Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
Mate prosim vas niekto opravdu dobry recept na vianocku? Prosim, prosim
@bimky pečiem chlebík už 6 rokov, ale najlepši recept je ten, ktorý je na obale múky Mix B. Najviac sa mi vydari, keď nepoužijem mixer, len obyčajnú varešku a tak vymiešam cesto. Používam čerstvé droždie. Necham nakysnut cca 30 minut, malo by zdvojnasobit objem a dam piect 5 minut na 220C a potom peciem na 180 C.
Chlebík:
- 450 ml vody
- 2 lyžice oleja (dávam olivový)
- 1 lyžicu octu (dávam jablčný ocot)
- 450 g muky (- z toho: 1 polievková lyžica psylia + 1 lyžica pohánkovej múky /viac určite nie, lebo nenakysol, pohánková múka je ťažká/ + 1 malá lyžička xantanovej alebo guarovej gumy + zbytok dosypem MIX B)
- 1 sušené droždie Dr.Oetker alebo 1/2 kocky obyčajného droždia (dávam iba 2 malé lyžičky sušeného droždia, keď som vysypala celý balík suš. droždia tak mi tak nenakysol, v niektorých receptoch píšu, že iba 2 lyžičky a mne sa to osvečilo)
- 1 - 1 1/2 lyžičky cukru
- 1 - 1 1/2 lyžičky soli (dávam 1 1/2 lyžičky, je chutnejší)
- semienka (dávam vždy 1 polievkovú lyžicu kmínu a k tomu striedam 1malú lyžičku lanového alebo sezamového semienka, ale kmín je základ!)
Pečiem v pekárni na chleba MOULINEX XXL, na bezlepkovom programe (necelé 2 hodiny) a kôrka - tmavá.
Tento chlebík zatial najlepšie chutí a zistila som, že keď som skúšala chlebík, ktorý piekli maminy pre svoje dcéry tak synovi nechutili, a chlebík ktorý piekli pre synov tak aj môjmu naozaj chutí, majú rozličné chute chlapci a dievčatá.
Veľa úspechov pri pečení 😉. Strojím sa ešte vyskúšať žemle, ale zatial som nemala odvahu a v mojom prípade aj dostatok času, ale hádam sa niekedy k tomu dopracujem .
Samozrejme najlepší chlebík je čerstvý - teplý, ale keď sa dá do mrazničky a potom postupne po krajíčkoch rozmarzujem, tak je tiež jedlí a chutí a doma niekedy prihrejem aj v mikrovlnke, ale v škole sa to nedá 😒 . V mojom prípade je domáca pekáreň veľký pomocník, zarám tam cesto aj na parenú knedlu a parené buchty, je to bez starostí, len vymiesi, kysnúť dávam už mimo pekárne a potom šup napariť.
@borci , u nás májú v bile múky bežne Promixové, ale nekupujem ich, viac sa mi oplatí si zobrať recept od pediatra na 3 mesiace všetkého čo potrebujem, múky, cestoviny, špagety, strúhanku, krupicu, a v pohode to vyjde na podľa množstevného limitu aký máme, a zhruba sa dopláca cez lekáreň 50% z ceny, ostatné preplatí zdravotná poisťovňa, mne to takto vyhovuje, ešte som neobjednávala cez internet, zdá sa mi to zbytočné.
V bio obchodoch, v ktorých som bola ja na žačiatku pozrieť, tak bezlepkové múky vôbec - len na objednávku, oni ich tam nedržia, nanajvíš niáke cestoviny mali.
A lekáreň je povinná vybaviť recept do 24 hodín, takže v 1 deň zanesiem recept a na druhý deň už idem pre potraviny. 🙂 . V DM-drogerii kupujem od firmy Schär - kakaové mini cocies - tie chutia, a v potravinách pri bytovke, prebehnem aj v papučách 😀 je majitelka s celiakiou, má sladkosti celi hope + píškoty, tak to mám celkom jednoduché.
@sylvar , u vás v ČR asi nemáte také výhody ako máme u nás v SR, aspoň v tom zlom máme kúsok dobrého, dostávame mimo receptou aj príspevok na dietne stravovanie a aj možnosť vlastniť preukaz ZŤP, a teraz toľko medializované, nemúsíme platiť koncesionárske poplatky za telku a rozhlas, úľavy na cestovno, kúpaliska-plavárne, zoo, zámky a v dospelosti keď sa syn zamestná tak aj menšie odvody zo mzdy (zamestnanec + zamestnávateľ), pokial sa srasticky nezmenia zákony, v našom štáte je všetko možné a nepredvídateľné 😒 .
@cawes Dnes som nažela nahovorila, aby urobil pizzu , mali sme rodičovské v škole, tak mu nič neostávalo len variť, a pizzu spravil na 2 plechy, podarila sa mu, synátorovi chutila a už som mu nabalila aj do školy na zajtra, budú mu deti závidieť, 😀, raz majú oni lepšie raz on, na striedačku a len sa dohovárujú, čo by si dali, celkom je to sranda, s tými deťmi v škole.
Jsem psala dlouhy prispevek a smazal se mi :(
Takze,celiakie potvrzena z genetiky,pokud chci papir,daji mi ho,kontrola 28.6.
Jsem rada,ze na enterobiopsii nemusi 🙂
Jaka je mouka od toho Scharu?ja pouzivam jen smesi od Labety,ted jsem i objednala univerzalni na pizzu,buchty...
@sytvar pokiaľ viem, geneticky sa celiakia potvrdiť nedá. 😕 , jedine predispozícia na celiakiu. Môj mladší syn má tiež genetiku pozitívnu ale znamená to len toľko, že má na ňu predispozíciu a buď mu choroba neprepukne nikdy alebo pri najbližšej viróze alebo inom oslabení organizmu. u nás sa za jediný definitívny dôkaz považuje pozitívna biopsia.
@sanym . o stanovení diagnózy aj u nás stačí mať len protilátky nad 100 a pozitívnu genetiku, a lekár stanoví CELIAKIA, ale!!!!, pre naše zákony a vypisovanie receptov, vybavovanie príspevkov na diétne stravovanie a preukazu ZŤP je dôležitá biopsia, ináč nič nevybavíte, to sú naše zákony, každý kto chce mať aspoň niáke výhody musí podstúpiť biopsiu, takto mi to vysvetlila doktorka v 11/2012 na gastre.
Moja dcera ma vysoke protilatky,
( 300) odber 8.3.013 i tak nas poslali na biopsiu 15.3. ,ze bez nej diagnozu nestanovia,asi kazdy lekar ide po svojej linii.

@talexa aj ja uvítam nejaký recept na chlebík=o)