Do akého veku ste dávali vitamín D?
Do akého veku dieťatka.
Stále ho užívame, okrem leta. Od septembra začíname 1000 kou a v zimných mesiacoch 2000 jednotiek. Vitamín D je veľmi dôležitý na imunitu. A klop, klop, klop chori bývame minimálne. Max. nejaká nádcha par dňová.
Do roka, aj to nie kazdy den :D
detto, ako @srdeenko19 v lete 1000 IU, v ostatných mesiacoch 2000 IU
Vitamín D podporuje imunitu, jedia ho deti každého veku i dospelí. Odporúča sa začať dávať na jeseň a skončiť na jar. Teda v mesiacich, keď tak nesvieti ☀️
vit D uziva predsa kazdy- deti, dospeli. vit.D sa neda predavkovat. v case covidu bolo obzvlast prizvukovane ho uzivat. my ho berieme cela rodina od jesene do jari.
Ja som bola na hematologii a tam mi povedali ideál je 100… ( ich jednotiek) že keď ma človek 70 tak začína byt deficit a ja som mala 17 🫣😭 Musela som brat denne 5 tabliet vitamínu D aby sa mi to upravilo. A teraz beriem každý deň 2000 aj v lete. A deti tiež okrem leta ,im dávam po dve kvapky.
@aliaray1 blbost🤦🏼♀️
Nonstop berieme, aj v lete, aj na dovolenky chodime a aj tak mame nedostatok...
Dcére od októbra do mája preventívne aj v 10r, ja užívam celoročné,am. Predpísaný od lekára...
Tak zodpovedne že každý deň asi do 3-4 rokov.
Teraz (5,5 r.) Dčko nasadzujem od jesene do jari, v lete sme von nonstop takže to nesilim.
@matkahelka vit D je rozpustný v tukoch, nie vo vode, takže sa s ním dá predávkovat, na to pozor!!!
@luliu ano. ale extremne davky by si musela uzivat.
@matkahelka pri vitamíne D netreba extrémne dávky na predávkovanie 😉, to nie je Ccko
Ano, vit D sa predavkovat da, netreba zbytocne prekracovat odporucane davky.
Krem s SPF skutocne NEbráni synteze vit D v pokozke, to je uz vyvrateny mytus.
No a odporuca sa aspon do roka denne (aj v lete), od roka aspon v chladnejsich mesiacoch (jesen-zima). A dokedy? Nie je ohranicene, kedze v nasom podnebnom pasme nebudeme mat dostatok Dcka zo slnenia, dufam, este pekne dlho 🫣
@zuzuliennka1 suhlas. Teraz si to citam...ze moze znizit, ale neblokuje. Nasej sme davali krem 50 s mineralnym filtrom.
Dik
https://etabletka.sk/opalovanie-a-vitamin-d-bra...
Neberieme.
Deťom som dávala asi do roka. Chori sme minimálne. Ani covid sme nemali. Ale sme nonstop vonku. V lete kúpalisko more 3 krát do roka
@luliu ceckom sa asi tazko predavkujes nakolko co je v tele navyse sa vyluci mocom 🤷♀️
@kulumulu123 to je pravda, ale vyluci sa ako oxalat a velke mnozstvo oxalatu sposobuje mocove kamene, okrem toho moze sposobit napr aj traviace tazkosti, takze uplne bezpecne nie je ani to a vhodne uz vobec, obzvlast v tych extremnych davkach ako pisala luliu. Pri vit D staci dlhodobo davat trochu viac, on sa nakumuluje a vznikne predavkovanie.
@anavixy ok toto som nevedela vdaka za vysvetlenie 👍
Ano aj v lete

vsetci ho uzivame nonstop