icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

reisi
29. máj 2013

U nas tiez neprichadza do uvahy,aby dcerka sla niekam sama. Chodieva raz do roka mimo sk a to bud so mnou alebo muzom ale je to o drzku kedze muzo musi aj robit alebo zas mladsie dieta nie je kamdat.

sanym
autor
29. máj 2013

@talexa jasné, je to vec pohľadu, je super že v tom nachádzaš aj pozitíva, ja s mojou povahou by som im tam narobila poriadne haló. 😝

talexa
29. máj 2013

@sanym určite to nebolo pre neho jednoduché a ani pre mňa, lebo teda hned sme riešili, aby mu viac neubližovali.
ináč hneď v prvý deň keď sme ho tam nechali, volal asi 9x, s tým, že je to super-super, ako sa tak zvečerievalo, už volal, že mu je aj smutono, nakoniec boli posledné 3 telefonáty sĺzavé údolie, že chce ísť domov, tak sme mu vysvetlovali, že sa to nedá, a že keď sa vyspinká ráno mu bude veselšie,
no a prvý telefonát hneď ráno bolo o 2.15, plakal, že ani nemôže spinkať, tak to sme ho už poslali za sestričkou, aby si umil očká, napil čaju, a že mu ona určite pomôže, potom teda zaspal, a ráno o 6.30 už bolo dobre, ale je fakt, že volal viackrát za deň a teda každý deň, a vždy večer mu bolo smutno aj si poplakal, na izbe mal kamaráta 11 ročného, spolu si super sadli, na záver sme ho pochválili, že zvládol kúpele na jednotku,
ale bola som v stave, že je to celé moja vina, že som si pre neho vymyslela kúpele a on teraz ďaleko od nás je bez nás, bolo to ťažké ☹

sanym
autor
29. máj 2013

@talexa synátor je statočný, ako to zvládol a aj ty, ja aká som úzkostlivá pokiaľ ide o deti by som tam prifrčala hneď prvý večer a ostala s ním. 😀

jemi
30. máj 2013

Holky poradte, kde se dají dělat chyby v bezlepkové dietě? Držím ji dlouho a dnes mi vyšla pozitivně krev, takže něco je blbě. Používám bezl. mouku, jím jen bezlepkové pečivo, sladký nemám moc ráda jen milku, deli, oříškové tyčinky nutrend, uzeniny jim, kupuji bezlepkové (občas i bez označení-pultový prodej, tak to už dělat nebudu), jogurty, ovoce zeleninu, žádne omáčky nedělám, jen smetanové s kořením, nebo nějaký mix hořčice...Jsem doma na mateřské, takže si vařím sama a vím co tam dávam.

andy1978
30. máj 2013

@jemi ahoj. Ješ aj veci, kde je bezlepkový pšeničný škrob? lebo napr. nam to dr. neodporúčala. Niekedy je lepok v práškovom cukre, ja som našla pšeničný škrob aj v mrazenej zelenine findus. Kamaratka dokonca v caji, teraz už neviem, či to bol lipton alebo teekane. Treba naozaj všetko čítať. Ako dlho si na diete? Brali ti krv prvy krat, čo si na diete? Lebo niekedy sa daju do poriadku protilatky až po 1.5 roku.

sanym
autor
30. máj 2013

@jemi ťažko radiť takto na diaľku, ale z potravín ktoré si menovala určite nekupuj neoznačené údeniny, jogurty tiež nie sú všetky bezlepkové (práveže je málo zaručene bezlepkových), horčica tiež môže obsahovať lepok (bezlepková je Snico). Ale keď držíš diétu dlho ako píšeš a doteraz boli protilátky v poriadku, skús porozmýšľať čo si v poslednej dobe zmenila čo sa týka stravovania a možno na niečo prídeš.

jemi
30. máj 2013

@sanym
@andy1978 dietu držím právě 2 roky a krev na protilátky my brali poprvé

sanym
autor
30. máj 2013

@jemi aha, u nás sa kontrolujú protilátky každých 6 mesiacoch, ale u detí, neviem ako je to u dospelých. Ale po 2 rokoch diéty by to už malo byť v poriadku takže nejaký lepok v strave určite prijímaš.

em_ka
31. máj 2013

@jemi ja dietu drzim len rok a obcas tiez kupujem udeniny - pultovy predaj aj joghurty, kde je napisane: obsahuje modifikovany skrob, ale aky to uz tam neni a doteraz ziadne problemy. Na krvne testy/protilatky chodim co 3 mesiace. Pouzivam muku zlatu jizerku, tam je upraveny psenicny skrob a nevadi mi. Dokonca minule som neodolala a ochutnala jednu buchtu od babicky z psenicnej muky (ja viem, som blba), tyzden na to som isla na krv a nic tam nebolo.
Takze niekde v tvojom jedalnicku musi byt chyba, ked mas pozitivne protilatky. Neberies treba nejake lieky kde ten lepok moze byt, alebo treba nepijes pivo klasicke 😖 ?

1danielita1
31. máj 2013

(dievčata z Humenneho a okolia: darujem bezlepkove cestoviny procel (7bal.) : pismenka, hrubsie cestoviny akokeby na halušky, mušličky, kolienka, bezlepkovu babovk,bezlepkovu krupicu. len osobny odber. Tiez aj muku Mix C. Nam z krvi vysla potravinova alergia aj na muku, po konzultacii s inym alergologom sme uz dietu ukoncilli. mala krasne pribera, papa, kaka no a nakupene sme mali do zasoby, tak to rada posuniem kto to potrebuje. Len osobny odber, som v praci dlho a nemam cas to posielat a podobne. Kto ma zaujem nech sa ozve, dam kontakt. Pridte - este raz DARUJEM!!!!

sylvar
31. máj 2013

holky, a ty protilátky mají vyjít jak?
já jediné co vím, že malá měla protilátky nad 100, nic víc...kolik nad 100 fakt nevím...jen že jí nemuseli dělat biopsii a určili diagnozu celiakie...na kontrolu jdem 28.6., takže tam se zeptám, kolik to číslo bylo, co jim z krve vyšlo

sasa2
1. jún 2013

@1danielita1 prosim ta na aku muku vám vysla alergia ?lebo aj mi mamé nasadenu dietu len koli tomu že mu vysli pozitvne alergie ale celiakiu nema.Ako dlho ste boli na bezlepkovej?čo vam hovolrili lekári?Dakujem

1danielita1
2. jún 2013

mojej vysla alergia na gluten- psenicny lepok, ovoc jacmen a raz bolo v poho. dalej alergia na BKM a vajce. Boli sme na diete 6 mesiacov. To vssetko nam bolo zistene na gastre. Isli sme tam kvôli tomu, lebo slabo papkala. Nemala ziadne prejavy alergie , ziadne bolesti bruska, ziadne hnacky, trosku ekzem ale to je vsetko. Tie chleby jej vsak vôbec nechutili. Pred 2 mesiacmi sme boli u alergologa a ten nam povedal aby sme zaradili vsetko do stravy - nema totiz z coho pribrat. Tak sme zaradili postupne vsetko (okrem vajec - tam to mala najhorsie vysledky), a mala papa vsetko zaradom a vsetko je ok. v juni mame ist na odber. Neviem ake budu vysledky, ale uz to neriesim. Hlavne ze jej chuti a nema problemy. o 30 dni bude mat dva roky. A na gastre nam povedala ze z alergie deti môzu vyrast. Ze sa nemam obavat. A alergiu uz neriesim. Môj problem sa vyriesil, malej chuti jest. Nikdy by ma nenapadlo ze nam take nieco zistia. Stolica bola vzdy dobra , ako vravim, len ten ekzem. Ale to bolo tiez v poho, nic hrozne.

1danielita1
2. jún 2013

@sasa2 mojej vysla alergia na gluten- psenicny lepok, ovoc jacmen a raz bolo v poho. dalej alergia na BKM a vajce. Boli sme na diete 6 mesiacov. To vssetko nam bolo zistene na gastre. Isli sme tam kvôli tomu, lebo slabo papkala. Nemala ziadne prejavy alergie , ziadne bolesti bruska, ziadne hnacky, trosku ekzem ale to je vsetko. Tie chleby jej vsak vôbec nechutili. Pred 2 mesiacmi sme boli u alergologa a ten nam povedal aby sme zaradili vsetko do stravy - nema totiz z coho pribrat. Tak sme zaradili postupne vsetko (okrem vajec - tam to mala najhorsie vysledky), a mala papa vsetko zaradom a vsetko je ok. v juni mame ist na odber. Neviem ake budu vysledky, ale uz to neriesim. Hlavne ze jej chuti a nema problemy. o 30 dni bude mat dva roky. A na gastre nam povedala ze z alergie deti môzu vyrast. Ze sa nemam obavat. A alergiu uz neriesim. Môj problem sa vyriesil, malej chuti jest. Nikdy by ma nenapadlo ze nam take nieco zistia. Stolica bola vzdy dobra , ako vravim, len ten ekzem. Ale to bolo tiez v poho, nic hrozne.

talexa
3. jún 2013

@sylvar syn mal protilátky nad 200, tiež neviem presné číslo, ale vraj to ani neuvádzajú, strop je 200 pre meranie, a na kontrole po 3 mesiacoch diety začali klesať protilátky a mal 175, v podstate by sa mal dostať na 0, a vraj to trvá aj viac ako rok.

sasa2
3. jún 2013

@1danielita1 Dakujem ti ,pýtala som sa pretože aj mám boli zistené rôzne alergie,z 20 testovaných potravín je alergický na 18 . tiež sme na bezlepkovej mi sme mali najhoršie psenicu raž.a orechy .trápime sa 3 mesiace .si ma potešila že to aspon u vás išlo .Dakujem za nádej držím palce.

sylvar
3. jún 2013

@talexa
aha, pač já mám ve zprávě jen protilátky nad 100, nic víc, kolik, to ne...jsem zvědavá, kolik to bude po těch 4měsících

bimky
6. jún 2013

ahojte. tak máme výsledky=o( potvrdená celiakia ☹

prosím vás, poraďte mi, kde mám teraz začať: ísť k lekárke pre recept? v každej lekárni je doplatok taký istý alebo to záleží od lekárne? a koľko si máme toho na mesiac objednať? aké múky?

basice
6. jún 2013

Ahoj. Tak i my začínáme řešit tento problém a tím je celiakie, takže teď sbírám všechny potřebné informace o dietě, co může a nemůže jíst ☹ Největší probém bude asi ve školce, protože nevím, zda budou schopni pro 1 dítě vařit bezlepkově ☹ No uvidíme...

laki
7. jún 2013

@bimky je to ťažké od niečoho sa odraziť na začiatku. Ja objednávam MIX B - z tej pečiem chlieb, a robím z nej aj buchty na pare, knedľu. PROMIX UNI - je to taká univerzálna múka - robím z nej mrveničku do polievky, halušky, palacinky, používam ju na zahustenie .... Ak má dcérka rada krupicu, nezabudni jej objednať aj tú. Doplatok by mal byť všade rovnaký. Musíš vyskúšať čo jej bude resp.nebude chutiť. Treba sa pripraviť aj na to, že veľa vecí možno pôjde do koša - u nás tak bolo s chlebom - upiekla som postupne asi 15 druhov, kým sme prišli na ten čo jej chutí najviac. Na recept sa dajú objednať aj sladké bzl.žemličky, aj iné veci.kuk sem: http://www.health.gov.sk/Clanok?zkdp201304 - klikni na zoznam DP

@basice u nás nie sú ochotní variť a pritom sú v škole 3 dievčatá s celiakiou, takže si každá nosí obedár.

talexa
7. jún 2013

@bimky http://www.celi.sk/content/potraviny-na-recept-2, tu nájdeš zoznam aké množstvo na 1 mesiac môžeš objednať múky, cestoviny, pod tabulkou nájdeš text, a klniknu na TU - je tam presný zoznam druhov múky a aj s doplatkami v lekárni, ja to mám dokonca aktuálne vytlačené a chodím s tým k pediatrovi, vačšinou beriem 4-5 kg MIX B a 1 kg MIX C (albo vymením C za farinu), nezabudni na STRUHANKU (obalovanie), krupicu mám tiež, ale krupicová kaša je lepšia z kupovanej v bioobchode, túto z lekárne používam na halušky, cestoviny PROCEL - dáš si predpísať počet balíkov, a v lekárni si presne vyberieš a nadiktuješ aké (rezance,kolienka, písmenka, mušličky, široké rezance, fliačky) syn má rád granadír a skôr beriem písmenka do polievok ako mušličky, špagety na predpis jedine od Schar, sú drahšie ale dobré a mám aj tie Fusili, sú to cestoviny-skrúcance, k omáčkam, tiež výborné, tie sladké žemličky som skúsila, ale synovi nechutili, ale používam ich ako dukátové buchtičky, neboj dostaneš sa do toho 😉
syn dostal automaticky aj na predpis nutridrinky, 30 ks na mesiac, sú vynikajúce, viacero príchutí, tie vyberám v lekárni až keď nesiem recept, na recepte je trebárs 30 čokoládových a len sa s lekárničku dohodnem ktoré mi má nabaliť, sú plné živín, a deti s celiakiu majú na nen nárok !!!! len sa na to popýtaj
- vybav preukaz ZŤP a popýtaj sa na zľavy v meste na daniach, a aj parkovacie miesto (u nás nič neplatí)
- a preukaz ZTP som poslala - kopiu do RTVS a už neplatíme koncesionárske poplatky, ešte čakám, že my vrátia za 3 mesiace, čo sme platili, lebo im to dlho trvalo kým to zohladnili, ale treba povyužívať čo sa dá a pýtať sa všade, že má preukaz ZŤP - zľavu
- chlieb u nás puoval len 1 do koša - zemiakový, hnus, nevydaril sa a viac som nepiekla, a raz som dala viac amaratntovej múky a chlieb bol korenistý taký zemitý, jem ho ja, ale synovi ho nedávam, je to taká dospelácka chuť, vhodný ku grilovačke, gulášu.
PEVNÉ NERVY a VEĽA ÚSPECHOV ! 😉

talexa
7. jún 2013

@basice u nás v škole tiež nevaria bezlepkovo, takže nosíme obedár do družiny do ladničky a potom ide s deťmi na obed, tam mu to poprihrievajú, syn má 8 rokov, takže družina je nutná

bimky
7. jún 2013

@basice u nás v škôlke sa jedlo nosí. aj ja to začínam riešiť teraz od pondelka. nemajú s tým problém, zohrievať. 🙂 uvidíme , ako to bude fungovať.

dala som predpísať nejaké múky , cestoviny a tak a čo ma prekvapilo, bude to už dnes poobede, tak som rada 🙂
@talexa na tie drinky sa popýtam, to by sa dcérke páčilo 🙂

idem teraz po tých úradoch, pre papiere. už teraz mám nohy opuchnuté, no treba to čím skôr vybehať, nech to máme na poriadku=o)

ďakujem vám=o) 🙂

bimky
8. jún 2013

prosím vás a formu na chlebík je dobré akú kúpiť? sú rôzne?

a nemáte náhodou recept na niečo podobné ako brumík? 🙂

kacenka1111
8. jún 2013

Prosim, nemela byste nektera recept na bzl rohliky? diskuze je silene dlouha☹ moc dekuji předem🙂 chleba zvladam, ale prcek by mohl zuzlat rohlik, chleba něco sni, ale hrozne malinko..

aaandrejka
8. jún 2013

ahojte, nasa meninova torta

recept najdete tu:
http://bionatura.sk/recepty-29-svieza_jarna_bez...

aaandrejka
8. jún 2013

zenicky, akurat som z rury vytiahla chlebik, do ktoreho som piridala teffovu muku a je to maly zazrak!!!!! foto neskor

sanym
autor
8. jún 2013

@aaandrejka a čo je to za múku? 😕

aaandrejka
8. jún 2013

@sanym - uz davno somo nej citala, velmi yvzivna obilnina, prirodzene bezlepkova, tmava.. objednala som si ju (u seba, haha) , dnes som s nou robila prvy chlebik, nahradila som 1/7 mix b touto a chlebik chuti totalne ako normalny cierny chlieb, aj ta konzistencia je uzasna