevies, aka som bola prestastna, ked sa mi takyto pekny podaril 🙂 v poslednom case mávam v nich dieru, z vonku vyzera nádherne a ked odkrojim, tak diera... 😢
trosku ta asi sklamem , ale robila som podla receptu na obale mix b. dala som cerstve drozdie a pridala mletu rascu.
zvlast som si zamiesala muku, sol, rascu a do vody som dala rozpustit cerstve drozdie a pridala 2 L oleja,ten som dala, ked sa drozdie trochu zdvihlo, to som potom pridala do tej sypkej zmesi a len tak som to vidlickou zamiesala, bez mixera, iba rukou.... a nahriala som si na 200C, do rury som dala maly hrncek s vodou a ked som dala piect, tak som stiahla na 190C. Piekla som asi 55 min. Dnes idem robit dalsi takyto pokus, tak dufam, ze mi podari, lebo Saska ma v chladnicke posledny krajcek chleba 😅
@andy1978 - dik, tak sa skusim k tomu receptu vratit aj ja ;)) mne sa podaril raz v pekarnicke, bol vyborny, avsak pre moju lenku boli tie krajce obrovitanske... a kolko toho oleja si dala? ale nie 2 litre, maju tam byt PL alebo KL? 🙂
@aaandrejka tak hlasim, ze aj vcerajsi pokus bol uspesný 🙂 myslela som PL a vrch cesta, ked som dala do formy, tak som tiez potrela troskou oleja. Skus bez pekarnicky, tam asi kazdy chlieb vykysne viacej ako v rure.
@andy1978 - ok, dik, idem siu ten tvoj postup vytlacit a skusim v ruke, len asi az cez vikend, lebo to nemam kam dat v mraznicke 🙂
@aaandrejka vcera sme pozerali so Saskou tu relacii o celiakii a ta slecna hovorila, ze bezlepkove chleby vobec nie su chutne a Saska sa hned ohradila, ze co by neboli, vyborne su!!! Tak som tak trosku narastla, ze jej ten moj chlebik tak chuti 🙂
@katerina86 ja mam celiakiu a tiez som sa bala, ze nebudem moct otehotniet, snazili sme sa rok a marne, tak vsetci si mysleli, ze je problem vo mne a nakoniec sa zistilo, ze problem je v mm a ja som uplne zdrava 🙂 tehotenstvo mi prebehlo bez problemov, ani jeden potrat som nemala a syncek ma teraz 2 roky, je od narodenia sledovany na gastre kvoli mojej celiakii ale nastastie ju po mne nema 🙂 teda zatial, ale vraj keby ju zdedil uz by sa mu prejavila, tak klop klop klop...a to musim podotknut, ze sem tam zhresim 🤐 a vsetko bolo ok 😉
@peta131 já taky sem tam zhřeším, tak proto se trošku bojím. já už jsem jednou potratila, ale to je před pěti lety. tak snad to teď už bude v pohodě. navíc jsem zjistila, že nemůžu ani laktozu.takže supr. 😖 budu doufat, že naše děti to taky mít nebudou a vám budu držet pěsti, abyste to taky nedostali ;)
@katerina86 a odkedy mas celiakiu? mne ju zistili ked som mala 12 rokov a tiez prvy rok som nemohla ani laktozu...potom ked sa mi vsetko upravilo, uz som laktozu nasadila...ja som sa velmi bala mat dieta aby celiakiu po mne nezdedilo, ja sama ako dieta som sa s tym velmi tazko vyrovnavala...ale nastastie doba sa zmenila a uz aj dostupnost potravin a obchodov je lepsia...ale stale nemozem na 100% povedat ze ju dodrziavam uplne prisne 😒 sem tam sa stane, ze si niecoho dzobnem, hlavne pizze neviem odolat, tak kusok si vzdy dam alebo ked sa ideme niekde najest, tak polievka je zahustena alebo omacka na maso...vzdy si hovorim, ze uz si musim davat pozor ale akosi mi to nejde 😒

@andy1987 - to moja rura je asi fakt diva, ked pecie take tmave, alebo ich nechaj kusok dlhsie, prides na to, kd ich viackrat skusis... dufam, ze malej budu chutit
chlebik robim tento:
http://varecha.pravda.sk/recepty/chutny-bezlepk...
ale ja ho robim len z 2 x 2/3 davky, peciem ho v dvoch lichobeznikovych formach a mam ho potom na dlhsie 🙂
este to vsak stale nie je ideal, co by som chcela... ibaze ma to az ta netrapi, lebo moja lenka fici na zemlickach