icon

Dieťa s celiakiou. Uvítam akékoľvek rady

sanym
1. dec 2009

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých deti majú celiakiu. Môjmu 4-ročnému synovi ju diagnostikovali včera na základe výsledkov biopsie tenkého čreva a uvítala by som akékoľvek rady od skúsenejších mamičiek.

sanym
autor
13. jún 2013

@bimky podozrivý je aj glukózovo-fruktózový sirup, aj kyselina citrónová. Neviem ako je to so želírujúcimi látkami kt. sa do džemov pridávajú. Možno v nich nakoniec žiadny lepok nie je, ale ja radšej dávam len domáce, rovnako aj kompóty.

bimky
13. jún 2013

@sanym aha! a prosím ťa ako robíš domáce džemy? ja som zatiaľ asi tretí rok robila marhuľový, no tam dávam želírovací cukor. ten sa môže? no síce aj kyselinu citrónovú. no keď som pozrela do tých éčiek, tak tam nie je , že kyselina citrónová ako éčko , ktoré obsahuje lepok. tak by to malo byť v pohode, nie?
dík

sanym
autor
13. jún 2013

@bimky ja varím lekvár aj džem čisto z ovocia a cukru, nič iné tam nepridávam a stále mi to zhustne.

talexa
13. jún 2013

svokra tiež robí len takto džemy a do každého pohára na vrch kvapne 2 kv rumu a a potrie dôkladne viečko tiež rumom, aby náhodou sa jej nepokazili, rum vôbec neni cítiť

bimky
13. jún 2013

@sanym
@talexa
dík, vyskúšam=o)cukor podľa chuti, áno? a klasika zmiešať do zhustnutia a dať do pohárov a sterilizovať?

sanym
autor
13. jún 2013

@bimky ja dávam na liter šťavy 70 dkg cukru, ale závisí to aj od druhu ovocia.

talexa
13. jún 2013

@sanym neskúšala si robiť džem v pekárni? chcela by som to vyskúšať, mám program na džem, možno na začiatok len ríbezle, aby mi príliš ľúto nebolo ak by sa nepodaril

sanym
autor
13. jún 2013

@talexa ešte som nenabrala odvahu skúsiť to, ale chystám sa. 🙂

kwatka
13. jún 2013

ahojte,takže mame výsledky z gastra-celiakia potvrdená,na druhý týždeň mame ísť na kontrolu-to nam asi lekárka predpíše múky,potraviny a tak?
čo si mam pýtať u lekárky na predpis čo je taký základ?myslím múky,cestoviny,krupicu,strúhanku a tak?
ešte sa chcem opýtať či varíte zvlášť pre dieťa celiatika a zvlášť pre zvyšok rodiny alebo sa stravujete všetci bez lepku?
ďakujem za rady

sanym
autor
13. jún 2013

@kwatka ja objednávam v lekárni cca 4 kg múky (konkrétne Schär MIX-B, Promix-UNI, Promix-CH), sladké žemle Bon Matin, žemle Panini, toastový chlieb, strúhanku, krupicu, musli, cestoviny. Niekto tu pred pár dňami dával odkaz na stránku kde máš presný zoznam bzl. potravín ktoré sú na predpis. Časom sama prídeš na to čo a koľko čoho potrebuješ. Ja varím a pečiem len bezlepkovo, akurát cestoviny varím nám ostatným lepkové a keď robím trojobal tak nám z obyč. múky a strúhanky. Ale jedlá ako polievky, rôzne druhy mäsa, palacinky, halušky len bezlepkové. Skúšala som variť aj všetko dvojako, ale bolo to veľmi prácne a často som už ani nevedela čo v ktorom hrnci a miske vlastne mám tak už asi 2 roky to robím takto.

aaandrejka
14. jún 2013

@kwatka : http://www.health.gov.sk/?zoznam-kategorizovany...

ahojte, pripravujeme AKCIU na PRIRODZENE BEZLEPKOVU JIZERKU, V AKCIOVEJ CENE BUDE ZA 3.30 eura, sondujem, kolko mam vziat na sklad... napiste, prosim, do IP, kto by mal zaujem

behulka
15. jún 2013

@kwatka lekárka asi bude vedieť, čo vám dať na začiatok, myslím, že s tým majú prax. A aj tak si časom navyknete na svoj systém. Ja z lekárne beriem len múku na chlieb. Vždy na tri mesiace, 15 kíl, nech mám pokoj a nemusím behať po recept. Múku ale kupujem aj v obchode - kukuričnú, ryžovú, pohankovú, cícerovú. Nejak mi to sedí viac, než kupovať tie hotové zmesky. Cestoviny, krupicu kupujem kukuričné v Jednote, Hypernove, či Bille. Strúhanku tiež mávajú. Hotové výrobky nekupujem, akurát pre drobca bezlepkové kukuričné lupienky.
U nás sa varí prevažne bezlepkovo, no sme dvaja na dvoch. Akurát cestoviny a chlieb. Koláče robím dvojaké, no nikdy nie naraz - a vždy putuje polovica do mrazáku, aby ani jednej strane nebolo ľúto.
Držím palce 🙂 nech sa rýchlo zabehnete.

kwatka
16. jún 2013

@sanym
@aaandrejka
@behulka ďakujem pekne za rady
včera som upratovala v komore a všetky výrobky čo obsahujú lepok tak som vyradila-teda dala zvlášť asi to nevyhodím,buď darujem babkám alebo také cestoviny budem zavarať zvlášť. hcem sa ešte opýtať napr. maggi nápady korenie-keď je uvedené,že môže obsahovať stopy lepku tak to nemôžem používať? a ešte kde najdem zoznam všetkých emulgátorov,v ktorých je lepok? alebo taký pšeničný škrob to asi tiež nie?
nejako sa v tom začínam strácať,asi o tom veľa čítam ale chcem si hneď na začiatok ujasniť čo áno,čo nie a čo možno áno.

andy1978
16. jún 2013

Od júla sú na recept nové cestoviny Felicia- 4 druhy, 500 g balenie a doplaca sa iba 0.58€.

bimky
17. jún 2013

@kwatka ahoj, aj my máme čerstvo diagnostikovanú celi, kď som bola prvýkrát zobrala som cestoviny do polievky, obyčajné cestoviny, múky 4 kilá, no už viem, že najbližšie zoberiem 6 kg, strúhanku...nekupujem podľa rád odtiaľto také veci kde je napísané všetko pšeničné a modifikovaný škrob, pretože nie je zadané aký to je škrob, zatiaľ som brala potraviny aj so stopami lepku , uvidím, čo mi doktorka povie po mesiaci, či je to v poriadku. no kupovala som cereálie v obchode pre celiatikov a je tam napísané stopy lepku a aj, že je to vhodné pre celiatikov...a tiež máme pre dcérku všetky potraviny na inom mieste 🙂

bimky
17. jún 2013

http://www.downovsyndrom.sk/sds/files/ecka-aust...

emulgátory sú éčka?? 😅 ak áno, tak je to tento zoznam

@kwatka

kwatka
17. jún 2013

@bimky ďakujem za tvoju skúsenosť,uvidím,čo povie dr,ideme k nej v stredu,či niečo poradí alebo si budem musiť zisťovať všetko sama. a áno takýto zoznam som chcela,vytlačím si ho,aby som ho mala stále po ruke.

cawes
19. jún 2013

baby dnes som piekla bezlepkovy cheesecake

em_ka
21. jún 2013

@andy1978 Ahoj, odkial mas to info, je to niekde na nete (cestoviny Felicia)?

sanym
autor
21. jún 2013

@em_ka je to v novom zozname bezlepkových potravín na predpis, vyššie na tejto stránke aaandrejka dávala odkaz na stránku.

em_ka
21. jún 2013

@sanym diky

ivce
21. jún 2013

@cawes ten vypadá luxusně 😝 😝 😝 můžu poprosit o recept? děkuji 🙂

ivce
21. jún 2013

@bimky koukám, že ten seznam je z roku 2004, nevíte náhodu o něčem aktuálnějším? díky 🙂

andy1978
21. jún 2013

@em_ka je to na stranke ministerstva zdravotnictva v zozname dietetickych potravin od 1.7.2013.

cawes
21. jún 2013

@ivce najdes v mojom fotoalbume

ivce
24. jún 2013

@cawes díky 🙂

cawes
24. jún 2013

baby kedy sa u babätka moze prejavit celiakia myslite si ze v 10.mesiaci je to mozne???

kyrab
24. jún 2013

Agresivní forma celiakie se může projevit okamžitě po lepku. Klidně hned po první kaši s lepkem, takže klidně už v 7.měsíci.
Jinak nám docela pomáhá na ekzémy a alergie, tenhle čajík. Může se dát už tříletým dětem. Taakže ho k celi můžete taky zkusit.
http://www.lekarnavrchlabi.cz/lekarnavrchlabi/e...
Teda pokud vám dítko vypije bylinky. 😉

bibi23
24. jún 2013

môžem sa opýtat, čo je podozrivé na glukozovo-frukozovom sirupe? ako písala hore sanym, že je podozrivý. ja kupujem ovocné sirupy do vody na riedenie - mám teraz niekolko príchutí Zlatá studna. nemám to synovi dávat? ja na výrobkoch /nielen sirup/ kukám len zakázané éčka a škroby. na čo si mám dávat ešte pozor?
a ešte mám otázočku na zubnú pastu, že syn si oblúbil odol perličku jahodovú a neviem či je bezlepková. viem, že bezlepková je elmex, ale on by radšej svoj odol. má 5 rokov a ešte tú pastu aj občas popapá - ako deti.
dík za odpoved

bibi23
24. jún 2013

a ešte velmi prosím, zaváraná cvikla ako robíte? alebo je nejaká bezlepková v obchode? a vadí vôbec ocot bezlepkáčom, ked aj na recepte na prípravu chleba na múkach je uvedené, že pridat ocot alebo citron? ja osobne dávam citron.