Drobce v nemocnici
Ahojte maminy.
Malého ( rok aj 2 mesiace) mi dneska zobrali do nemocnice. Koli miestu a covidu nemôžem byt tam snnim. 3 dni horúčky zvracanie neprijímal nič doma mi odpadol.
K veci vlastne. Som prehnaná citlivka ale také myšlienky mám či sa drobec sa nehnevá ci mu nechýbam a co si mýli ze som ho nechala tam ( môže prežívať Separačnu úzkosť?!)
A keď prídem či sa bude tešít.
Proste som už vyčerpaná aj z posledných dní atď a také myšlienky mi behajú. On je veľmi veľký môj cecok stále len so mnou pri mne je a teraz som ho tam nechala 🥹🥹🥹🥹🥹
Ako ste zvládali keď boli detičky v nemocnici?
Mne keď dcéra musela ísť do nemocnice , v prijímacej ambulancii som si sadla a povedala som im že sa nepostavím dovtedy kým nevypíšu príjem ako doprovod k dieťaťu . Samozrejme všetko som za seba hradila sama .
Ahoj zažila som…😢
2 -mesačnú dcérku vo veľmi vážnom stave previezli na JIS ja som bola s ňou v sanitke .Muž šiel za nami v aute .
Prišli sme na oddelenie ,pustili nás len na chodbu.
Tam sme čakali 2-3 hodiny,bola som v takom stave ,že som nevedela ani ako sa volám.
Prišiel za nami doktor,že si ju nechávajú na oddelení a vôbec nevedia čo jej je ,aj že zvažovali prevoz do iného mesta ,ale nakoniec zostane u nich.
Lenže rodič nemôže v žiadnom prípade ostať v nemocnici.
Muž má na tom oddelení známu doktorku ,okamžite jej volal ,všetko jej povedal doktorka tiež potvrdila ,že rodič ostať nemôže .
Chcela som si zaplatiť hocijakú izbu v nemocnici,spat na stoličke ,spat postojačky .
Nebolo to možné .
Cestu domov si nepamätám ,bola som na dne.
Na druhý deň sa muž dozvedel,že riaditeľ danej nemocnici je jeho rodina,zohnal naňho kontakt všetko mu vyrozprával,poprosil ho aby som mohla ísť za malou .
Nedalo sa ….
Čo som mala robiť ?komu ešte volat ?
Autorke prajem veľa síl,je to veľmi ťažká situácia ,ale určite ju zvládne tak ako aj iné matky ,lebo nič iné nám ani neostáva .
Neviem ale pisala si ze ci sa bude tesit ked prides za nim a potom ze mas kovid. Tak asi za nim chodit nebudes a prides az pre neho. Tak teraz nevime mas kovid alebo proste len nemocnica kvoli kovid opatreniam? A kvôli miestu??? To je len a len problém nemocnice ktorý majú vyriešiť, veď ty nepotrebuješ posteľ. A teda ak mas kovid ok ale stale je muž, stará mama hoci kto proste to dieta by tam samé nebolo a mohlu by sa aj na hlavu postaviť nedostali by ma z nemocnice a od ročneho dieťaťa je absolutne jedno či dojčíš alebo nie.
@barborinkamisko ... nechcem nikomu prihrievať polievočku, ale tuším zatiaľ z mojho pohľadu príspevok, ktorý hovorí/píše "k veci" je práve príspevok od @marienka1989 .. na prvej strane tejto diskusie... lebo píše z vlastnej skúsenosti..
a takúto podobnú skúsenosť prídám aj ja ... tiež som prežila podobnú vec... môj vtedy 2 ročný syn bol na sledovaní v nemocnici.. nie úplne sám...no "iba" 3 dni, ale zvládol to. Cez deň som bola pri ňom, no na noc som chodila preč. Spolu sme sa hrali, čítali.. veľa som mu rozprávala,a že ho ľúbim a že za ním, ked sa vyspinká, prídem... 2 ročné dieťa už takéto veci vníma.. možno už aj mladšie..
To bolo už pred viac ako 15 timi rokmi... a potom ešte 3x .. už trochu starší.. vo všetkých prípadoch ma k nemu púšťali na celý deň, no na noc som išla domov. Deti sa vedia prispôsobiť situácii.. a nie.. nedupala som, že musím byť pri ňom..
Drž sa, určite to synček zvládne.. a v Tvojom prípade sú možno aj objektívne dôvody, prečo s ním nemôžeš zostať - kedže si COVID pozivítna.. prajem Ti skoré uzdravenie a malinkému tiež.. neboj sa.. deti v jeho veku sa rýchlo z toho dostanú...
@barborinkamisko Prepáč, ale píšeme ti tu práve mamičky, ktoré sme deti v nemocnici mali a práve preto píšeme, že neexistuje dieťa samé. Kľudne sa tu nechaj ukludnovat, že dieťa zvládne. No zvládne, lebo mu nedáš na výber. Lenže ty na výber máš. To dieťa tam samé byť nemusí. V najťažších chvíľach tam zrazu nemá nikoho blízkeho. To nie je dospelý človek, ktorý si racionálne zdôvodniť vie a aj tak mu je ťažko a teší sa na návštevu, telefonát. Toto je malé dieťa, ktorému je zle a potrebuje niekoho, aby sa mu venoval, nakŕmili ho, utešiťl ho, pohladil.
Úprimne je mi vždy strašne ľúto, keď čítam podobne diskusie a tieto názory, keď sa rodič nevie a nechce postaviť za svoje dieťa. Veď práve títo je prvoradá úloha rodiča: byť s dieťaťom, keď ho rodič potrebuje a keď nemôže rodič, tak snáď sa nájde niekto blízky. Ak nie, je to smutné.
Čo chceme, aby sa niečo v zdravotníctve zmenilo, keď sami rodičia neriešia ani to, čo môžu.
Dieťatku držím päste a prajem skoré uzdravenie.
@barborinkamisko Ja som nastastie takuto situaciu ako matka nezazila, so synom som mohla pocas hospitalizacie byt. Ale bola som takto hospitalizovana ako 2 rocne dieta, bez rodicov, niekolko dni v nemocnici na infuzkach s rotavirusom a nemam z toho ziadnu traumu.
Za posledneho pol roka som bola so synom hospitalizovana 3x na 3 roznych oddeleniach a nemam kriveho slova na lekarov a sestricky co tam pracuju. Pre oboch budu tieto dni narocne, nebudem Ti tvrdit, ze nie, ale teraz potrebuje tvoje dieta v prvom rade dobru zdravotnu starostlivost - dehydratacia je vazny stav a moze mat vazne nasledky. V takychto pripadoch tie deti nedrzia na oddeleniach dlhodobo a ked su stabilizovane pustaju ich domov. Potom si to vsetko vynahradite.
Este by som sa na tvojom mieste skusila informovat, ci nie je moznost, aby s dietatom bol hospitalizovany otec/babka ak ty mas Covid. Ono aj pre ten personal je to pomoc, ak tam ten rodic je a prevezme cast starostlivosti, takze co viem oni ak je to mozne sprevadzajucim osobam byt s detmi umoznuju.
@denkanr ked sa dcérke stav zlepšil,okamžite som šla za ňou ,dali mi ju v inkubatore na izbu .Vôbec nevedeli prísť na to čo jej je.
Mala hnačky a vracala .Napojená na infúzie,počas pobytu v nemocnici dostala aj transfuziu krvi.
Dcérka má alergiu na BKM.Kojila som ju a pila mlieko a to jej robilo zle.
@akvi myslim, ze sme to napisali podobne. Musis to potom spravne uchopit a aj u takto maleho dietata s tym pracovat....jasne, ze pri takto malom dietati je to velmi velmi narocne. Ja som mala 4, ked ma brali na operaciu..ja som plakala na posteli vo vytahu, mamina pred nim. Super, ze sa ti to podarilo spracovat aspon v dospelosti. Mnoho ludi narodeniu a odluceniu nedava ziaden vyznam..a pritom nas ovplyvnuje uz to, ako nas prijala matka, ked nas este len nosila v bruchu..
@maciatkolulu ja som mala dieťa na are aj na jiske a na jiske sme ležali dokonca 14 dni.. neexistuje, že by dieťa bolo same.. sedela som pri nej na stoličke cely deň a večer som šla spať do doktorskych izieb, kde ma prišli zavolať keď sa zobudila, inak som mohla spať kľudne aj na zemi pri nej alebo na stoličke, takze nie je pravda čo píšeš, s každým dieťaťom tam vždy boli zakonni zástupcovia, nezažila som tam deti samé, ani tie čo boli v kóme a to je žilinská štátna nemocnica
@nadazdi takže ležala mi tam dcéra a po známosti som s nou mohla byť, neviem si predstaviť, aby tam nanzemy niekto lezal, keďže tam boli deti v stave ohrozenia života a nie raz potrebujú zasiahnuť z oboch strán a aby sa im tam rucal nejakí zákonný zástupca tiež nie je na mieste. Zaujímavé, kramáre ARO dva roky do zadu, vedľa ležalo babo, bola pri nom. Mama, ale len na hodinu a každý jeden musel prejsť dezinfekcnou miestnosťou, ja som si len vybehla po kabelku, čo mi ex strážil a zase a zase. Takže píšem zážitok vlastný a nemyslím si, že je to aj vhodné, keďže to dieťa tam nie je samé. A reálne sú tam deti, čo bojujú o život. Asi by sa to tiež nepáčilo, kebyže tam dieťa a niekto ti tam dovlece obyčajnú chrípku, čo môže byť ten klinec pre tvoje dieťa.
@maciatkolulu aj moje dieťa v nemocnici bojovalo o život ,a tiež by sa mi nepáčilo keby tam behali mamičky hore dole a doniesli tam kovid alebo iné “fajnoty”🤔🤔🤔🤔
@barborinkamisko požiadaj admina o zrušenie tejto diskusie. Tu sa zase raz stretli najlepšie a najhrdinskejšie mamičky z koňa. Vôbec ti to nepomôže a bude ti akurát ešte horšie. Je úplne jasné, že keď máš covid, tak ťa tam nenechajú ani v suteréne. Neboj sa, dieťa bude určite ok a prežije to, nebude to prvé ani posledné dieťa v nemocnici bez rodiča. Držte sa a skoré uzdravenie.
@barborinkamisko mala som syna v nemocnici dvakrát (2,5 roka a 5 rokov), oba razy tam s ním bol muž, nakoľko máme aj menšie deti, musela som byť doma s nimi. Neexistuje, ze by som ho tam nenechala sameho. Nechápem, ako ste to mohli urobiť, ani načo ste založili túto diskusiu. Snažíte sa presvedčiť samu seba, že ste urobili dobre? Neurobili. Sup-sup naspäť, malý za vami určite plače. S dieťaťom do 10 rokov v nemocnici zostávam a bodka, nech ma odtiaľ skúsia dostať.
@lucia245 ako to mohla urobit? Preboha zeny, vsak citajte, ma covid, tak asi ju tam nepustili. Ja ked som bola s malym v nemocnici, boli tam aj same deti, bud bolo plne oddelenie, alebo mali doma male babo, muz na tyzdnovke proste niekedy to nejde. Hlavne, aby sa dieta uzdravilo a islo co najrychlejsie domov. A este zboznujem mamicky, ktore sa do vsetkeho aj tam starali a pomaly doktorom vraveli, co maju robit. Niekedy proste nejde vsetko akoby sme chceli. Autorke prajem, nech sa dieta co najrychlejsie uzdravi a je co najskor doma....
@maminkasisa áno, aj u nás jednu noc musel muz odísť , lebo okolnosti - išla tam vtedy moja mama. Všetko sa dá keď sa chce🙂 a dajte už s tým kovidkom pokoj. Moja kamarátka zostala pri synovi v nemocnici, so zvracackami, úplne vyflusnuta bola, vkusne ju napínalo... Ale zostala.
@maciatkolulu ako môžeš niečo takéto obhajovať?!
To je absolútne nehumánne odtrhnúť dieťa od rodiča, keď ho najviac potrebuje. Kým na Slovensku budú s týmto ľudia Ok, kým sa rodičia budú považovať v nemocnici za návštevu, dovtedy sa nič nezmení. Úroveň rozvojovej krajiny… toto ma vie fakt naštvať, keď sa niekto snaží niečo takéto neľudské obhájiť, zvlášť samotní rodičia.
@lucia245 dúfam, že aj dieťa malo zvracacky a boli na infekčným izolovani, inak je to vrchol nezodpovednosti. A nejde o covid, ide o hocijake ochorenie. V tej nemocnici nie je len ta matka a to choré dieťa, ale pl o iných, iné diagnózy. Ak sa chce niekto hrať na hrdinu, tak ôk, ale bez toho, aby ohrozoval druhých.
@sisaka obhajujem deti na are, JIske, tie majú prednostne právo na uzdravenie a myslím, že je absolútne normálne, keď je raz rodič chorý, na akékoľvek ochorenie, že nemôže ísť nikam a tobôž niekde na ARO preboha.
@maciatkolulu dobre😄😄😄 každý nech si z tvojej odpovede urobí obraz sám, kto je tu pri zmysloch a kto nie🙂
@sisaka takže ako matka dieťaťa 4x operovaneho v prvom roku života ti poviem, že ďakujem ze mi zachránili dieťa, proste nemohlo byť par hodín so mnou, hore už mohla a aj bola, ale kebyže som CHORA, tak proste s nou nie som pretože viac ako pár dní bezo mňa by som. Sa bála, že by ju moja chrioja mohla zabiť. Bolo to 97/98 a upl e v pohode som bola s nou na chirurgii, žiadne obmedzovania rozvojových krajín som na Kramároch nemala, ale na jis a ARO proste nie. 2020 ma pustili k mojej 18 ročnej dcére po operácii, na pol hodinu a pri pohľade na tie krehké tehličky bábätiek na prístrojoch mi bolo desne. Ale bojovali tam o život, dve mali rakovinu!!!! Co je viac? Udržať tie deti, alebo nejaká matka, čo tam nabehne s chrípkou, ktorá reálne môže tieto deti ZABIT
@lucia245 mala som dcéru dohromady 5 x operivanu a bola som s nou zakaždým, okrem ara a jisky. Nebol problém na Kramároch, obhajujem matku, ktorá nešla chorá do nemocnice. V rakúsku by ju ani v tom civilizivanim nepustili bez testu do nemocnice a s pozitívnym by ťahala čiaru.... Aj nankbycajne vyšetrenia do nemocnice musí byť test. Rakúsko je rozvojové?
Aby som to zhrnula, nevidím absolútne problém v tom, že by niekto bránil byt matke cm nemocnici. Aspoň ja som ten problém nemala ani pri 18 ročnej dcére. Ale keď matka z akéhokoľvek dôvodu nie je so svojím dieťaťom, tak je to jej rozhodnutie, alebo proste nebolo inej možnosti a zbytočne tubdristat ako vy a hento a tamto je uplne od veci, ale že úplne. Žiadne dieťa neumrie, keď ostane bez matky par dni, myslím, že generácia deti 79,80 rokov by tu asi nebola, alebo by bola nejako postihnutá, nemám ten pocit, minimálne ľudí čo poznám. Aj keď teda ex bol dobrých pár mesiacov ako 3 ročný sam v tatrách na liečení, nejaká súvislosť s jeho debilnou povahou by sa možno dala najst🤣
Pane boze, ja necitam vsetko ale musim sa zastat
@maciatkolulu lebo ma pravdu. Ten maly nie je na izbe sam, je tam xy daslich deti ktore su v ohrozeni zivota. Moja dcera bola po narodeni tiez 75 dni v nemocnici a bezo mna!!! Nemohol tam ist nik so ziadnym ochorenim, nie este kovid pozitivny. Vy si niektore poviete ze moje dieta ma len soplik a poslete ho so skolky a vobec nemyslite na to, ze tam moze byt dieta ako napr moje, ktore 75 dni bojovalo o miesto na tejto zemi a hocijaky virus mi ho mohol zobrat. Aj len lahky soplik u nas mohol sposobit zlyhanie pluc. Lebo takto oslabene deti su proste krehke. Nie je to ok ze taketo deticky su v nemocnici v niektorych pripadoch same, ale sa vdaka tomu potom aj vratia domov. Lebo ktokolvek moze mat iba mierne priznaky nejakeho ochorenia a bude tam so svojom dietatom, chyti to dieta na vedlajsom lozku a to moze umriet. Ak sa u maleho preukaze pozitivita, potom nech mamicku k nemu hospitalizuju na izolacku ale kym je maly negativny, tak to proste nejde. Radsej zazelajte tej mamicke vela sil a skore uzdravenie jak sa tu do nej pustat
@maciatkolulu JIS je jednotka intenzívnej starostlivosti, deti sú intenzivne sledovane, pokial sa nebavíme o intubovanych deťoch na aro a deťoch v inkubátoroch sú to deti so zdravotným problémom, ktorý ich ohrozuje na živote alebo deti po operácii, kde majú právo a zaslúžia si mat zastupcu.. na detskú JIS chodí aj kňaz aj vychovávateľka aj učiteľka aj fyzioterapeut.. takže to, že tebe by behali pod nohy je len v tvojom filme.. nikdy som tam nezažila dieťa samé.. aj k na mol opitej 13ročnej slečne na jisku prišla a sedela pri nej mamina opisujúca jej zaracha na další zvyšok zivota..
@barborinkamisko no prepáč ale toto je dosť podstatná informácia, čo dosť mení situáciu a pohľad nanu
@lucia245 no to im ta kamoska asi velmi pomohla a hlavne nieco dotrepala, to je teda ohladuplnost k personalu a pacientom ist chora.... a je jedno ci ma covid, alebo zapal ocnych spojiviek alebo herpes, nema tam chory clovek co hladat....!!!!

@barborinkamisko dojcis ho? Pokial ty si pozitivna a aj ockovana, je sanca ze maly covid ani nechyti a ma nieco ine. Pokial on nebude pozitivny tak by som samu seba ukludnila ze aj ked je to tazke, neohrozis ho covidom ked ma oslabenu imunitu. Ak sa u neho potvrdi covid tak by som sa pytala k nemu ako matka/doprovod dietata do 3 rokov. Proste sa ukludni, nepocuvaj vycitky vyssie. Niekedy je nevyhnutne proste vydrzat bez dietata. Ked ho budes mat doma, vela ho mojkaj a vynahradis mu odlucenie. Pisem ti to ako zena, matka ktora mala svoje dieta po narodeni 75 dni v nemocnici a ano, nemohla som tam s nou byt na jiske. Mozno to je trosku odlisna situacia ale v niecom sj podobna. Zelam skore uzdravenie a vela sil. Drz sa❤️