Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady
Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.
@reisi mladší syn zatiaľ celiakiu nemá potvrdenú aj keď genetiku má pozitívnu a tráviace problémy fakticky od narodenia. Zatiaľ má alergiu na BKM a vajce, odbery na lepok mu robia každých 6 mesiacov, ale zatiaľ je to negatívne. Ale je strašne chudučký, nechutí mu jesť, máva hrozné zápchy, mám vážne podozrenie, že aj on má celiakiu. ☹
@sytvar Mix-b od Schär 🙂
Nechcem mu veľmi vysadzovať lepok preventívne keďže nám hrozí biopsia a potom by aj tak musel mať lepkovú záťaž aspoň tri mesiace a to sa mi zdá dosť drastické, najprv lepok vysadiť a potom opäť nasadiť. 😒 Vlastne preavda je taká, že už ani sama neviem ako mu pomôcť, robili mu už aj genetiku na cystickú fibrózu, to bolo chvalabohu negatívne, ešte ho čaká vyšetrenie čriev za účelom vylúčenia Crohnovej choroby.
Inac baby, dcerka je na diete 2 mesiace a nepribrala ani deko. Som dost na nervy. Kedy zacali priberat vase deturence?
@reisi asi to u tvojej malej chce veľa času a trpezlivosti, syn začal priberať prakticky hneď v priebehu prvého mesiaca, bezlepkové jedlo mu zachutilo a cítil sa lepšie, len pevné nervy, hádam sa jej polepší a začne tiež priberať, ešte ma napadlo nepodrástla? , to by bol tiež príznak, že jej strava prospieva, aj keď nepribrala.
@reisi Mne sa po dvoch mesiacoch na diete vratila na svoju povodnu vahu, z ktorej schudla od zimy 2 kg. a teraz to trocha stagnuje. myslim, ze to potrebuje trocha casu, ved aj deti, ktore neprechadzaju nejakou chorobou, maju obdobia, kedy priberaju menej. Takze neboj sa, hlavne, je aby ju nebolelo brusko, tak budes vediet, ze bzl. dieta jej naozaj pomaha 😉 🙂
Žienky, prosím vás, dávate deťom hnedý cukor a želatínu (myslím hotovú kúpenú, tuším je aj dr. Oetker)? Niečo sa mi marí, že je v tom lepok, ale neviem to nikde nájsť.
@sanym treba citat zlozenie, ale v hnedom cukre ani zelatine nezvykne byt lepok. Treba si davat pozor napr. na praskovy cukor, kde moze byt protihrudkujuca latka, kt.lepok obsahuje
Dievcata, je pravda, ze ked je v rodine celiakia, tak by malo byt povinne geneticke vysetrenie deti po 3. roku zivota?
@cherryblossomgirl jasné, čítam, ale práve zo zloženia mi nie je jasné či tam lepok je alebo nie.
@sanym kludne mi napis IP, mozme to prejst spolu
prášek do pečení kupuji jen bezlepkový 😎
jinak malá měla
29.10.2012 110cm, 15,9kg bez diety to bylo u endokrinoložky
15.1.2013 111cm, 16,6 kg bez diety u gastro dr
27.2.2013 110,7cm 16,6 kg už dieta nasazena u diabetoložky
30.4.2013 112,4cm 17,8kg , u diabetoložky
na gastro jdem až 28.6.2013,jako na kontrolu po 3měsících dodržování bzl
takže od začátku diety v únoru v půlce do konce dubna 1,5cm vyrostla a 1,2 kg přibrala
@sanym prave mam doma zelatinu taku cervenu od Dr.oetker,neobsahuje....kupujem skoro vsetko od necho 😉
Ahoj,
díky mamince - moderátorce @svoba, vznikla ve Wiki kategorie Receptů na bezlepkovou dietu https://www.modrykonik.cz/recepty-bezlepkova-di...
Prosím, posílejte a vkládejte do Wiki jednotlivé bezl.recepty. Stačí recept sepsat dle následujícího vzoru:
Recept na **název receptu**
==Ingredience
| 4lžíce | polohrubá mouka |
| 2 ks | celá vejce |
| 50 gr | krystal cukr |
| 2dcl | mléko |
==Postup přípravy
# Rozšlehejte spolu cukr a celá vajíčka.
# Přidejte mléko a za stálého šlehání pomalu vsypávejte mouku.
# Hotové těsto nalijte na olejem vymazaný a strouhankou vysypaný plech.
# Pečte 35minut na 200°C.
popř. i:
==Čas tepelné úpravy
==Počet porcí
==Poznámky k receptu
Jakmile bude recept vytvořen, je možné k němu psát osobní zkušenosti 😉
Máte-li dotazy, klidně se mě ptejte, ráda Vám odpovím.
Mějte se fajn!
Janča
Včera synovi skončili 3 týždne kúpele v Turčianskych Tepliciach, na detskom oddelení, dojmy aj on aj my rodičia máme zmiešané, schudol 2 kg, a nám tvrdil a viac krát volal a plakal, že bezlepkáči majú strále len ryžu a zemiaky, raz teda dostali aj hranolky, že už je ako číňan a ryžu nechce ani vidieť.
Procedúry v podstate na celiakiu neexistujú (logicky-neni čo). Keďže je po 2 operáciach ladvín tak dostal vyhrievanie močového mechúra+ladvín, fitlopty, trenažér-bicykel, peličkový kúpel a každé ráno mali všetky deti 7.00 bazén-plávanie-hranie.
Stalo sa dokonca, že bezlepkovým deťom dali LEPKOVÚ polievku, niektoré ju aj zjedli, ešte, že syna osvietilo a opýtal sa či je bezlepková, tak jemu ju vymenili.
Na záver v nedelu večer sme riešili šikanovanie cez telefón, skoro ma trafilo, 2 starší chalani synovi skúšali svaly, kázali mu robiť kliky, 1 rukou zdvíhať stoličku nad hlavou a malíčkom na ruke zas zdvíhať školskú tašku, ešte, že mi hneď potom volal, a samozrejme plakal, že on to nechcel robiť, hneď som volala priamo setričke a teda povedala aby to okamžite riešila, aby ho nešikanovali, syn v zápetí vola, že to bola rýchlovka a sestrička porobila poriadky. Pri stole samozrejme sedel s bezlepkáčmi, boli to samé dievčatá a tie mu solili čaj, hádzali po ňom ryžu, nikdo nikdy nič nevidel-alebo nechcel vidieť.
Včera ráno o 7.00 odišli všetky deti do bazéna, na neho zabudli, ostal na oddelení sám so sestričkou, netuším ako je to možné, že si ich nespočítajú a neskontrolujú či sú všetky deti nastúpené, nemám slov!
Dozvedeli sme sa, že aj dievčaťu 11 ročnému robila staršia zle, jednoducho deti tam majú príliš veľa volného času, nudia sa a nevedia sa vpratať do kože, vytipujú si mladšie deti a hurá idú sa baviť.
Keď sme boli za ním na návšteve, opýtala som sa sestričky či mal olovrant, odpoveď, ona nevie, to si berú len tak samé deti, jasné že nemal, nejedol. Obliekanie u malých detí nekontrolujú, chodil bez ponožiek a bez slipov a v podstate stále v tom istom, kopec čistých vecí sme niesli domov.
Keď išli von vybral sa v mikine, jasné, že mu bola zima, nenapadlo povedať deťom, je vonku zima aj bundy.
Prať sa tam dá, ale že kamarát odovzdal veci do práčovne prišli mu špinavé - zašednuté, takže radšej neprať.
Jednoducho berú všetky deti rovnako či majú 8 rokov alebo 14 rokov, len tie malé deti sú určite neni také samostatné ako staršie deti.
Zariadenie staré-staré-staré, niekoľko ročné, hlavne, že dospelí majú veškerý konfort, ale do detí sa neinvestuje.
Čo bolo pozitívne, majú plastové okná a kúrili im aj keď bolo teplešie.
Mal aj dobrých kamarátov.
Celkový dojem, neviem, na záver syn povedal, že bolo vynikajúco a bolo mu aj smutno keď odchádzal domov, ale povedal, že už nepôjde na liečenie, alebo až keď bude starší. Možno o rok zmení názor a pôjde, bude už múdrejší a vedieť aké to tam je.
@talexa fúha, ja by som sa asi sťažovala. 😠 😠 Predsa sa nesmie stať, aby v kúpeľoch dali bezlepkáčom lepkovú polievku 😠 😠 😠 a tie ostatné veci radšej ani nekomentujem. Môj synátor bude mať osem, ale nikdy by som ho samého nepustila, možno v 15-tich. 😀 Ja rozmýšľam, že mu vybavím kúpele ani nie kvôli celiakii, ale kvôli častým zápalom HDC a dutín, ale určite poprosím moju mamu alebo svokru, aby išla s ním. Inak, kamoška bola s deťmi v januári v Lučivnej, síce jej deti nemajú celiakiu, ale vravela že tam boli aj celiatici a mali super pestrú a chutnú stravu, na raňajky rôzne druhy pečiva, dokonca aj croissanty a mamičky boli veľmi spokojné.
@sanym @talexa zamiešam sa vám do témy, keď vidím čo píšete, my sme boli práve v Lučivnej, všetko bolo fajn, len syn je silný alergik na mlieko, sóju a má silný reflux, tak som volala dietnej sestre 3 týždne dopredu, že prídeme s takouto kombináciou diet, či nás vie prestravovať. že áno nie je problém . Ešteže som tam bola, dostával nonstop na tanier niečo, čo nesmel, bežne sója či mlieko na obale baleného pečiva, čo už nemohli prehliadnúť a pokojne to syn dostal na večeru. Rovno mi dietna sestra povedala, že nebalené pečivo NEVIE aké má zloženie - akoby nemohla zavolať dodávateľkovi - dietna sestra takého veľkého zariadenia! Takže som mala v mraziaku svoje pečivo a nosila som mu do jedálne to. Mliečna polievka - po sťažnosti zliali tekuté, zaliali vodou s konvice a doniesli späť. Balíček na výlet - dopredu som kričala, že nesmie dostať vyprážaný rezeň (pre reflux), že samozrejme - a otvoríme balíček a rezeň tam. Napísala som im na to poriadnu sťažnosť, ale nik sa mi neozval, či to riešili. Takže veľký pozor na stravu v Lučivnej.ktovie aké boli tie croissanty, nechce sa mi veriť, že bezlepkové. Inak všetko ostatné tam bolo super.
niekedy je lepšie radšej neriešiť a nezapodievať sa tým, syn berie kúpele ako prázdniny so školou, bazény každý deň, mal zmenu, kamarátov, keď bolo teplo zmrzlinu-nanuk každý deň, určitým spôsobom sa stal trochu samostatnejším a ako keby sa v živote zas posunul o kúsok ďalej a trošíčku dospel

@reisi celiakiu mu zistili keď mal 4 roky aj 3 mesiace, v júli bude mať osem.