icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

andy1978
8. jún 2013

@aaandrejka idem dnes piect chlebik, tak skúsim nahradit tu 1/7 teffovou mukou. Prestala som ju používať, ale ešte vyskúšam podľa teba .-)

aaandrejka
8. jún 2013

@andy1978 ja peciem predne podla receptu na Mix B, len do toho vsetkeho este pridavam 3KL pomletej radce (nie drvenej, ale normalnu rascu pomeliem na mucku v kavovom mlynceku)

andrea76
9. jún 2013

@bimky
Aké príznaky mala Tvoja malá, že jej potvrdili celiakiu?

bimky
9. jún 2013

aké príznaky? žiadne 🙂 ani bolesti bruška, ani hnačky...keď nastúpila do škôlky bola často chorá, pedia nás poslala na imunológiu, kde chodíme do teraz, mala ekzémy, zistili alergiu na psa, asi v októbri jej alergogička robila testy na laktózu, lebo vždy(teda asi trikrát a potom som jej to už nedávala) jedla navečer tie čokoládové guličky s mliekom a vždy večer jej bolo zle, vracala, keď som to spomenula doktorke spravila tie testy na laktózu, no tie boli dobré a povedala, že toto býva väčšinou u celiatikov, že jej spravi na celiekiu, tie jej robili opakovane a vyšli pozitívne vyše 200, na gastre nám to doktorka výsladkami biopsie potvrdila, od 6.6. má diagnózu... 🙂
inak veľmi dobre to zvláda, aj teraz čaká na mňa a ideme prvýkrát vyskúšať lupačky upiecť=o)

aaandrejka
9. jún 2013

toto je chlebik s teffovou mukou, neskutocny! skoro ako normalny cierny

andy1978
9. jún 2013

@aaandrejka Krásny sa Ti podaril !!! Tiež som skúšala, ale zase sa mi spravili velké pory, miestami až diery. Napíš prosím ťa, presný recept, lebo ešte mám z teffovej múky, tak by som dala ešte jednu šancu...

reisi
9. jún 2013

Ahojte, dievcata prosim jedli vase deti niekedy normalnu zmrzlinu, samozrejme do pohara a naberacka umyta. My sme v Chorvatsku , resp uz budeme cele leto. Vsetko zvladame ale dcera sniva o zmrzline. Dnes som si prefotila komplet zlozenie zmrzliny, lepok som tam nenasla. Ale mam obavu jej ju kupit co i len raz napr. za dva tyzdne. Dcera mala hodnoty cez 300 a na diete je treti mesiac, nechcem nic pokazit.V miestnych potravinach nemaju Algidu a ich Ledo ziadny cisty sorbet. Dakujem

andy1978
9. jún 2013

@aaandrejka aké veľké máš formy?

aaandrejka
10. jún 2013

@andy1978 - vidiet to tam na fotke, to su tie klasicke male formy na babocku, ktore dostat aj v polokruhlej forme ako srnci chrbat, ale tieto maju lichobeznikovy prierez... bezne ich dostat v lidli

@reisi - zmrzlinu by som neriskovala... neviem, kolko ma rokov tvoja dcerka, ked je len treti mesiac na diete, tak jej potrva, kym si zvykne, najlepsie jej je rozumne to vysvetlit, ze je pre nu lepsie dat si nanuk.... v miestnych potravinach sa urcite nieco najde... my napr. v chorvatsku vyhladavame tie najmensie dedinky, kde maju maximalne 1-2 potraviny a vzdy sme tam nasli nieco vhodne... pripadne kup formicky na nanuk, vezmi citron, cukor a ak budete v apartmane s mraznickou (co je u mna jedna z podmienok, kvoli chlebu a zemliam), tak jej vyrobis nanuk aj sama 🙂

andrea76
10. jún 2013

@bimky
Snáď si mala zvykne na dietu veľmi rýchlo. Ja mávam príznaky celiakie ako anémia, osteopénia, krče, nafukovanie, plávajúca stolica, občas hnačky, ale zatiaľ protilátky sú negatívne.

reisi
10. jún 2013

@aaandrejka dakujem za odpoved! A tiez za pribalenie teffovej muky! 😉 Tvoj chlebik vyzera preukrutne chutno!Dcerka je na diete kratko necele 3 mesiace, takze su este situacie kde rozmyslam co ok a co uz prekrocenie hranic.

angellinka
10. jún 2013

@reisi ahoj 😉 zmrzlinu robenu niekde vonku v meste,sme este nejedli.Syn ma 5 rokov,na diete sme od 1,5 roka.Ale netrufam mu ju dat.Mame v meste jednu kaviaren,tam ponukaju zmrzku Carte dor,mame svoj kornutok a ideme tam na vanilkovu 🙂
ale minuly tyzden sme boli na dovolenke,bola tam s nami jedna rodina,maju tiez dcerku vo veku nasho syna,a oni jej v pohode kupili "hocijaku" zmrzku.Ze jej nic nie je.Ja to nechcem riskovat,niekto am priznaky,niekto nie.Moj syn ma rad napriklad calipo,alebo twister od algidy.Ja si myslim,ze urcite niekde najdes vhodny nanuk aj prenho,aj pre vas 😉
my napr.my uz sme tak zvyknuti,ze tiez nechodime cela rodina na zmrzku,dame si tiez len to co moze syn,nech mu to nie je luto,a je po probleme...

aaandrejka
10. jún 2013

@reisi - jaj, som nevedela, ze to si ty 🙂 uz budem mudrejsia 🙂 ten chlebik je fakt suprovy

moja mala mala pri diagnostikovani tusim marsh 3b, spociatku sme si davali obrovitansky pozor, ale uz sme si zvykli a az taku vedu z toho nerobime... teda, dietu dodrziavame striktne, ale ked je napisane na vyrobku "moze obsahovat stopy lepku", tak sa prave potesim, lebo viem, ze nemusim citat komplet zlozenie a ze tam lepok nebude... prvy stvrtrok bol prelomovy a to uz urcite pozorujes aj ty, nasa sa vyhukla, pribrala a najma - nebyvala unavena, malatna, proste, fakt sa z nej stalo uplne ine dieta 🙂

treissy
11. jún 2013

@aaandrejka dobrý den,mojmu manželovi pred rokom zistili celiakiu a odvtedy sa trápime s chlebíkom-kt.by mu chutil a aj ho zasýtil,velmi sa mi zapáčil ten váš-mohla by som vas poprosit o receptík,a je ta teffová muka aj na predpis ak nie objednávate si ju cez internet? dakujem vpored za odpoved

aaandrejka
11. jún 2013

@treissy - teffova nie je na recept. ale na bionatura.sk sa da kupit.. je sice dost draha, ale fakt sa oplati 🙂
recept je tu:
http://bionatura.sk/recepty-30-bezlepkovy_chlie...

je tam aj recept na klasicky bezlepkovy chlebik, ktory je tiez hebky... cez vikend urobim zemle, odfotim a hodim tam foto, tie su tiez skvele ;)

talexa
11. jún 2013

@aaandrejka chcem sa opýtať, počítam, že sa tieto chlebíky dajú piecť aj v pekárničke, len by som chcela vedieť na akom programe, ja mám bezlepkový program cca 1 hod 50 min, a našla som recept na Vašej stránke bionatura bez použitia teffovej múky, najskôr by som vyskúšala taký,
a ešte otázočka, netreba používať guarovú alebo xantanovú gumu?, prípadne psylium?, doteraz som ich vždy dávala
ďakujem za odpoveď 😉

bimky
12. jún 2013

@talexa dnes som sa rozprávala s jednou pani a povedala mi, že je dobre používať do pečenia(chleba) tú nejakú gumu. je to pravda? je to tak lepšie? a ktorú? a kde sa to kupuje? a koľko sa toho dáva?

talexa
12. jún 2013

@bimky mala som aj xantanovu aj guarovu gumu a dávam 1 čajovú lyžičku (tak zarovna-nie kopcom) , vždy som to kúpila v bioobchode a používam aj to psylium (to majú bežne u nás v CBA v obchode a tiež 1 čajovú lyžičku, a keď je recept na 450g múky, tak najskôr dám tieto prísady a potom dovážim do 450 g múky,
dokonca dávam gumu aj keď robím knedlu a parené buchty .

sanym
autor
12. jún 2013

@bimky @talexa ja už guarovú gumu ani psylium nepoužívam a chlebík aj žemle sú chutné. Malo by to byť na zvláčnenie cesta, ale mne sa nezdalo vôbec viac vláčne keď som ich použila.

talexa
12. jún 2013

@bimky neviem posúdiť ktorá guma je lepšia

talexa
12. jún 2013

@sanym mne teraz dochádza guma , tak možno vyskúšam bez nej a pečieš chlebík v pekárni alebo v trúbe?

sanym
autor
12. jún 2013

@talexa chlieb pečiem len v pekárničke, je to jednoduchšie. Hneď na začiatku sa mi osvedčili 2 recepty (jeden z Promix-CH s vajcom a druhý zo Schar-mix B so zemiakmi) a odvtedy pečiem len tieto dva na striedačku plus žemle.

bimky
12. jún 2013

ďakujem, tak to skúsim=o) žemle mi vyšli aj bez gumy, tak chlieb skúsim s gumou 🙂 a makovky sa mi nepodarili ☹ možno nabudúce.

talexa
12. jún 2013

@sanym aj ja pečiem chlebík len v pekárni, a so zemiakom som vyskúšala raz a skončil v koši vôbec sa nevydaril, už ho ani neskúšam, tiež mám overený recept a ten len obmieňam že pridám pohánkovú múku alebo kukuričnú a rôzne semienka.

bimky
12. jún 2013

prosím vás a ako to je z roksorovými lízatkami?

bimky
13. jún 2013

a ešte sa spýtam na Granko a čaj a džemy? 🙂 🙂 🙂
v Trnave som včera našla obchod zdravú výživu pre celiatikov a kúpila som aj tú gumu, tak vyskúšam, mali tam hocičo, aj tie cereálne vecičky do mlieka a sú super, a aj také čipsy a volajú sa biosaurus a dcérka sa tak potešila, má veľmi rada dinosaurov.
a ešte sa spýtam na strukoviny: tie sú v pohode?
🙂

sanym
autor
13. jún 2013

@bimky roksorové lízatká nekupujem, Granko áno (kedysi mala firma Nestlé na svojej stránke zoznam ich bezlepkových výrobkov a bolo tam Granko od Orionu), pri čajoch čítam zloženie a väčšinou sú v pohode a džem som zatiaľ bezlepkový nenašla, ale zdá sa mi že aaandrejka má vo svojom novom internetovom obchode aj BZL džemy. Strukoviny áno, ale zvyknem ich prebrať, už sa mi stalo že som v šošovici našla jačmeň čo nechápem ako sa tam mohol dostať. 😕 Chipsov je bzl viac, napr. Pombär medvedíky, aj mnohé klasické chipsy majú v zložení len zemiaky, rastlinný olej a soľ. 🙂

bimky
13. jún 2013

@sanym ďakujem a prosím ťa, čo je lepkové na džemoch? tie éčka? lebo inak tam nie je nič také.
idem pozrieť tie éčka podľa tabuľky 🙂

bimky
13. jún 2013

@sanym nenašla som tam nič. alebo to zle pozerám? 😕