Ekzém u 7-mesačného syna

nikolcrow
28. jan 2023

Ahojte mamky od narodenia riešim u syna ekzem :( ide hlavne o tvar - lička, čelo čo ma znepokojuje najviac, že sa mu rozšíril aj po nôžkach a absolútne sa toho nevieme zbaviť 😢 cele noci sa škriabe šucha nôžky o matrac. Samozrejme to riešim s pediatrickou za krémy som dala uz 60€ momentálne máme La rosche pravidelne kremujem no bez akéhokoľvek zlepšenia :( pytala som sa aj na kožnú ( aj keď nemám dobre skúsenosti s dcérou ) lekárka mi odpovedala že by mi predpísala také iste masticky ako ona 🙄tak potom kde mám hľadať pomoc ? Vyliečila ste tu niektorá ekzem ? Zvažovala som aj alergológa …

ďakujem za vaše skúsenosti

miadi
28. jan 2023

Och chudatko. Moj mal ked bol par tyzdnovy na lickach Taketo mega . Vyriesila som to, uvaris ovsene Vlocky precedis - bude z toho take Akoby mlieko ( tych vlociek hojne hrncek dva. A potom ho tym umy. A mydlo a krem na detsky ekzem znacka aveeno ( Neviem ci to na Svk zozenies) tie produkty su tiez z vytazku z ovsenych vlociek, Moj miluje vanu tak mu tam davam kokosovy olej mà potom vlacnu pokozku.

miadi
28. jan 2023

Nasla som ti nejaku online stranku s dorucenim na Svk alebo Skus tie vlocky. https://www.caretobeauty.com/sk/aveeno-baby-dai...

lilke
28. jan 2023

Ak je synček kojený, nejedz žiadne potraviny, ktoré sú alergény. Ty musíš jesť veľmi diétne. Ja akonáhle som zjedla niečo problémové, náš syn sa tiež veľmi povyhadzoval. Ja som nemohla napr. vajce, mlieko. Časom sa u syna potvrdila alergia na obe, preto reagoval, keď dostal v mlieku odo mňa stopy týchto potravín.
My sme chodili od necelého mesiaca ku koziarke. Ona sa snaží nesiahat po kortikoidoch, vždy hľadá iné cesty. Do kúpeľa som pridávala excipial na premastenie (olej ale už nevyrábajú, teraz sú mlieka), premastovala som niekoľkokrát denne kyselinou mliečnou, dá sa kúpiť už aj v lekárni
https://www.pilulka.sk/krem-s-kyselinou-mliecno...
Koziarka naordinovala i oblečenie zo 100% bavlny, bledé, ideál biele - kvôli farbivam, ktoré sa uvoľňujú, hlavne keď sa dieťa potí. Taktiež posteľnu bielizeň. Detský prášok, všetko som prala v lovele.
K alergologovi zatiaľ nemá zmysel ísť, testy sa robia až neskôr (od roka? dvoch? Už neviem).

janetinka27
28. jan 2023

@nikolcrow ahoj, nemam priamu skusenost, neskusala si nejaku eliminacnu dietu? je babo kojene alebo na um? ekzem sa spaja casto s alergiou na bielkovinu kravskeho mlieka, ale nemusi to byt vzdy ono.
znamej dieta je prave pripad alergie na BKM a odmala mava mokvajuci ekzem. niekedy je to lepsie/horsie. zlepsilo sa to vtedy, ked isli niektore zubky,lebo nechcelo papat a tym padom jedlo menej alergenov. tiez pouzivaju ovseny kupel aj kremy. dietu nedodrzuju, len obmedzuju v strave BKM,takze neviem povedat, ci by uplne bez BKM bola takmer bez ekzemu.
ak je babo kojene, potom skus eliminacnu dietu ty, ale musis byt max dosledna a studovat aj obaly na potravinach, zlozenie volneho peciva atd (mlieko, srvatka atd je skoro vsade), zena by vtedy nemala ani obliznut lyzicku od mlieka.
ja som znamej kupila teraz cesku knihu atopicky ekzem a potravinove alergie ocami mamy.ale su urcite aj ine knihy, skus postudovat, pripadne sa pytaj pediatricky, mozno ta odporuci na konzultaciu k alergo alebo imuno alebo gastro, kde ziskas dalsie info.
je tu aj skupinka na mk

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@miadi ďakujem veľmi pekne 🙏🏼dnes vyskúšame

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@miadi ďakujem 🙏🏼🤍

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@lilke excipial máme používala som pri staršej pri synovi mám oilatum ale mám pocit že to je ešte horšie 🙄.. áno už aj nad tým som rozmýšľala že mu môžu škodiť mliečne výrobky ktoré jem ohladom toho som sa radila s mojou laktacnou a mám jest všetko čo som jedla do teraz aj mliečne, že v tom problém určite nebude … ale ja si tiež myslím že to bude najskôr alergia na kravskú bielkovinu nakoľko som vegetariánka a jem dosť mliečnych výrobkov preto sa aj trochu bojím vyradiť ich 😕 ale asi mi nič iné neostáva

nikolcrow
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
canany
28. jan 2023

Neviem co je to za pediatricku, my sme hned po vzplanuti ekzemu isli ku koznej. Teraz po 7 rokoch relativneho kludu sa mu zas spravili flaky na rukachz tak sme opat isli ku koznej a zobrali mu krv na zistenie, ze co mu vadi.
A hlavne sa vyhadzali cervene flaky po druhom ockovani hexa. Po prvom mal len maly fliacik, nepripisovala som tomu ziadnu vahu, po druhom brucho nohy chrbat, od vtedy neockujem.
Ked bol maly kupali sne ho v hypermangane a mastili sme ho kyselinou mliecnou.

miadi
28. jan 2023

@nikolcrow excipial volakedy frcala moja mama na tom aj Ja obcas no som pocula ze nie je vhodny pre deti. Aj tie francuzske znacky Vichy a La rosche no Mne sa nezdaju take super nie vsetko co Je drahe a mà super marketing je aj ozaj zlato, Ja jem len seafood 🦞 ale syr a mliecne veci dost. Maly bol dlhodobo kojeny skoro 3r. Nic som nemenila denne je jogurty mlieko kravske a je ok, 100% bavlnu oblecko som detom vzdy kupovala aj tak a periem v tide free .. on ked sa narodil totalne sa mu koza supala plodovka mu vysusila kozu. Ale zacalo to ked mal par mesiacov. A nejaky mesiac dva som denne robila tie vlocky. Cim je ten vyvar hustejsi tym lepsie. Davala som mu to do malej plastovej vanicky. A hnet bolo vidno ze to ukludnuje kozu ze bol hnet spokojny . Nasla som to info na nete a prislo mi to najprv trochu hmm ale fakt to funguje . A ta znacka nie je nic fancy ani predrazene a super funguje. Ale ked tak Skus aj inu znacku s vytazkom z ovsenych vlociek, neboj sa to pouzit kazdy den da mu to pocit ulavy a vylieci. Ta pokozka potrebuje obnovit svoju vlhkost. A vitamin D . Ked je niekedy slnecny den Daj ho len v plienke k oknu ( v teple) tie vlocky mu mozes dat aj viac x za den ked ho to svrbi.

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@canany ahoj práveže máme super pediatričku som snou spokojná akurát tento ekzem nevieme vyliečiť :/ … môj syn nemá žiadne očkovanie práve preto že je od narodenia ekzemovy a ani sa nechystáme očkovať … aj hypermangan máme a nic :( dokonca ho už ani nekúpem často vraj aj to škodí naozaj som už vyskúšala mnoho veci a nezaberá nic … dakujem za radu 🙏🏼
@canany

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@janetinka27 ahoj ďakujem za radu 🙏🏼 ja si tiež myslím že to bude ta kravska bielkovina nakoľko jem veľa mliečnych výrobkov milujem jogurty, syry …😬dosť sa toho obavám vyradiť to, ale nič iné mi asi neostáva …

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@miadi určite to už dnes vyskúšam a pozriem aj tu kozmetiku 🙏🏼🙏🏼 kúpala si každý deň ? Ja práveže už ani nekupem tak často lebo vraj aj to škodí :-/ … a teda aj to oblečenie skúsim minimálne ponožky …a presne tie kozmetiky mam pocit ze len za značku človek platí 😕
Ďakujem ešte raz za skúsenosť vyskúšam všetko čo si napísala

canany
28. jan 2023

@nikolcrow inak jemu ked to vyskocilo, tak ja som tiez zacala eliminovat jedlo, zacinala som na suchej ryzi a rohlikoch. Postupne som pridavala potraviny, ale tak, ze 2-3 dni len jednu. Napr mlieko a mliecne som vylucila uplne. Ja jedavam odvtedy na ranajky ovsene vlocky s rastlinnymi mliekami. Maju kokosove, ovsene, mandlove a ine a obmienam.
A neviem ci davas, ale probiotika. Malemu som davala dophilus infants v prasku.
Prasok na pranie sme mali lovelu, nebola som s nou spokojna, ale kedze na nu nereagoval, tak som to pretrpela.

nikpa
28. jan 2023

@nikolcrow excipial ani LA roche posay nie je na takýto uz rozvinutý ekzém. Nechcem si ani predstaviť čo ten maly prežíva a ako ho to škriabe. Pediatrička by mala byť schopna odhadnúť kedy už jej schopnosti nestačia a tu teda zlyhala, veď to má v hroznom stave. Ty si matka, si za dieťa zodpovedna a bez výmenného lístku na kožné a na gastro by som sa ani nepohla z jej ordinácie. Na tento ekzém jedine kortikoidny krém zaberie. Synovi mala spraviť testy na alergie a keď nie ona tak na gastro by mu už robili. Podľa mňa má alergiu buď na laktózu alebo na kravsku bielkovinu a kým bude piť obyčajne mlieko alebo ty ak ho kojis tak sa ekzém bude vracať.
Mám s tým bohaté skúsenosti pri synovi, ekzém sa nevylieči mastickami, treba zistit čo mu škodi. A dovtedy sa aspoň postarať aby sa mu to nedostavalo do takéhoto stavu. Ešte mu môžeš dávať fenistil kvapky aby ho to toľko nesvrbelo len aj tie sú na predpis.

miadi
28. jan 2023

@nikolcrow ano posledne roky je trend ze sa nema kazdy den. Ale moje deti miluju vodu v lete sme stale vo vode vonku v jazere aquaparkoch bazenoch. A uplne v pohode . Najhorsie je pre taku kozu zima. Kurenie vysusuje vzduch. ( zvlhcovac je dobry ) potom tie vrstvy oblecko., nedostatok slnka. Do vane mu davam kokosovy olej rovno na telo . V lete nemal ziadny problem a teraz sa mu trosku robi na nohach pri stehnach. Uz sa mi to mydlo ich minulo ( musim ho zohnat ) Oni maju viac produktov a to mydlo specialne na toto je take ine mazlave mas pocit ze to nejde zmyt a tak to mà byt . Robi taky filter na kozi vyde z vane ako nakremovany, v lete som mu ho ani nedavala len cistu vodu. A davam aj morsku sol raz za cas. ( tie vlocky nezabudni precedit nech mas len vyvar nie hmotu 😄)

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@canany áno ja presne ranajkujem vzdy len vločky ale zaluevam vodou no pridávam proteínový prášok čo je srvátka … uf takto nepestro sa určite nebudem stravovať že sucha ryža a rohlik 😔

miadi
28. jan 2023

@nikolcrow kazdy ti poradi nieco uplne opacne, Ja ti poviem jedz uplne tak ako vzdy. To nejde do mlieka . Ja som jedla orechy aj cely balik a mala ked mala 2.5r sme zistili ze mà brutus alergiu na orechy. Napriklad pistacie len sa dotkne zacnu jej puchnut oci. Mà epi 🖊. Bola kojena dlhodobo aj potom ked som zjedla orechy nic jej nebolo. Alergen do mlieka nejde. To skor davaj pozor pri prikrmoch na reakciu.

lilke
28. jan 2023

@nikolcrow tak skús naozaj vyradiť mliečne výrobky. Aj orechy, tie asi ako vegetariánka ješ, a sú veľmi silný alergén. Vápnik je napr. v maku, semienkach,... Treba popozerať.
Ak by to bolo kvôli mlieku (nemusí byť len mliečna bielkovina, u syna to bola laktóza), nejaký čas potrvá, kým sa črevá precistia a následne pokožka začne upokojovať. Pocitaj možno aj s mesiacom.

lilke
28. jan 2023

@miadi práveže alergén do mlieka ide. Keď matka zje fazuľu alebo kyslú kapustu, dieťa tiež nafukuje. A takto je to so všetkými zložkami. Dostávajú sa dieťaťu, možno stopových množstvách, ale dráždia. Napokon, mám to overené aj priamo na synovi.

merrysa
28. jan 2023

@nikolcrow ja by som uz pri takomto rozvinutom ekzeme ozaj isla cestou kortikoidov. Maly mal necely rok, ked sa cely vyhadzal, inak, na kožné ti vymenny listok netreba. Termin sme dostali skoro, nakolko islo o male dieta, po týždni starostlivosti odporucenej koznou sa cely vycistil, nevrátilo sa. Doteraz nevieme, z čoho mal taky masivny vysyp. Samozrejme, ze som najprv skusala vsetky mozne nehormonalne alternativy, kopu masticiek, ovsene kúpele atd, ale nic nezaberalo, prave naopak, ako u vas, zhorsovalo sa mu to. Tak som si povedala, ze radšej par dni kortikoidy ako nechat ho trápiť sa, pripadne si to môže skriabanim infikovat a to uz nie je sranda. Chod na kozne prosím ta cim skor.

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@merrysa Dakujem pekne za skúsenosť pojdem sa ukázať radšej kožnej aj ked viem ako to dopadne :-/ nie je kožná ako kožná ale suhlasim s vami že radšej kortikoidy par dni ako sa ma takto trápiť

matabb73
28. jan 2023

@nikolcrow s týmto ste mali byť už dávno u kožnej. Dcéra mala atopický ekzém od troch mesiacov a nás hneď poslala ku kožnej a na alergológiu. Niektoré lieky môže predpisovať len kožný lekár. Na takto zapálenú kožu treba už kortikoidy. Neboj sa toho, dávajú sa len krátkodobo. Okrem toho kožu treba premasťovať. Nám najlepšie pomohol Dexeril. Nie je ani drahý. Dcéra brala aj antihistaminiká, kvapky Zirtec. Dôležité je odsledovať stravu a vyhýbať sa alergénom. Trvaj na vyšetrení u kožnej. Nie som si istá, ale zdá sa mi, že tam nepotrebuješ výmenou lístok od pediatričky.

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@matabb73 ďakujem pekne

nikolcrow
autor
28. jan 2023

ďakujem pekne za vaše skúsenosti vyskúšam dnes vločkovy kúpel a pondelok radšej letím ku kožnej

matabb73
28. jan 2023

Teraz čítam, že je dojčený. Tak si na tvoju strávu musíš dávať veľký pozor. Ja som pol roka držala prísnu diétu a veľmi to pomohlo. Na tri mesiace som vyradila všetky mliečne výrobky a pol roka som nepila mlieko. Žiadne orechy, citrusy, kakao, paradajky, papriku. Proste žiadne alergény. Je to drastická dieta, ale u nás mala efekt. Za pol roka mala dcéra kožu krásnu a ekzém už len zriedka, mierny a len v zime.

taktotedanie
28. jan 2023

Nie kozna ma moznost oredpisat aj ine maste ako pediater, na kozne nepotrebujete ani vymenny listok
Netrapte uz to dieta a chodte s nim na kozne

juliet86
28. jan 2023

mrzi ma ze to ma take. ja mam tiez dirta s atopickym ekzemom a obehala som s nim aj vela drahych sukromnych koznych... co radim ja:
-ako pises kupat nie casto tak raz za dva dni max

- tento stav co uz ma ja odporucam preliecit kortikoidovou mastou. nech sa to zalieci.

- a derma exomega telove mlieko
- pripadne atopicke avene mlieko

- ty eliminacnu dietu. fakt bud chvilu na ryzi a zemiakoch. ano je to masaker ale stoji za to.

- malemu vsetko iba biela bavlna prana napr v lovele takisto postelne biela bavlna v lovele
- fenistil kvapky na noc aby sa neskriabal. mechty nech ma vzdy kratucke

nasa dcera ma nasadenu tuto dietu. je to tzv atopicka dieta. zvaz mu ani ty mu to nedavat resp. sebe. co dcera nesmie: petrzlen orechy a gastany kakao maliny jahody citrusy exoticke ovocie (ananas kiwi a pod.) jej eliminacia tohto pokozku zlepsila.
viem ake to je. chapem tu bezmocnost drzim vam palce

katka0987654321
28. jan 2023

Nečitala som komentáre, synček mal na hlavičke a dr predpísala myslím nejako primafluctor a zmizlo mu to teraz aj keď sa niekedy objavy stačí že raz natrieme a znova zmizne

nikolcrow
autor
28. jan 2023

@juliet86 ďakujem pekne za vasu skúsenosť