Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@reisi, no, s reštauráciami je to ťažké, sú niektoré aj pizzerie kde spravia bezlepkovú pizzu , verila, by som korpusu, ale ťažko povedať čo dajú na vrch, to už nedôverujem, ťažko je to aj s hranolkami, ak ich vysmažia v oleji kde predtým piekli rezne, tak asi ťažko budú bezlepkové a kečup určite majú nejaké veľké balenie, na dovolenke sme neboli, lebo dietu má syn od 11/2012, ale toto leto zatiaľ neviem ako budeme riešiť. Sú hotely aj na slovensku ,ale aj v zahraničí cez cestovku kde sa určite dá vybrať. Na Štrbskom plese je Hotel Solaris a reštaurácia AL LAGO nám uvarili bezlepkovo, majú priamo v ponuke označenie BG (bezgluténové) ale aj tak to synovi nechutilo a bolo to drahé. On je to o tom, či budeš dôverovať kuchárom, alebo nie 😒, ......
@talexa dakujem.
Tak my po biopsii, dr sa vyjadrila,ze na 90% ta celiakia tam je. Mame zacat bezlepkovu dietu. Tak som nakupila bezlepkove potraviny asi za4 kabele a ideme na to. Citam postupne tuto diskusiu a vsetkym patri obrovske DAKUJEM, pomohli ste mi zorientovat a zrealizovat prvy velky nakup.
@andrea76 v podstate to bola celkovo zmena zivotneho stylu a stravovanie zavisi nielen od dg. ale aj od toho, kto je konkretne aky typ fyzicky i psychicky...uplne zjednodusene pri artritide obmedzene zemiaky, rajciny, paprika, baklazan,cokolada,kakao,samozrejme maso...nikdy nekombinovat mliecne vyrobky s ovocim ,tie sa mozu len s obilninami, maso nekombinovat s mliecnymi vyrobkami ( syr, maslo...) , nekombinovat strukoviny s masom....tam je to hlavne o kombinovani potravin a potom ta zdrava klasika nikdy biely cukor, biela muka, polotovary...denne jest cerstve navarene jedlo nikdy nie z predchadzajuceho dna...neohrievat jedlo...
@bimky pri rozvinutej celiakii sú už klky vyhladené, takže by to malo byť vidno, ale niekedy ke´d je choroba ešte len v nižšom štádiu stupnice Marsch, výsledok je zrejmý až po vyšetrení odobratej vzorky. Môj syn mal Marsch 3 b a pri pohľade na črevo doktorka nič zvláštne nevidela, ale celiakia sa nakoniec potvrdila.
@sanym , prosímťa ty si mala akú skúsenosť s klesaním protilátok po nástupe na dietu, syn má teda Marsh 3c ☹ , a protilátky mal viac ako 200 (opakovane mu brali krv a vždy to tak vyšlo), teraz sme boli na 1.odbere po 3mesiacoch na diete a teda ma doktorka upozorňovala, že asi nepôjdu protilátky len tak lahko dole, je to bežné alebo sa dejú aj zázraky a idú dole celkom dobre? Výsledky budem mať asi až o mesiac.
@reisi
Ďakujem za odpoveď. A ako vám zistili artritídu? Ja mávam problémy s prstami na rukách, opúchajú mi a bolia ma tie klbiky, som bola pri obvodnom a povedal mi, že to nevyzerá na tú artritídu, ale na rayow syndrom, neviem ako sa to píše. Keďže mávam až fialové ruky od zimy. Máme v rodine reumatroidnú artritídu tiež, tak sa znepokujem
@sanym prosim ta nevies mi povedat ci je vinea bezlepkova? Dcera ju pila v pripade nejakej oslavy, inak len vodu a caj,rada by som jej ju ponechala ked sa bude dat...Nasla som ,na stranke celiakia.sk jeden prispevok,ze sa moze pit ale zas na etikete vidim, ze obsahuje glukozovo- fruktozovy sirup.
A ked citam, tvoj prispevok ze krv moze byt v nrme az po roku diety no mam hlavu v smutku...jej sa teraz dost zhorsila artritida vraj kvoli nastupu celiakii ...
@reisi vineu netuším, ja mu radšej nedávam žiadne bublinkové sladené nápoje, len 100 % džús, dokonca aj z niektorých detských nápojov typu Jupík, ktoré mali byť bezlepkové ho bolievalo brucho, tak sme úplne vynechali a ani mu to nechýba. Keď niekam ide, vezme si malý krabicový džús a malý Rajec.
@sanym nevieš ako sa sem dá pridať word documen, mám zoznam všetkých éčok -je to z austrále (v slovenčine) a platí pre celý svet,
BEZLEPKOVÉ POTRAVINÁRSKE PRÍSADY tzv. „ÉČKA“
Celiatická spoločnosť Austrálie poskytla rozdelenie na neobsahuje lepok (glutén) a obsahuje stopy lepku (gluténu). Výskumný ústav potravinársky poskytol názvy ku kódom.
Zelená = neobshuje lepok
Červená = obsahuje lepok
Čierna = zatiaľ nevieme zaradiť
E Názov
Konzervačné látky a antioxidanty :
E 200 Kyselina sorbová
E 202 Sorban draselný
E 203 Sorban vápenatý
E 215 Etyl-p-hydroxybenzoan sodný
- skopírovala som len kúštik, ale je to supe zoznam, a neviem ho sem dostať, určite by pomohol aj ostatným maminám
http://www.downovsyndrom.sk/sds/files/ecka-aust...
- skúsete túto stránku otvoriť, mal by to byť ten zoznam
Od piatku len peciem a peciem a peciem a pokial najdem co dcerke bude chutit asi sa este napeciem 😅 varit a piect ajurvedsko- bezlepkovo je velice zaujimave . Dufam, ze to dopracujem do nejakej prijemnej roviny ked bude spokojnost ako ste to uz vy viacere dokazali.
Ale tieto ecka cervene a zelene mi budu velmi napomocne! Lebo mam v hlave misung a to
velice kvalitny.
@reisi , rado sa stalo, neboj dostaneš sa do toho, ja už tiež som v stave že len upečiem, a tiež hlavne cez víkend sa snažím si napiecť chleba do mrazničky, piekla som včera a aj dnes a o týždeň zas, ako sladkosť robievam piškotovo-jablkovú tortu, určite to poznáš, piškoty na spodok, nastrúhané jablčka udusené a takéto 2 vrstvy a na piškoty hore ešte poliať čokoládou, v lidli je várová čokoláda - taká zlatá so ženou na obale bezlepková, a máme tortu aj keď nie je sviaok a istotu že je to bezlepková 😀
Ahojte. Mojej dcere pred mesiacom diagnostikovali celiakiu. Zijeme v zahranici, ale vyberame sa na dlhsiu dobu na Svk a chcela som sa spytat, na akej stranke najdem zoznam potravin a prisad, ktore obsahuju lepok. Budem velmi vdacna za pomoc 🙂
@borci , skús stránku www.celiakia.sk, a pre rýchlu orientáciu múky od firmy Schär MIX B - na chlieb, pizzu, parené buchty, knedlu, FARINA - neutrálna môžeš použiť napr. na obalovanie, ale aj na palacinky, MIX C - na koláče, su aj od firmy NOVALIN múky, ale tých je viac druhov a v nich mám stále mierny mišung a nevyužívam ich 🙂
kečup Helmans, horčica Snico, vegeta-natur, daj si pozor na koreniny, mletá červené paprika Vitana,

Baby , prosim Vas ako je to s restauraciou? Chodite obcas s detmi? Ci absolutne nemozne to tam ustriehnut? Na dovolenkach stravovanie ako riesite ? My sme doteraz davali obrovsky pozor na jedlo( z hladiska artritidy je dcera na ajurvedskom stravovani) ale obcas sme behli i do restauracii, tiez dovolenky boli obcas hotel, teraz si to neviem predstavit, ci sa to da vsetko ustriehnut ci nemozne...