icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

bimky
18. mar 2013

@talexa aj ja uvítam nejaký recept na chlebík=o)

vojtovap
Odpoveď bola odstránená
borci
18. mar 2013

@talexa dakujem, uz som sa tam co-to docitala. viem, ze muky dostavaju celiatici na recept, ale daju sa aj kupit v obchodoch. Len teraz neviem, ci je v kazdom obchode taky vyber muk alebo sa skor oplati nakupovat cez internet. 😕 🙂

em_ka
18. mar 2013

Mate prosim vas niekto opravdu dobry recept na vianocku? Prosim, prosim

sylvar
18. mar 2013

@borci mouky na recept?

andy1978
18. mar 2013

@bimky pečiem chlebík už 6 rokov, ale najlepši recept je ten, ktorý je na obale múky Mix B. Najviac sa mi vydari, keď nepoužijem mixer, len obyčajnú varešku a tak vymiešam cesto. Používam čerstvé droždie. Necham nakysnut cca 30 minut, malo by zdvojnasobit objem a dam piect 5 minut na 220C a potom peciem na 180 C.

talexa
18. mar 2013

Chlebík:
- 450 ml vody
- 2 lyžice oleja (dávam olivový)
- 1 lyžicu octu (dávam jablčný ocot)
- 450 g muky (- z toho: 1 polievková lyžica psylia + 1 lyžica pohánkovej múky /viac určite nie, lebo nenakysol, pohánková múka je ťažká/ + 1 malá lyžička xantanovej alebo guarovej gumy + zbytok dosypem MIX B)
- 1 sušené droždie Dr.Oetker alebo 1/2 kocky obyčajného droždia (dávam iba 2 malé lyžičky sušeného droždia, keď som vysypala celý balík suš. droždia tak mi tak nenakysol, v niektorých receptoch píšu, že iba 2 lyžičky a mne sa to osvečilo)
- 1 - 1 1/2 lyžičky cukru
- 1 - 1 1/2 lyžičky soli (dávam 1 1/2 lyžičky, je chutnejší)
- semienka (dávam vždy 1 polievkovú lyžicu kmínu a k tomu striedam 1malú lyžičku lanového alebo sezamového semienka, ale kmín je základ!)

Pečiem v pekárni na chleba MOULINEX XXL, na bezlepkovom programe (necelé 2 hodiny) a kôrka - tmavá.

Tento chlebík zatial najlepšie chutí a zistila som, že keď som skúšala chlebík, ktorý piekli maminy pre svoje dcéry tak synovi nechutili, a chlebík ktorý piekli pre synov tak aj môjmu naozaj chutí, majú rozličné chute chlapci a dievčatá.

Veľa úspechov pri pečení 😉. Strojím sa ešte vyskúšať žemle, ale zatial som nemala odvahu a v mojom prípade aj dostatok času, ale hádam sa niekedy k tomu dopracujem .

Samozrejme najlepší chlebík je čerstvý - teplý, ale keď sa dá do mrazničky a potom postupne po krajíčkoch rozmarzujem, tak je tiež jedlí a chutí a doma niekedy prihrejem aj v mikrovlnke, ale v škole sa to nedá 😒 . V mojom prípade je domáca pekáreň veľký pomocník, zarám tam cesto aj na parenú knedlu a parené buchty, je to bez starostí, len vymiesi, kysnúť dávam už mimo pekárne a potom šup napariť.

talexa
18. mar 2013

@borci , u nás májú v bile múky bežne Promixové, ale nekupujem ich, viac sa mi oplatí si zobrať recept od pediatra na 3 mesiace všetkého čo potrebujem, múky, cestoviny, špagety, strúhanku, krupicu, a v pohode to vyjde na podľa množstevného limitu aký máme, a zhruba sa dopláca cez lekáreň 50% z ceny, ostatné preplatí zdravotná poisťovňa, mne to takto vyhovuje, ešte som neobjednávala cez internet, zdá sa mi to zbytočné.
V bio obchodoch, v ktorých som bola ja na žačiatku pozrieť, tak bezlepkové múky vôbec - len na objednávku, oni ich tam nedržia, nanajvíš niáke cestoviny mali.
A lekáreň je povinná vybaviť recept do 24 hodín, takže v 1 deň zanesiem recept a na druhý deň už idem pre potraviny. 🙂 . V DM-drogerii kupujem od firmy Schär - kakaové mini cocies - tie chutia, a v potravinách pri bytovke, prebehnem aj v papučách 😀 je majitelka s celiakiou, má sladkosti celi hope + píškoty, tak to mám celkom jednoduché.

reisi
18. mar 2013

@talexa dakujem!!!! Utekala som nakuknut ci najdem tvoj receptik. Teraz som skusala zemlicky. Az sa mi plakat chce ,ze su tvrde. Chut dobra , len su biele a vobec nie ako co sme jedli este vo stvrtok celozrnne. 😀 🙄 som si naivne myslela ,ze budu porovnatelne s klasikou.

cawes
18. mar 2013

@talexa z tych promix peciem ja su velmi dobre zdaju sa mi lepsie ako muky schär

talexa
18. mar 2013

@sylvar , u vás v ČR asi nemáte také výhody ako máme u nás v SR, aspoň v tom zlom máme kúsok dobrého, dostávame mimo receptou aj príspevok na dietne stravovanie a aj možnosť vlastniť preukaz ZŤP, a teraz toľko medializované, nemúsíme platiť koncesionárske poplatky za telku a rozhlas, úľavy na cestovno, kúpaliska-plavárne, zoo, zámky a v dospelosti keď sa syn zamestná tak aj menšie odvody zo mzdy (zamestnanec + zamestnávateľ), pokial sa srasticky nezmenia zákony, v našom štáte je všetko možné a nepredvídateľné 😒 .

talexa
18. mar 2013

@cawes , šikovná, ja som bola z tých múk nešťastná, nevedela som sa v nich zorientovať, ktorá ja na čo, tak preto som sa takto vynašla, podstatné je, že chlebík je chutný a dá sa jesť 🙂

cawes
18. mar 2013

@talexa no ako kedy sama vies ake tazke je bezlepkove pecenie

talexa
18. mar 2013

@cawes žemličky si už niáke skúšala, vyšli? je mi tak trochu ľúto, že od kedy je syn na diete tak je len chleba a nemá iné, nanajvýš mu spravím zemiakové pagáče aby mal teda niáku zmenu.
Sladké robievam muffiny, bublaninu.

cawes
18. mar 2013

@talexa zemlicky kupujeme od schär skusala som aj slimakov aj chlebik a vseliake pecivo ale zemlicky nie. Aj muffiny robim. Ono mojemu to je jedno ci ma zemlu ci chlieb

talexa
18. mar 2013

@cawes Dnes som nažela nahovorila, aby urobil pizzu , mali sme rodičovské v škole, tak mu nič neostávalo len variť, a pizzu spravil na 2 plechy, podarila sa mu, synátorovi chutila a už som mu nabalila aj do školy na zajtra, budú mu deti závidieť, 😀, raz majú oni lepšie raz on, na striedačku a len sa dohovárujú, čo by si dali, celkom je to sranda, s tými deťmi v škole.

cawes
18. mar 2013

@talexa aj ja robim pizzu najlepsia ta zmes kde len pridas vodu a olej a mas fajne cesto no a ptoom to tak nazdobim ze eno nuno

sylvar
19. mar 2013

Jsem psala dlouhy prispevek a smazal se mi :(
Takze,celiakie potvrzena z genetiky,pokud chci papir,daji mi ho,kontrola 28.6.
Jsem rada,ze na enterobiopsii nemusi 🙂
Jaka je mouka od toho Scharu?ja pouzivam jen smesi od Labety,ted jsem i objednala univerzalni na pizzu,buchty...

sylvar
19. mar 2013

@talexa to mate teda dobre s tou pojistovnou a ulevama...

sanym
autor
19. mar 2013

@sytvar pokiaľ viem, geneticky sa celiakia potvrdiť nedá. 😕 , jedine predispozícia na celiakiu. Môj mladší syn má tiež genetiku pozitívnu ale znamená to len toľko, že má na ňu predispozíciu a buď mu choroba neprepukne nikdy alebo pri najbližšej viróze alebo inom oslabení organizmu. u nás sa za jediný definitívny dôkaz považuje pozitívna biopsia.

luthien.k
19. mar 2013

@sanym přesně tak....

talexa
19. mar 2013

@sylvar , Labetu som ešte neskúšala, mne je ťažko porovnávať múky od jednotlivých firiem, lebo mám v nich ešte stále chaos 😒 a schär má len 3 druhy a to je pre mňa jednoduché a preto mi aj vyhovuje.

sylvar
19. mar 2013

@sanym me gastro odbornik rekl,ze pri vysokych hodnotach protilatek nad 100 je nova metoda,kdy se nemusi na biopsii a oni muzou rict,ze to je celiakie,i zpravu mi napise,takze az ji budu mit,hodim vam sem zneni 😉
@luthien.k

luthien.k
19. mar 2013

@sylvar je to možné, jestli je to horká novinka... Určitě šetrnější pro vyšetřovaného 🙂

sylvar
19. mar 2013

@talexa chleby od Labety jsou dobre,obzvlast slunecnicovy

sylvar
19. mar 2013

@luthien.k ano a jsem moc rada 😉
Me je divne,ze o tom nikdo nevite,ale Sofii delaly testy minuky mesic,vam urco driv,tak treba pro to,ono ani na netu se to nedw najit 😲

luthien.k
19. mar 2013

@sylvar opravdu to musí být diagnostická novinka, my sice celiakii nemáme, ale hodně mě tyto věci kolem zažívání, alergií, autoimunit atd. zajímají...

sanym
autor
19. mar 2013

@sytvar fíha, o tom som nepočula. Môj syn má protilátky zatiaľ negatívne, takže jeho by sa to aj tak netýkalo. Ale ak je to naozaj tak, je to super.

talexa
19. mar 2013

@sanym . o stanovení diagnózy aj u nás stačí mať len protilátky nad 100 a pozitívnu genetiku, a lekár stanoví CELIAKIA, ale!!!!, pre naše zákony a vypisovanie receptov, vybavovanie príspevkov na diétne stravovanie a preukazu ZŤP je dôležitá biopsia, ináč nič nevybavíte, to sú naše zákony, každý kto chce mať aspoň niáke výhody musí podstúpiť biopsiu, takto mi to vysvetlila doktorka v 11/2012 na gastre.

reisi
19. mar 2013

Moja dcera ma vysoke protilatky,
( 300) odber 8.3.013 i tak nas poslali na biopsiu 15.3. ,ze bez nej diagnozu nestanovia,asi kazdy lekar ide po svojej linii.