Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@nananka aj moj syn chodil prvy rok len na pol dna,s tym ze som mu nosila desiatu a obed.Teraz od sept chodieva na cely den,a nosim mu stravu na cely den,ziadny problem 😉 snazim sa varit podla jedalneho listka,aby mal priblizne rovnake ako ostatatne deti na tanieri.A som doma tiez s mladsou dcerkou na RD.Piskoty su rozne druhy,ale najlepsie su kukuricne,je ch viac druhov,ale aj tie co tu baby spominali od Schar tie dlhe
@nananka
Dědičnost celiakie je autozomálně dominantní s nekompletní penetrací (nemusí se projevit). Výskyt celiakie mezi příbuznými 1. stupně (dítě, rodič, sourozenec) se udává v 10-18 %,
takze je to dedicne ale neni to tak strasne to percento dedicnosti ... a vlastne tvoj manzel ked to nema mozno to ani tvoja mala nema .... , takze sa nestresuj zatial uvidis co povedia tie testy,
co mne vraveli tak ak chces tie potraviny na predpis musi byt aj pozitivna biopsia... ale mne vyslovene povedala gastro ze teraz mu mam davat lepkove veci ... aby sa to prejavilo .... aj ked moj to moc nechce popravde on len maso 😀
@maznacik007 ja nejako nestresujem..🙂, z krvi jej to vyšlo, lekárka sa na ňu pozrela, vyšetrila ju a povedala, že to je jasné, že má celiakiu, uvidím na tú biopsiu, príznaky sú tiež na celiakiu, a popravde už sa neviem dočkať, kedy jej budem dávať bezlepkovú stravu a ona mi ožije, lebo je taká unavená, nič ju nebaví..
@angellinka no ja si to neviem predstaviť, lebo niekdy jeme to isté aj dva dni, napríklad v pondelok po nedeli, alebo polievky väčšinou varím na dva dni..ja to vyriešim tak že tam žiaľ bude iba do obeda, čiže iba raňajky.. ☹
@nananka a kedy idete na biopsiu? bude v narkoze?
@nananka varim tak,aby sme mali na jeden den,jednoducho tak to je a musela som sa k tomu tak postavit 😉 je to len sila zvyku,vsetko sa da.Nehovorim,ze polievky nema aj 2 dni taku istu.A v nedelu varim to co maju v pond skolke 😉 alebo ked na to nemame chut,uvarim mu to vecer na pondelok
@sanym ani nemluv jak moc se těším až nebudu muset večer balit svačiny a plnit jídlonosiče 🙂
@nananka já si ve školce beru jídelní lístek a vařím podle toho co mají oni, jen pokud je to něco co vyloženě nejí, tak vařím jen podobné a polévky taky dávak klidně dva dny stejné, to už by mě z toho jinak fakt švihlo 😀 první rok chodila Klárka domů před oběděm, ona si ve školce hůř zvykala, takže byla ráda, ale ke konci prvního roku už prosila, aby mohla jíst ve školce s dětm a co bychom pro ty svoje poklady neudělaly, že? Já jsem te´d už sice taky na mateřské s druhou dcerkou a není mi moc příjemné, že má každý den ohřívané jídlo, občas když nestihnu, tak i vytáhnu z mražáku, ale co se dá dělat. Ještě půl roku vydržím a od září už bude chodit do školy. Já i svačinky chystám podobné co mají děti, aby třeba měla stejné ovoce a zeleninu k tomu. Ale Klárce je to teda jedno i kdyby měla něco jiného než děti, hlavně že jí to bude chutnat - to už je asi zase moje vymyšlenost 😉 😀 a piškotů je spusta druhů, takže není problém, my kupujeme tyhle, nejsou drahé a jsou dobré
http://www.zbozi.cz/vyrobek/bezlepkove-piskoty-...
@maznacik007 v pondelok, no bude to ambulantný zákrok..ale tiež musí mať predoperačné vyšetrenia, dajú jej nejakú tabletku, tá ju blbne a potom tam ešte musíme dve hod. ostať, keď bude potom tak ti dám vedieť
@ivce presne ako vravíš, keď sa manžel chcel dať vyšetriť, mal tiež nejaké príznaky, tak ho obvodná lekárka nechcela poslať na gastro..a to má mamu celiatičku...no uvidíme aká bude.🙂, boli sme pri nej len raz..ale keď my si tu veľmi nemôžeme vyberať..aj táto je až 130 km od nás..a čo bola bližšie, tak tam robia biopsiu v nemocnici, a ja som nechcela aby dcéra šla ležať, tento ambulatný zákrok sa mi zdá šetrnejší...ale neviem či je 😝
@sanym dobry den. Mohli by ste prosim napisat o ktoru lekarku z KE sa jedna - co ste boli so synom na biopsiu? My mame s dcerkou neskutocne problemy, boli sme v KE za Mudr. Jancovou na endoskopii a nie som si ista ci robila aj vzorku tenkeho creva. Zajtra sa to pokusim zistit. Ak nie, tak je to blbe...a asi budeme musiet znovu ist...dakujem .Anka
Maminky tento tyzden diagnostikovali mojmu skoro 4rocnemu celiakiu. Okrem toho aj intoleranciu na ovos, psenicu, raz, tvrdu psenicu, kravske mlieko, vajcia, kvasnice.
Je tu niekto s kym sa o tom mozem debatit?
vobec neviem ako zacat, kde zacat, ako varit....
budem vdacna za hocico. dakujem.
@zuul aj moj syn ma od 1,5 roka,vela,vela citat a studovat ,aj mne to trvalo kym sme si zyvkli,teraz uplna pohoda,vsetci sa tak doma stravujeme,okrem cestovin a peciva,mame komplet rovnaku stravu 😉 kludne sa pytaj
@luthien.k su to testy intolerancie, u nas ich robia v BA www.interklinik.sk, mozes si vybrat kolko potravin si das otestovat, ja som dala miskovi len 49 potravin, ale su aj vyse 300 potravin. stoji to od 140eur vyssie.
2 tyzdne pred odberom - jednej kvapky z prsta nesmie ziadne antihystaminika (teda misko lieky na alergiu), v stredu mu urobili odber a dnes som uz mala vysledky, sokujuce...
@angellinka tiez ani mlieko aj vajcia? skratka potrebujem nejako nakopnut. no nieco som uz dnes nakupila, tak na zajtra im uvarim kuraci perkelt (bez masla, mlieka) dam sojove na chut a cestovinky bez vajec, lepku som nasla.
a este idem skusit vyrobit palacinky iba zo spaldlovej muky, sojoveho mlieka, kusok sody bicarbony, a mam aj cicerovu muku tak zmiesam.
najhorsie je ze si obaja stale pytaju cokoladu a lentilky...a rozne blbiny a misko nechce chlebik jest.... dnes mi to pride, ze vobec nic nejedol - lebo mu nic nechutilo 😲
@zuul aj ja som sa chcela spytat,ci mu bola robena biopsia a na zaklade coho si ho dala testovat,ma nejake problemy?
@luthien.k
@angellinka dievcata
misko ma uz asi rok problem zo stolicou, strasne tazko kaka, hrozne dennodenne, uz aj zadrziava, takze denne spinave slipky. ak ho uz prinutime, tak kaka ale teda priserne. je to vzdy tvrde ako kamen. takze ho aj ritka boli.
pritom papa polievky vzdy, vodu pije... strukoviny.
nedalo mi to tak som vedela, ze je nieco zle a este k tomu je kazdy druhy tyzden chory, takze aj imunita v keli. stale horne dychacie cesty....a alergik na travy, pele, breza... zatial to mame potvrdene z krvi na biopsiu cakame, ale aj v krvi je ta hodnota uz vysoka.
@zuul ak ste ešte neboli na biopsii, v žiadnom prípade nenasadzuj diétu, lebo výsledky biopsie môžu byť potom skreslené. A keby sa to aj potvrdilo, neboj dá sa to zvládnuť. Môj starší syn má celiakiu a mladší alergiu na BKM, vajce a genetickú predispozíciu na celiakiu (zatiaľ nepotvrdená). Kľudne sa čokoľvek opýtaj, rada pomôžem. 🙂
sanym: sama tuto nemoc mám od pěti let a moje rada zni: vyprdnout se na jakékoli BLP kuchařky a tak. Normálně třeba používej klasické recepty, jen použiješ blp mouku a suroviny. ( jen pro upozornění, blp mouka má trošku jiné vlastnosti, tak s tím trošku počítat...že se ti třeba kynuté věci nepovedou tak, jako bys to dělala z normální lepkové mouky )...Někde na netu by měl být kompletní seznam surovin, které celiak může- jako konkrétní výrobky od konkrétních značek...jako např. majonézy, jogurty, sladkosti, zmrzliny ( které ano, které ne )....jinak v dnešní době je spousta výrobků ( a dobrých ), takže tato dieta není už takový problém ( finance je teda samozřejmě druhá věc )....co se týče stravování na školních výletech, škole a tak, tak osobně jsem nikdy neměla problém, jen jsem si musela dovézt svůj chleba, těstoviny, mouku a pořádně vysvětlit, o co jde, tenkrát to bylo složitější, ale dnes už je ta informovanost úplně někde jinde....Pamatuju si, že ve školce mi teda vařit nechtěli ( ale to je víc jak 23 let zpátky ), tak mamka vařila doma a nosila mi to tam jen na ohřátí....co se týče chleba, tak mně se úplně nejvíc osvědčila směs od značky Jizerka (nevím teda, jestli se u vás prodává ), tak tu bych jednoznačně doporučila...nejmíň práce, dobrý chleba...pro ulehčení mám i pekárnu...
a ještě jedna věc....vzhledem k tomu, že BLP surovinyjsou docela drahé, vařilo se u nás tak, že pokud se dělaly těstoviny, tak já měla své, ostatní normálně lepkové, ale třeba pokud se zahuš´tovala omajda, tak se tam daly dvě lžičky mé mouky- prostě pro usnadnění...tak přeju hodně zdaru...jak se do toho dostanete, tak zjistíš, že to není zas taková věda, držím pěsti
@loafeer asi si to chcela adresovať @zuul 🙂
Ja varím a pečiem bezlepkovo už 3,5 roka a tiež to robím presne tak. Akurát kysnuté veci sa mi stále nedaria tak ako by som si to predstavovala a do druhého dňa sú nejedlé. Preto väčšinou mrazím. syn je už prvák a v škole mu varia bezlepk. diétu, čo je super pomoc.

@nananka a kto hovorí, že to nie je dedičné? 😀 Veď to je už dávno preukázané, že je. Nárok na predpis je raz mesačne, pričom je stanovené presné množstvo potravín podľa veku dieťaťa.