icon

Epilepsia u detí

anyjelyk
28. sep 2012

Ahojte, hľadám maminky čo majú deti s podobným problémom ako má môj drobček. Mala som úplne zdravého chlapca. Najhoršie čo mu bolo bol slabý zápal priedušiek. Potom pred rokom a pol (07.05.2011) dostal svoj prvý záchvat pri ktorom zmeravel a odpadol. Zobrali nás na pozorovanie do nemocnice. Tam sa mu to zopakovalo s takou intenzitou že skončil na JISke. Pustili nás po týždni so záverom že je to epilepsia a nasadili convulex. Od prvého záchvatu má však ďalšie aj napriek liekom. Každý deň odvtedy má v priemere 20-30 záchvatov. KAŽDÝ JEDEN DEŇ UŽ ROK A POL!!!! Bol 2x na hospitalizácii na neurológii na Kramároch - bez výsledku. Teraz v auguste mu vymenili zase lieky a prepustili so záverom že bol niekoľko dní bez záchvatu a lieky zabrali.(bol tam 7dní,sama som ho 1.deň doviezla a 7.deň odviezla. na návštevu som tam bola okrem toho 3x - vždy keď som prišla mal do pol hodiny minimálne 3záchvaty!!Doktorom aj sestričkám tam som to samozrejme povedala). Za ten rok a pol má už piate lieky - mal Convulex, Topamax, Keppru, Orfiril long a teraz nám nasadili Plexxo. Ani jeden liek nič so záchvatmi nespravil. Mení sa iba charakter záchvatu. Pri Convulexe akoby zamrzol, pri Topamaxe mu vystrelili ruky do hora a vyvrátili sa oči, pri Keppre sa triasol a vydával hrdelný zvuk, orfiril sa mi nezdá že by niečo spravil a Plexxo máme zatiaľ pridané iba 2dni. Väčšinou ide našťastie iba o "malé" 1-2sek. záchvaty. "Veľké" (5-60sek.) však máva tiež. Tie sú tak 6x do týždňa. Pri nich mu musím podať rektálne Diazepam a záchvat hneď prejde (podávam mu ho až keď záchvat trvá viac ako pol minúty + čas kým rýchlo rozbalím diazepam a podarí sa mi ho podať). Nemôže ísť do škôlky, ani ja do roboty. Bojím sa s ním chodiť na ihriská lebo musím byť stále pri ňom aby odniekiaľ nespadol a tam ho nedokážem ustrážiť. Bojím sa s ním ísť aj do potravín aby tam náhodou nedostal záchvat a ja mu nebudem mať ako dať do zadočku diazepam.. Mám ho na očiach nepretržite 18hodín denne (keď spí našťastie záchvaty nemá).. Ani neviem čo vlastne od tejto diskusie očakávam. Som len zúfalá, potrebujem podporu, rady čo ďalej, prípadne si vymieňať skúsenosti..

lovula
4. nov 2014

@elisadavinci môžme aj tu pokecať, nerobím okolo toho tajnosti a možno to raz niekomu pomôže.
Malému epilepsiu zistili tak, že dostal epileptický záchvať, trval 40 min. a hodinu bol v bezvedomí, nakoniec ho na ARE po hodine prebrali, ale nehýbal ľavou stranou tela, no skoro som tam dostala mŕtvicu ☹ CT bolo v poriadku, ale EEG ukázalo ložisko na pravej strane mozgu. Berie Convulex 3 krát do dňa a už dva krát som u neho spozorovala také tie 3 sekundové ,,záchvaty" s prevrátenými očami.
Chcela som sa spýtať, že keď bol prvý záchvat taký silný, či mám očakávať, že sa niekedy v blízkej dobe vráti. Teda či sa to niekomu v takejto sile už opakovalo, alebo zostalo len pri tých krátkych záchvatoch. Na kontrolu ideme až 25.11.,

cairka
4. nov 2014

@lovula , aj moja začala takto zhurta, 1 a pol hodinové bezvedomie, a ešte po viac ako 3 hodinách mala neurologický nález, ona ale len na horných končatinách 🤐 to mala 15 mesiacov...dnes má 5 rokov, záchvaty sa občasne objavia, našťastie čoraz menej často - väčšinou sú to zahľadenia do minúty, tie sa vyskytujú pri nedodržaní režimu , ináč sa žiaľ objavujú počas doby, kedy musí " pohnúť rozumom" pomerne často ☹ a raz za 2-3 mesiace sa objaví väčší záchvat, našťastie už nikdy nebol taký dlhý, väčšinou do tých 5 minút odoznie - s tým, že do spánku je evidentne spomalená, slabšie komunikuje (čo má problém aj celkovo), po vyspatí sa zasa stabilizuje. Niekedy odspí hneď po záchvate, inokedy až podľa denného režimu.

lovula
4. nov 2014

@cairka ďakujem za odpoveď. A malá berie aj nejaké lieky? Ten spánkový režim aj mne vraveli, že treba dodržiavať, s tým nemám problémy, lebo moje deti obe majú radi stereotyp, takže som ich vždy v podstate ukladala v jeden čas poobede aj večer.
Ešte som sa chcela spýtať, že keď bola malá chorá a mala horúčky, že či mala silnejšie záchvaty, lebo môj malý, ževraj asi bude reagovať na horúčky. Teda ,,asi" dr ešte ani sami nevedia, že čo a ako ☹

cairka
4. nov 2014

@lovula , áno, začínala na Convulexe , ten nezaberal, tak pridali Keppru a pred asi pol rokom už jej Convulex nestačil, takže teraz berie Orfiril a Keppru. Horúčky sú rizikové, áno, boli doby, kedy som pri nástupe teploty chystala Diazepam, ten strieborný obal sa strašne zle otvára, keď si v strese zo záchvatu, takže preto som si dopredu odstrihla a dala na strategické miesto, kde ho rýchlo nájdem 😅 Teraz sme už dostali príkazom dávať rekt. Diazepam hneď pri výstupe teploty a nečakať na záchvat, tak aspoň to nie je v strese 😝 (hoci je, lebo dieťa tým nie je nadšené, keď je pri plnom vedomí 😅 )

lovula
4. nov 2014

@cairka a pri teplote mávala také tie dlhšie záchvaty, a bola aj v bezvedomí? Lebo starší syn mi zo škôlky donesie všetko čo sa núka zadarmo a mladší to samozrejme hneď chytí, a kázali mi pri každom väčšom záchvate volať sanitku, zvykla si aj ty volať, alebo si proste počkala kým odoznie a potom to len spomenula na kontrole.

cairka
4. nov 2014

@lovula , našťastie sa už nikdy neopakoval záchvat, pri ktorom by som musela zasa volať sanitku. Buď odoznel záchvat sám, ak neodoznel do 2 minút máme dať rektálny Diazepam a až keď po tom by neprešlo do 5 minút máme volať. Asi ako ktorý neurológ inštruuje 😝 Ale aspoň sme už nikdy nemuseli, dúfam, že to tak ostane... Tiež sme to tak mali ako vy, s tou škôlkou a chorobami...

lovula
4. nov 2014

@cairka dr vyplašilo asi aj to, že ja som pri prvom záchvate podala diazepan, prišla sanitka a on mal záchvat stále, tak mu pichli ešte diazepana a stále nič, záchvať odoznel asi až za pol hodinu od pichnutia diazepanu, čiže to bolo celé na prt. Dieťa sfetované a aj tak to nezabralo ☹

cairka
4. nov 2014

@lovula , hej, aj u nás tak bolo pri tom prvom...ja som teda doma nemala nič, ale v sanitke jej dávali 2x Dormicum a v nemocnici ešte dávali ďalšie čosi...

lovula
4. nov 2014

@cairka tak to si ma potom trochu ukľudnila, lebo som sa bála, že mi je ten diazepan doma na nič, keď mu aj tak nezaberá, ale možno teraz už keď berie aj lieky, tak by to bolo iné.

cairka
4. nov 2014

@lovula , áno, tie lieky tomu pomôžu, treba veriť. 😉

lovula
4. nov 2014

@cairka a môžem sa ešte opýtať, stalo sa ti, že si pred takým väčším záchvatom vybadala akoby varovný signál? Ja neviem, či nebola malá zrazu unavená, alebo .....

mima1311
5. nov 2014

@pink_lady moj syn ma ztp-s koli epi ...

mima1311
5. nov 2014

Kocky je tu niektora z vas ktora uz mate vacsie dieta s touto diagnozou ? ci vsetko len malicke deticky

pink_lady
19. nov 2014

@mima1311 ale asi ma nejaku tazsiu formu nie?

mima1311
20. nov 2014

@pink_lady to neviem - ale myslim ze diagnoza ako diagnoza - ked su rovnake .....

mariannaz
23. nov 2014

@mima1311 ahoj ja mám dcérku 15rokov a máme epi už 3roky 😒

mariannaz
23. nov 2014

@mima1311 ale okrem epi máme ešte aj iné diagnózy - je nevidiaca a má DMO

laurika25
23. nov 2014

Ahojte chcem sa opytat,ci pri MRI mozgu sa pouziva nejaka lahsia forma anestezie?A kolko hodin sa nesmie jest pred MRI.Idem so 4 mesacnou dcerkou na vlastnu ziadost a dost sa bojim tej narkozy ale najviac vysledkov-:(Ideme do BA .

pink_lady
24. nov 2014

@mima1311 viem ze je narok ale nie vzdy ze to schvalia...tak ja neviem ...

inak sa chcem opytat, ako casto chodite na kontroly k neuro? a po akej dobe od posledneho zachvatu vysadzaju lieky? dakujem

mima1311
24. nov 2014

@mariannaz to je mi luto - moj ma ,,iba ,, tuto diagnozu , ale bohate staci ☹

mima1311
24. nov 2014

@pink_lady neviem podla coho to posudzuju a ty si uz ziadala ? podla mna by nebal byt problem . Na kontrolu chodime kazde 4 mesiace ...

pink_lady
24. nov 2014

@mima1311 vypisanu ziadost mam ale nemala som odvahu to tam zaniest lebo ze to neradi priznavaju ...

nam dal v juni kontrolu o pol roka a dnes som bola dat napisat lieky obvodakovi a ten frfotal ze sme davno neboli u neuro 😕

mima1311
24. nov 2014

@pink_lady ja som sa tiez bala a odkladala a teraz lutujem , uz som to mohla mat davno hotove .... neviem ako to beru - myslim ze polrok je tak akurat - viac si myslim ze by uz bolo malo , inak asi lepsie ked castejsie , aj ked ja sa kazdej navstevy desim co mi zas povie .....

cairka
24. nov 2014

Baby, a to ZŤP má aké výhody, je potom aj šanca na získanie opatrovateľského príspevku? 😅 My chodíme na neuro ako na klavír, každé 2 mesiace 🙄 Ale nemá ložisko, "len" záchvaty, raz za čas, ale stále sa ešte objavia 😒

pink_lady
24. nov 2014

@cairka vged ja preto hlavne ho chcem, ze ZTP opatrovatelsky ulahci 😅

pink_lady
1. dec 2014

@cairka tak nam prislo rozhodnutie o kupeloch, zamieta sa nateraz, ze musi byt prilozene vyjadrenie neurologa, bezzachvatovy stav 3 roky 😕

cairka
1. dec 2014

@pink_lady , čože? Fúha, dúfam, že niečo nemenili, ja som chcela ísť budúci rok zasa 🤐 To ma prekvapilo teda...my sme fakt bez problémov, ešte keď sme tam boli sa nám podarilo rozbiť fľašku so sirupom 😅 a bez problém si dali doviezť z nemocnice novú , behom pár hodín 🙂 A kam si chcela ísť? My sme boli v Šrobárovom ústave, možno by som skúsila normálne tam zavolať do príjmovej kancelárie, či sa to naozaj nedá. Tak, ako som ti písala, že návrh sa posiela priamo im, nie cez poisťovňu.
Ale tak je možné, že zmenili postup, veď poisťovne furt hľadajú, kde ušetriť a nebudú predsa šetriť tam, kde by sa ich to dotýkalo... 🙄

pink_lady
1. dec 2014

@cairka ano menili sa nejake podmienky, v stvrtok ideme na alergo, 19 na neuro na kontrolu, vyzistim 😕 som celkom v soku

cairka
1. dec 2014

@pink_lady , no ja tiež 😒 daj potom, prosím ťa, vedieť, ak zistíš niečo podstatné. Ja som chcela na jar vybavovať...

matuskova003
23. dec 2014

@cairka
@pink_lady
@mima1311
@mariannaz
@lovula ahojte maminky ale aj všetky ostatné , oznacila som vas aby ste si vsimli moj prispevok lebo mam velmi akutnu otazku
.
Dnes nam menia liecbu lebo z Convulexu malemu strasne kleslol Hemoglobin a menia nam KEppin.
náš chlapček mal ako 5 mesacky Epilepsie , po tyzdni v nemocnici nam ho stabilizovali a chvalabohu odvtedy nemal záchvat. Ale bojím sa , že teraz, keď mu kvoli tomu hemoglobinu zm,enia liečbu že sa navratia epilepsie , aku mate skusenost vy ? ja už som preplakala od strachu že bude mat zachvaty cele dopooludnie .:( :( ZAjtra sme mali cestovat do rodneho mesta lebo sak vianoce.... :( dakujem vam a prajem pekne sviatky