icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

reisi
14. mar 2013

Baby , prosim Vas ako je to s restauraciou? Chodite obcas s detmi? Ci absolutne nemozne to tam ustriehnut? Na dovolenkach stravovanie ako riesite ? My sme doteraz davali obrovsky pozor na jedlo( z hladiska artritidy je dcera na ajurvedskom stravovani) ale obcas sme behli i do restauracii, tiez dovolenky boli obcas hotel, teraz si to neviem predstavit, ci sa to da vsetko ustriehnut ci nemozne...

talexa
15. mar 2013

@reisi, no, s reštauráciami je to ťažké, sú niektoré aj pizzerie kde spravia bezlepkovú pizzu , verila, by som korpusu, ale ťažko povedať čo dajú na vrch, to už nedôverujem, ťažko je to aj s hranolkami, ak ich vysmažia v oleji kde predtým piekli rezne, tak asi ťažko budú bezlepkové a kečup určite majú nejaké veľké balenie, na dovolenke sme neboli, lebo dietu má syn od 11/2012, ale toto leto zatiaľ neviem ako budeme riešiť. Sú hotely aj na slovensku ,ale aj v zahraničí cez cestovku kde sa určite dá vybrať. Na Štrbskom plese je Hotel Solaris a reštaurácia AL LAGO nám uvarili bezlepkovo, majú priamo v ponuke označenie BG (bezgluténové) ale aj tak to synovi nechutilo a bolo to drahé. On je to o tom, či budeš dôverovať kuchárom, alebo nie 😒, ......

andrea76
15. mar 2013

@reisi
Ahoj. Chcela som sa spýtať aké je to stravovanie ajurvedske? Čo sa musí vylúčiť pri artritíde?

reisi
15. mar 2013

@talexa dakujem.

Tak my po biopsii, dr sa vyjadrila,ze na 90% ta celiakia tam je. Mame zacat bezlepkovu dietu. Tak som nakupila bezlepkove potraviny asi za4 kabele a ideme na to. Citam postupne tuto diskusiu a vsetkym patri obrovske DAKUJEM, pomohli ste mi zorientovat a zrealizovat prvy velky nakup.

reisi
15. mar 2013

@andrea76 v podstate to bola celkovo zmena zivotneho stylu a stravovanie zavisi nielen od dg. ale aj od toho, kto je konkretne aky typ fyzicky i psychicky...uplne zjednodusene pri artritide obmedzene zemiaky, rajciny, paprika, baklazan,cokolada,kakao,samozrejme maso...nikdy nekombinovat mliecne vyrobky s ovocim ,tie sa mozu len s obilninami, maso nekombinovat s mliecnymi vyrobkami ( syr, maslo...) , nekombinovat strukoviny s masom....tam je to hlavne o kombinovani potravin a potom ta zdrava klasika nikdy biely cukor, biela muka, polotovary...denne jest cerstve navarene jedlo nikdy nie z predchadzajuceho dna...neohrievat jedlo...

bimky
15. mar 2013

@reisi prosím ťa, za koľko ste mali výsledky z tej biopsie? či to hned povie doktor, že čo a ako?

reisi
15. mar 2013

@bimky nie, vysledky nemame este, dnes dcerke robili a vysledky budu 4.4. Ale dr povedala ze na pohlad to na 90%yzera na celiakiu...jasne,ze by som bola stastna keby sa mylila. Ale i krvne vysledky su mega vysoke. ☹

sanym
autor
15. mar 2013

@bimky pri rozvinutej celiakii sú už klky vyhladené, takže by to malo byť vidno, ale niekedy ke´d je choroba ešte len v nižšom štádiu stupnice Marsch, výsledok je zrejmý až po vyšetrení odobratej vzorky. Môj syn mal Marsch 3 b a pri pohľade na črevo doktorka nič zvláštne nevidela, ale celiakia sa nakoniec potvrdila.

bimky
16. mar 2013

my ideme na tú biopsiu 5.4. doktorka hovorila, že výsledky z krvi má vysoké. ja stále dúfam, že sa mýlia 🙂

@sanym tvojmu dieťaťu to kedy zistili? si v tom totálna odborníčka=o) vieš všetko 🙂

sanym
autor
16. mar 2013

@bimky no odborníčka ešte iste nie som 😀 Matúškovi zistili celiakiu v okt. 2009.

talexa
16. mar 2013

@sanym , prosímťa ty si mala akú skúsenosť s klesaním protilátok po nástupe na dietu, syn má teda Marsh 3c ☹ , a protilátky mal viac ako 200 (opakovane mu brali krv a vždy to tak vyšlo), teraz sme boli na 1.odbere po 3mesiacoch na diete a teda ma doktorka upozorňovala, že asi nepôjdu protilátky len tak lahko dole, je to bežné alebo sa dejú aj zázraky a idú dole celkom dobre? Výsledky budem mať asi až o mesiac.

sanym
autor
16. mar 2013

@talexa klesali pomaly, presne si to už nepamätám, ale úplne v norme boli až po vyše roku diéty.

andrea76
16. mar 2013

@reisi
Ďakujem za odpoveď. A ako vám zistili artritídu? Ja mávam problémy s prstami na rukách, opúchajú mi a bolia ma tie klbiky, som bola pri obvodnom a povedal mi, že to nevyzerá na tú artritídu, ale na rayow syndrom, neviem ako sa to píše. Keďže mávam až fialové ruky od zimy. Máme v rodine reumatroidnú artritídu tiež, tak sa znepokujem

reisi
17. mar 2013

@sanym prosim ta nevies mi povedat ci je vinea bezlepkova? Dcera ju pila v pripade nejakej oslavy, inak len vodu a caj,rada by som jej ju ponechala ked sa bude dat...Nasla som ,na stranke celiakia.sk jeden prispevok,ze sa moze pit ale zas na etikete vidim, ze obsahuje glukozovo- fruktozovy sirup.

A ked citam, tvoj prispevok ze krv moze byt v nrme az po roku diety no mam hlavu v smutku...jej sa teraz dost zhorsila artritida vraj kvoli nastupu celiakii ...

reisi
17. mar 2013

@andrea76 dcerka prestala uplne chodit... ☹ zo dna na den....v rodine nemame ziadne autoimunne ochorenie.

andrea76
17. mar 2013

@reisi
Ďakujem za odpoveď. Až ma striaslo, že až tak sa prejavilo. Že vraj sa to začína na prstoch na rukách, ale snáď to nemám tiež, len ten "Ryanow Syndrom"

sanym
autor
17. mar 2013

@reisi vineu netuším, ja mu radšej nedávam žiadne bublinkové sladené nápoje, len 100 % džús, dokonca aj z niektorých detských nápojov typu Jupík, ktoré mali byť bezlepkové ho bolievalo brucho, tak sme úplne vynechali a ani mu to nechýba. Keď niekam ide, vezme si malý krabicový džús a malý Rajec.

talexa
17. mar 2013

@reisi , s vineo ti ani ja neporadím, ale vraj môžu mirindu, fantu a cocacolu - všetko samozrejme originál, na oslavách bývajú aj takéto nápoje, ale ja tiež bežne nekupujem.

talexa
17. mar 2013

@sanym nevieš ako sa sem dá pridať word documen, mám zoznam všetkých éčok -je to z austrále (v slovenčine) a platí pre celý svet,
BEZLEPKOVÉ POTRAVINÁRSKE PRÍSADY tzv. „ÉČKA“

Celiatická spoločnosť Austrálie poskytla rozdelenie na neobsahuje lepok (glutén) a obsahuje stopy lepku (gluténu). Výskumný ústav potravinársky poskytol názvy ku kódom.

Zelená = neobshuje lepok
Červená = obsahuje lepok
Čierna = zatiaľ nevieme zaradiť

E Názov

Konzervačné látky a antioxidanty :
E 200 Kyselina sorbová
E 202 Sorban draselný
E 203 Sorban vápenatý
E 215 Etyl-p-hydroxybenzoan sodný

- skopírovala som len kúštik, ale je to supe zoznam, a neviem ho sem dostať, určite by pomohol aj ostatným maminám

talexa
17. mar 2013

http://www.downovsyndrom.sk/sds/files/ecka-aust...

- skúsete túto stránku otvoriť, mal by to byť ten zoznam

reisi
17. mar 2013

@talexa ide mi to. Dakujem!!!!!!! 😵

reisi
17. mar 2013

Od piatku len peciem a peciem a peciem a pokial najdem co dcerke bude chutit asi sa este napeciem 😅 varit a piect ajurvedsko- bezlepkovo je velice zaujimave . Dufam, ze to dopracujem do nejakej prijemnej roviny ked bude spokojnost ako ste to uz vy viacere dokazali.

reisi
17. mar 2013

Ale tieto ecka cervene a zelene mi budu velmi napomocne! Lebo mam v hlave misung a to
velice kvalitny.

talexa
17. mar 2013

@reisi , rado sa stalo, neboj dostaneš sa do toho, ja už tiež som v stave že len upečiem, a tiež hlavne cez víkend sa snažím si napiecť chleba do mrazničky, piekla som včera a aj dnes a o týždeň zas, ako sladkosť robievam piškotovo-jablkovú tortu, určite to poznáš, piškoty na spodok, nastrúhané jablčka udusené a takéto 2 vrstvy a na piškoty hore ešte poliať čokoládou, v lidli je várová čokoláda - taká zlatá so ženou na obale bezlepková, a máme tortu aj keď nie je sviaok a istotu že je to bezlepková 😀

borci
17. mar 2013

Ahojte. Mojej dcere pred mesiacom diagnostikovali celiakiu. Zijeme v zahranici, ale vyberame sa na dlhsiu dobu na Svk a chcela som sa spytat, na akej stranke najdem zoznam potravin a prisad, ktore obsahuju lepok. Budem velmi vdacna za pomoc 🙂

talexa
17. mar 2013

@borci , skús stránku www.celiakia.sk, a pre rýchlu orientáciu múky od firmy Schär MIX B - na chlieb, pizzu, parené buchty, knedlu, FARINA - neutrálna môžeš použiť napr. na obalovanie, ale aj na palacinky, MIX C - na koláče, su aj od firmy NOVALIN múky, ale tých je viac druhov a v nich mám stále mierny mišung a nevyužívam ich 🙂

talexa
17. mar 2013

kečup Helmans, horčica Snico, vegeta-natur, daj si pozor na koreniny, mletá červené paprika Vitana,

reisi
17. mar 2013

@talexa prosim ta, ak by si mala niekedy cas, das mi recept na vas osvedceny chlebik?

talexa
18. mar 2013

@reisi , jasné večer ho sem hodím, pečiem už len jeden a ten istý, a je fakt dobrý, chutí synovi a kradnem mu aj ja - aspoň končeky si dám 😀

vojtovap
Odpoveď bola odstránená