icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

nananka
13. feb 2013

tak máme to čierne na bielom ☹ je to MARCH .3 tak ideme na to..🙂

kathynka
13. feb 2013

@andy1978 moja sestra ma roky rokuce osteopeniu a pred necelym rokom jej zistili celiakiu marsh 3c, a to ma 39 rokov a poslala som ju pre istotu na testy, lebo rok predtym ju zistili mne...osteopenicka, anemicka, bezdetna...po 3 mesiacoch bezlepkovej diety otehotnela, v juli sa jej narodi prve babatko a vsetky ostatne vysledky sa jej krasne zlepsili 🙂

sanym
autor
13. feb 2013

@nananka ☹ Ale zasa treba to brať z tej lepšej stránky - prišlo sa na to včas, kým celiakia nestihla napáchať väčšie škody. Držím palce, určite to zvládnete. 😉

laki
14. feb 2013

ahojte babenky, neviete mi poradiť recept na kysnuté bezlepkové cesto, ale také , ktoré na druhý deň nebude ako betón.?Vďaka

sanym
autor
14. feb 2013

@laki tak to je aj môj sen prísť na to. 😀

nananka
14. feb 2013

a ako to je so šunkami, ktore používate?

sanym
autor
14. feb 2013

@nananka kupujem v Bille, nespomeniem si na značku, ale veľa balených šuniek odtiaľ je bezlepkových, pekne je to vyznačené na obale.

kwatka
14. feb 2013

ahojte,prepáčte že som vám tu vtrhla,ale dnes sme boli po výsledky z gastra z krvi a 3ročný synček ma takéto hodnoty:
IgA 91,4 a IgG 25,2
pred dvoma rokmi mal IgA negatívne a IgG 28
dr.nas objednala na kontrolne odbery krvi o 6týždňov
čo si o tom myslíte?

em_ka
15. feb 2013

@laki
@sanym
Ja tie kolace robim z jizerky a su super!!! Sice nevypadaju tak pekne ako to ma pani na obrazku, ale su mnamky.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=76160

sanym
autor
15. feb 2013

@em_ka a sú mňamky aj keď vychladnú? 🙂 A robíš ich presne podľa toho receptu?

em_ka
15. feb 2013

@sanym Absolutne nie su suche, su krasne vzdusne a chutne. Presne podla receptu. Vcera som robila kolac zo Schar Mix C a podla ineho receptu a uz aj po peceni boli suche. Takze recept na mimibazaru je jednicka. Tam v tom zoznamu nie su, ale uz som vyskusala aj parene buchty aj langose (samozrejme bez cukru).

nananka
15. feb 2013

tak môj prvý bezlepkový chlieb skončil v koši..:(

kwatka
16. feb 2013

nikto mi neporadí?
aké boli výsledky vaších deti z krvi? hm?

danusa79
16. feb 2013

Ahojte, prosim vas o radu. Budem trochu mimo temy, ale nechem otvarat dalsiu diskusiu o celiakii. Ake priznaky mali vase deti, kvoli comu sa im robili testy na celiakiu? A sa krvne testy vzdy iste? Viem, ze ak vyjdu pozitivne, robi sa biopsia creva na potvrdenie. Ale aj kyjdu negativne, je to na 100%? Syna riesime na gastro skoro od narodenia, a stale su nejake problemy.... 😖

nananka
16. feb 2013

dávate do bezlepkového chlebíka aj vajíčko??? druhý pokus už bol jedlý..len som ho presolila 🤐 , a ešte pšeno je bezlepkové??

nananka
16. feb 2013

@kwatka moja dcéra ma IgA 10.02, a IgG 80,99..po biopsii nám diagnostikovali celiakiu..neviem či som ti pomohla

nananka
16. feb 2013

@kwatka a ešte tiež pred dvoma rokmi jej brali krv a obidve hodnoty mala negatívne..teraz má 4

nananka
16. feb 2013

@danusa79 ahoj moja dcéra má cca. dva roky problémy so stolicou..zápcha, a má aj nafúknuté bruško..ale vtedy mala testy na krv negatívne..teraz začala byť unavená, nechcela jesť, malátna.z krvi zistili málo železa, ale to sa ani po liekoch nezlepšilo..a veľmi škaredý ekzém, to boli naše príznaky, teraz jej brali krv, hodnoty pozitívne, šli sme na gastro a tam lekárka posúdila, či biopsia čreva alebo nie..v našom prípade áno, a tam sa potvrdila celiakia

eviline
16. feb 2013

Ahojte, uvazujem o zalozeni skupiny pre celiaticky a mamizky s celiatickymi detmi, kto by sa pridal?

angellinka
16. feb 2013

@nananka ano,pseno je bzl 😉 ja chlieb nepeciem,este sa mi nepodaril,a syn ho nechce.Mame na predpis,Campagnard,pan carre
@kwatka neviem ake mal vysledky,len viem ze mal vysoke hodnoty a potom nas obednali na biopsiu

andy1978
17. feb 2013

@danusa79 u nas hlavnym priznakom bolo nechutenstvo, stolica sfarbena do seda alebo zelena, nepriberanie, spomaleny rast a z krvi vysli zvysene pecenove testy a pozitivne vysiel gliadin. Specialne testy na gastro nam nerobili, ale rovno sme sli na biopsiu a vysledok marsch III.C. Výsledky z gastra sme mali v poriadku az po 1.5 roku diety.

kwatka
17. feb 2013

ahojte
ďakujem za rady. Ja sa len neviem rozhodnúť,lebo na základe týchto výsledkov dr.na gastro si nebola istá,či ide o celiakiu alebo nie a že ho nechce trápiť biopsiou,lebo ostatné výsledky mal v poriadku. Tak že nas ešte raz objedna na odber krvi a potom sa uvidím.
A detská dr.nam radila,aby sme sa čím skôr objednali na biopsiu a netrápili ho ešte jedným odberom krvi a následne biopsiou.
Ešte sa chem opýtam,čo bude potom keď biopsia nepotvrdí celiakiu? tie výsledky z krvi sú potom prečo zvýšené?
čo bude ak biopsia potvrdí celiakiu je mi jasné ale to druhé nie.
manžel sa tvári,že sa nič nedeje,len ja som z toho trošku mimo a mam strašný strach a možno ani nie až tak z toho, že synček bude mať celiakiu,viem že s tým sa dá žiť,ale viac sa asi bojím tej biopsií.
ďakujem za rady

cawes
17. feb 2013

@eviline ja by som sa rada pridala moj mm ma celiakiu, a u maleho este cakame co bude. Ale amm plno plno receptov ci uz na chlebiky, torty, pizzu atd

nananka
17. feb 2013

@eviline ahoj začala nad tým uvažovať aj luskacik32..tak skús kontaktovať ju, čo a ako zistila..samozrejme ja sa pridám..my sa len zabiehame tak mi všetky rady pomôžu

ita111
17. feb 2013

poznam pani ,ktorá ti rada poradí,budeš spokojná,a malý bude fit...ver mi 🙂 🙂 🙂

kwatka
18. feb 2013

@ita111 ??? to bolo adresované mne?

ita111
18. feb 2013

nie tebe,pre teba a malého,ako si poradiť s celiakiou... 🙂

anna181
18. feb 2013

@andy1978 Mozem sa spytat nieco..My mame celiakiu diagnostikovanu rok, ale maly ma stale zle vysledky protilatok, stale cez 200... Dietu dodrziavame podla mna na 100%..Iba ak by som o niecom nevedela.... Ty si vyssie pisala, ze vam sa hodnoty upravili po roku a pol... To boli vysledky z krvi?
Dakujem pekne.

sanym
autor
18. feb 2013

@anna181 aj synovi protilátky v krvi klesali veľmi pomaly, dôležité je aby hodnoty boli stále nižšie a nižšie.

sanym
autor
18. feb 2013

@ita111 môžeš byť konkrétnejšia? Takéto záhadné odkazy nikomu nepomôžu, celiakia je bohužiaľ zatiaľ neliečiteľné celoživotné ochorenie. Alebo tá pani ktorú spomínaš vynašla nejaký prevratný liek? Fakt by ma to zaujímalo.