Do akého veku sa podáva vitamín D deťom?
Ahojte dokedy je potrebné dávať dieťaťu Vitamín D? A dáva sa aj starším? 8 ročným??
Do 2 rokov stale, neskor v zimnom obdobi sa ma.ale vzhladom na to, ze nasa populacia ma celkovo nedostatok D, tak kludne aj celorocne. A aj ja si davam takmer cely rok, ak nezabudnem 😅
Dcera ma 10r a dávam jej stále cez zimu
Dcko sa ma brat aj počas leta - aj dospeli… len nie v takých dávkach ako pocas zimy…cca pred 2 rokmi som o tom pozerala jednu diskusiu, kde to lekár vysvetľoval presne ako je to v tomto článku…Takze ja dcére dávam v lete polovične dávky… alebo teda ak ma v tabletkovej forme, v zime každý deň 1-2… v lete každý druhy deň jednu tab. Ma 7 rokov.
Ako bábätku nie dlho asi pol roka, všetko má v materskom mlieku, teraz sem tam v zime, ale chodíme často von, a v lete postačuje slniečko
V zimnom období davam 14 ročnému aj sebe...
davam aj 9 rocnemu, ampulku raz za 3 mesiace
Ma 15 a s vynimkou leta,stale davame.
Choroby sa jej vyhybaju.myslim,ze aj vdaka tomuto
cela populacia ma nedostatok vit. D, ja davam celej rodine stale. teda okrem leta, ako bolo vyssie spomenute, bud polovicnu davku alebo vobec, ako si spomeniem, ale leta mame dost intenzivne.
ale teda cca od sept. do maja kazdy den davam, sebe, muzovi aj synovi
Inak aj ste si dávali kontrolovať to Dčko či len všetci preventívne? Ja sa na slnko nikdy netrepem, natieram sa celoročne spf 50 a ked idem na prehliadku každý druhý rok pýtam si aj vyšetrenie dečka a nikdy som nemala nedostatok
@laurita285 ja si to zacnem pytat tiez, aj dcere vzdy ked jej budu brat krv. ja som mala kriticky nedostatok(nejako okolo 11 jednotiek, pricom dolna hranica bola 30 alebo 50 jednotiek) asi pred 6 alebo 7 rokmi, odvtedy beriem d-cko. a dcera mala v 3,5 rokoch z vysledkov len 29 z rozpatia 30-70, o rok na to po pravidelnom brani d-cka mala 38 z rozpatia 30-99. tak si myslim, ze to mozno "mame v rodine", ze slabo prijimame d-cko zo stravy a zo slnka. ale tiez sa slnku v lete vyhybame. aj ked sa nenatierame s spf, len ak sa ideme kupat.
@laurita285 ja ano a vyšla mi hodnota pod 10, ťažký nedostatok 😟 a ja úplne kašlem na SPF a v zime sme boli 2x v Maroku - nechápem ako je to možné. Možno lebo som roky predtým žila v slnečných krajinách, tak je Nemecko pre moje telo šok a chyba to slnko
@laurita285 aj ja som si raz davala, a veru tiez nedostatok. Pouzivanie spf nema vplyv na nedostatok Dcka, aj ludia ktori ho nepouzivaju, ho maju nedostatok. Doplnam celej rodine, odkedy mame syna.
Doteraz užívam, celoročne
Davam od jesene do jari vsetkym 3detom beriem aj ja
@bluka2 tak len pre zaujimavost, vcera dcere brali krv a kontrolovali aj d-cko. v januari 2023 mala tu hodnotu 38 z rozpatia 30-99 a vcera mala 43 opat z rozpatia 30-99. a to berie tych 2000iu cca pol roka aj to nie uplne kazdy den, obcas zabudneme...od juna asi vysadim, ale od septembra zase. raz rocne jej budu asi kontrolovat krv, lebo chodi na endokrinologiu.
@chillibubble tak ale záleží úplne na veľa faktoroch. Aký typ pokožky ma, ako často je vonku a aj kde žijete… moji berú 500iu, rozdelíme im polovicu tej 2000 tabletky, ale oni trénujú vonku a síce sme minulú zimu byvali chorí, ale tento rok sa fakt dobre držia… v lete určite neplánujem dávať. Asi každý musí najst tu správnu mieru pre seba. Ja by som sa bála, pretože Vitamín D, Vit K a vápnik maju spolu rovnováhu… priveľa vit D môže spôsobiť priveľa vápnika v krvi a problémy so žilami. Takže nepozerala by som sa iba na hladinu vit D, ale aj vápnika
@chillibubble preto sú preparáty, ktoré sú spolu vit D, vit K a vápnik. Pri tých dávkach ako spomínaš pre dieta, by som dala určite aspoň toto. Alebo potom jedine že tvoje dieta veľmi obľubuje celer a také zeleniny, kde je aj veľa vit K

Takisto dávam, v zimnom období celá rodina berie devit celaskon.. 7 ročný syn Cebion a devit kvapky denne..cez leto dávame prestávku..máme to na odporúčanie pediatricky aj alergologičky