icon

Eutanázia u nevyliečiteľne chorých detičiek

22. dec 2022

Aký máte názor na eutanáziu u nevyliečiteľne chorých detí, ktoré trpia? Je to podľa vás správne? Boli by ste za takú možnosť?

Strana
z2
jane1987
22. dec 2022

@bilberryday @mandzula o to viac, ze sa tu najdu take zeny. Zazila som mnoho diskusii i odbornych i par takych deti zazila a pokial si tym realne clovek neprechadza, tak ani len netusi.

autor
22. dec 2022

@lucyluska Ťažko povedať, čo by som naozaj spravila, ale asi by som chcela utrpenie dieťaťa skrátiť a uľahčiť mu odchod. Nikto netúži zomierať dlho a v bolestiach.

mandzula
22. dec 2022

@jane1987 ani ja netusim, no napriek tomu ma zaujima nazor inych ludi.

tetapetra
22. dec 2022

Ja by som si priala,aby žiadne dieťa muselo trpieť. Pri takto položenej otázke sa nedokážem vyjadriť. Inak som za eutanáziu. Nikdy by som neodsudzovala človeka,ktorý ju podstúpil. Tiež som aj za darovanie orgánov

yanni
22. dec 2022

Kamoska a zaroven kolegyna dala dceru odpojit od přistrojov.

kittykat22
22. dec 2022

O eutanazii by som sa bavila skor u dospelych. Odist ako slobodne rozhodnutie. U deti by som bola za to, aby bola vyborna paliativna pece - aby deti mohli stravit posledne chvile bezbolestne so svojimi rodicmi. Otazka je, ci je vobec mozne ulavit dietatu od bolesti aj bez toho aby bolo napriklad uplne utlmene liekmi.
Ja si teda myslim, ze je to dobra tema. Ked pride na lamanie chleba tak rodicia deti maju prilis starosti a su zomleti dennou starostlivostou o chore dieta. Mala by im pomahat ta strana ktora starosti nema. Ulahcit im uz tak velmi tazku situaciu.

Ale idealne aby sa k tomu vyjadril niekto, kto tu skusenost ma. Ale niesom si ista, ci to zvladne. Ludia o umrti vlastneho dietata (pochopitelne) pisu velmi neradi. Prinasa to prilis bolestnych spomienok.

basska_b
22. dec 2022

Ja som si akurat dnes spomenula na kamoskinu znamu, ktora mala dievcatko s nejakymi diagnozami, z nemocnice ich pustili v podstate na plucnej ventilacii, krmila sa sondou, ako zivu babiku a s kilom predpisanych liekov. Po cely cas len spala, nic nevnimala. Ked mala rok, tak rodicia sa uz nevladali na to pozerat a vysadili jej lieky, ze ju maju len nadrogovanu a vsetko bez perspektivy... Ona zacala vnimat svet okolo seba... zacala dvihat hlavu, zacala jest. ... prislo mi, ze to vzali do vlastnych ruk... kazdy rodic chce to najlepsie pre svoje dieta. Starostlivost o neho vie do velkej miery ovplyvnit. Ci smu urobit aj taketo velke rozhodnutie a ci lekar smie asistovat, to je na dlhu debatu... ani ucene hlavy sa nezhodnu

autor
22. dec 2022

@kittykat22 Veď to, že dieťa sa nemôže rozhodnúť samo. A či vôbec tie utlmujúce lieky stačia na ten bezbolestný odchod.

autor
22. dec 2022

@basska_b A ako to pokračovalo?

oslo1
22. dec 2022

Ano, som za eutanaziu. Aj manzel ju chcel podstupit, v UK je to bohuzial protizakonne. Vycestovat nemohla.
Aj ja chcem eutanaziu pre mna a vacsina mojich zdravotmiclych kolegov tiez.
Co sa tyka deti, tak v UK sa uz praktizuje, deti sa odpoja od pristrojov.

abbey1
22. dec 2022

Na základe osobných situácii vravím áno. Je to môj osobný názor na základe mnohých tragédiií v mojom živote. Ťažká choroba mi vzala príliš veľa blízkych a medicína, i tá paliativna, boli bezmocné.
Videla som v bolestiach zomierať vlastné dieťa, naša maminka nás v bolestiach prosila, aby sme ju zabili.

kittykat22
22. dec 2022

nemysli si. videla som na YT nejake videa kde ludia robili casoberny dokument a bolo to strasne. som to nedokazala ani pozerat, ked trpeli a bolestou bud plakali alebo kricali. Bolo to strasne. uplne strasne

sisaka
22. dec 2022

Eutanazia je kráčanie po veľmi tenkom ľade, až do nedávna som si to neuvedomila, kým sa u nás nezačali pomaly meniť podmienky. Najprv to boli len smrteľne chorí ľudia, v posledných štádiách, potom to už nemuseli byť smrteľne chorí, len nevyliečiteľne chorí, od marca budúceho roku sa pridávajú ľudia s mentálnymi poruchami a začínajú sa zvažovať deti, bez súhlasu rodiča, čo bude na rade potom? Starí ľudia?

lenkakravcova
22. dec 2022

@sisaka Kde sa takto menia podmienky?

sisaka
22. dec 2022

@oslo1 odpojenie od prístrojov nie je to isté ako MAID -medical assistance in dying čiže autanazia, keď človek je pri plnom vedomí a chce aby mu bola podaná smrteľná dávka určitých liekov buď injekčne alebo orálne. Naša nemocnica ich robí.

mamaaja82
22. dec 2022

Som za eutanaziu u deti aj dospelych.Obaja rodicia mi umierali pred ocami,ocino umrel tri dni pred mojou 40tkou v septembri.Mesiac predtym uz prosil nech mu pomozeme odist,keby som mala tu moc urobim to.

kitycat
22. dec 2022

Akoze rozhodneš, ze chces humanne zabit svoje smrteľne ahoj chore dieta?

To asi nie

gladys_07
22. dec 2022

@nikolka1986 u dospelych Ok, deti radsej chces vidiet trpiet?

U Teba to moze byt vrazda, u niekoho bezbrehe sebectvo

oslo1
22. dec 2022

@sisaka mozem sa opyta, v ktorej je krajine tvoja nemocnica, kludne mozes aj do spravy.

zuzinka888
22. dec 2022

Vedia deti pochopit co je smrt? Co to vlastne znamena? Alebo to beru len ako frazu- chem zomriet? Myslim, ze ine je ak lezi na pristrojoch a jne ked vnima. Ako by to prebiehalo?- Este sa naranajkuj a potom zomries?-.Neviem si predstavit ako by ste to s tym dietatom odkomunikovali. ?

lienka.7
22. dec 2022

@zuzinka888 v pripade dietata by šlo urcite o velmi vážny, nezvratitelny stav... si vezmi, ze by si mala tazko postihnuté dieťa, ktoré by žilo iba s pomocou prístrojov. V umelom spánku, všade len hadičky... žiadna šanca.
Nikto si predsa len tak nezabije vlastne dieta paneboze.
@autorka Zdravý človek si nevie predstavit co zaziva smrtelne/nevyliečiteľne chorý človek. Ja osobne poznám 3 ludi, ktorý prosili, aby mohli zomrieť. Vsetko ťažké stadia rakoviny. Cize za mna ano, aj u detí.

zuzinka888
22. dec 2022

@lienka.7 prave preto je to moralny a eticky problem. Preco by taketo dieta mohlo zomriet- aj ked je jeho stav nezvratny - ono lezi na pristrojoch- mozno ani bolest neciti. A co deti v poslednom stadiu rakoviny no pri vedomi a s bolestami uz nebudu moct- kto by im to povedal ? Ako by si sa ho to pytala. Pri dospelych je to ine ale deti?

lienka.7
22. dec 2022

@zuzinka888 myslis ze ked dospely človek kričí od bolesti, ze to dieta tak nechajú? Ci myslis ze ono kričať nebude?
Svokra nam presne takto umrela, uz jej nic na bolest nezaberalo, museli ju uviesť do umelého spánku a v podstate sa čakalo kým jej dobije srdiečko.... umrela po cca. týždni. toto by si chcela pre svoje dieťa? Aby tak prežilo co ja viem 5-10-15 rokov? Ja teda rozhodne nie. Prepac.
A aj teraz si zakonny zástupca dietata, rozhodujes o nom ty. Ked ty nedas zvolenie, neurobia nic (obrazne povedane), aj keby ono chcelo.

oslo1
Autor odpoveď zmazal
oslo1
22. dec 2022

Belgicko uz ma eutanaziu aj pre deti.
Teraz je na rade Nizozemsko, Netherlands

sisaka
23. dec 2022

@oslo1 v Kanade

sisaka
23. dec 2022

@lenkakravcova Kanada. Ja som bola zástanca, ani som si neuplatnila výhradu svedomia, ale teraz už váham. Už sú tie podmienky veľmi voľné. Bez mihnutia oka to schválili 20 ročnému človeku, ktorý má diabetes a koli nemu prichádza o zrak. Jeho mama bojovala zo všetkých síl a podarilo sa jej presvedčiť ho a teraz je aj on rad, že žije. Neviem si predstaviť, že od marca príde človek s depresiou a pomôžeme mu zomrieť 😔

lula313
23. dec 2022

@kristiii dnes aj 25 roční nevedia, čo chcú v zivote robit, tak Ano, 17 roční, ale ani ti 18 roční nemusia byt zrelí na to, aby posúdili nezvratnosť svojho rozhodnutia. Určite toto spadá medzi morálne dilemy, na ktorú spravna odpoved nie je.

luscious
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2