Dieťa s kiahňami v čakárni u lekára
Maminky,som dost vydesena,prosim,ak mate skusenost,upokojte ma...
Dnes sme sli na ockovanie mmr s malym,dosli sme do cakarne,sidlia tam okrem nasej pediatricky dalsie dve,bola plna cakaren,tak sme boli vnutri asi pol minuty a potom muz zobral maleho von s tym,ze ja pockam a ked nas zavolaju,ohlasim ich,cely cas drzal maleho na rukach...vysla som von ich pozriet a tam starsi pan-dedko jedneho dievcatka nam vravi,nech sme s malym radsej vonku,ze vnutri vo vstupnej miestnosti je dievcatko s ovcimi kiahnami...ja v tom momente nervy,stres,cakali k druhej doktorke,nie k nasej,ale ani mu ani be,dievcatko vyhadzane a rodicia v pohodicke,povedala som to nasej doktorke,ked otvorila dvere,ta hned riesila s ich doktorkou,ze nech ich vybavi alebo riesi,lebo plna cakaren deti...my sme maleho k nadej dr.preniesli cez okno,aj von siel cez okno,vseho vsudy bol v cakarni asi pol minuty na zaciatku a potom cely cas vonku,zaockovali ho,no mna cele poobedie mata,ze co ked to chytil a co vlastne teraz?strasne sa bojim,mohol to podla vas chytit od toho dievcatka za tu chvilu?moze sa nieco stat,ked bol zaockovany?prosim.o normalne dieta,je to moje prve a zatial jedine dieta a som strasne vydesena...
@bella1988 tak keď máte takú super dr,že chodí aj domov,potom . vôbec nechapem,prečo ockuje v dobe keď má ambulanciu plnú chorých detí ona a jej kolegyne,za ďalšie kebyže mám trochu neistoty,tak sa otočil a odídem a dieťa dám zaočkovať o 21 dni 😉 a hotovo to podávanie cez okno akože dosť smiešne... a to prečo boli s dieťaťom s kiahne mi u dr ty asi nevies,teda pokiaľ si sa ne bavila s jej rodičmi či dr,netusis prečo tam boli a čo potrebovali riešiť....
S ovčími kiahnami sa nechodi do čakarne lekara ale volá sa k doktorke...nie kazdy chce byt nakazený tymto vysoko infekčným ochorením. Co je ťažke na tom pochopit, len to by niektore zeny museli pohnut tými kuracími mozgami a začať premýšlať, vzdelávat sa, čítať ....ale nie Evu,Evitu či Novy čas...a vedeli by ze s ,,deckom,, s kiahnami maju sediet doma na riti a nie prenašať to po celom meste. Stretnut taku v čakarni u našej pediny tak by ste videli to ,,rošambo,,.
@sardinka336 ale no.... 🙂 keby si videla kiahne u mojej starsej tak ma este polutujes.
Isla som k lekarke s tym ze mala horucku a cele "kiahne" boli vo vyrazke ktora vyzerala ako otlak z topanky vzadu na pate ( cize tomu som ani neprikladala ziadnu vaznost). odchadzali sme s tym ze ona to vyhodnotila ako kiahne na zaklade uz nepamatam coho ( asi hrdlo, uzliny...) a dcera sa vysypala na 2.den
@eeffka snad je rozdiel ist vedome k dokine s kiahnami, ktore tam v čakarni asi kazdy vidi inak by snad ludia nereagovali ...dieta vysypane ako reklama na Skittles...a rozdiel ked to matka ani netuší. Ale ak matka vedome vie ze dieta ma kiahne alebo to aspon predpoklada, tuší...tak ma v prvom rade volat doktorke a nie sa tam vyčapiť do čakarne.
@sardinka336 no sak ale taky cas to ma riesit lekarka ku ktorej sa ide, vziat dieta prednostne alebo mat izolacku, u nas napr je stredisko kde je 5lekarok a maju ju spolocnu.
@eeffka ono to fakt záleží aj na doktorke a sestričke, my máme veľmi prístupnú sestričku, dala viac krát najavo, že pomôže poradí, neotravuje je ju keď jej mamičky zavolajú s opodstatnených dôvodov (a mnohokrát aj z neopodstatnených), počula som na vlastné uši ako vysvetľovala aj to čo by malo byť jasné ...
a ako píše @sardinka336 treba byť aj inde ako na facebooku, na to má veľa mamičiek dosť času, ja som sem na MK začala chodiť aj kvôli vzájomným radám, sme si pomáhali čo sa ktorá dozvedela a odovzdávali si podstatné rady už od predpôrodnej prípravy ...
@bella1988 pre múdre maminky čo sa tu hneď naviezli do teba... normálny lekár má pre takéto prípady izolačnú miestnosť kde dieťa s kiahňami čaká izolované od ostatných a tam ho aj lekár príde vyšetriť! ak to váš lekár nemal, mali zaklopať a povedať s čím prišli a určite by ich zobral hneď dnu. infekčné dieťa nemá čo čakať s ostatnými takže dobrá otázka, len si zase niekto potrebuje rypnúť, už ma to tu vytáča 😠 s očkovaním neporadím, ale myslím že za tú chvíľu by sa nemalo nič stať pokiaľ neboli spolu v nejakom bližšom kontakte. my sme raz tak boli na pohotovosti a prišli tam s dieťaťom s kiahňami, síce ich brali hneď, ale mala som strach. ale nedostali sme nič.
@ukulela suhlasim s tým, že ani ja si netrufam dať diagnozu...nie každa matka vie, že toto su kiahne...je to tak.ja som bola s malým u lekara ked mal chorobu ruky nohy usta...musela som, jednoducho ja som netušila čo to je...a nie to určovať diagnozu.
Ak je vyrazka aj vo vlasoch a postupne sa meni na pluzgierik okolo ktoreho je cerveny okraj tak su to 100% kiahne. Treba 2-3dni pockat a myslim ze potom nemoze byt problem urcit ze ide o kiahne a fakt nieje nutne hned s prvym fliacikom na kozi utekat k dr.
@sardinka336 ja súhlasím,ani ja som ne bežala s dievčatami a iba telefonovala,lenže som vedela na 100%že sú to kiahne keďže sme boli V kolektíve kde sa vyskytli,ALE v tomto prípade mi nejako uniká,že nikto nevie,s čím tam rodičia toho dieťaťa boli,akurat,že nejaký dedko povedal 😉 nuž tom dievča mohlo mať aj iný problém o ktorom my neviem a teda najmä autorka,ale veď to vyriešila Šalamún sny,strihli to cez okno. Podľa mňa sa ne ockuje v dobe keď je čakárne plná chorých,to dievča bolo vysypane,teda malo kiahne,čo ešte nie je tragédia,ale vedľa nej mohlo mať sarlachovu angínu,ďalší brusnut chrípku a veeeeela iného,keďže bola čakáren plná,takže mi je absolútne smiešne,že rieši jednu dievčinu s kiahnami a pritom tam mohli byť oveľa horšie diagnózy,len neboli vysypani
@ipetka mamicky existuje izolacka!!!!je to krajne nezodpovedne byt v cakarni s ostatnymi detmi, toboz s babatkami...
@amouramour a co ma moja zodpovednost s tym ze si to lekarka nevie osetrit? naco bol dobry tento komentar s mojim menom?
@amouramour okrem toho nasa stara lekarka na Kramaroch izolacku nemala!!!!a co som jej ju tam mala dostavit aby bol klud??nas terajsi lekar izolacku ma a zistila som to az ked syn dostal kiahne.Tak naco vyrypujete zrovna do mna?Ste si nenasla nikoho lepsieho alebo co?
@hanata drzim palce,aby ste boli ok!!!co sa tyka ockovania,tak dnes je to 13.den a okrem zvysenej teploty v piatok sme nemali nic,tak snad uz ani nebudeme,pevne verim...co sa tyka kiahni,netusim,stale neuplynula inkubacna doba,dnes som malemu nasla na plieckach a vzadu na chrbatiku dost vela vyrazok,skor mi pripadaju ale ako z potu,tak dufam,ze to je len to a nie zacinajuce kiahne,lebo mame program na tento aj buduci vikend a nerada by som trcala doma kvoli tomu...inak baby to tu rozoberali,ze dieta do 6mesiacov by malo mat proti kiahnam protilatky od matky ak koji,tak mozno ta to upokoji☺ja budem spokojna,az prejde cela inkubacna doba a budeme "cisti"
@amouramour prepac, ale v cakarni vacsinou cakas medzi chorymi detmi a kiahne su -byvaju popri roznym inych ochoreniach s ktormi sa ide k lekarovi, nie take desne.... Chore je podla mna ist ockovat dieta v case ked lekarka ordinuje beznu ambulanciu a nie poradnu.... Vtedy je dost logicke, ze bude sediet v cakarni s tymi bacilmi a virusmi a kadecim, ovcie kiahne su bezne detske ochorenie, konraindikaciou pri ockovani, nie su len ovcie kiahne, ale aj bezna chripka napriklad, takze robit paniku z ovcich je trochu hystericke. Takze za mna miesto strachu sa malo prist v case poradne a odlozit teda o tych 21 dni ockovanie. A nie sa dohadovat, ci je to nezodpovedne, ci nie. Vacsina si sama okusi na vlastnej kozi ake to je mat dieta s ovcimi a polovica z tych co sa tu bije do prs, ze oni k dr nepojdu, tak budu bezat pri prvych priznakoch😨 Je na kazdom rodicovi ako sa rozhodne a ci ma potrebu ist k dr, nikto nevie, ci dotycne dieta neslo aj s niecim inym k dr, ci sa ma spovedat kazdemu kto sedi v cakarni? Vieme my, ci sa dotycnej druhej dr matka neozvala, ze halooo sme tu s ovcimi a 10 dalsich sa ocapilo, ze akoze sa nepredbiehajte sa😅 Ako uz trochu smiesne a komicke tu z toho robit halooooo, proste miesto strachu odlozit ockovanie o 21 dni a bola by dusa na mieste.
@maciatkolulu konecne niekto kto to vysvetlil zrozumitelne a snad aj pochopitelne 🙏🏼🙏🏼🙏🏼
@maciatkolulu tak ano, ale normalna zmyslajuca matka vezme dieta do izoloacky, co je na to urcena;)
@amouramour je vela cakarni bez izolacky.... neviem, ci v tejto bola, pokial bola, tak je to samozrejme snad. Ale urcite nie je celkom ok ist dieta ockovat pocas ordinacnych hodin urcenych pre chorych a cudovat sa, ze sa tam nachadzalo zrovna dieta s ovcimi a uz ju nevzrusovalo dalsich XY, ktore sice neboli vyhadzane, ale mohli mat ovela neprijemnejsie a vaznejsie ochorenie....Trochu komicke pre mna teda.
@maciatkolulu ak narazate na moj pripad,v diskusii som vysvetlila,ze ked mal maly poradnu,bol prechladnuty,tym padom ho nezaockovala v ramci poradne,ked vyzdravel,volala som,dr.mi povedala,ze kedykolvek mozeme prist okrem skoreho rana,ked beru krv,ze nas pichne a hotovo...izolacka v cakarni nie je a co sa tyka kiahni ako takych,tak co ja viem,uz len z toho dovodu,ze je to vysokonakazlive ochorenie, sa k lekarovi nechodi,sucasna liecba spociva v znizovani teploty a podavani antihistaminik.Mimo toho,dievcatko v tomto pripade nebolo v akutnom stave,bolo vesele,behalo si tam a normalne komunikovalo s rodicmi.Dalsia vec,ked ide o taketo ochorenie a rodic ma pochynbnosti,ci je to to,ci ono ochorenie,vacsina lekarov je ochotna urciit termin ku koncu ordinacnych hodin alebo ako nasa,ze je ochotna prist aj domov,ak ide o vysoko nakazlivy virus
@bella1988 u nás má Dr našťastie na nástenke oznam - kiahne do čakárne nepatria. Naša prostredna ich práve ma, tak som jej volala, čo a ako. Zaznacila si to, dala rady čo a ako, a ak chceme prísť, treba zavolať, vezme nás dnu iným vchodom. Našťastie dcéra nemá nejaký ťažký priebeh. Teraz čakám kedy to dostane staršia, a najmladšia, ta ma teraz 10m. Držím palce aby ste sa im vyhli.
@bella1988 drzim palce, aby maly kiahne nedostal. Ono ozaj tie kiahne sami o sebe su zvacsa v pohode, akurat ta kombinacia vakciny a kiahni nie je zrovna OK. Moja mladsia mala kiahne v 7. mesiaci, priebeh v pohode, par vyrazok a bez teploty (bola kojena este) a mali sme odklad ockovania az na pol roka, kvoli tomu, ze po kiahnach byva imunita oslabena este pol roka.
Chapem aj tvoje rozculenie, zial nevedia to vsetci rodicia ze treba najskor volat ked je takato vysoko infekcna choroba. Tak treba len verit ze to nedostanete teraz.
@bella1988 Prepáč tak vám mohla dať rovnako dr termin do najbližšej poradne snáď. Pretože nech je to akokoľvek skus pochopiť,že aj čreva viroza je vysoko infekčné ochorenie a aj obyčajná nadcha a v podstate väčšina bežných ochorení,ktorých je v čakárni ojojoj. A to že dievčatko bolo Veselé a komunikovalo neznamená,že vieš,čo išli riešiť. Či ty vieš kedy jej dali naposledy napr . nurofen,ty asi ešte nepoznáš aké to je keď máš dieťa choré,že je decko schopné aj pri 39lietať a javiť sa ako zdravé. Skus neriešit druhých,ale zamyslieť sa nad tým,ako sa pri zdravom dieťati v čakárni plných chorých detí im vyhnúť. Vies ako som to robila ja? Oznámila,že sme tam,čo potrebujeme a čakali sme vonku,teda keď to bolo nutné a ver tomu,že som dieťa cez okno neppdavala,ale normálne prešla. Ale úprimne si ma zabavila. To nechodís s dieťaťom . reálne nikam????? Žiaden obchod nic? Ak hej,ani nevieš koľkokrát ste už boli vystavení ovcim😉
@maciatkolulu ja sa tu nemienim hadat,uz tu bolo vselijakych reakcii viac nez dost,urobila som ako som uznala za vhodne a urobila by som to tak znova,keby na to doslo.Nebudem meditovat nad tym,ci nas dr.mala alebo nemala zavolat na ockovanie na dalsiu poradnu,lebo toto bola na dlhu dobu posledna poradna.Ja som zavolala,povedala nech dojdeme,tak sme aj urobili,zaklopali,ze ideme na ockovanie a hotovo,uz to ani nebudem dalej riesit,lebo tuto na tomto fore to aj tak asi nema zmysel...a s mojim synom chodime vsade,ubezpecujem vas,ze ho v izolacii nedrzim,ani nesedime cele dni doma
@bella1988 tak je dobre, tak potom uz ani nemedituj nad tym, ci to dievcatko bolo zdrave, teda cierne, ci nie, lebo nevies.... Akoze fakt nic v zlom, ale ako sa da prist do cakarne v case ordinacnych hodin, tak sa da aj v case poradne, ved nesla dieta vazit a merat, ale iba pichnut😉 Tak potom ked chodis vsade, tak potom druhy krat nemusis dieta davat oknom, pretoze ver tomu, ze si uz velakrat bola v infekcnych priestoroch, chapem, ze si prvorodicka, je to ok, ale zase s mierou a najma neries druhych, ale skus trochu rozmyslat, opakujem, dieta dat ockovat v poradni a ked su nejake neistoty, dat preockovat po inkubacnej dobe a nie teatralne dieta podavat cez okno😅😅😅 Kazdopadne zelam vela zdravia a uvidis, ked budes ma druhe ako budes na toto spominat
No tak moja ked mala kiahne dostala zapal pluc takze sme k dr museli ist ci sme chceli ci nie ....ci som mala nehat svoje dieta zadusit kaslom byt bez vysetrenia co jej je a bez liekov....niekedy sa inac neda a dr povedala ze mame prist

@h2 sak ano, mne v lekarni dali tekuty puder a betadine, ale podla mna zbytocnst ved tak ci tak sa dieta po 5 dnoch cca prestane vysypavat....starsiemu som dala dva krat puder ale ked dostal 10 mesacny tak len take vacsie som mu betadinom pomastila, dala dva krat fenistil kvapky lebo ho svrbelo a vsio...prezili sme😁 este sa nam to toho prerezali obe horne dvojky😊