icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

sanym
autor
26. jan 2013

@loafeer v pohode, ja som si to rada prečítala 😉
A ak sa smiem spýtať, tvoj synček zatiaľ nemá problémy?

loafeer
26. jan 2013

@sanym no zatím ne...sem ta má nějaký ekzém, ale dr. říkala, že to je normální zimní batolecí nebo co....doufám, že bude ok!

majkam67
29. jan 2013

Ahojte dnes mojej dcérke potvrdili že ma celiakiu môžete mi dat recepty na pečenie pečív .Ďakujem 🙂

sanym
autor
29. jan 2013

@majkam67 skús prejsť celú tému, určite nájdeš nejaké recepty. 🙂

loafeer
29. jan 2013

@majkam67 nevíš, jestli se u vás prodává chlebová směs Jizerka ( u nas to mají nově v Albertovi a jinak ve zdravých výživách)...tam máš recept...a jinak si najdi jakýkoli recept a upeč z bezlepkové mouky

nananka
29. jan 2013

@sanym skúšala si piecť rožky? podarili sa ti?

nananka
30. jan 2013

@sanym akévdroždie používaš? čerstvé?

sanym
autor
30. jan 2013

@nananka rožky som neskúšala, ale mne sa celkovo kysnuté veci nejak nedaria, synovi našťastie chutí chlebík z pekárničky. droždie používam sušené dr. Oetker, alebo CBA

pipi31
30. jan 2013

@zuul a spaldova muka je bezlepkova? ja som doteraz v tom, ze nie, hoci v zahranici su opacne nazory.
Baby, co vy na to?

andy1978
30. jan 2013

@pipi31 spaldova muka urcite nie je bezlepková!!!!

andy1978
30. jan 2013

@zuul len ohľadom tej špaldovej múky, tá nie je bezlepková, ale možno už vieš 🙂

majkam67
30. jan 2013

@sanym Ďakujem 🙂

sanym
autor
30. jan 2013

@majkam67 ešte mi napadlo, že keď budeš nahrádzať normálnu múku bezlepkovou, bezlepkovej použi trošku menej. ja to robím tak, že keď je v recepte napr. 300 g múky dám 250. Ešte je dobre pridať Psyllium, aby bolo cesto vláčnejšie.

kacenka1111
30. jan 2013

Ahoj, nevim, jestli muzu uplne sem, ale moje dcera mela na vyzkouseni ovesne vlocky. Ublinkavani, prujem, druhy den setrosku osypala. Mela teda ty dva dny po jedne lzice do prikrmu. Pak nic, vsechno ustalo. Koupila jsem takovy ty kacenky susenky z DM, kde je lepek a po jedne susence zase osypane okolo pusinky a na krku, prujem a zvraceni ale nebylo, zato obri kolika, kroutila se silene az do vecera. Co s tim? K alergologovi pry az po zavedeni lepku, jinak se testy nedelaji. Jak to presneji zjistit? Moc dekuju za rady.

nananka
31. jan 2013

@sanym a pečieš ho na programe pre bezlepkový chlieb? svokra to pečie na nejakom inom, lebo, že ten bezlepkový trvá dlho 😖 , ale ja sa bojím že mi ho potom nedopečie, alebo bude taký mľandravý 😖

monni
5. feb 2013

Bezlepkové muffinky 🙂

nananka
5. feb 2013

a pudingy aké používate? a zlatý klas sa môže? ďakujem

romatola
5. feb 2013

@sanym

prosim mohli by ste mi napisat o biopsi ako to maly zvladol? moja 4 rocna dcerka ide na nu za par dni dakujem a bojim sa

cawes
5. feb 2013

Bezlepkova pizza

monni
5. feb 2013

@nananka ja pouzivam pudingy aj zlaty klas od Dr. Oetkera, tie sa mozu

sanym
autor
6. feb 2013

@nananka ja pečiem na bezlepkovom programe, má 2 hodiny a je to akurát, mám pekáreň Panasonic.

sanym
autor
6. feb 2013

@romatola a ako mu to idú robiť? Lebo synovi robili biopsiu bez anestézie, dokonca aj bez lokálnej keďže je alergik a na to že mal 4 roky to zvládol úžasne, za pár minút bolo po tom a išiel domov. Ešte asi 2 dni ho z toho bolelo hrdlo ale inak v pohode.

nananka
6. feb 2013

@romatola ahojnám to robili minulý týžden v anesteze, malá ma 4 roky..dali jej fukať do balonika, zaspala, roibli jej to za nejakých 15 minut a potom sme boli na dospávaciej izbe asi hodinu a hodinu v čakárni..potom sme šli domov, na výsledky čakáme 10 dní...naša dcéra by to nezvdládla bez anestézi, ona je taký bojko...🙂

romatola
6. feb 2013

@sanym
no aj moja ma aerius na alergiu vraj len lokalne dormicum

romatola
6. feb 2013

@nananka
a t a anesteza bola uplna s kanylou kyslikom?
lebo jej maju dat dormicum to ju vraj oblbne ja sa hrozne bojim

nananka
7. feb 2013

@romatola nám dali úplnú, ani som nevedela ako a bolo sme doma...ani ona si nič nepamätá..áno počula som aj o tej "náladovke" neviem ako ako to pri tom prebieha..

nananka
7. feb 2013

@romatola aj my máme xyzal na alergiu a nebol tam žiadny problém..

sanym
autor
7. feb 2013

@romatola lekárka ktorá to synovi robila, doporučuje takýmto väčším deťom (samozrejme takým, ktoré sú ochotné spolupracovať) len lokálku, predsa len celková anestézia je väčší zásah do organizmu. Ale napríklad môj mladší syn je teraz v takom veku ako bol starší keď mu to robili a neviem si ani len predstaviť ako by to zvládol bez uspatia.

andy1978
8. feb 2013

konečne mame vysledky z denzitometrie- znížená kostná denzita vzhladom na vek, celiakia.... má s tým niekto skúsenost?

andrea76
8. feb 2013

@andy1978
Ja mám osteopéniu, ale celiakiu mi nepotvrdili našťastie.. Len mi zistili pravdepodobnú HIT.